LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

29.11.2010., ponedjeljak

Podravski vinari na Vincro 2010 u Polači

Pitomača Vincro 2010


Pitomača: Marijan Tomac – vinogradarski kalendar uradak za na zid svake kleti
U prepunoj sali marine Kornati u Biogradu na moru dodijeljene su nagrade i priznanja vinarima sudionicima 2. međunarodnog sajma vina Vincro – Polača 2010. Među 36 buteljiranih vina iz svih krajeva Hrvatske, Slovenije i Hercegovine na Vincro su pristigla vina iz Virovitičko – podravske županije. Podrum Vineda iz Vukosavljevice na Vincro u Polaču predstavio se je s vinom Graševina 2009., a obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Sulimanec iz Pitomače također s vinom Graševina berba 2009.
U jakoj konkurenciji poznatih vina i vinskih kuća Graševina Podruma Vineda osvojila je srebrnu medalju u kategoriji bijelih buteljiranih vina, a Graševina obitelji Sulimanac srebrnu medalju u istoj kategoriji.
Na Vincro 2010. predstavljen je Vinogradarski kalendar – najvažniji radovi u vinogradarstvu autora zadarskog podravca mr. sc. Marijana Tomca. Kalendar u obliku plakata dimenzije 80 x 60 centimetara slikom i tekstom podsjeća vinogradare na najvažnije radove tijekom godine u vinogradu. Zahvaljujući Općini Pitomača koja je financijski pomogla tiskanje kalendara svaki vinogradar s područja općine Pitomača moći će ga dobiti besplatno.

- 05:39 - Isprintaj - #

28.11.2010., nedjelja

Podijeljena uvjerenja o položenom stručnom ispitu za turističke vodiče i voditelje poslovnica

Podjelom uvjerenja o položenom stručnom ispitu za turističke vodiče i voditelje poslovnica završio je Seminar za turističke vodiče i voditelje
foto:Vpž
poslovnica kojeg su financirali Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Ministarstvo turizma, a koji se je provodio u prostorima Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici.

Seminar su sredstvima sufinancirali Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Ministarstvo turizma, a uspješno ga je položilo dvanaest osoba, odnosno: Vladimir Grgurić, Helena Hegediš, Martina Jakelić, Maja Resner, Sandra Moslavac, Diane Georgine Kovač, Zlatka Peterfai, Bernard Tkalčec, Jelena Bedeković, Mladen Rac, Marija Tolj i Mateja Fras.

Inače, Ministarstvo turizma i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, potpisale su ugovor o sufinanciranju programa Edukacije za turističke vodiče za područje Virovitičko-podravske županije s ciljem unapređenja konkurentnosti turizma Virovitičko-podravske županije kroz kvalitetnu prezentaciju njenih potencijala.
Uvjerenja polaznicima uručili su Vesna Bedeković dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici te Neven Garača stalni predavač na Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i ujedno predsjednik Komisije za Seminar za turističke vodiče i voditelje poslovnica.
Vpž

- 11:26 - Isprintaj - #

27.11.2010., subota

SOS-Save Our Sprud: Upoznajte orla štekavca

Upoznajte orla štekavca, eng.White-tailed Eagle, strogo zaštićenu zavičajnu divlju svojtu, ugroženu najavom uništavanja dravskog spruda na Jelkušu. Kako ta prekrasna ptica izgleda može se vidjeti u dokumentarcu BBC-a snimanom prije nekoliko godina na pitomačkom Jelkušu, zaštićenom krajobrazu na prostoru Općine Pitomača.
Dokumentarac BBC-a, Natural World,Iron Curtain, Ribbon of Life - pitomački dio rijeke Drave

Štekavac (Haliaeetus albicilla)
Porodica: Alcedinidae – jastebovi, škanjci i orlovi

Štekavci su stanarice, iznimke su ptice sjeverno-ruske populacije (iznad 60. paralele), koje su selice. Štekavac se nekada gnijezdio i u sredozemnoj i panonskoj Hrvatskoj. Danas je gnjezdarica panonske Hrvatske. Najbrojniji je u preostalim velikim vlažnim područjima: u Posavini (osobito Lonjsko polje-), Podunavlju (osobito Kopački rit) i Pokupskom bazenu. Izvan tih područja su malobrojniji i gnijezde se uz šaranske ribnjake i veće rijeke.
Od kraja osamdesetih godina na većini područja u Hrvatskoj bilježi se porast brojnosti. Ukupnu populaciju je osamdesetih godina činilo 60 do 70 parova, dok se u 2000. gnijezdilo 80 do 90 parova, što je porast od oko 30% (Radović i sur., 2003). Gnijezde se uz slatke i slane vode: u velikim močvarnim područjima, uz velike rijeke, jezera i šaranske ribnjake, na stjenovitim obalama i otocima. Izbjegavaju planinska područja, područja siromašna vodom, otvorene predjele bez drveća i velike guste šume (Radović i sur., 2003).
Monogamni su, a parovi traju doživotno. Gnijezdo grade, na jajima leže i o mladima se brinu oba roditelja. U pologu su obično 2 jaja (Radović i sur., 2003).

Štekavac,Jelkuš SOS


Hrane se ribom, pticama vodaricama, sisavcima, često i strvinom. Ribe su obično najvažniji plijen. Plijen traže najčešće iz niskog leta, obrušavaju se i pandžama ga grabe pri površini vode, a katkad ga napadaju i s motrilišta. Rjeđe ribu traže gacajući po plićaku. Vrlo rijetko napadaju ptice u letu. Često pljačkaju gnijezda kolokolonijalnih ptica (galebova, čaplji, vranaca i dr.). Najčešće su u lovu samotni, ali ponekad love i u paru, osobito kad su im plijen ptice vodarice. Otimaju plijen drugim grabljivicama i galebovima (Radović i sur., 2003). Razlozi ugroženosti su lov i krivolov, nestajanje močvarnih područja, propadanje šaranskih ribnjaka, onečišćenje voda i intenziviranje poljodjelstva (Radović i sur., 2003).
Vrsta je strogo zaštićena zavičajna divlja svojta (Pravilnik o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (NN 99/09)), a međunarodno je zaštićena Bonskom konvencijom (dodaci I i II), Bernskom konvencijom (dodatak II) i Washingtonskom konvencijom (CITES I).
SOS-Save Our Sprud

- 22:54 - Isprintaj - #

26.11.2010., petak

Pitomačka Podravina nabrzaka - studeni (4)

ISKAZ BARIŠIĆA I JURAK
Kirin se sam nudio, ni popust nije htio uzeti. Je li Ivica Kirin govorio istinu kada je tvrdio da je nalog za suradnju s Jurak dobio od Ive Sanadera?
-------------------------------------
ŠTO JE OTKRILA PRIJAVA PROTIV ĐAKIĆA
U ‘nepostojeću postrojbu’ Đuro Dečak upisao suce, zastupnike i obitelji. Predsjednik Hvidre, Josip Đakić, krivotvorio je svoj ratni put unijevši lažne podatke da je bio pripadnik Zapovjedništva II. zbornog područja Oružanih snaga RH od 15. kolovoza 1990.
----------------------------------
ĐAKIĆ 'OSUDIO' NAPAD
Zbog toga što je riječ o branitelju pitali smo predsjednika Hvidre Josipa Đakića osuđuje li ovaj homofobni napad.
'Svaki napad osuđujem, kao i napade na homoseksualce, ali njih ne podržavam jer to ponašanje nije moja vizija i to ponašanje mi je strano', izjavio je za tportal predsjednik Hvidre.
-----------------------------
„EXIT je mrtav, živio MOVIEBAR!“, sve češće se čuje među mladim Đurđevčanima i Podravcima koji s nestrpljenjem čekaju ponovo priliku za izlazak. Večeras se u hotelu Picok ponovo otvara diskoteka. Da će od ovoga petka na subotu Đurđevac zbog toga ponovo biti poželjno odredište, a hotel Picok najbolje mjesto za dobru mjuzu i dobru zabavu za mlade i sve one koji se osjećaju tako, ne treba sumnjati.
Obećava to svojim dosadašnjim iskustvom na istim ili sličnim projektima u našem županijskom središtu, čovjek koji pokreće oživljavanje noćnoga života mladih Podravaca, Mladen Švaco, inače vlasnik Podravskoga lista. "Bit će doista i dobre glazbe, a uvijek i puno iznenađenja. Za prvi puta stripera i hostesa, barmena i …, nek ostane iznenađenje", najavljuje Švaco, koji u organizaciji takvih prostora i sadržaja ništa ne prepušta slučaju. I treba mu vjerovati i obavezno, redovno dolaziti petkom i subotom, provjeravati njegova obećanja. Tako to on, zar ne, čini i u svojim novinama? *
-------------------------
U Velikoj Črešnjevici na društvenom domu, podignuta je nova pristupna točka V. Črešnjevica-2. Točka pokriva središnji dio Velike Črešnjevice te dio Grabrovnice, Sedlarice i Otrovanca. Zbog odlične lokacije uz samu pristupnu točku ona će služiti i za povezivanje postojećih kao i novih pristupnih točaka mreže.Na njoj se nalaze dvije horizontalne antene pod nazivom PING-V.Cresnjevica-2 i PING-V.Cresnjevica-3, tako da svi članovi koji se nalaze u blizini mogu slobodno okrenuti svoje antene prema njoj te obavezno promjeniti postavke na routeru ili kartici.
Točka je trenutno u testnoj fazi pa su mogući kraći prekidi u radu!
--------------------------
Načelnik Općine Pitomača donio odluku o stipendiranju 20 novih studenata. Na natječaj je pristiglo 29 molbi od kojih je 20 zadovoljilo kriterije natječaja i ostvarilo pravo na dobivanje stipendije.
--------------------------
Priveden Vinko Mladineo, nositelj Zlatne plakete, najvišeg priznanja Virovitičko-podravske županije.*
-------------------------
Sutra, 23. studenoga u prostorijama Općine Pitomača održat će se seminar pod nazivom "Za razvoj ruralnih krajeva". Seminar se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a u organizaciji Hrvatskog farmera i Općine Pitomača.*
------------------------
Likovnjaci udruge "Duga" Pitomača proteklog vikenda (u petak 12. 11. 2010.) okupili su se, donijeli svaki po jednu sliku i njome oplemenili prostor kućice, objekta Turističke zajednice, u središtu Pitomače, na Trgu kralja Tomislava. Izložba će trajati u vikendima svakog petka od 17 do 20 sati, subotom od 9 do 13 i nedjeljom 9 do 12 sati od 13. 11. 2010. do 19. prosinca, što znači do Božića.*

- 20:07 - Isprintaj - #

24.11.2010., srijeda

U Pitomači otvoren Croming fitness centar

Otvoren je novi Croming fitness centar u Pitomači, Trg kralja Tomislava, Poslovni centar (podrum)
Više fotografija:FOTOGALERIJA OTVORENJA by Pitomača.net
-Ovo je primjer privatnog partnerstva uz poticajni program županije. Bitno je za pitomačane da dobivaju jedan prostor primjeren sredini, jasno je da to može biti puno bolje i puno veće, ali za početak smatram da je i sa ovim pomoć pitomačankama i pitomačanima da učine za svoje tijelo sve da budu zdravi i fit – naglasio je pri svečanom otvaranju gospodin Rajko Stilinović.

-Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić naglašava da je velika čast biti, u današnje vrijeme recesije i otkaza, na jednom od novih zapošljavanja za što su “krivci” naši Cromingovci, koji su iznašli materijalnih i duhovnih mogućnosti, da bi upotpunili turističku ponudu Općine Pitomača.

-Meni je drago da je i županija mogla biti mali kotačić u ovoj investiciji koji smo uz niz drugih potakli kroz kreditni program, al mi je prije svega drago da u ovo doba recesije, koje je zasigurno vrlo nezgodno za investiranje, postoje hrabri ljudi, vizionari, naši poduzetnici, koji pronalaze druge načine kako obnoviti svoj kapital i jedan je od njih je upravo Fitness centar koji otvara tvrtka Croming – ističe župan Virovitičko podravske županije Tomislav Tolušić.

-Kada je riječ o zdravom načinu života, o fitnesu, pisanim i video priručnicima kako biti zdrav i fit prva i neponovljiva u tome je Renata Sopek, kuma Cromingovog Fitness centra. Centar ima sve što nekome treba da bi se ugodno osjećao, da bi radio na sebi, da bi stekao neke navike za vježbanje i dugoročno pozitivno utjecao na svoje zdravlje. Što se tiče samog vježbanja potrebna je za početak volja redovitog dolazaka u fitness centar, te tako spriječiti stresne situacije svakodnevnog života i ovdje izbaciti svoju negativnu energiju. O osobnim željama ovisi koje ćete vježbe odabrati, od klasične teretane, pilatesa, finske saune, hidromasaže, mini squasha, solarija – naglasila je Renata Sopek.
Cromingov fitness centar nalazi se na Trgu kralja Tomislava (podrum poslovnog centra).
Pitomača NET

- 16:42 - Isprintaj - #

Djeca OŠ Petra Preradovića iz Pitomače, posjetila Županiju, Crkvu sv. Roka, Muzej, Knjižnicu…

foto:Vpž - GALERIJA FOTOGRAFIJA
U sklopu nastavno obrazovnog gradiva trećeg razreda osnovne škole, učenici trećih razreda Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače sa svim područnim školama izuzev Male Črešnjevice i Starog Gradca, posjetili su Virovitičko-podravsku županiju.

O karakteristikama Virovitičko-podravske županije, učenike OŠ Petra Preradovića Pitomača, upoznala je pročelnica Ureda župana Melita Sirovica.
Inače, uz posjet Virovitičko-podravskoj županiji, djeca su sa svojim učiteljicama posjetila Gradski muzej Virovitica, Crkvu sv. Roka i Franjevački samostan te Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Virovitici.
Vpž

- 16:39 - Isprintaj - #

U Pitomači održan seminar „ Za razvoj ruralnih krajeva“

U organizaciji Hrvatskog farmera d.d. i Općine Pitomača, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u Pitomači je jučer pred tridesetak sudionika održan seminar „Za razvoj ruralnih krajeva“.

pitomača.hr


Cilj seminara je predstaviti programe IPARD i LEADER te o njima educirati i informirati stanovnike hrvatskih ruralnih područja. Ova serija seminara predstavlja dio edukacijskih procesa koji će se kontinuirano, ali s različitom tematikom, odvijati do kraja godine na prostoru cijele Republike Hrvatske. Dalibor Georgievski iz tvrtke AgroCom Consult predstavio je IPARD program, a Marina Koprivnjak iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj Leader program.
VIŠE:Pitomača.hr

- 15:34 - Isprintaj - #

23.11.2010., utorak

NOVE STRANICE: Likovni klub "Duga" iz Pitomače

Predstavljamo nove internet stranice pitomačkog likovnog kluba "Duga".

