Indijanka vegetarijanka

31.12.2010., petak

Vege čestitka za novu godinu

Svima mnogo zdravlja i što manje mesa, što više voća i povrća na tanjuru. Dolje meso i riba, gore žitarice i mahunarke, dolje želatina i šećer, gore javorov sirup i med. Želim da pogledate u životinjske oči i vidite odjećaje identične ljudskima, srca toplija od ljudskoga, duše suosjećajnije od ljudskih. Više nismo na razini pračovjeka, nema potrebe za ubijanjem, za biranjem komada mrtvih tjelesa u trgovinama. Trebamo evoluirati na jednu novu razinu, razinu istinskog mira, ljubavi i suosjećanja prema životu. Bez fige u džepu. Bez komada hrane na tanjuru koji je nekad imao osjećaje, gajio ljubav i osjećao strah netom prije nego je bio ubijen. Sretna nova 2011!

Image and video hosting by TinyPic

30.12.2010., četvrtak

Sve se više saznaje istina o mesnoj industriji i prehrani

Ali ne kod nas. U SAD-u i drugim državama. Dakle, u siječnju ABC News prikazuje reportažu o kravama u mesnoj indusriji. Nakon ovoga javnost je šokirana tzv. mrtvom zonom u rijeci Mississippi jer se u nju stalno izbacuje đubar sa životinjskih farmi. U svibnju UN poziva na smanjenje mesa kako bi se zaustavile klimatske promjene i glad u svijetu. U lipnju američka Drug and Food Administration traži da se donsese zakon koji bi spriječio toliku upotrebu antibiotika na farmama životinja zbog čega se stvaraju novi virusi protiv kojih antibiotici ne djeluju i koji prelaze na ljude. A ovaj je mjesec Obama potpisao novi zakon nazvan Healthy, Hunger-Free Kids Act kojim se želi zamijeniti junk food i automati s nezdravim grickalicama po školama te uvesti bezmesne obroke u škole. Po posljednjim podacima, čak 65 posto američkih škola na svojim menijima počelo je zbog ovog nuditi bezmesne obroke.

29.12.2010., srijeda

Vegetarijanska prehrana pomaže u sprječavanju tumora

Već se zna da pretežno biljna prehrana smanjuje šanse od oblijevanja od tumora, ali novo istraživanje sa Sveučilišta Cambridge dokazalo je da ovaj način prehrane štiti od tumora na sasvim drugačiji način – onemogućuje rast tumorskih stanica. Vegetarijanci imaju i do 50 posto manje šanse za obolijevanje od tumora nego ljudi koji redovito jedu meso, kažu na Cambridgeu. U njihovpj studiji je dokazano da antioksidansi iz biljaka smanjuju proces tzv. angiogeneze. Angiogeneza je sposobnost tkiva (u ovom slučaju tumora) da razvija nove krvne žile i tako se razvija. Posebno važne za ovo su biljke poput jabuka, naranči, borovnica, rajčice, bundeve. Sastojci iz ovih, ali i mnogih drugih biljaka važno umanjuju sposnost angiogeneze kod tumora te se vjeruje da će na bazi ovog otkrića biti otrkiven novi lijek.

Prijašnje studije su pokazale da muškarci koju jedu barem tri puta tjedno kuhanu rajčicu imaju 50 posto manje rizika od tumora prostate. Nadalje, istraživanja pokazuju da je čak 35 posto tumora izazvano lošom prehranom, a rizik je tim veći i ako je osoba pretila. Vegetarijanci većinom imaju manju tjelesnu masu te paze što unose u organizam, čime osobe koje se ovako hrane imaju itekako važan manji postotak obolijevanja od zloćudnih bolesti.

28.12.2010., utorak

Taj Mahal postaje žut zbog zagađenja

Istraživanje koje je provelo indijsko Ministarstvo zaštite okoliša, pokazalo je da veliko zagađenje ispušnim plinovima, ali i povećanim brojem stanovnika uzima svoj danak i na ovoj slavnoj građevini. Koncentracija otrovnih plinova znatno je veća nego pri zadnjem mjerenju, prije dvanaest godina. Naime, već tada se uvidjelo da fasada Taj Mahala postaje žućasta pa se krenuto s mjerenjima i pokušajima da se ovo zaustavi. Već tada je zabranjen promet motornim vozilila oko Taj Mahala te su rikše na dizel zamjenjene ekološkijim. Međutim, čini se kako ove mjere nisu donijele ploda jer je najnovije mjerenje pokazalo da Taj Mahal i dalje žuti.

