Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

25.03.2012., nedjelja

Kroz noć


Plaćenici

Nastavakom provedbe specijalističke plaćeničke izobrazbe došao je red i za noćni trening. Stoga se tridesetak plaćenika okuplja sinoć u Plaćeničkoj bazi broj 1, te odrađuje još jedan "eksperiment". To znači isprobavanje u praksi onih zamisli i zaključaka do kojih smo došli združenim brain-stormingom nakon zadnjeg fajta. Ujedno su testriana dva različita modela NVG-a 1 i 2+ generacije, te odabira primjene odgovarajuće taktike pri korištenju istih. Prema scenariju branitelji baze se raspoređuju po njenom obodu, dok napadačka skupina predvođena sa vlasnikom NVG-a 2+ generacije kreće u mrak. Iako je ranije dogovoreno kako ćemo se držati zajedno, opet se ponovila greška iz prethodna dva eksperimenta. Što zbog mraka, što zbog ne ujednačene brzine kretanja opet je došlo do razdvajanja postrojbe na dva dijela, čime je dodatno razjedinjena u startu slabija paljbena moć napadača. U konačnici to je završilo nepovoljno za napadače. Posebice jer se vanjskim perimetrom oko baze kretala jedna mala, ali brza skupina branitelja, koja je doslovce s leđa "mela" jednu po jednu skupinu razdvojenih napadača. Na kraju se najduže održala trojka okupljena oko vlasnika NVG-a, ali na kraju su i oni pali. Poanta priče bi mogla biti i onaj legendarni stih - Tko zanemaruje taktiku i ne igra za raju... no na kraju krajeva, sve je to škola odnosno dio izobrazbe. Na kraju noć je zaključena bacanjem mesa na vatru, te analizom fajta uz zalijevanje istog. Uz zajednički zaključak kako ovo trebamo ponoviti...

Plaćenici

19.03.2012., ponedjeljak

Eksperiment br.2


Jučer nam na teren izlazi kompletna desetina koja se uvježbava za jednu specijalnu plaćeničku zadaću. Cilj vježbe je uvježbati specifične postupke i procedure na terenu, te pronaći najučinkovitiji modus operandi tj. način djelovanja. S druge strane nalaze se suprostavljene stajaće snage od 23 borca, koje čini pet gostiju i ostatak od 18 Plaćenika. Umjesto razdvajanja ekipe na dva tima i zasebnog češljanja terena, ovaj put je odrađen nastup u širokoj liniji koja se protezala skoro kilometar. Na taj način je pokriven značajan dio terena i nije bilo potrebe za kruženje i obuhvate po istom. Dobro zamišljeno, no na žalost realizacija u praksi je otkrila više nedostataka ovog pristupa.

Plaćenici

Zbog brežuljkastog terena i gubitka vizualnog kontakta došlo je do pucanja linije tako da se desetina razbila na dva tima. U biti ponovio se scenarij sa prošlog treninga tj. izgubljena je borbena koordinacija između dvije skupine. Istodobno neprijatelj je ovaj put bio aktivniji sa slanjem ophodnji oko svoje baze, pa je jedna neprijateljska ophodnja uspješno iznenadila našu najveću grupu od pet boraca i eliminirala ih paljbom s leđa. Ostatak desetine je nakon toga bezuspješno kružio oko baze tražeći meku točku obrane, ali je nije pronašao. Međutim uskoro su našli njih, te ih izbacili iz igre. Sve u svemu, eksperiment broj dva pokazao je neke stvari koje ćemo testirati već na sljedećem treningu.

Plaćenici

Nakon tog prvog fajta koji je odrađen bez respawna, odrađena su još dva na principu osvoji bazu ili izbaci sve protivnike iz igre. Dvije mlade dame dobile su zadaću odabira pripadnika svoje postrojbe, te smo uskoro podijeljeni 16:17. Na žalost dosta rijedak teren onemogućio je prikriveno prikradanje, tako da se odmah moglo otkriti kretanje neprijatelja, kao i smjer njihovog pretežitog pritiska. Brzim prebacivanjem snaga sa boka na bok ostvarena je dominacija Majine ekipe, koja relativno brzo osvaja neprijateljsku bazu. Zbog odlaska gostiju, sljedeći fajt Laninu ekipu pojačavamo sa dvojicom 38-godišnjaka i r'n'r može opet početi. Ne znam jel razlog tome bio dolazak ove dvojice, ali drugi fajt se dobrano odužio, iako je na kraju pobjedu opet odnijela Majina ekipa. Pritom je zapovjednica druge skupine Lana "teško" ranjena pogotkom u nos, te lomom jednog krasno urešenog nokta. Ta krvava scena je toliko potresla većinu plaćenika, da smo fajt odlučili preseliti u kafić. Neki su morali ići ranije, ali prije toga je odrađena jedna brza piva, te dogovoren plan za sljedeći vikend. Pritom se osim nove taktike, mora testirati i novo postrojenje u Plaćeničkoj bazi.