LKDuga


Likovni klub "Duga" Pitomača osnovan je 11. prosinca 2009.
Likovni klub "Duga" Pitomača
Osnovni sadržaj djelatnosti kluba je:
* Organizirano djelovanje likovnih amatera u svim likovnim vidovima stvaralaštva: slikarstva, kiparstva, primijenjenih umjetnosti, dizajna, fotografije i filma. Poticanje, popularizacija i unapređivanje likovnog stvaralaštva putem organiziranja skupnih, grupnih i samostalnih izložbi.
* Rad s mlađim talentima.
* Prodaja umjetničkih djela u okviru Kluba, na izložbama te preko ovlaštenih trgovina umjetničkih radova (slike, skulpture, čestitke i radovi primijenjene umjetnosti).
Predsjednik: Stjepan Ivanec
Prva izložba članova Likovnog kluba "Duga" Pitomača bila je postavljena od 17. do 21. lipnja 2010. u izložbenom prostoru Šumarije Pitomača smještenom na Trgu kralja Tomislava 4. Klub trenutno ima 40 članova a za učlanjenje javite se OVDJE!
U subotu, 13. studenoga 2010. u objektu Turističke zajednice općine Pitomača otvorena je Predbožićna izložba članova LK "Duga" Pitomača.Izložba je prodajnog karaktera i otvorena je svakog vikenda:
petkom od 17 do 20 sati, subotom od 9 do 13 i nedjeljom od 9 do 12 sati, do 19. prosinca 2010.

Stranice www.lkduga.tk izrađene su radi prikaza rada Likovnog kluba "Duga" Pitomača, informiranja o najavama, prošlim i budućim izložbama, likovnim kolonijama... svemu što će se događati, a vezano je uz rad LK "Duga" Pitomača.

Stjepan Ivanec,
Predsjednik LK "Duga" Pitomača

- 17:57 - Isprintaj - #

U Sedlarici održana Skupština udruženja obrtnika Pitomača

Pod predsjedanjem Željka Palkovića jučer je u vikendici obitelji Dijaković na ribnjaku u Sedlarici održana 1. redovna sjednica novog saziva Skupštine Udruženja obrtnika općine Pitomača.

obrtnici Sedlarica


Skupština je donijela Financijski proračun i Program rada za 2011. godinu. Istaknuto je da će Udruženje uz redovne aktivnosti koje provodi i u narednoj godini nastaviti s organizacijom Izložbe proizvoda i usluga u Pitomači te s uređenjem dvorišnog prostora i zgrade Udruženja.
O stanju u obrtništvu s obrtnicima su razgovarali gosti na sjednici načelnik općine Pitomača Željko Grgačić i predsjednik Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Josip Novogradec.

Udruženje obrtnika Općine Pitomača

- 17:14 - Isprintaj - #

Reagiranja: Izbori u Županijskoj obrtničkoj komori

Reagiranje kandidata Obrtničke komore Pitomača na nedavnu izbornu skupštinu Hrvatske obrtničke komore Virovitičko-podravske županije na kojem je po treći puta mandat osvojio dosadašnji predsjednik Josip Novogradec na tajnom glasovanju.
screenshot:Večernji list

Pošto započete projekte u koje sam uložio dosta energije i vremena ne želim ostaviti nedorečenima, koristim priliku da putem ovog medija iznesem stavove i mišljenja koja nisam mogao iznijeti na izbornoj skupštini zbog ograničenog vremena predstavljanja kandidata (3-5 min) te zbog toga što tajnik komore g. Jeremić, iz meni nepoznatih razloga, nije dozvolio postavljanje pitanja kandidatima iako je interes postojao. Dakle planirano vrijeme na izbornoj skupštini: za predstavljanje kandidata (3-5 min), za raspravu - 0 min, zakuska - 60 min. Namjeravao sam iznijeti znanja i iskustva koje posjedujem, predstaviti svoj stručni, znanstveni, poslovni i kulturni rad te reference i uspjehe koje sam ostvario na navedenim područjima a sve spomenuto se nalazi na tri stanice sitno pisanog teksta.

U 3-5 min sam uspio iznijeti neke natuknice iz životopisa i razloge zbog kojih sam pristao biti kandidat ispred Udruženja obrtnika Pitomača. Već do tada sam tri puta bio upozoren da skratim, tako da plan rada nisam niti spomenuo. Od ukupno 15 točaka, izdvajam samo dvije prve koje se direktno odnose na sam način izbora i selekcije kandidata te pravovaljanosti čitave skupštine.

1. Depolitizacija komore
Funkcija predsjednika Županijske obrtničke komore po mom mišljenju nije spojiva sa funkcijom predsjednika Županijske skupštine zbog toga što je riječ o dva potpuno suprotna aspekta. Ukoliko jedna te ista osoba obavlja navedene funkcije (što je slučaj danas u našoj županiji, a po tome smo jedinstveni u državi) dolazi do situacije da ista osoba polemizira o problematici sama sa sobom ili da je polemika nemoguća (što je vjerojatnije)..

2. Izborni pravilnik za predsjednika komore
U pravilniku HOK-a za postupak izbora, imenovanja i razrješenja predsjednika i potpredsjednika u Članku 8 između ostalog stoji: „ Predloženi kandidati trebaju biti vlasnici aktivnog obrta s uredno podmirenim doprinosom i ostalim obvezama „

Pošto sam vrlo dobro upoznat sa pravnom regulativom poslovanja, pitao bih tajnika komore za tumačenje članka 8 i citirane rečenice. U dijelu rečenice „uredno podmirenim doprinosom i ostalim obvezama „ ne navodi se kojim doprinosom i kojim obvezama. Svaki poslovni subjekt pa tako i aktivni obrt ima obvezu podmirivati više vrsta doprinosa i obveza, a nabrojiti ću samo neke: Porez na cmv, doh od nesam. rad, doh. Go. Prijave,porez na tvrtku, pos.p.na plaće, M.O.-II-po fi.os., M.O.-II-rješ PU, M.O.-II- poduz.pl., članar.tur.zaj., dop.paušal HOK,Z.O.-posl.fi.os., Z.o.-zaš.rad.-fi ,......

Upravo zbog navedenog a u cilju jasnije i učinkovitije procedure, moj prijedlog je da se u pravilnik za navedene izbore uvede i dostavljanje minimalne dokumentacije o solventnosti obrta čiji je vlasnik i kandidat za jednu od funkcija. Stoga predlažem da se u pravilnik uvrsti: Predloženi kandidati su dužni dostaviti slijedeće originalne dokumente ne starije od 30 dana :
- BON 2 - poslovne banke o neblokiranosti poslovnog računa
- Potvrdu nadležne porezne uprave o nepostojanju duga
- Potvrdu nadležnog suda da se ne vodi kazneni postupak

Iz intervjua koji je predsjednik POK-VPŽ-a i ponovni kandidat za predsjednika ispred Udruženja obrtnika Virovitica, dao Virovitičkom listu (15 .07.2010. ) te Večernjem listu, možemo saznati da je obrt kojem je on vlasnik dužan državi relativno veliki iznos te da je račun obrta blokiran. Dakle, postavlja se pitanje o valjanosti kandidature kandidata UO Virovitica.

3. Ugovori sa drugim institucijama i službama...
4. Izrada programa projekta te povećanje broja aplikacija na otvorene natječaje...
5. Statistička obrada podataka...
6. Ppromocija obrtništva na temelju jasno definiranog marketing plana...
7. Definiranje slobodnih kapaciteta...
8. Definiranje konkurentnih proizvoda...
9. Definiranje ciljeva na domaćem i ino tržištu....
10. Edukacija...
11. Jasno definiranje načina komunikacije na državnom nivou za postizanje partnerskog odnosa ...
12. Analiza pokrenutih aktivnosti i postignutih rezultata...
13. Uvođenje tematskih sjednica ...
14. Uvođenje natječaja za tri najbolja nova projekta kod novosnovanih obrta za bespovratnu novčanu potporu od 25 , 15 i 10 tisuća kuna...
15. Problem lošeg zakona o obrtima ...


Svjedoci smo konstantnog smanjenja broja obrta, smanjenja broja zaposlenika u obrtništvu, pada likvidnosti obrta te smanjenja razvojnih mogućnosti. U dosadašnjem radu naše komore nisam primijetio aktivnosti koje bi imale za cilj ukazati institucijama na navedeno loše stanje niti je u protekle tri godine uopće bila sjednica o navedenoj problematici. Zbog toga smatram da je komori potrebna hitna promjena načina rada a samim time i vodstva jer imamo apsurdnu situaciju da komora štiti sebe i svoje zaposlenike a ne svoje članove.

20.11.2010.
Dio programa koji nisam uspio iznijeti na sjednici, iznosim ovim putem jer smatram da je stanje u kojem čovjek nema volje niti komentirati uviđajući loš krajnji rezultat, jedno od najgorih stanja po ljudski duh bez kojeg je nemoguć pozitivan pomak. Dapače, ne može biti niti stagnacije jer razvojem drugih dolazi do našeg nazadovanja. Također se postavlja pitanje o legalnosti provedenih izbora obzirom da sam od pravnih stručnjaka (kako to već kod nas biva) dobio različita tumačenja već spomenutog osmog članka.

Kako osmim člankom pravilnika nije precizno definirano koja sve dugovanja kandidat treba podmiriti , tajnik komore (u slučaju da je radio po pravilima) trebao je tražiti mišljenje odnosno tumačenje spomenutog članka od strane pravne službe HOK-e iz Zagreba. Tada bi izborna skupština bila odgođena ili bi bio izabran jedan od preostalih kandidata (a to se ipak nije smjelo dopustiti).

Ukoliko bi pravna služba HOK-e tumačila članak 8 na način da se mogu kandidirati osobe čiji su obrti podmirili samo komorski doprinos u iznosu od oko tisuću kuna godišnje, bez obzira što su poreznoj upravi dužni npr. 300 tisuća kuna, dovela bi u pitanje smisao svog postojanja u tržišnom funkcioniranju gospodarstva i obrtništva.

Pošto moj prvenstveni cilj nije bio pobjeda na izborima (čitatelju će možda teško biti povjerovati ali imam dosta obaveza i bez toga) nego poboljšanje rada sustava koji bi mogao u određenoj mjeri pomoći obrtništvu a tako i društvu u cjelini, nadam se da sam samom kandidaturom i ovim dopisom potaknuo odgovorene na razmišljanje o promjeni načina rada jer se ipak financiraju na osnovi onih poslovnih subjekata koji svojim radom plaćaju poreze i doprinose a kojih nažalost ima sve manje.

Ovim dopisom sam ukazao na problematiku rada komore. Na žalost to nisam uspio učiniti na planiranom mjestu u vremenu od 3-5 min za predstavljanje i u predviđenih 0 min za raspravu, pa sam iskoristio mogućnost koju pruža ovaj javni portal. Naravno da ću pismeni prigovor uputiti i HOK-i u Zagrebu ali smatram da i lokalna zajednica treba biti upoznata sa napisanim.

Mladen Balić
IZVOR:Virovitica net

- 17:13 - Isprintaj - #

Čak 16 odličja za karate klub Podravski sokol iz Pitomače

U nedjelju 21. 11. 2010. je u Koprivnici održano III. završno kolo lige SZH.
Ispred KK PODRAVSKI SOKOL nastupili su najmlađi članovi i početnici ( stariji članovi se pripremaju za važnije i veće turnire jer za njih sezona tek počinje ) koji su ostvarili izvrsne rezultate vrativši se sa 16 odličja i tako pokazali da i podmladak kluba ide stopama starijih članova i da i od njih možemo očekivati odlične rezultate na jačim turnirima koji ih očekuju.

kk Podravski Sokol


UČENICE BORBE :
IVANA KIRIN ( -30 kg ) - 2. mjesto i 1. mjesto u ukupnom plasmanu.
ANA ŠKUDAR ( -30 kg ) - 3. mjesto i 2. mjesto u ukupnom plasmanu.
STELA BLATARIĆ ( -30 kg ) - 3. mjesto i 3. mjesto u ukupnom plasmanu.
GABRIELA ŠIPEK ( -30 kg ) -3. mjesto i 3. mjesto u ukupnom plasmanu.
DOROTEA OSMANOVIĆ ( -35 kg ) -2. mjesto i 2. mjesto u ukupnom plasmanu.

UČENICE BORBE EKIPNO :
IVANA KIRIN, ANA ŠKUDAR, DOROTEA OSMANOVIĆ – 3: mjesto i 3. mjesto u ukupnom plasmanu.