Zanimljivo je da je bivši američki predsjednik Bill Clinton prilikom svoje posjete Taj Mahalu rekao: 'Zagađenju je uspjelo ono što ni 350 godina ratova, invazija i prirodnih katastrofa nije uspjelo – uništava ljepotu Taj Mhala!'

27.12.2010., ponedjeljak

PANOS KARNEZIS: Rođendanska zabava

Panos Karnezis je Grk koji većinom živi u Londonu i piše na engleskom jeziku. Ovim romanom postao je poznat široj javnosti. Ovdje piše o Marcu Timoleonu, tajkunu, najbogatijem čovjeku na svijetu. On ima svoj otok na kojem priprema zabavu za svoju 25-godišnju kćerku. Stravično je to što misli da je ona trudna (a to je zaključio jer ima detektiva koji je prati) pa je na zabavi osigurao sobu za abortus i pozvao medicinske sestre i liječnika koji će to napraviti. Ipak, na kraju stvari nisu takve kakve se čine...

NEKOLIKO CITATA:

'Na svijetu je mnogo sreće, a malo pravde.'

'Svijet nije bolestan, nego trajno pod sedativima.'

24.12.2010., petak

Božićni blagdanski stol

Jučer pogledam kroz prozor. Susjedu pobjegao šaran iz vrećice, pao sa stola. Još živ, koprca se i bjesomučno otvara usta i škrge. Kasnije pogledam, srezan je u filete.

S druge, pak strane, nabijaju prase na ražanj. Traže rupu, režu... prase slatko, maleno, ružičaste kože, podsjeća me na ljudsko dijete. Oči mrtve, kroz usta i guzicu proguran mu ražanj.

I gdje je tu smisao? Prvenstveno smisao Božića, mira i sreće? Suosjećanja? Dobre volje? Milosti? Blagostanja?

Iako smo 'već' u 21. stoljeću i iako imamo sva moguća i nemoguća tehnološka dostignuća, još uvijek je većina na razni pračovjeka, ma kako lijepo umotali darove i izrezali i dekorirali komade mesa na svom tanjuru.

I oči i duša plaču mi za milijunima nevinih koji su ubijeni ovih blagdana kako bi se stvorio prividan osjećaj sreće i mira.

23.12.2010., četvrtak

McDonald's u Indiji prodaje preko 50 posto vege hrane

Dakako, sve ovisi o tržištu na koje se dođe. Tako izvješća iz Indije pokazuju da tradicionalno mesni lanci hrane ondje nude veći izbor vegetarijanske hrane i izvrsno ga prodaju. Tako preko 50 posto prodaje McDonaldsa, Pizza Hut-a, Domino's-a i KFC-a u Indiji odlazi ne bezmesne obroke. Zanimljivo je da u ostatku svijeta McDonalds prodaje 95 posto mesnih menija, a Pizza Hut 70 posto mesnih menija. Pretpostavlja se da su 30 posto Indijaca koji posjećuju ove restorane brze hrane vegetarijanci. Posebno popularan u indijskom McDonaldsu je bezmesni McAloo Tikki burger.

KFC je zabilježio porast prodaje od 20 posto kada je uveo bezmesne menije.

Neki od ovih lanaca hrane razmišljaju otvoriti restorane koji će nuditi samo bezmesnu hranu, a na to se već odlučio Domino's koji je otvorio čak nekoliko (već sedam!) takvih restorana u nekoliko indijskih pokrajina.

22.12.2010., srijeda

Je li vegetarijanstvo kao uvjet za posao – diskriminacija?

Evo, danas čitam članak o oglasu za posao udruge Prijatelja životinja na stranici MojPosao.net. Udruga je napisala da je jedan od uvjeta za posao da je osoba vegetarijanac ili je barem to spremna postati. Oglas je neko vrijeme stajao na stranici, a onda su ga skinuli jer, kako kažu na MojPosao.net-u – diskriminirajući je. Iz udruge pak kažu da se ovim nikoga ne diskriminira jer je jednostavno u skladu s načelima koje udruga promiče.

Ja se u potpunosti slažem s ovime i mislim da nema ni 'd' od diskriminacije! Prije sam išla na mnogo razgovora za posao i čula svašta. Primjerice – mislim li roditi? Nije li ovo zapravo diskriminirajuće? No, ovo se prihvaća kao normalna stvar, zadiranje u privatni život osobe koja bi mogla postati zaposlenik. Isto tako, sasvim je normalno da tvrtka koja recimo intenzivno posluje s talijanskim tvrtkama traži da budući zaposlenik pozna talijanski. Zašto je onda diskriminirajuće da udruga koja se bavi pravima životinja i promicanjem vegetarijanstva traži od budućeg zaposlenika da bude vegetarijanac ili barem bude voljan to postati?

