Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

23.09.2011., petak

Night Vision


Nakon jučerašnjeg CQC treninga koji je na tajnoj lokaciji okupio 15 Plaćenika, naslov posta se sam nametnuo. Iako se okupljamo još za vidjela u 18h... mrak nas je tako brzo pritisnuo da se nije vidio prst pred nosom. Razlika između života i smrti ovisila je o nečujnom kretanju, selektivnom paljenju i gašenju lampi, koordinaciji i pokrivanju unutar ekipe, te ponajviše pozadinskom osvjetljenju. Unatoč svemu nabrojanom ljudi su ipak znali prolazili na svega par metara jedni od drugih. No posjedovanje spomenute pasivne opreme za noćno gledanje u takvim uvjetima minimalne vidljivosti bila bi apsolutna prednost pred neprijateljem. Zaključili smo na pivi, ako želimo i preko zime nastaviti ovakve kroztjedne treninge, da se moramo opremiti sa takvom opremom. Stoga će današnji post većim dijelom poslužiti u edukativne svrhe.

Plaćenici

Znači ukratko Night Vision Devices (NVD) ili po naški uređaji za noćno gledanje, svoje prve dane vuku iz 2.sv.rata kada su ih Nijemci počeli koristiti kao noćne ciljnike na tenkovima, a zatim i na pješačkom naoružanju. Naravno gubitkom rata, ta tehnologija se seli saveznicima i ta takozvana Nulta generacija svoju prvu primjenu s Američke strane doživljava u Korejskom ratu. Važno je napomenuti kako su to bili aktivni uređaji koji su osvjetljavanje cilja ostvarivali s infracrvenim reflektorima, a samim time bili su vidljivi i neprijatelju koji je imao IC senzore.
Prva generacija pasivnih uređaja za noćno u uporabu je uvedena tijekom Vijetnamskog rata. Ovi uređaji funkcionirali su na pojačavanju postojećeg svjetla, a da bi mogli učinkovito raditi trebala im je pristojna mjesečina. Njihovo pojačanje dostupnog svjetla bilo je samo x1000.
Druga generacija se tehnološki unaprijeđuje pa njihovo pojačanje dostupnog svjetla dostiže već pristojnih x20.000. U praksi je to značilo da uređaj ove generacije radi i u noćima bez mjesečine. Karakteristični uređaj ove generacije je noćni ciljnik AN/PVS-4, a koji se i danas koristi u vojskama diljem svijeta.

Izgled PVS-7

Treća generacija je donijela pojačanje dostupnog svjetla od x30.000 do 50.000, a tipičan predstavnik ove generacije je uređaj oznake AN/PVS-14. Tek u ovoj generaciji se zahvaljujući smanjenju dimenzija i težine, prvi put uređaje za noćno gledanje može kačiti na kacigu ili glavu vojnika, te kao takvi dobivaju novi naziv Night Vision Googles (NVG) ili po naški - naočala za noćno gledanje.
Četvrta generacija ili 3+ (kako je neki nazivaju) je još uvijek nepoznanica, kao i njene karakteristike, budući je to jedna od trenutno najstrože čuvanih tajni Američke vojske. Zna se samo kako uređaji ove generacije imaju sposobnost prilagodbe na promjenjive svjetlosne uvjete. I to bi bilo to ukratko. A za više detalja, morat će te na pivu s komesarom... detalji idu samo uz offline druženje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.