UČENICI BORBE :
DAVID OSMANOVIĆ ( +40 kg ) – 3. mjesto i 2. mjesto u ukupnom plasmanu

MLAĐI KADETI BORBE :
STJEPAN NOVAK ( +45 kg ) – 3. mjesto i 3. mjesto u ukupnom plasmanu
DINO ŠVARBIĆ (– 45 kg ) -bez plasmana
MARKO BIJUK (– 45 kg ) -bez plasmana

Karate klub Podravski Sokol Pitomača

- 17:07 - Isprintaj - #

Održano predavanje u sklopu akcije Živim život bez nasilja

Općina Pitomača u suradnji sa Obiteljskim centrom Virovitičko- podravske županije jučer je u sklopu akcije ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA organizirala predavanje, koje su u prostorijama općine održale: ravnateljica Obiteljskog Centra Virovitičko-Podravske Županije gđa. Jasna Čupen, i psihologinja obiteljskog centra gđa. Sandra Matošina Borbaš.
Ovom edukativnom predavanju bilo je nazočno 40-ak učenika Osnovne škole Petar Preradović iz Pitomače. U uvodnoj riječi načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić zahvalio se učenicima kao i predavačicama na odazivu, te između ostalog istaknuo da, ako poslije ovog predavanja bude i jedna modrica manje prouzročena nasiljem učenika, rezultat ove akcije biti će pozitivan.
Po završetku predavanja, učenici su iznosili svoja vrlo ozbiljna i zrela razmišljanja i stavove glede svakog oblika nasilja.Predavačice Obiteljskog centra bile su vrlo zadovoljne i pohvalile pitomačke učenike te napomenule da centar sa svojim djelatnicima, stoji uvijek na raspolaganju za pružanje pomoći pri suzbijanju svakog vida nasilja.
Pitomača.hr

- 16:56 - Isprintaj - #

Euromarket - Fimi medija Virovitičko-podravske županije

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Tomislav Žagar i predsjednika Gradske organizacije SDP-a i saborska zastupnica Nada Čavlović Smiljanec na konferenciji za novinare prozvali su Josipa Đakića, predsjednika Županijskog odbora HDZ-a da javnosti odgovori na pitanje u kakvim su odnosima HDZ-a i tvrtka Euromarket i da pojasne kakve je usluge ta tvrtka pružala njegovoj stranci. Pozvali su i institucije, Državno odvjetništvo i Uskog da istraže medijske navode o tom slučaju.
foto:Virovitica net
Tomislav Žagar
Ovdje želimo naglasiti politički aspekt priče jer postoji vrlo jasna veza tvrtke Euromarket i HDZ-a Virovitičko-podravske županije. Tri bitne činjenice su da je ta tvrtka osnovana na istoj adresi gdje je sjedište HDZ-a, da ista tvrtka na dva natječaja dobiva dva najatraktivnija lovišta i treća koja je nama politički najzanimljivija da je tvrtka Euromarket plaćala HDZ-u usluge sponzoriranja. Na taj je način novac iz Euromarketa odlazio na račun HDZ-a. Voljeli bi da se čelni ljudi HDZ-a oglase, da javnosti pojasne kakve su to usluge i o čemu se radi. Taj novac je mogao biti upotrijebljen u političkim kampanjama čime bi nas ostale doveo u neravnopravan položaj u odnosu na HDZ.

Nada Čavlović Smiljanec
Pod pretpostavkom da je točno ono što su prenijeli mediji nadležno državno odvjetništvo i Uskok trebali bi istražiti sve te navode i činjenice. Trebalo bi ispitati kako i pod kojim uvjetima je tvrtka Euromarket dobila koncesiju za dva lovišta, jesu li se poštivali uvjeti natječaja i jeli zaista njihova ponuda bila najpovoljnija ili je ovdje riječ o pogodovanju i povezanosti politike. Nadležne institucije bi trebale istražiti i koliko je novaca iz gradskog proračuna isplaćeno Euromarketu koje je imalo više godina koncesiju i za javni gradski prijevoz. Treba ispitati i povezanost HDZ-a i Euroamarket je jer je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Josip Đakić ispostavljao račune Euromarketu za usluge sponzoriranja. Računi su, navodno, bili veći od 100.000 kuna. Ovaj slučaj na neki način podsjeća na slučaj Fimi medije koja je novac isisavala novac iz javnih poduzeća i ministarstava, a onda je dolazio Barišić i ostali HDZ-ovci pa su novci dijeli stranci i u privatne džepove. Jeli virovitički novac išao samo stranci ili i u privatne džepove visokih dužnosnika HDZ-a trebaju istraživati institucije. I čelni ljudi se o tome trebaju izjasniti, prije svega gospodin Josip Đakić, i jasno odgovoriti nešto se događalo.
Virovitica net

- 15:48 - Isprintaj - #

Isprika

Poštovani čitatelji bloga „Povratak Pitomače“ s obzirom da sam dobio negativne kritike glede moje kolumne objavljene 22.11.2010. godine, a kako mi sa istim tekstom nije bila namjera uvrijediti nikoga, stoga ovim putem dajem sljedeću

ISPRIKU


Ispričavam se svim osobama koje su se našle uvrijeđenim mojim člankom. Isti nije pisan u zlobnoj namjeri, već je rezultat moje mladosti i neiskustva u politici.

Nadam se u uvažavanju moje isprike,

Svim čitateljima i posjetiteljima bloga „Povratak Pitomače“ lijep pozdrav do neke druge prilike.

Pitomača, 23. studeni 2010. godine
Matija Golubić, autor kolumne „Osobni pogled“

- 15:15 - Isprintaj - #

22.11.2010., ponedjeljak

NOVA KOLUMNA: "Osobni pogled" by Matija Golubić

Za početak bih se zahvalio gospodinu Šelimberu što mi je omogućio da putem njegovog web bloga "Povratak Pitomače" mogu komentirati društvena-politička zbivanja u Hrvatskoj sa naglaskom na Podravinu odnosno Virovitičko-podravsku županiju.
NOVA KOLUMNA: "OSOBNI POGLED" by Matija Golubić
Da se predstavim da ljudi mogu znati tko stoji iza ovih redaka. Moje ime ja Matija Golubić, imam 28 godina i cijeli svoj život provodim u Pitomači. Po struci sam Stručni prvostupnik javne uprave, a po zanimanju Viši upravni referent za hrvatske branitelje u Uredu državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji.
Cilj moje kolumne nije da vrijeđam nijednu političku opciju, kao i određene ljude već su to samo moja razmišljanja kao mlade osobe, neopterećene političkom prošlošću, a kojoj se ne sviđa današnja situacija u društvu, iskrivljenje vrijednosti, abnormalno ponašanje uzeto kao normalni obrazac ponašanja, svojatanje društvenih dobara od pojedinaca i upravljanje njima kao privatnom prčijom. Ovom svojom kolumnom javljati ću se jednom tjednom putem ovog našeg bloga i truditi ću se da budem aktualan vezano za događaje u ovom našem mirnom kraju, pa volio bih da mi se javite sa komentarima, što mislite o mojim tekstovima i da li ovo pisanje ima smisla ili ne, pa za uvod toliko.
Prva tema moje kolumne nije određena, već moje viđenje političke, gospodarske, društvene situacije u Hrvatskoj zadnjih dvadesetak godina. Dakle, lagano se vraćam u svoje djetinjstvo, kraj osamdesetih godina. Da me ljudi krivo ne shvate, nisam pobornik komunizma, niti neki jugonostalgičar, ali iz mojih sjećanja, a usporedno na ovo naše današnje društvo, ono razdoblje za nas danas bila je "Amerika" i vrlo vjerojatno takav stupanj gospodarskog rasta i kvalitete života nećemo više nikada ostvariti. Roditelji su mi radili u jednoj firmi, koja je svima vama dobro poznata, a zvala se "Gaj", plača im je uredno stizala prvoga u mjesecu, i sa te dvije radničke plače moglo se normalno živjeti, na vrijeme podmirite sve troškove, školovati dvoje djece, a još se uvijek moglo staviti i nešto na stranu, odnosno u "crni fond". Uglavnom bio je to život srednjeg sloja društva, niti previše komforan, a ni skroman. Imalo se za sve životne potrebe, za odlazak na more, za kupnju automobila i sl. U to vrijeme u Pitomači postojale su još neke firme ili društveno-proizvodni kombinati ili kako je već glasio točan naziv, a to su "Borik", "Duhanprodukt", postojao je i "Institut". U svim tim OUR-ima radilo je 90% radno sposobnog stanovništva Općine Pitomača. Što je nabolje ljudi su bili zadovoljni životom, imalo se za život, a što se je krajem jedanaestog mjeseca slavio Dan Republike, ili što su klinci bili pioniri, to je bilo manje bitno.

Što imamo danas? Što možemo ostaviti kao ostavštinu svojoj djeci? Imamo ambroziju iliti partizanku na mjestu nekadašnjeg "Borika", u "Tvin-Gaju" radi šezdesetak ljudi, "Duhanproduktove" hale zjape prazne godinama. Eto to nam je naša demokracija poklonila ili ti po starom to je naša borba dala. Tko je za to kriv, pošteni i vrijedni radnici ovoga kraja? -ne bih rekao, ratna zbivanja?- možda malo, ali zanemarivo. Demokratizacija društva i privatizacija na hrvatski način, e to je to, po mom skromnom sudu, uzrok naše bijede. Baš neki dan gledam gospođu Kosor i njenu svitu, dođe čovjeku da se upita, pa u kojoj državi oni žive? U Hrvatskoj sigurno ne, jer su izgubili orijentaciju i smisao za stvarnost. Koja je realnost današnjeg čovjeka u Hrvatskoj ili još bolje u Pitomači? Koja je perspektiva mladog čovjeka? Završiti školu, fakultet i uredno se prijaviti u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i dalje živjeti na trošak roditelja, pa ako bude sreće do trideset pete se negdje i uspiju zaposliti, ako prije ne završe na psihijatrijskom odjelu Opće bolnice u Virovitici od silnog beznađa.
foto: Matija Golubić

Što je sa radno aktivnim stanovništvom? Sa svim ljudima koji su ostali bez posla u vihoru privatizacije, koji nisu imali te sreće da se zavuku u braniteljske invalidske mirovine, a u slobodno vrijeme "fušaju" sa svime i svačime i drže ruku na srcu na HDZ-ovim skupovima, što sa takvim ljudima. Odgovor je ništa ili tko ih j…,, odnosno vraćamo se na prvu opciju, sa radnom knjižicom na evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pa ako još imaju sreću da su roditelji, skrbe se i za djecu pa im lijepo bar jednom mjesečno omoguće zajednički izlet na prijavu na "biro". Što je sa umirovljenicima? Ovdje ne mislim na gore navedene umirovljenike, kojima se mirovina kreće od 2000,00 kn pa do 8000,00 kn, već na umirovljenike koji su svoju mirovinu zaradili mukotrpnim radom punih četrdeset pa i više godina, a ako imaju sreće da im ista doseže 2000,00 kn, što sa njima? Možda imaju nezaposlenog sina i unuka, pa mogu lijepo svi oni živjeti od te jedne radničke mirovine.
A što reći za ljude koji nas vode, koji su izabrani na demokratskim izborima kao legitimni predstavnici naroda. Pogledajte samo jednu sjednicu Sabora, pa bude vam muka još danima. Toliko nekulture, neodgojenosti, netolerancije, osobnih vrijeđanja i amoziteta. Oprostite, ali ne mogu se složiti sa pravnom definicijom saborskih zastupnika, da su oni moji predstavnici. Nije da se hvalim, ali ja sam normalan, neću nikoga vrijeđati na osobnoj razini, niti praviti budalu od institucije i naroda koji me hrani, tako da oni moji predstavnici nisu. E, kad je tako na državnoj razini, kako tek stvari stoje na regionalnim i lokalnim skupštinama i vijećima, mogu samo pretpostavljati.
A ljudi koji nas vode to je posebna priča, to ne bih previše komentirao jer svi znamo sve, zna se… Ali žalosno je to što određene osobe iliti persone koje bi u normalnom, demokratskom društvu bili socijalni problemi, slučajevi za stranice crnih kronika, kod nas predstavljaju čvrste temelje društva i nazivamo ih uglednom gospodom.

Toliko od mene za ovaj tjedan, pozdrav do idućeg puta od Matije G.
tekst:Matija Golubić

- 17:57 - Isprintaj - #

Karate klub Pitomača nastupili u 3.kolu Lige Sjeverozapadne Hrvatske , ukupni poredak kluba za 2010. godinu odličan

U Koprivnici je 21. 11. 2010. održano 3, završno, kolo Lige Sjeverozapadne Hrvatske za 2010. godinu. Naši natjecatelji nastupili su u katama i borbama, pojedinačno i ekipno, te potvrdili u ovom kolu potvrdili dobre rezultate tokom cijele sezone. Na 3. kolu ukupno su osvojili 14 medalja, a u istim tim kategorijama osvojili su medalje i za ukupni plasman.

karate klub Pitomača


Rezultati naših natjecatelja na 3. kolu su slijedeći:
KATE
MLAĐE UČENICE B
1. Veronika Tudić 1. mjesto
2. Tena Šolinić 2. mjesto
MLAĐI UČENICI B
1. Marko Bogović 2. mjesto
UČENICE B
1. Dora Ban 1. mjesto
UČENICE A
1. Marijana Rep 3. mjesto
UČENICI A
1. Alan Uremović 3. mjesto
MLAĐI KADETI A
1. Dominik Prtenjača 3. mjesto
UČENICE EKIPNO
1. Pitomača 2. mjesto
MLAĐI KADETI
1. Pitomača 1. mjesto

BORBE
UČENICI -30 kg B
1. Marko Bogović 2. mjesto
UČENICE -35 kg B
1. Marta Rep 1. mjesto
UČENICE -40 kg B
1. Marijana Rep 1. mjesto
UČENICE +40 kg
1. Tena Šolinić 1. mjesto
UČENICE EKIPNO
1. Pitomača 3. mjesto

Čak 6 natjecatelja okitilo se zlatnim medaljama, sa još 4 srebra i 4 bronce. Ali posebno je zadovoljavajuća činjenica da su zlatne medalje jednako rasporedile i u borbama i u katama. Bez obzira na lošije rezultate nekih pojedinaca od svojih ustaljenih prosjeka, ukupni poredak niti u jednom trenutku nije bio upitan.
U ukupnom poretku imamo prvake u 10 pojedinačnih i ekipnih kategorija, uz 2 srebra i 2 bronce. Mnogo govori i činjenica da su svi ti natjecatelji proizašli iz naše klubske škole, gdje se dobro radi i atmnosfera je vrlo pozitivna. Ukupni plasmani naših natjecatelja za 2010. godinu su slijedeći:

KATE
MLAĐE UČENICE B
1. Veronika Tudić 1. mjesto
2. Tena Šolinić 2. mjesto
MLAĐI UČENICI B
1. Marko Bogović 1. mjesto
UČENICE B
1. Dora Ban 1. mjesto
UČENICE A
1. Marijana Rep 3. mjesto
UČENICI A
1. Alan Uremović 1. mjesto
MLAĐI KADETI A
1. Dominik Prtenjača 1. mjesto
UČENICE EKIPNO
1. Pitomača 2. mjesto
MLAĐI KADETI
1. Pitomača 1. mjesto


