30

srijeda

kolovoz

2006

O-BENTO ILI TRAKTAT O SVJEZINI HRANE

Jedno od dvjesto tisuca pitanja koje ce sebi tijekom dana postaviti svaka kucanica glasi:
Sto cu danas kuhati?

Ni s kucanicama u Japanu nije drukcije. Kuhanje zdravih, ukusnih i oku privlacnih obroka smatra se temeljnim zadatkom svake domacice u Zemlji Izlazeceg Sunca.
Da bi zadovoljile te kriterije, one uglavnom i pocinju kuhati s izlaskom sunca.

Tako se i ja, novopridoslica u Zemlji Smijeska, pokusavam ugledati u te vile caralice i svakog dana marljivo kuham, iako ne od 5 ujutro.

Good morning Japan ! – ali jutro je vec poodmaklo i trebalo bi krenuti u kupnju namirnica za rucak. Uzimam ceker pod misku i krecem put najblizeg supermarketa, moje male oaze svjezine u ovom vrucem danu.

Odabrala sam sljedece namirnice:

U prilogu originalni japanski recept za ...

Ocekivalo bi se da na ovom mjestu dobrohotno prilozim kakav originalni japanski recept za jelo XY. I hocu ! Doista imam tu namjeru – drugom prilikom. Samo danas ne. Jer, vjerujte mi da je ljeto u Japanu zbilja nemoguce vruce. Eto, jos nije ni podne, a vec nas zari barem 35 stupnjeva uz vlaznost zraka oko 80 %. Azijska vrucina lijepi se uz tijelo kao gusti film i napusta ga u kapima znoja. Ucas se sva cijedim kao vocka poslije kise.

Zato odlucujem u trenu: od kuhanja danas nece biti nista. Ne stoji mi se uz stednjak po ovoj vrucini.
(Dakako da se u trgovinama za pasjih dana prodaju i specijalno pripremljena polugotova jela koja samo treba podgrijati, npr. riza u umaku od curryja, no meni je sinula bolja ideja.)

U konbini po o-bento !

O-bento (ili samo bento, ‘o’ je pocasni prefiks cest u japanskom jeziku) vrsta je gotovog obroka sastavljenog najcesce od rize, ribe, mesa i raznovrsnog povrca, ukusno aranziranog i upakiranog u posebne kutije. One mogu biti sasvim obicne (plasticne) pa do luksuznih, profinjenih modela u crno lakiranom drvu. I buduci da hrana u takvoj kutiji bude fino poslozena u elegantno sicusnim kolicinama i u pretincima, mene o-bento najvise podsjeti na nasu Krasevu bombonijeru – i tako ga ponekad i zovem.
O-bento, sladak kak’ bomboncek !





Kad smo vec kod bombonijere, na pamet mi pada Forrest Gump kome je mama uvijek govorila da je zivot kao bombonijera, jer nikad ne znas sto ces dobiti. Japanska o-bento ‘bombonijera’ kupcu jamci isti stupanj iznenadjenja: zbog raznovrsnosti jela koja se u nj stavljaju izbor postaje gotovo beskrajnim. U jednu stvar ipak mozete biti sigurni: o-bento je uvijek savrseno svjez. Stovise, u boljim ducanima svaka kutija nosi naljepnicu s tocnim vremenom pripreme i krajnjim rokom konzumacije. Na primjer, o-bento koji je upravo kliznuo u moj ceker pripravile su mastovite ruke majstora kuhinje u 10:09 sati, i kaze da ga treba smazati najkasnije do 20:09 sati.
O kratak ti je zivot, o-bento.
Jer ukusan si i praktican tako.





Rijesih, dakle, na elegantan nacin pitanje svog rucka. No za one koji zele znati vise, prica ide dalje.
Zamislite, na primjer, da moj bento (ovaj isti u mom cekeru koji cu uskoro opustositi stapicima) nije bio prodan do krajnjeg roka konzumacije, tj. 20:09 sati. Bi li taj bento, ukoliko danas uopce ne bi bio prodan, skoncavao na polici do kraja radnog vremena?
Odgovor je: nema sanse. Ovo je Japan. Oaza svjezine.
Taj isti bento stajao bi na polici samo do tamo negdje 18:09 sati, tocno 2 sata prije isteka roka papanja. Zasto 2 sata? To je, izracunali su strucnjaci na necijoj platnoj listi, maksimalno vrijeme koje prosjecnom kupcu u multimilijunskom mravinjaku zvanom Tokyo treba da iz trgovine stigne do mjesta na kojem ce slistiti svoj obrok. Mogucnosti se krecu od: a) najblizeg parka do z) intime vlastitog doma, buduci da je u Japanu nezamislivo jesti na ulici, na platformi metroa, dok cekate bus ili na takvim nekim mjestima koja bi se nekome mozda ucinila prakticnim.
Hrana koja putuje u zeludac mora biti svjeza, u tome je bit svega.
I zato, kad je rijec o svjezini hrane i namirnica, Japanci nista ne prepustaju slucaju. Zapravo, veca je sansa da cete u Tokyju po ovoj vrucini nabasati na Yetija nego na proizvod kojem je istekao rok trajanja.

I zato ja sad idem lijepo doma njupati svoj bento dok je jos svjez. Nitko ne zna da u cekeru nosim pravu malu tempiranu bombu – hocu reci, bombonijeru.
Oishii !





Fantasticni plasticni bento iz izloga. Odaberite kakav vam se svidja i teta u ducanu rado ce vam pripremiti tocno takav.
Japan je zemlja suprotnosti i zato ovo trtljanje o svjezini vrijedi zavrsiti - plastikom.



<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se