11.03.2012., nedjelja

Obuhvatači rumene kadulje


Danas se 9 Plaćenika okuplja s jedne strane šume, a 14 s druge strane šume. Zadaća druge skupine je uspostaviti bazu negdje u šumi i lagano sa patrolama kontrolirati perimetar oko iste. Zadaća prve skupine je izviđanje, otkrivanje njihove baze i ako okolnosti dozvole izvršenje napada na istu. Pošto su obje skupine ušle u šumu svaka sa svoje strane šume, trebalo je podosta pješačiti dok je uspostavljen prvi kontakt. Iako su izvidnici u nekoliko navrata primjetili neprijateljske patrole, u skladu sa izvidničkom taktikom, povlačili su se s pravca njihovog napredovanja odnosno izbjegavali kontakt. Baza je otkrivena i prije nego smo se nadali, a potom kreće napad na istu. Na žalost napad nije bio koordiniran između dviju izvidničkih skupine, tako dok je jedna skupina vodila ljuti boj i punila neprijateljski respawn... druga skupina je radeći obuhvat (valjda preko susjedne države) dobrano zakasnila uključit se u borbu.

Plaćenici

Nakon te prve borbe koja se unatoč jednom životu vremenski dobrano otegla, drugi fajt je odrađen duž jednog brijega ilitiga grebena s klasičnim razvlačenjem linije i uz dva respawna. Bilo je tu svega, ali opet je potvrđeno staro pravilo da ekipa koja bolje nastupa u liniji i paljbeno se pokriva, ostvaruje inicijativu i u konačnici prevagu na terenu. Nekoliko puta je jedna strana izbacivala većinu boraca s jedne strane, da bi potom to isto učinila druga strana... sve dok se tim koji je opet krenuo u obuhvat nije pojavio i konačno pomeo sve preostale neprijatelje. Sve u svemu nije to bilo loše, ali opet je malo škripalo u vremenskom usklađivanju bojnog djelovanja. No pouke su izvučene, a sve to je još jednom ponovljeno i izanalizirano uz pivo i ćevape koji su uslijedili nakon fajta.

04.03.2012., nedjelja

Oko vatre...


Plaćenici

Dok je naša vrijedna ćelija 21 na jugu odradila subotnji trening, ostatak Plaćeničke družine na kontinentu odlučio je ipak nedjelju iskoristit za druženje. Pošto je teren oko Plaćeničke baze još podosta ćelav, naglasak je trebao biti na roštilju i druženju. No odrađena su i dva poduža fajta. Prvi je bio klasična borba 18:17 sa ciljem osvajanja neprijateljske baze, dok je drugi bio sprovođenje štićene osobe od točke A do točke B. Drugi fajt je odrađen u omjeru 8 naprema 23, dok se ostatak ekipe uhvatio loženja vatre. Iako su tjelohranitelji zbog brisanog prostora na kraju izgubili, ovaj drugi fajt se svidio većini pošto je umjesto klasičnog sraza, ekipama ponudio novi oblik borbenog djelovanja. Umjesto klasičnog razvlačenja linije i nastupanja, ovdje je jedna strana trebala izbjegavat sukob i pokušat se provući kroz neprijateljske linije. U svakom slučaju taj scenarij se još može razvijat i uvježbavat. Iako to nije scenarij koji se često sreće u klasičnim vojnim postrojbama, vrlo je čest oblik djelovanja specijalnih i plaćeničkih postrojbi.

Plaćenici

No da ne davimo više o fajtu, ono što je uslijedilo; roštilj - bilo je pravo remek djelo. Roštiljalo se na tri vatre i bilo je nema čega nema. Od vratine, kotleta, ćevapa, preko pljeskavica punjenih kajmakom, ražnjića i peradi, do kobasica, jegera i raznih vegetarijanskih delicija kojima na žalost nisam upamtio imena. Naravno pošto u plaćenicima ljude ne dijelimo po ničemu, ne dijelimo ih ni po prehrambenim navikama. Ukratko ubili smo se klopom, natankali raznih pića među kojima je prednjačilo pivo i na kraju se još satima dimili uz vatru, te pritom ćakulali o svemu i svačemu. Jer svaka čast fajtu ko fajtu, ali tek uz ovakvo neformalno druženje može se pravo upoznati ljude s kojima igraš. Stoga je sijelo oko vatre i dan danas najbolja "društvena mreža". Jer kao što jedan naš danas reče - Uh al' smo ga evoluirali...

Plaćenici

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.