BORBE
UČENICI -30 kg B
1. Marko Bogović 1. mjesto
UČENICE -35 kg B
1. Marta Rep 1. mjesto
UČENICE -40 kg B
1. Marijana Rep 1. mjesto
UČENICE +40 kg
1. Tena Šolinić 1. mjesto
UČENICE EKIPNO
1. Pitomača 3. mjesto


Do kraja godine u planu je nastupiti samo još na jednom turniru prije Božića, i sve usmjeriti na odmor natjecatelja za drugi dio sezone koji počinje u siječnju.
Karate klub Pitomača

- 17:36 - Isprintaj - #

VIDEO: SOS za The Sprud

Recite NE uništavanju dravskog spruda na Jelkušu - Zaštićeni krajobraz na rijeci Dravi! Podržite spašavanje dravskog spruda www.facebook.com/SOS-Save-Our-Sprud

VIDEO: Mala prutka – Actitis hypoleucos, vodomar - Alcedo atthis, štekavac - Haliaeetus albicilla , modrovoljka - Luscinia svecica , brezov zviždak - Phyloscopus trochilus , mala čigra - Sterna albifrons , crvenokljuna čigra - Sterna hirundo, dabar Castor fiber, vidra Lutra lutra, barska kornjača Emys orbicularis, crveni mukač Bombina bombina, gatalinka Hyla arborea, veliki panonski vodenjak Triturus (cristatus) dobrogicus su smo neki od ptica, gmazova, sisavaca i vodozemaca koji će biti životno ugroženi uništavanjem dravskog spruda na Jelkušu-Zaštićenom krajobrazu.
SOS - Save Our Sprud

- 06:08 - Isprintaj - #

21.11.2010., nedjelja

Šest žena u policijskim odorama o tajnama svojeg posla i drugom ja

One su žene koje čuvaju Hrvatsku
Interventna policajka: Treba mi nekoliko sekundi da nekog izvučem iz auta i bacim na pod, ali to je samo za one koji ne znaju za razgovor.
Dijana Delić (21) iz Pitomače nakon srednje škole za upravnog referenta nije htjela raditi kao tajnica pa se prekvalificirala na policijskoj akademiji. Godinu dana radi u temeljnoj policiji – u opisu poslova su joj i prometni prekršaji i obiteljsko nasilje. Plaća joj je oko 4000 kuna.
foto:Marija Lovrenc,Večernji list
Donedavno je bilo teško pronaći ženu koja mirno, u punoj opremi na stadionima stoji rame uz rame sa svojim kolegama policajcima i hladnokrvno gleda huligane koji trgaju stolice i bacaju pivske boce prije negoli će zamahnuti i krenuti na pripadnike reda i zakona. Danas u tim situacijama sve one koji su došli gledati utakmicu, a ne iživljavati se, štiti 25-godišnja Gordana Žuti, pripadnica interventne jedinice Policijske uprave virovitičko-podravske.

Gordana je u policiji dvije godine, a u interventnoj jedinici šest mjeseci. Prošla je sve situacije u kojima ljudi iz sebe izvuku ono najgore.

Divljake gledam u oči
– Smirivala sam nasilnike na utakmicama, čekala bjegunce satima u zasjedi, "frkala" ruke agresivcima koji su psovali i vezivala lisicama one koji su mi se unosili u lice na terenu. Na sebi imam opremu tešku deset kilograma – pancirku, opasač i kacigu s vizirom, palicu i pištolj, štitnike – a u kritičnim situacijama moram biti spremna na sve. Na nogometnoj utakmici gledala sam divljake u oči. U meni je rastao bijes i strah, koji moram kontrolirati. Kada masa poludi, nema sigurnog plana, morate se osloniti na vlastite snage i povjerenje kolega koji vam čuvaju leđa – opisuje Gordana.

Završila je komercijalnu školu i prekvalificirala se za policajku. Radila je i u temeljnoj policiji, no htjela je iskoristiti sportsko, rukometno iskustvo i obavljati „opasne" poslove na terenu. Naporno je trenirala kako bi zadovoljila stroge kriterije prijma u interventnu jedinicu, u kojoj danas u Virovitičko-podravskoj županiji radi kao jedina žena, s tridesetak kolega. Svaki dan trenira, vježba sklekove, trbušnjake i trči od tri do deset kilometara. Borilačke vještine sastavni su dio treninga kojim počinje svaki radni dan.

– Bez problema prebacim kolegu preko lijevog ramena, a treba mi samo nekoliko sekundi da nekog izvučem iz automobila i bacim na pod. To je za one situacije kada se problem ne može riješiti razgovorom, kada imate posla s okorjelim kriminalcima, koji ne poznaju drugi autoritet – kaže Gordana, koja živi u Špišić Bukovici. Upisala se jesenas u Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, pa u slobodno vrijeme uči za ispite. Dok ne radi, ni po čemu se ne razlikuje od vršnjakinja.

– Obožavam haljine i štikle, akcijske filmove i ludi provod s društvom – kaže. Štikle u slobodno vrijeme nosi i njezina mlađa kolegica.

– Kad sam preuzimala uniformu, pitali su me hoću li se zadužiti i za suknju. Da sam htjela suknju, ostala bih tajnica! Radovalo me prekrajanje uniforme. Rukavi su bili predugački, struk preširok. Sada smo dobili prave, po mjeri – kaže 21. godišnja Dijana Delić iz Pitomače, koja je u policiji godinu dana. Završila je srednju školu za upravnog referenta u Pitomači, u kojoj živi, no oduvijek je željela biti policajka, pa se prekvalificirala.

– Ovaj je posao dinamičan. Ne mogu se zamisliti u uredu, samo uz papire, iako i sad za jedno vezivanje nasilnika pišem opravdanje jedan sat, na tri stranice – odaje Dijana, koja u temeljnoj policiji pokriva sve – od prometnica, očevida do obiteljskog nasilja.

Nije odala nasilnika
– Jednom se neki vozač hvalio kako mu je cura napisala kaznu zbog brzine. To mi je bilo simpatično. No to su rijetki trenutci. Primjerice, došli smo na poziv žene koju je muž istukao pred djecom. On viče, pijan, prijeti... Ona u suzama, izluđena, jedva stoji, trese se... Djeca plaču. Kaos. Žena se stisnula uz mene. Ništa nije rekla. Nije odala muža, nije ga prijavila, ali u tom trenu ona i djeca u meni su vidjeli tihu potporu. Nije im trebalo ništa drugo. Kolega je smirio pijanog muža, a meni je bilo grozno jer sam znala da će se ponoviti čim popije i da će tako biti dok god ga ne prijavi – smatra Dijana.

Njezina starija kolegica iz temeljne Manuela Štajdohar Srnović (24) iz Slatine ima dvoje djece, kćer od tri i pol godine i sina od godinu dana. Kaže da uspješno kombinira obiteljski život i poslovne obveze.

– Sve se može ako vas obitelj podržava i razumije. Moj je suprug poljoprivrednik i kada ja radim, on se brine za djecu. Ako radim praznicima, skuham dan prije, a kad sam u noćnoj, on mijenja pelene, kupa djecu i uspavljuje ih – kaže Manuela. Dok je bila trudna s prvim djetetom, radila je do osmog mjeseca trudnoće. Majčinstvo ju je promijenilo, kaže, i sad je opreznija.

– Omekšate na pozitivan način. Prije kao da nisam ni primjećivala djecu, a kad sam rodila, sve se promijenilo. Za jedne ophodnje na ulici mlada mama je povukla djevojčicu za ruku i povikala na nju zbog sitnice. Pala joj je lutka. Srce mi je poskočilo, instinktivno sam htjela reagirati. Zagrliti dijete, izgrditi majku. No, ne smijem tako postupiti. Kolega i ja samo smo se prošetali pokraj nje, pa se mama smirila – sjeća se Manuela. U prometnoj, kaže, problem nisu muškarci, nego žene. One nisu za diplomatsko rješenje.

– Ne dopuštaju da im se napiše kazna, vrište, prijete, psuju, pozivaju se na sve i svakog. Spremne su se potući – kaže Manuela, koja u Slatini rješava prekršajne evidencije. Planira se upisati na studij kriminalistike.

Prašak za otiske

Žene u policiji rade u timu s kolegom i hvale ih kao prijatelje, mentore, stariju braću i vrhunske profesionalce. Dijele s njima dobro i zlo za prosječnu plaću – oko 4000 kuna dobiju oni sa srednjom stručnom spremom.

– Dobrom policajcu nije važno jesam li ja žensko, nego kako radim svoj posao. A svaka od nas ovdje taj posao voli i radi s odgovornošću – kaže Ivana Bošnjak (25) iz Donjeg Bazja, koja čuva hrvatsku granicu na prijelazu u Mađarsku u Terezinu Polju.

– Važno mi je znati da mi kolega čuva leđa. Zaustavila sam jednom automobil oko dva sata ujutro i tražila od starijeg vozača da pokaže prtljažnik jer mi je djelovao sumnjivo. Razljutio se, vikao da sam balavica, krenuo na mene. Kolega je dotrčao za par sekundi i grubijan je postao manji od makova zrna. Usput, nije krijumčario ništa – sjeća se Ivana koja kaže da upravo u „švercu" ljudi pokažu svu svoju domišljatost.

– Mlađa gospođa pokušala je prevesti štenad mješance iz Mađarske. Obično ih uspavaju, no ti su mališani iskočili, bili su ispod suvozačkog sjedala, čim je otvorila vrata dok je davala putovnicu. Zaradila je prijavu – priča Ivana. Odaje kako muškarci često traže od nje broj mobitela i u šali je pozivaju da ih pretraži. Smije pretražiti samo žene.

– Sakriti se može svašta. U grudnjaku push-up jedna kolegica pronašla je paketić marihuane – kaže Ivana. Na granici radi dvije godine, i to u smjenama po 12 sati. Raznježi se, priznaje, kada je suprug, „civil", zaštitnički zagrli nakon lošeg dana na poslu.

– Za deset godina vidim se u našoj novoj kući, s djecom, ali svakako i u uniformi – poručuje ta poljoprivredna tehničarka, koja je zvanje izbrusila na policijskoj akademiji.

Čiji alibi ima pukotine, tko laže, a tko krade i koje tajne skrivaju predmeti pronađeni u kući sumnjivaca, otkriva policijska službenica za obradu kriminaliteta Mihaela Cahun (31) iz Čačinaca, koja radi u Slatini.

– Ono što gledate na televiziji i ono što mi radimo, to je nebo i zemlja – kaže Mihaela. Eto nalaz analize otiska prsta obavljene u Zagrebu moraju čekati i nekoliko mjeseci. – Mnogi od nas koriste se starom opremom, prašcima za otkrivanje otisaka, a tek su nam nedavno u postaji sva računala priključena na internet. Mi iz krim-tima imamo samo jedno vozilo, a ponekad su dnevno tri-četiri očevida – govori Mihaela. Odaje nam drugu stranu.

Kolege vodi na sud
– Nije mi svejedno na večer izići sama u dvorište. Osvrćem se kada iznosim smeće. Radimo s različitim ljudima, a u malom mjestu svi svakog znaju. U težim slučajevima ljudi su zbog mog rada završili u zatvoru. Jedan od njih je ubojica, psihički bolesnik, koji je spavao s puškom. Drugi je provalnik. Jedan mladić, lovokradica, vješt je s noževima i brzo plane. Ako sud procijeni da nema dovoljno dokaza da ih osude, oni se vraćaju kući ili na ulicu, a mene nije teško naći – odaje Mihaela. Ne treba se junačiti, kaže, nego uvijek biti na oprezu.

Iako svatko nastoji svoj posao obaviti što poštenije i bolje, ne postoji savršen policajac, tvrdi 33-godišnja Sanja Held iz Vaške, visokoobrazovana samostalna policijska inspektorica i stručni specijalist kriminalistike. U virovitičkoj Policijskoj upravi čisti „kukolj u vlastitim redovima". Svaki tjedan svoje kolege vodi na prvostupanjski disciplinski sud u Osijeku jer su se ogriješili o regule svojeg posla.

– Kažu za mene da sam mali zloćko sa smiješkom jer na fin način rješavam krizne, etički i profesionalno teške situacije. Kada kolega uzme pet stotina kuna i ne naplati kaznu vozaču zbog brzine, ja sam tu da mu kažem da je pogriješio i da takvo ponašanje nećemo tolerirati – priča Sanja. Može razumjeti trenutak slabosti i pruženu priliku, ali je nikada neće opravdati.

– Policajac ne smije istući nekoga samo zato što mu je loš dan ili se odati kockanju niti uzeti novac jer ima kredit za stan i dvoje djece u školi. Građani moraju imati povjerenja u nas, više no ikada, a ako padnemo na tom moralnom testu, nije to samo osobni gubitak, to je gubitak za cijelu službu – poručuje unutarnja inspektorica.
Večernji list

- 21:49 - Isprintaj - #

19.11.2010., petak

Barica Mihoković, Intervju s Dadom Tešićem

Zahuktale se pripreme za avanturu života

fotoBaricaM


Tridesetdvogodišnji pitomački doktor istočnjačke medicine i motorista Dominic-Dado Tešić i mladi dvadesetogodišnji prijatelj, koprivnički motorista Petar Rikić u ozbiljnim su pripremama za veliku ekspediciju života; obilazak Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Aljaske s mogućnosti povratka preko Mongolije i Rusije na motorima.
CIJELI INTERVJU PROČITAJTE NA: Pitomača.net
Tekst i fotografije: Barica Mihoković

- 21:00 - Isprintaj - #

Vijesti iz Općine Pitomača

Javna tribina "NE NASILJU MEĐU MLADIMA"
U ponedjeljak 22.studenog Općina Pitomača organizira javnu tribinu "NE nasilju među mladima", u sali za sastanke s početkom u 17 sati.
-----------------------------------------
Obilježen Međunarodni dan prava djeteta
20. studenoga obilježava se Međunarodni dan prava djeteta. Općina Pitomača taj je dan obilježila danas 19. studenoga i to vrlo simbolično. Načelnik Općine Pitomača gosp. Željko Grgačić posjetio je Dječji vrtić „Potočnica“ u Pitomači kom je prigodom zajedno sa gosp. Brankom Vidovićem, predsjednikom Pćelarske udruge Bagrem iz Pitomače, darivao med za potrebe vrtića.Načelnik se vrtićancima obratio riječima kako sva djeca imaju ista prava. Niti jedno dijete ne smije biti zapostavljeno zbog svog spola, boje kože, svog jezika ili svoje vjere. Svako dijete ima pravo na igru, na slobodu. Svako dijete ima pravo na odmor, na slobodno vrijeme. Svako dijete ima pravo na redovitu i zdravu ishranu.Poručio im da budu dobri prijatelji jedni drugima jer svako dijete jednako je lijepo, jednako je dobro i jednako vrijedno.
----------------------------------------
Pitomačani odali počast Vukovaru
Jučer, 18. studenoga Općina Pitomača organizirala je za sve svoje mještane prijevoz u Vukovar, grad – simbol hrvatske neovisnosti. 70 – ak žitelja općine Pitomača time je iskazalo duboko poštovanje i zahvalnost svim vukovarskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Nakon povratka u Pitomaču svi su zajedno zapalili svijeće na Trgu kralja Tomislava na ljetnoj pozornici i time obilježili spomen akciju I U MOJOJ PITOMAČI VUKOVAR SVIJETLI.
Pitomača.hr

- 15:51 - Isprintaj - #

18.11.2010., četvrtak

"Živim život bez nasilja“ u Pitomači

"Živim život bez nasilja“ naziv je kampanje koju su pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova i Ujedinjeni narodi u RH. Cilj preventivnih aktivnosti je senzibiliziranje javnosti na problem nasilja te poticanje građana, a posebno žrtava na prijavljivanje obiteljskog nasilja.

U okviru ove akcije djelatnici Policijske postaje Pitomača Željko Veršec i kontakt policajac Siniša Tišljar, djelatnici PU Vpž Huzjak Dražen i Matuzalem Zdravko, Voditeljica pitomačke ispostave Centra za socijalnu skrb Dragica Smiljanec i djelatnici Općine Pitomača na tržnici postavili info pult te su uz prigodne letke ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA mogli i dati pokoji savjet žrtvama nasilja. Isti dan kasno poslijepodne djelatnici PP Pitomača akciju su proveli i ispred pitomačkog dječjeg vrtića "Potočnica".

Pratite nas na Facebooku i Youtubeu
Ministarstvo unutarnjih poslova na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebook otvorilo je stranicu kampanje "Živim život bez nasilja". Na linku facebook.com/zivim.zivot.bez.nasilja. pratite najnovije vijesti, najave događaja, pogledajte fotogalerije i poslušajte izjave poznatih osoba koje se se uključile u kampanju.

Također, na službenom kanalu video servisu Youtubeu - MUP TV pratite izjave osoba iz javnog života koje su pristale podržati kampanju "Živim život bez nasilja".

- 16:54 - Isprintaj - #

Pitomača radi prvi kružni tok

pitomački prvi kružni tok


Započeli su radovi na uređenju raskrižja pitomačkih Ulica A.G.Matoša i Tina Ujevića u formi „kružni tok“ s obzirom da prijašnje prometno rješenjem nije bilo dostatno definirano, te je kao takvo djelovalo zbunjujuće na vozače, a samim time povećavao se rizik od prometnih nesreća.
Inicijativu za takvo uređenje raskrižja pokrenula je općina Pitomača u suradnji s Županijskom upravom za ceste, a radove izvodi tvrtka Ceste Bjelovar.
Pitomača.hr

- 11:52 - Isprintaj - #

Općinski radovi

općina Pitomača


Pod radovima na održavanje javnih površina u dosadašnjem tijeku mjeseca studenog uređivani su kanali za oborinsku odvodnju u Mirogojskoj ulici u Dinjevcu, te kanali u dijelu Dravske ulici u Pitomači.
Pod radovima na održavanju nerazvrstanih cesta sanirane su udarne rupe na cestama u nadležnosti Općine Pitomača. Također su u tijeku radovi na sanaciji cestovnog priključka ulice M.Lovraka i Dravske ulice.
Pitomača.hr

- 09:47 - Isprintaj - #

Pitomačka Podravina nabrzaka - studeni (3)

Na inicijativu tvrtke Komunalije Plin d.o.o. u utorak, 16. studenoga, u Đurđevcu je održan sastanak na kojem su sudjelovali: zamjenik župana Koprivničko - križevačke županije Darko Sobota, direktor Komunalije Plina Dražen Mesić, direktor Komunalija Đurđevac Marijan Blažok, gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan, te načelnici općina Kalinovac, Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Ferdinandovac, Novo Virje, Molve i Virje.
-------------
Đakić sredio dva vrhunska lovišta tvrtki sa samo jednim zaposlenikom. HDZ i Euromarket žive na istoj adresi. Euromarket HDZ-u uplaćuje stotine tisuća kuna. I baš su oni dobili vrhunska lovišta u zakup.
-------------
U Mariji Bistrici 20. studenoga održat će se 7. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava.U kategoriji folklornih zborova nastupaju Đurđevčice s pjesmom Drage Britvića "Nekaj grmi z Otrovanca".
------------
Ekolozi su na konferenciji u Svetom Martinu na Muri od države zatražili hitno proglašenje Regionalnog parka Mura - Drava.
------------
U zagrebačkom hotelu Westin u povodu 20. susreta CROMA-e predstavljeni su ovogodišnji dobitnici 14 nagrada i priznanja 'Menadžer godine' u devet kategorija.Osnivač i direktor Jan-spidera d.o.o. iz Pitomače, Nikola Nemčević dobitnik je nagrade u kategoriji malih poduzeća.*
------------
Čuvaj prirodu, Jadranko! Zelena akcija poslala je otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor zbog odgađanja proglašenja ekosustava rijeka Mure i Drave Regionalnim parkom i Rezervatom biosfere.*

- 07:42 - Isprintaj - #

17.11.2010., srijeda

Vijesti iz Općine Pitomača

Pitomi radio
Održana sjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija Općine Pitomača
Danas je održana sjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija Općine Pitomača slijedećeg dnevnog reda;
1. Razmatranje zamolbi za mirovanje dodijeljenih općinskih stipendija
2. Razmatranje zamolbi za nastavak primanja općinskih stipendija
3. Razmatranje pristiglih zamolbi po raspisanom natječaju za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2010./2011.
4. Donošene prijedloga Odluke o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2010./2011.
5. Različito
Povjerenstvo je razmotrilo 29 zamolbi pristiglih na natječaj i donijet je prijedlog odluke da dvadesetak studenata koji su udovoljavali uvjetima iz natječaja koriste stipendiju Općine Pitomača u iznosu od 700,00 kuna, deset mjeseci u godini.
----------------------------
I u mojoj Pitomači Vukovar svijetli
Sutra, 18.studenoga, dan je sjećanja na Vukovar, spomen dan na tragediju cijeloga jednog grada, koji je svoju patnju i herojsku obranu utkao u hrvatsku slobodu i neovisnost. Općina Pitomača organizirat će spomen akciju I U MOJOJ PITOMAČI VUKOVAR SVIJETLI, akciju paljenja svijeća i lampiona na ljetnoj pozornici na Trgu kralja Tomislava u Pitomači.
Pitomi radio

- 21:09 - Isprintaj - #

SDP Pitomača-darivanje krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica, i transfuzija Opće bolnice Virovitica,17.11.2010. godine održali su akciju dragovoljnog darivanja krvi u prostorijama SDP-a Pitomača. Krv su darivali članovi i simpatizeri SDP-a, te mještani Pitomače.

Odazvalo se je 19 dragovoljnih darivatelja krvi,zbog zdravstvenih razloga odbijeno je 9 darivatelja krvi a krv je darivalo sveukupno 10 darivatelja krvi i to: Josip Švarbić,Ivan Kovačević,Ljiljana Sesvečan,Sanjin Šorgo,Dubravko Sesvečan,Lana Pavlović-Kvaternik,Stevo Smolek,Tomo Brkić.
Kao mještani Pitomače krv su darivali: Ankica Čop i Terza Schmidt.
Hvala za darovanu krv.

GDCK VIROVITICA

- 17:23 - Isprintaj - #

Nikola Nemčević iz Pitomače menađer godine


U zagrebačkom hotelu Westin povodu 20. susreta CROMA-e predstavljeni su ovogodišnji dobitnici 14 nagrada i priznanja 'Menadžer godine' u devet kategorija.
Direktor Jan-spidera d.o.o. Nikola Nemčević iz Pitomače dobitnik je nagrade u kategoriji malih poduzeća za 2010 godinu.
Gospodin Nemčević dobio je i 2004 godine Crominu nagradu za kategoriju Projekt menadžer.

- 16:24 - Isprintaj - #

15.11.2010., ponedjeljak

SOS-Save Our Sprud: Gdje li je taj sprud?

Uništavanje spruda


Sprud određen za uništavanje nalazi se kao sastavni dio Zaštićenog krajobraza Jelkuš u Virovitičko-podravskoj županiji, Općina Pitomača. Ali sam sprud je katastarski dio Koprivničko-križevačke županije, Općina Podravske Sesvete. Zahvat uništavanja koji planiraju napraviti u dužini prokopa više od 400 metara protezat će se Zaštićenim krajobrazom Jelkuš kroz prostor dvije županije.
Jelkuš, zaštićeno područje nalazi se na drugoj strani rijeke Drave kao i mjesto Križnica te graniči sa Republikom Mađarskom.

Uništavanje spruda


Općina Pitomača koja se nalazi u Virovitičko-podravskoj županiji ima prekrasnu prirodu, tradiciju vrijednih obrtnika i poznatih stihova. Stoga ju i s ponosom zovemo "Općina kruha ,vina i pjesme".
Danas je jedno od naših prepoznatljivih vrijednosti životno ugroženo! Pitomačka ljepotica, rijeka Drava, koja se nalazi pod nekoliko stupnjeva zaštite, ugrožena je najavom uništavanja velikog dravskog spruda u sklopu Zaštićenog krajobraza Jelkuš.
Pridružite se grupi za spas dravskog spruda SOS-Save Our Sprud!
Na toj stranici možete u rubrici Rasprave preuzeti detaljnu dokumentaciju o uništavanju spruda, pogledati najnovije fotografije Zaštićenog krajobraza Jelkuš i dati neki konstruktivni prijedlog kako spriječiti uništavanje.
SOS-Save Our Sprud

- 18:06 - Isprintaj - #

14.11.2010., nedjelja

Rijeka Drava spaja i ljubitelje konja

Najava lijepog i toplog vikenda privukla je na pitomačku rijeku Dravu i ljubitelje konja koji su čak iz Šandrovca stigli na dravske obale Rezervata biosfere.

dravski konji


U organizaciji konjičkog kluba "Konji vrani" iz Šandrovca te njihovom predsjedniku g. Mati Kardumu, ovaj vikend organizirano je višednevno terensko druženje konjara i njihovih ljubimaca na pitomačkim dravskim obalama.
Devet članova konjičke udruge "Konji vrani" dojahalo je do Pitomače gdje su im se pridružili i pitomački konjari te članovi konjičke udruge iz Podravskih Sesveta. Uz logorovanje i spavanje u šatorima, druženje će upotpuniti svakodnevnim jahanjem po dravskim obalama.

dravski konji


Pitomački dio Rezervata biosfere Mura-Drava i Zaštićeni krajobrazi Križnica i Jelkuš, uz malo truda nekolicine entuzijasta kao u ovom slučaju konjanika iz Šandrovca, mogu biti savršeni izbor za avanturistički turizam na našem području.

- 18:37 - Isprintaj - #

13.11.2010., subota

U srijedu akcija darivanja krvi u Pitomači

U Hrvatskoj svakih pet minuta netko treba krv. Dođite na akciju darivanja krvi i darujte krv jer pomažući drugima pomažete i sebi!

DDKpitomača


SDP Općine Pitomača organizira na Trgu kralja Tomislava 19/1 u srijedu 17.studeni 2010.godine akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Na ovoj potpuno otvorenoj humanitarnoj akciji dobrodošli su svi ljudi dobre volje, svih stranačkih boja, punoljetni (iznad 18 godina) i spremni da odvoje nekoliko svojih minuta da učine dobro djelo.
Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek - davatelj krvi.
Stoga pokažite plemenitost, budite davatelj krvi, i otkrijte najbolji dio sebe!

SAZNAJ VIŠE O DOBROVOLJNOM DARIVANJU KRVI: Hrvatski Crveni križ

- 20:37 - Isprintaj - #

U manje od mjesec dana tri đurđevačke volonterke ponudile gradu tri razvojna projekta

Kad su tri mlade podravske intelektualke, Silvija Lukačin, Martina Bot i Marija Zvonar, pred mjesec dana dobile priliku da mjesto liste Zahoda za zapošljavanje zamjene sa stalnim radnim mjestom volontera u Gradu Đurđevcu, nisu dugo oklijevale i promišljale kako potrošiti svojih osma sati radnoga vremena.
foto:Đurđevac.hr
Prve dvije diplomirane ekonomistice s financijama kao specijalnošću, a treća prvostupnica javne uprave, ili upravna pravnica, pune znanja i kreativnosti, radnoga elana i volje, Martinu Mahoviću, novom pročelniku netom osnovanoga gradskoga Ureda za razvoj i pripremu projekata, nametnule su ubrzani tempo rada.

Njemu i gradonačelniku Slavku Gračanu, nakon njihovih prijedloga i predloženih projekata nije ostalo ništa drugo, nego da u sklopu novoga Ureda ustanove Projektni inkubator.
-Već je ovoga petka u Koprivnici naša Silvija Lukačin imala prezentaciju projekta Izgradnje biciklističke staze Đurđevac-Nagyatad, nove Prekodravske rute, za naše i mađarske sudionike u projektu. Taj ćemo projekt kandidirati za sredstva prekogranične suradnje u sklopu CROST II, „Drava spaja, a ne razdvaja“. U skladu je to sa nacionalnom strategijom poticaja razvoja posebnih oblika turizma na kontinentu „Zelena brazda“ i Razvojnim operativnim programom naše Županije, te nastavak na do sada izgrađenu Dravsku i Bilodravsku rute-sjever, a u segmentu povezivanja Balaton-Lonjsko polje.

Prekodravska ruta bi trebala, najkraćim putem, preko obnovljene skele kod Ferdinandovca, povezati projektne partnere s naše i mađarske strane,
ističe pročelnik Martin Mahović i dodaje da joj je cilj ne samo izgradnja nove biciklističke staze, nego na njoj i razvoj seoskog turizma, a time i revitalizacija sela uz nju.
- Izgradnja biciklističke staze povezala bi Grad Đurđevac, te općine Kalinovac i Ferdinandovac s naše, te njihove prijateljske mađarske općinu Vizvar, Bolho, Tarany i Grad Nagyatad s mađarske strane, napominje voditeljica projekta Silvija Lukačin.
I dok je Silvija bila projektno zaokupljena prekograničnom suradnjom i prezentacijom svojega projekta teškog preko 53.000 eura, Marija Zvonar i Marija Bot, koje u Projektnom inkubatoru volontiraju tek od 1.studenoga, već su poodmakle s dva nova projekta.
Marija već radi na evidentiranju i sistematiziranju podataka za izradu Turističkog vodiča Grada Đurđevca, a Martina Bot se okrenula novim medijima, internetu i Facebooku i već radi na pokretanje poduzetničkog web.portala Grada Đurđevca, s webburzom za Grad i područje đurđevačke Podravine.
Đurđevac.hr

- 09:50 - Isprintaj - #

Pitomačka Podravina nabrzaka - studeni (2)

U Vukosavljevici, na adresi Kolodvorska 31, podignuta je nova pristupna točka PING-Vukosavljevica-2. Točka pokriva dio od nogometnog igrališta do željezničkog kolodvora. *
------------------------------------------------
Nove internet stranice pitomačke knjižničarke i umjetnice Slavice Vitković prikazat će vam prekrasnu umjetnost oslikavanja svile.*
------------------------------------------------
Učenici 4.b i učiteljica Božica Rakijašić posjetili lugarnicu na Babičanki u sklopu terenske nastave.*
------------------------------------------------
14. studenoga obilježava se svjetski dan borbe protiv dijabetesa,za koju bolest znamo da je neizlječiva. No liječenjem ju je moguće ublažiti, a pravovremeno otkrivanje sprječava komplikacije koje dijabetes donosi oboljelima. Stoga Općina Pitomača u suradnji sa Domom zdravlja organizira za sve svoje mještane besplatno mjerenje šećera u krvi, u ponedjeljak 15.studenoga u prostorijama općine Pitomača, Gajeva 26/1, hodnik lijevo, u vremenu od 8,00-12,00 sati.*

- 09:48 - Isprintaj - #

Martinje u Kloštru Podravskom

Po jedinstvenom ritualu, u Martinskoj kapelici u Kloštru Podravskom, jedinoj i jedinstvenoj u ugostiteljskim objektima, njegovo vinočanstvo Petrina Poberun Prvi-Martin kalnovečko-kloštranski Branko Sobota (inače općinski kalinovački načelnik) u koncelebraciji s ostalim podravskim martinjskim biškupima služio je martinjsku mešu i pokrstio mošt u vino vlasniku Ivici Korenu.
foto:Đurđevac.hr
U tome mu je kao kum mošteku pomagao gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan, predsjednik Turističke zajednice područja Đurđevačke Podravine, a kao moštekova kuma Verica Rupčić, članica Skupštine Županijske TZ i izvršna voditeljica turističkih projekata.
Bila je to prva provjera funkcioniranja našeg novog zajedništva na realizaciji konkretnoga projekta, rekao je domaćin Ivica Koren, poznati podravski vinar i ugostitelj, a od prošloga tjedna i član Turističkoga vijeća Turističke zajednice područja đurđevačke Podravine.
-Otvaranju izložbe slika podravskih slikara, koji su bili sudionici tradicionalne slikarske kolonije „Royala“, te matinjskoj meši s krštenjem mošta u našoj Martinjskoj kapelici, bili su prisutni gotovo svi članovi Turističkoga vijeća TZ područja đurđevačke Podravine, što je dobar znak za početak, ocijenio je Ivica Koren.
Slavko Gračan, predsjednik Skupštine TZ područja đurđevačke Podravine je zaključio na kraju pjevane martinjske meše, da takvo zajedništvo i oduševljenje s preuzetim obvezama, kakvo je pokazano prilikom ceremonijala krštenje mošta, očekuje i prilikom realizacije svih drugih velik zajedničkih turističkih projekata.
Đurđevac.hr

- 09:42 - Isprintaj - #

12.11.2010., petak

Fotogalerija: Martinje 2010 - Kladarski breg

Turistička zajednica općine Pitomača i udruga Aršanj organizirali su tradicionalno druženje po završetku vinogradarske godine i proslavu Martinja, u četvrtak 11. studenoga u Kladarskom bregu.

Proslava je započela svetom misom u 12 sati, nakon čega je bila ceremonija krštenja mošta, zakuska i druženje uz pjesmu i domaće bilogorsko vino.

- 17:27 - Isprintaj - #

11.11.2010., četvrtak

Upoznajte malu čigru (Sterna albifrons)

Upoznajte malu čigru (Sterna albifrons) ,strogo zaštičenu zavičajnu divlju svojtu, koja će biti uništena iskapanjem dravskog spruda u Jelkušu!
SOS-Save Our Sprud

Porodica: Sterndae – čigre
U Hrvatskoj je malobrojna gnjezdarica panonske Hrvatske i priobalja. U panonskoj se Hrvatskoj gnijezdi samo na Dravi u Podravini, od slovenske granice ...do Pitomače (Lukač 1986, D. Radović, B. Štumberger), i na Savi kod Ivanje Reke, nizvodno od Zagreba (D. Radović). Godine 1997. oko 45 parova crvenokljune čigre i 5 pari male čigre gnijezdilo se u miješanoj koloniji na velikoj šljunkovitoj obali Drave kod Repaša.
Na Savi kod Slavonskog Broda jedan se par gnijezdio 2000. godine (V. Dumbović Ružić), no to je najvjerojatnije jedno od slučajnih, neredovitih gniježdenja ptica koje dolutaju s kolonije kod Ivanje Reke jer se tu nikada prije nisu gnijezdile niti za njihovo redovito gniježđenje ima uvjeta (M. Šetina). I savska i dravska populacija broje svaka po petnaestak parova.

U priobalju je poznato pet kolonija sa po pet do desetak parova na otočićima sjevernoga dijela zadarskog otočja: Mišnjak i Mali Brušnjak kod Paga (D. Radović), Kurjak i Šip kod Oliba (D. Radović), Lagnjići kod Dugog otoka (E. Kletečki). Izvan toga područja postoji kolonija na otočiću kod Rovinja (Samwald i Lukač 1994). Sredinom 20. st. zabilježeno je i gniježđenje na slaništu kraj ušća Mirne u Istri i na pjeskovkom žalu kraj Nina (Rucner 1998), no te kolonije danas više ne postoje. Ukupnu hrvatsku populaciju danas čini 60 do 75 parova (Radović i sur., 2003). Za selidbe su rasprostranjenije i u panonskoj Hrvatskoj (Mikuska i Mikuska 1994, D. Radović) i duž cijelog priobalja (Rucner 1998, Tutman 1980. D. Blažina, D. Radović).

Obitava uz morske obale i po večim rijekama, jezerima, šljunčarama i akumulacijama, s pješćanim i šljunkovitim otocima i sprudovima. Druževne su tako da su za selidbe u malim jatima, obično obiteljske skupine. Gnijezde se kolonijalno, monogamne su. Gnijezdo grade na golom tlu, ponekad i u niskom, rijetkom bilju. U pologu su obično 2 – 3 jajeta, inkubacija traje 21 – 24 dana, a mladi su sposobni za let s 20 – 24 dana (Radović i sur., 2003).
Hrane se pretežito sitnom ribom i rakovima, kukcima, kolutičavcima i mekušcima. Plijen traže leteći krivudavo nad vodom, a kad ga uoče obrušavaju se i grabe ga na površini ili zaranjaju. Kukce love u letu iznad vode i skupljaju ih s vegetacije. Najčešće love samotno, ali i u manjim skupinama, u široko raspršenim jamna, ponekad i u mješovitima jatima s drugim vrstama čigra. Promatrajući plijen trepere duže i češće od ostalih čigra (Radović i sur., 2003).
Razlozi ugroženosti su uređivanje rijeka, odnosno kanaliziranje vodotoka i iskopavanje šljunka, turizam i rekreativne aktivnosti te onečišćenje voda (Radović i sur., 2003).
Vrsta je strogo zaštičena zavičajna divlja svojta (Pravilnik o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (NN 99/09)), a međunarodno je zaštićena Bonskom konvencijom (dodatak II) i Bernskom konvencijom (dodatak II). Vrsta se nalazi i na Prilogu I europske Direktive Vijeća 79/409/EEZ (1979) o očuvanju divljih ptica.
IZVOR:Studija uništavanja dravskog spruda u Jelkušu
SOS-Save Our Sprud

- 20:39 - Isprintaj - #

Udomi me! - mladi psići traže dom

Mladi mješanci, slični terijerima, brat i sestra, stari tri mjeseca traže novi dom. Upitati na broj: 098/175-1150

Udomi me



Mlada jazavčarka, stara 6-7 mjeseci, traži novi dom. Upitati na broj: 098/175-1150

Udomi me



- 19:46 - Isprintaj - #

Uhićen višestruki provalnik

Jučer 10. studenoga, policijski službenici PP Pitomača, izvršili su kriminalističko istraživanje nad 21 – godišnjim D.M., zbog počinjenih KD Teških krađa i Krađa.

Izvršenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 21 – godišnjak, tijekom mjeseca studenoga tekuće godine u mjestu Turnašica, predio „Kladarski breg“, počinio kazneno djelo Krađe, tako što je sa terase vikend kuće vl. 63 – godišnjeg J.K., otuđio kotao za rakiju, dok je u mjestu Sedlarica, počinio KD Teške krađe u pokušaju, tako što je provalio u vikend kuću vl. 56 – godišnje M.B., iz koje nije ništa otuđio.

Slijedi podnošenje Posebnih izvješća.
PU Vpž

- 19:37 - Isprintaj - #

10.11.2010., srijeda

Seminar edukacije za kulturni turizam

Pitomi radio
Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Općine Pitomača organiziraju seminar edukacije za kulturni turizam s tematikom " E-promidžba i e- prodaja kulturnog turizma".

Seminar će se održati 16.studenoga 2010.godine u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije s početkom u 10,00 sati.

Cilj istog je upoznati s načinima i vrstama učinkovite promocije kulturno-turističkih proizvoda na Internetu, koji danas sve više mijenja klasičnu promociju turizma, te načine informiranja i komuniciranja s turistima.
Ciljane skupine su nositelji kulturno-turističke ponude koji žele osnažiti promociju kulturno-turističkih proizvoda i razviti nove oblike marketinške komunikacije s turistima.
Pitomi radio

- 19:38 - Isprintaj - #

PU Vpž: Proslava dana "Martinja"

Povodom proslave i obilježavanje dana „Martinja“ na području PU virovitičko – podravske, pojačano će se vršiti regulacija prometa.
Tih danase očekuje povećanje prometa na cestama u svim gradovima i mjestima, a najviše na prilaznim prometnicama u blizini vinograda i klijeti.

Od početka godine na području PU virovitičko – podravske, smanjena je problematika prometnih nesreća sa sudionicima pod utjecajem alkohola i smanjene su posljedice prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola.
Od ukupnog broja sudionika njih 10.4 %, u trenutku prometne nesreće bilo je pod utjecajem alkohola, međutim u odnosu na predhodne godine, stanje sudionika pod utjecajem alkohola u prometnim nesrećama se poboljšalo.Od ukopno 12 smrtno stradalih osoba, 52 teško ozlijeđene i 250 lako ozlijeđenih u 533 prometne nesreće u prvih 10 mjeseci ove godine, smrtno je stradalo 7 osoba, koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, 20 osoba je teško, a 48 lako ozlijeđenih.
U vinogradima i klijetima, gdje će biti organizirane brojne privatne i javne zabave s okupljanjem većeg broja ljudi, očekuje se povećana konzumacija alkohola proslavu krštenja vina. Slijedom navedenog, obavještavamo sve vozače, da će policija od 11. do 14. studenoga, na području cijele policijske uprave (Županije) provoditi pojačani nadzor sudjelovanja osoba u prometu pod utjecajem alkohola.

Kako bi bezbrižno sudjelovali u svetkovini „Martinja“, policija savjetuje vozače da nakon konzumacije alkohola sebi osiguraju siguran smještaj do slijedećeg dana ili za prijevoz angažiraju osobu koja nije konzumirala alkohol, kako ne bi ugrožavali sebe i druge sudionike u prometu, a time sigurno izbjegli i sankcije za prometne prekršaje.
Ovom prilikom pozivamo i sve zainteresirane novinare da se uključe u provedbu pojačanih mjera nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu, a svoj dolazak moraju pravovremeno najaviti Policijskoj postaji , kako bi se mogao organizirati njihov prihvat.
PU Vpž


- 17:49 - Isprintaj - #

Bilogorac pobijedio Orešac sa 5:1

HNK "BILOGORAC" je u nedjelju odigrao još jednu utakmicu pred svojim navijačima i kao mnogo puta do sad nije razočarao.

Bilogorac


Gostovao je NK "Orešac", a razlog je bio županijski kup.Već su navijači "Bilogoraca" u prvome poluvremenu vidjeli tri gola u mreži gostujuće ekipe iz Orešca, a da bi u nastavku s još dva pogotka riješili utakmicu i postavili konačni rezultat od 5:1.
U nedjelju ekipa HNK "BILOGRAC" igra drugo kolo županijskoga kupa i gostuje u Sedlarici. To je ujedno i mini-derbi gdje će se boriti ove dvije ekipe za plasman u treće kolo kupa.

Iako "Bilogorci" ne igraju na svome igralištu to im nije nikakvi veći problem jer na krilima navijača iz Velike Črešnjevice također u nedjelju 14.11.2010. idu po još jednu pobjedu da zaključe ovaj uspješni jesenski dio natjecanja!
Vidimo se u nedjelju!

HNK"Bilogorac" Velika Črešnjevica

- 17:40 - Isprintaj - #

Koalicija počela, HDZ završio, a HSP ni za ni protiv

Bivši koalicijski župan Ivan Begović opovrgava početne zasluge HSP-a i HDZ-a za županijske kapitalne projekte
foto:večernji list
Projekte gradnje nove bolnice, navodnjavanja i Visoke drvne škole, kao i neke druge kojima se sada hvale HDZ i HSP, nisu pokrenuli oni nego su to projekti bivše županijske koalicijske vlasti na čelu s HSS-om iz 2001. i 2002. godine, kaže bivši župan Ivan Begović reagirajući na javne istupe aktualnog župana Tomislava Tolušića (HDZ) i bivšeg župana Zvonimira Šimića (HSP).

- Ne znam kome treba takvo prisvajanje kada se prava istina dobro zna i sve je to zapisano i dokumentirano. HDZ je te neke projekte kočio, a HSP nije bio ni za ni protiv. Ponos je tadašnje vlasti i gradnja nove srednje škole u Virovitici, koja je bila prvi projekt javno-privatnog partnerstva u državi, a na čije otvaranje nismo ni pozvani. Gotovo svi projekti koje smo tada pokretali bili su vezani uz gospodarstvo i u interesu gospodarstva, a cilj im je bio zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. Vodili smo takvu politiku da milijuni kuna uloženi u ovo područje ovdje i ostanu, pa smo tako pomogli i svojim prijevozničkim tvrtkama da dobiju poslove na gradnji virovitičke obilaznice.

- Šteta je što se tako nije nastavilo, a sada mogu samo zahvaliti političkim strankama koje su započete projekte završile - kaže Ivan Begović koji je u međuvremenu napustio političke vode.
Večernji list

- 17:37 - Isprintaj - #

09.11.2010., utorak

Traži se blagoslov za uništavanje pitomačkog Jelkuša!

SOS-Save Our Sprud
Jelkuš- zaštićeni krajobraz, omeđen hrvatsko-mađarskom granicom i rijekom Dravom na području općine Pitomača. Izoliran je, stanište je ptica i pješčani je sprud. Zaštićen je osim po Zakonu o zaštiti prirode RH i po EU direktivama o pticama i staništima.
Od 2008. godine Jelkuš se nalazi u obuhvatu regionalnog parka „Područje rijeke Mure i Drave“ (preventivna zaštita).IZVOR:JU za zaštitu prirode Vpž


Ali! Hrvatske vode opet napadaju na rijeci Dravi!?
Ovaj puta je u pitanju jedini pitomački dravski sprud,na samom ulasku u Virovitičko-podravsku županiju.Veći dio spruda nalazi se i u Koprivničkoj županiji,točnije Općini Podravske Sesvete ali cijeli zahvat će se provesti na Zaštićenom krajobrazu Jelkuš koji spada pod Općinu Pitomača (Virovitičko-podravska županija).
Nekom čudnom logikom, taj dio zaštićene prirode žele UNIŠTITI!!!
Pod izgovorom da Drava udara i uništava obaloutvrdu, jedan jedini sprud na području Općine Pitomača će se uništiti.

opis slike


Iza obaloutvrde NEMA niti građevina niti ljudi,ni pruge, nego samo poljoprivredno zemljište slabe kvallitete.
U sljedećih mjesec dana imamo priliku proučiti Studiju uništavanja riječnog spruda na Jelkušu ( Zaštićeni krajobraz u Općini Pitomača, katastarski u Općini Podravske Sesvete). Poslije ovih mjesec dana započinje Javna rasprava da li želimo uništiti jedan jedini sprud na području Općine Pitomača i Podravske Sesvete a sve... radi tkz."čuvanja umjetno napravljenih obaloutvrda" koje brane relativno nevažne poljoprivredne površine.
Da se nebi jedan dan probudili i krenuli u lov, ribolov, na izlet ili odveli drage goste da vide prekrasnu pitomačku prirodu i rijeku Dravu, pročitajte Studiju uništavanja ovog našeg dravskog spruda te reagirajte na vrijeme!
S ciljem upoznavanja ljudi našeg kraja o početku uništavanja dravskog spruda na Jelkušu, napravljena je Facebook stranica (SOS-Save Our Sprud) o toj problematici na koju možete staviti svoje fotografije Jelkuša i rijeke Drave, uključiti se u kreiranje stranice te voditi rasprave na Forumu.

- 18:19 - Isprintaj - #

Akcija sakupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja u studenom

Jednom uporabljena ambalaža sredstava za zaštitu bilja, nikada se ne smije rabiti u druge namjene, postaje otpad i treba je privremeno skladištiti i/ili vratiti tvrtki koja ima dozvolu za skupljanje, odnosno ponovnu obradu iste radi daljnjeg korištenja. Ambalaža se prikuplja isključivo u 11 tvrtki članova CROCPA EKO MODELA. To su tvrtke: Am Agro d.o.o., AgroChem - Maks d.o.o., Bayer d.o.o., Bast Croatia d.o.o., Chromos Agro d.d., Dow AgroSciences, Florel d.o.o., Herbos d.d., Pinus Agro d.o.o., Veterina Kalinova d.o.o., Syngenta Agro d.o.o.

Lokacije na kojima se u studenome prikuplja ambalaža od sredstava za zaštitu bilja su:
10.11.2010. Koprivničko-križevačka županija:
1. Reciklažno dvorište, Adolfa Daničića b.b. Koprivnica - 10.00-13.00
2. NaturaAgro, Basaričekova 16, Đurđevac - 13.30-15.30

16.11.2010. Virovitičko - podravska županija:
1. PP Orahovica d.d. - Gutmanovci, Zakov gaj, Gutmanovci - 8.30-10.00
2. PP Orahovica d.d., Zdenci b.b., Zdenci - 11.00- 12.30
Pitomača.hr

- 17:55 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog vikenda

RUKOMET - Rukometašice ŽRK „Pitomača“ u subotu su u Čakovcu, u utakmici 5. kola II.HRL sjever poražene od rukometašica ŽRK „Zrinski“ sa 28:26 (16:13), u utakmici u kojoj su domaće rukometašice na početku iskoristile slabiju igru pitomačanki i ostvarile prednost od šest pogodaka razlike, koju su pitomačanke do poluvremena smanjile na -3. U drugom dijelu pitomačke su rukometašice uspjele prići na zaostatak od jednog gola (26:25, 27:26), ali vremena za potpuni preokret nije bilo. Kod pitomačanki efikasnije od ostalih bile su Đud (8) i Mioč (5), ali za pobjedu je nedostajao još poneki raspoloženiji strijelac i više obrani vratarke. Za ŽRK „Pitomača“ nastupile su: Kovačić, Šimić Kaša 2 (1), H.E.Habijanić 3, Maras 1, Begović 4 (2), Miklić, Bosanac, Petković 2, Janeš, Đud 8, Mioč 5 i Kodžaga. U idućem kolu, u Pitomači gostuje vodeća ekipa II. HRL sjever, do sada neporaženi ŽRK „Podravka Lino“ iz Koprivnice.

NOGOMET - U subotu su općinski predstavnici igrali 11. kolo IV. HNL sjever, podskupina B, u kojem su pitomačani na domaćem terenu poraženi od vodećeg sastava lige, NK «Mladost» Ždralovi sa 1:2 (Viljevac), dok su nogometaši NK «Croatia» iz Grabrovnice na gostovanju pobijedili NK «Podravac» Virje sa 0:1 (Miličić), nastavivši niz uspješnih rezultata ove jeseni. Iduće kolo NK «Pitomača» igra u Kalinovcu, a grabrovčani na svojem terenu dočekuju NK «Mladost» iz Kloštra Podravskog.
Veterani NK «Pitomača» odigrali su posljednje, 11. kolo ŽNL veterana, u kome su na domaćem terenu sa 4:1 pobijedili veterane NK «Slavonija» Sladojevci, dok su veterani NK «Kladare» na domaćem terenu izgubili od veterana NK «Virovitica» sa 0:2. Idućeg vikenda na rasporedu je u Kladarama odgođena utakmica između općinskih veteranskih ekipa.
NK «Turnašica» u nedjelju je odigrao utakmicu 11. kola II. ŽNL VPŽ u kojoj su na domaćem terenu pobijedili NK «Grabić» sa 1:0, a u idućem kolu gostuju u Sladojevcima kod nogometaša NK «Slavonija».Ovog vikenda odigrane su utakmice 1. kola kupa ŽNLVPŽ, a postignuti rezultati su slijedeći: NK “Kladare” - NK “Brana” Bačevac 9:0, NK “Sloga” Dugo Selo – NK “Mladost” Stari Gradac 4:3, NK “Otrovanec” – NK “Aršanj” Sedlarica 5:6, NK “Bilogorac” Velika Črešnjevica – NK “Orešac” 5:1, NK “Stara Brezovica” – NK “Podravec” Dinjevac 3:0.

KUGLANJE - Pitomačake kuglašice u 6. kolu II. HL regija istok, izgubile su na gostovanju utakmicu protiv ŽKK «Varteks» Varaždin rezultatom 7:1. Za ŽKK «Pitomača» nastupile su: Vukčević, Kaša, Kaša-Kovać, Žibreg, Golubić i Pavlović.
Pitomački kuglaši u 6. kolu 4. HKL zona Požega, na gostovanju u Požegi pobijedili su KK «Elektra» sa 3:5. Za pitomačane su nastupili: Zlatko Rakijašić, Srečko Zvonarić, Ivica Uremović, Zdravko Đakić, Đuro Tot i Josip Kovačić.

videoBy:karateperro
KARATE (KK PITOMAČA) - U Štrigovi je u subotu održan 6. međunarodni turnir u karateu na kome je nastupilo 20 klubova sa 146 natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije, među kojima i članovi KK “Pitomača”, koji su nastupili u katama i borbama, a osvojili su ukupno 7 medalja. U katama su medalje osvojili: Veronika Tudić (mlađe učenice), Marko Bogović (učenici), Dominik Prtenjača (mlađi kadeti) 1. mjesto, te Alan Uremović (mlađi kadeti) 2. mjesto, dok su se u borbama medaljama okitili: Marta Rep (učenice -37 kg) 2. mjesto, te Marko Bogović (učenici -30 kg) i Tena Šolinić (učenice +37 kg) 3. mjesto.

KARATE (KK PODRAVSKI SOKOL) - U nedjelju je u Osijeku održan 6. međunarodni karate turnir „Kup Osijeka 2010.“, na kome su nastupili su natjecatelji 42 kluba iz 5 zemalja (Mađarska, Srbija, BIH, Slovenija i Hrvatska), među kojima i predstavnici KK „Podravski sokol“ koji su osvojili 6 medalja u borbama: Erika Čižmar osvojila je 1. mjesta u dvije kategorije (učenice -40 kg i mlađe kadetkinje -40 kg), a medaljama su se okitili i Veron Hrvojić (mlađi kadeti –57 kg) 1. mjesto, Filip Gregurek (mlađi kadeti –57 kg) i Sara Blatarić (učenice -32 kg) 2. mjesto, te Goran Štefanić (mlađi kadeti –45 kg) 3. mjesto.
Pitomača.hr

- 17:48 - Isprintaj - #

Pitomačka Podravina nabrzaka - studeni (1)

PIJAN JE NAPAO I PRIJETIO SUPRUZI
Jučer, 8. studenoga u 17.00 sati na području općine Pitomača, od strane 52 – godišnjeg B.A., u prostorijama svoje kuće, počinjena su kaznena djela Nasilničko ponašanje u obitelji i Prijetnja. Izvršenim kriminalističkim istraživanjem od strane policijskih službenika PP Pitomača, utvrđeno je da je B.A., (1.55 promila alkohola), u obiteljskoj kući, prvo verbalno uvredama, napao suprugu 38 – godišnju Ž.A., a zatim joj prijetio riječima da će je ubiti, nakon čega ju je udario rukom po licu, da bi mu ona isto tako uzvratila uvredama, te ga rukom izgrebala po licu. Nakon što je 38 – godišnjakinja, pokušala telefonom nazvati policiju, suprug B.A., joj je uzeo telefon i razbio ga o pod. Sukob između roditelja, događao se u nazočnosti njihovog malodobnog 13 – godišnjeg sina.
Slijedi podnošenje Kaznene prijave i Optužnog prijedloga.*
--------------------------------------
Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Foto klubom Đakovo i Foto kino klubom Drava iz Đurđevca i turističkim zajednicama središnje Hrvatske objavljuje rezultate natječaja za 6. Međunarodnu reviju turističke fotografije “TOURPHOTO 20103 - turizam kontinentalne, kopnene Hrvatske.*
--------------------------------------
U Pitomači, na Trgu Kralja Tomislava(Poslovni centar) otvara se novi veliki Croming Fitness centar s modernom teretanom, hidromasažnim bazenom za hidroterapiju, terenom za Mini squash, finskom saunom, kapsulom za mršavljenje, stojećim turbo solarijem,…

- 10:45 - Isprintaj - #

08.11.2010., ponedjeljak

Karate klub Podravski Sokol u Osijeku osvojili 6 medalja

U nedjelju 07. 11. 2010. u Osijeku je održan 6. međunarodni karate turnir KUP OSIJEKA 2010. Nastupili su natjecatelji iz 42 kluba iz 5 zemalja ( Mađarska, Srbija, BIH, Slovenija i Hrvatska ).

podravski sokol


Za karate klub PODRAVSKI SOKOL nastupilo je 6 natjecatelja koji su ostvarili izvrstan rezultat i osvojili 6 medalja ( 3 zlata,2 srebra i 1 bronca ) :
ERIKA ČIŽMAR ( učenice borbe -40 kg ) 1. mjesto.
( mlađe kadetkinje borbe -40 kg ) 1 mjesto.

VERON HRVOJIĆ ( mlađi kadeti borbe – 57 kg ) 1. mjesto.

FILIP GREGUREK ( mlađi kadeti borbe – 57 kg ) 2. mjesto.

SARA BLATARIĆ ( učenice borbe -32 kg ) 2. mjesto.

GORAN ŠTEFANIĆ (mlađi kadeti borbe – 45 kg ) 3. mjesto.

SAŠKA BLATARIĆ bez plasmana.

Karate klub Podravski sokol

- 05:28 - Isprintaj - #

07.11.2010., nedjelja

VIDEO:Srednja škola Pitomača 'U istom loncu'

Sudjelovanje učenika Srednje škole Pitomača u emisiji HRT-a "U istom loncu" 06.11.2010.

Ines Fereža, Diana Stipčić i Tomislav Tambolaš, budući kuhari - učenici strukovne Srednje škole Pitomača u emisiji HRT-a " U istom loncu" pripremali su "Valjankinu juvu" (juhu od buče), "lungić z trsja" s kukuruznim žgancima i "kupinove knedle" (okruglice s kupinama).

WEB: Srednja škola Pitomača

Gost kuhar, prošlogodišnji Vitez hrvatske gastronomije i Kuhar godine Željko Neven Bremec, pripremat će jelo iznenađenja. Uz Zlatka Galla, u žiriju su pjevač Bojan Jambrošić i maslinar i vinar iz Umaga Danijel Kraljević Cuj. Voditelj: Mirko Fodor

- 09:53 - Isprintaj - #

06.11.2010., subota

Karate klub Pitomača u Štrigovi osvojili 7 medalja

U Štrigovi je 06. 11. 2010. održan 6. po redu tradicionalni međunarodni turnir u karateu. Nastupilo je 20 klubova sa 146 natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije. Naši natjecatelji nastupili su u katama i borbama, a ukupno su osvojili 7 medalja.

KKpitomača


Rezultati naših natjecatelja su slijedeći:
KATE
MLAĐE UČENICE
1. Veronika Tudić 1. mjesto
UČENICI
1. Marko Bogović 1. mjesto
UČENICE
1. Dora Ban bez plasmana
2. Tena Šolinić bez plasmana
MLAĐI KADETI
1. Dominik Prtenjača 1. mjesto
2. Alan Uremović 2. mjesto
MLAĐE KADETKINJE
1. Marijana Rep bez plasmana

BORBE
UČENICI -30 kg
1. Marko Bogović 3. mjesto
UČENICE -37 kg
1. Marta Rep 2. mjesto
UČENICE +37 kg
1. Tena Šolinić 3. mjesto

Posebnost ovog natjecanja je u tome što se, osim sportskih, natječu i tradicionalni karate klubovi. Na ovom turniru nastupamo upravo da bi odmjerili snage s natjecateljima koje inače nigdje drugdje ne možemo sresti. Ovaj puta pokazali smo se u punom sjaju.
Čak troje natjecatelja prošlo je svoje kategorije bez poraza, dok je Alan tek u finalu izgubio od Dominika. Forma se podiže, rezultati su konstantni i nadamo se da će se nastaviti do kraja sezone.
Karate klub Pitomača

- 20:32 - Isprintaj - #

Uručene nagrade i pohvale dobitnicima "Vidi Vidovo 2010"

"Vidi Vidovo", prekrasna je sintagma, rekao je Josip Mikolčić i nastavio: - Pitomača je prepoznatljiva preko zaštitnika župe Svetog Vida. Vidovo je naraslo i proslavilo Pitomaču. Prvi puta za Dane Općine, od 12. do 20. lipnja 2010. godine, organiziran je foto natječaj, što je nastavak tradicije filma i fotografije u Pitomači. Odazvalo se 7 autora sa 11 fotografija, koji su se založili da autorstvom zaustave trenutak ozračja, boje, zvuka, mirisa i svega ostalog što fotografiju čini moćnim medijem, jer fotografija može sve. Prosudbeni žiri: Domagoj Stilinović, Krunoslav Heidler i Josip Mikolčić odabrali su tri jednako pravne pohvale i prvu, drugu i treću nagradu.

Prvo mjesto osvojio je autor Tomislav Saić s nazivom "Folklorna". Ona prikazuje kompletan, odozdola prema gore, spoj neba i zemlje, Pitomaču kao zemaljski pojam sa Svetim Vidom, svojim nebeskim zaštitnikom. Na njoj ljudi plešu, pjevaju, slave, komentiraju i puna je života. Drugi uživaju u baroknoj crkvi, koja spaja ovo zemaljsko izvana, sa svetim Vidom iznutra.

Drugo mjesto pripalo je Barici Mihoković i njenoj slici "Nebeska Arija". Pitomača je već dugo godina poznata po festivalu, po pjevanoj riječi otvorena srca. Glazba je, uz Dravu koja spaja mnoge narode, kulture, vizije ideje, jedina apsolutna umjetnost, koju razumiju svi. Na slici osobe u kompoziciji iz srca sviraju, a dama iz srca pjeva i vidi se da se radi o Pitomači 2010. Linije svjetlosti upotpunjuju fotografiju, zabilježenom glazbenom porukom, upućenom cijelom svijetu. Fotografija je pitomačka, glazbena, vidovska.

Treće mjesto zauzela je fotografija "Letač" autora Krunoslava Lukačića. Ona prikazuje Pitomaču na drugačiji način. Odraz je živahne mladosti, sklone životu u najpotpunijem smislu, kakve ima svugdje. Govori - Pitomača je sastavni dio cijelog svijeta -. Njena mladost može letjeti zrakom, što je spojnica neba i zemlje, preko glazbene palete. Ovo je zaokružena priča 7 autora, 11 fotografija, čestitam svima - rekao je na otvorenju Josip Mikolčić, uvaženi član žirija profesor povijesti umjetnosti iz Virovitice.

Izložbu je otvorio Željko Grgačić načelnik Općine Pitomača. Čestitao je nagrađenima i učesnicima prvog Foto natječaja VIDI VIDOVO 2010. Zahvalio se i žiriju, posebno Josipu Mikolčiću. Slijedilo je uručenje Pohvala Borisu Kozjaku za fotografiju "Pitomača – centar u sumraku", Darku Begoviću za fotografiju "Četiri asa" i Danijelu Begoviću za fotografiju "Rocker". Nagradu za prvo mjesto primio je Tomislav Saić za fotografiju "Folklorna", za drugo mjesto Barica Mihoković za "Nebesku Ariju" i za treće mjesto Krunoslav Lukačić za fotografiju "Letač". Na kraju se svima u ime organizatora Turističke zajednice i Foto video kluba Mirko Lauš, zahvalio Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača, uvjeren da se vidimo i na VIDI VIDOVO 2011.
video:Foto video klub Mirko Lauš Pitomača
tekst:Barica Mihoković FVK Novosti

- 07:57 - Isprintaj - #

05.11.2010., petak

Poziv zainteresiranim poljoprivrednicima za edukaciju o ekološkoj proizvodnji

Poljoprivredni fakultet iz Osijeka uz podršku i financijsku potporu Općine Pitomača planira provesti niz edukativnih aktivnosti za uključivanje poljoprivrednika u ekološku proizvodnju.

Edukacija će se provoditi početkom prosinca ove godine s trajanjem do 20 sati, u nekoliko popodnevnih ili večernjih termina sa slijedećim temama: Definicija i povijest ekološke proizvodnje, Eko-ratarstvo, Eko-povrtlarstvo, Eko-voćarstvo, Eko-stočarstvo, Inspekcija i certifikacija, Zakonodavstvo u eko-proizvodnji (zakon, pravilnici, upisnik, poticaj), Eko-gnojidba i Eko zaštita bilja.

Svi polaznici edukacije dobit će certifikat za završenu edukaciju koji će im, ulaskom Republike Hrvatske u Europsku Uniju, olakšati plasman proizvoda, kao i ostvarenje raznih poticajnih mjera EU fondova.

Ovim putem pozivamo zainteresirane fizičke i pravne osobe da se prijave za edukaciju u Općinu Pitomača, Ljudevita Gaja 26/1, tel. 033/782-840, e-mail: opcina@pitomaca.hr

Pitomača.hr

- 11:33 - Isprintaj - #

Održana osnivačka Skupština Turističke zajednice općine Pitomača

Jučer je u vijećnici Općine Pitomača održana osnivačka Skupština Turističke zajednice općine Pitomača prema novome Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Na sjednici je donesen Statut, nekoliko Pravilnika te je utvrđen sastav Turističkog vijeća i Nadzornog odbora.
U narednom četverogodišnjem razdoblju Turističko vijeće činit će: Mira Rengel, Damir Begović, Marina Lazarus, Željka Krapec, Mladena Bedeković, Danijel Dijaković, Mladen Balić i Rikard Bakan.
Sukladno čl. 18. st. 2. i st. 6. Zakona, predsjednik Turističkog vijeća i osoba ovlaštena za zastupanje Turističke zajednice općine Pitomača je općinski načelnik – Željko Grgačić.
Nadzorni odbor sačinjavaju tri člana. Zdravko Pokupić i Mario Sulimanac, dva su člana koje je delegirala Skupština, dok trećeg člana delegira Turističko vijeće Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.
Pitomača.hr

- 10:31 - Isprintaj - #

Vijesti iz policije


Dana 5. studenoga u 0.10 sati u mjestu Pitomača, dogodila se prometna nesreća u kojoj jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede. Prometna nesreća se dogodila kada je 43 – godišnji I.K. (vidno alkoholiziran – odbio alkotest),upravljao osobnim automobilom VT– registarskih oznaka, kroz mjesto Pitomača, ul. Dravskom, gdje je dolaskom do kbr. 274 i neposrednog izlaska iz putnog zavoja ulijevo, poradi neprilagođene brzine kretanja vozila, stanju i uvjetima na cesti, izgubio nadzor nad vozilom, te desnim kotačima zahvatio bankinu i vozilom skliznuo u putni jarak.
U prometnoj nesreći vozač je zadobio TTO (puknuće ključne kosti), te je zadržana u OB Virovitica .
---------------------------------------------------------------
3. studenoga, policijski službenici PP Pitomača, izvršili su kriminalističko istraživanje nad 21 – godišnjim D.M., zbog počinjenih KD Krađa i Teških krađa.
Izvršenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 21 – godišnjak, tijekom mjeseca listopada tekuće godine u mjestu Turnašica, počinio dva kaznena djela, tako što je iz dvorišnog prostora vl. 34 – godišnjeg D.G., otuđio kotao za rakiju, dok je iz ograđenog i zaključanog prostora vl. tvrtke iz Budrovca, sa devet kamiona i radnih strojeva, otuđio 9 akumulatora i jednu električnu sklopku.
Također, u mjestu Sedlarica počinio jedno KD, tako što je sa vikend kuće vl. 68 – godišnje R.V., otuđio 10 metara bakrene cijevi i 10 željebova za odvod oborinskih voda. Otuđene predmete, 21 – godišnjak je prodao 37 – godišnjem I.A. , sa područja Pitomače.
Slijedi podnošenje Posebnih izvješća.
-------------------------------------------
Policijski službenici PU virovitičko – podravske su prilikom nadzora prometa 1. studenoga 2010:
- u 15.10 sati u mjestu Pitomača, ul. Vinogradska, 57 – godišnji M.K., zatečen je u vožnji sa osobnim automobilom VT – registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola 1.94 promila. Vozač je zadržan u PP Pitomača. Slijedi podnošenje Optužnog prijedloga.
- u 17.15 sati u mjestu Pitomača, Trg K. Tomislava, 46 – godišnji I.Š., zatečen je u vožnji sa osobnim automobilom VT – registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola 1.88 promila. Vozač je zadržan u PP Pitomača. Slijedi podnošenje Optužnog prijedloga.
PU Vpž

- 09:41 - Isprintaj - #

02.11.2010., utorak

NAJAVA:Martinje u Kladarskom bregu 2010.

Od Martinje u Kladarskom bregu
Turistička zajednica općine Pitomača i udruga Aršanj pozivaju vinogradare, podrumare i štovatelje sv. Martina na tradicionalno druženje po završetku vinogradarske godine i proslavu Martinja, koja će se održati u četvrtak 11. studenoga u Kladarskom bregu.

Proslava će započeti svetom misom u 12 sati, nakon čega slijedi ceremonija krštenja mošta, zakuska i druženje uz pjesmu i domaće bilogorsko vino.
Sportska zajednica općine Pitomača i Rekreacijsko društvo „Zeleno srce“ pozivaju rekreativce da do Kladarskog brega dođu pješice, biciklom ili jašući na konjima. Dođite i provedite ugodno poslijepodne na friškome zraku i u dobrome društvu.

Pitomača.hr

- 19:40 - Isprintaj - #

HNK "Bilogorac" iz Velike Črešnjevice pobijedio NK "Mladost" iz Staroga Graca

U nedjelju je HNK "BILOGORAC" odigrao i posljednje kolo 3.ŽNL skupina Virovitica-Pitomača gdje je gostovao kod NK "Mladost" iz Staroga Graca te još jednom upisao pobjedu na gostujućem terenu.

HNK Bilogorac


Nakon završenog prvog poluvremena s rezultatom 0:0 "Bilogorci" u drugo poluvrijeme ulaze s većim žarom za pobjedu od domaćina i to im se isplatilo u 85.minuti kada je Blažen Jakovljević prekrasnim zgoditkom donio pobjedu "Bilogorcima". Pošto je to bilo i posljednje kolo što se tiče prvenstva ekipa iz Velike Črešnjevice može biti jako zadovoljna. Nalaze se na četvrtome mjestu na tablici, te s samo dva boda zaostatka do drugoga mjesta. Za svaku pohvalu je i vratar "Bilogoraca" Marjan Ostrogonac koji s obranom ima samo osam primljenih zgoditaka u devet odigranih kola što je najmanje od svih pa tako ujedno ima i titulu najboljega vratara lige.

Svi koji ste mislili da je prvenstvo završeno još malo nogometa će biti ove godine u Velikoj Črešnjevici.Tako već u nedjelju 7.11.2010. se igra županijski kup, a "Bilogorcima" u goste dolazi NK "Orešac" iz Orešca. Kako je sada prvenstvo završeno, svim snagama se ide na pobjedu i na što bolji plasman u županijskom kupu.
Tako Vas sve ovim putem još jednom pozivamo na utakmicu HNK "Bilogorac" iz Velike Črešnjevice u nedjelju u 14:00h da svojim dolaskom uveličate još jednu pobjedu!
HNK "BILOGORAC"

- 18:30 - Isprintaj - #

01.11.2010., ponedjeljak

Polaganje vijenaca za Sesvete

sesvete


Delagacija Općine Pitomača, Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, koju su predvodili načelnik Željko Grgačić i zamjenik načelnika Siniša Siladić, polaganjem cvijeća odala je počast poginulim braniteljima s područja općine Pitomača.

- 19:28 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.