Također, kao mlada majka dobila sam otkaz u firmi za vrijeme trajanja porodiljnog. Nije li OVO diskriminirajuće? Kao trudnica na istom tom poslu morala sam trpiti dok kolegice oko mene puše cigarete iako iz dna duše mrzim duhanski dim. Nije li OVO diskriminirajuće? No, na ovakve, svakodnevne istinske diskriminirajuće stvari više nitko ne reagira!

Ali zato je stigla brza reakacija u ovom slučaju koji to nije ni trebao postati! Bilo bi smiješno da nije tužno!

21.12.2010., utorak

Ink, Not Mink

Basist Guns N'Rosesa Duff McKagan i njegova supruga Susan Holmes McKagan zajedno su se skinuli i fotkali za novi PETA-in plakat protiv krzna. Kampanja je nazvana 'Ink, Not Mink' (u slobodnom prijevodu to bi značilo: 'Bolje tinta nego kanadska kuna', što se odnosi na njihova istetovirana tijela). Par je rekao: 'Bez obzira na to radi li se o modnim dizajnerima, stilistima, fotografima, celebrityjima ili bilo kome drugome, trebali bismo svi biti svjesni da nam krzno ne treba. Krzno je izašlo iz mode i potpuno je nemoralno!

Image and video hosting by TinyPic

20.12.2010., ponedjeljak

Smanjenje mesa među top trendovima u 2011. godini

Američka stranica Allrecipes.com u suradnji s jednim nutricionistom popisali su deset top trendova u prehrani za 2011. godinu. Na tom popisu smanjenje mesa je na visokom šestom mjestu. Tako na ovom webu piše:

'Ono što je bilo loše za ekonomiju, pokazalo se dobro zaa smanjenje stakleničkih plinova. Povrće je nova zvijezda na stolu. In je uzgajati svoje povrće, ali i kupovati ga u velikim količinama. Čini se kako konzumenti sve više zaviruju u poslastice od povrća i smanjuju unos mesa. Čak i sve više restorana sudjeluje u akciji 'Ponedjeljak bez mesa' koji je sve rašireniji širom svijeta. Glavni pokretač ovog trenda je zdravlje, no ne treba zanemariti ni dobobit za okoliš i bankovni račun.'

Evo zašto mnogi radije biraju povrće, a ne meso:

- zbog zdravlja (75 %)
- zbog troškova (35 %)
- zbog pretilosti (32%)
- zbog boljih recepata bez mesa (25%)
- zbog zaštite okoliša (19%)

Priznajem, žao mi je što među prvih pet razloga prijelaza na vege prehranu nema suosjećanja sa životinjama, ali što možemo, ipak je čovjek prije svega – sebičan.

17.12.2010., petak

SAD će potpisati UN-ovu Deklaraciju o pravima urođenika(?)

UN-ovu Deklaraciju o pravima urođenika potpisalo je 2007. godine 147 država. Među njima nije bilo SAD-a, Novog Zelenda, Australije i Kanade. Kanada ju je poptisala tek prošli mjesec, a SAD namjerava potpisati uskoro, mada se ne zna točno kada, a ovo je objavila još u travnju!

Računa se da u 70 država živi oko 370 milijuna urođenika. No, oni obično imaju puno lošiju kvalitetu života od ostatka stanovništva. UN-ovom Deklaracijom želi se ojačati njihov kulturni i svaki drugi razvoj. Prema izvješću UN-a urođenici imaju puno veću stopu bolesti, izloženosti kriminalu, siromaštva te kršenja osnovnih ljudskih prava (evo, konkretno znam da neki Indijanci u SAD-u još nemaju ni struju ni pitku vodu u kućanstvima!). Podaci pokazuju da američki Indijanci imaju čak 600 puta veću stopu obolijevanja tuberkulozom te je kod njih 62 posto veća stopa samoubojstava!

Jučer se 565 predstavnika indijanskih plemena trebalo sastati s Obamom. Neki od plemena su nezadovoljni sporim ritmom kojim im se pokušavaju nadoknaditi neke stvari. Nedavno je dogovoreno vraćanje 3.4 milijarde dolara Indijancima iz tzv. Kompenzacijskog fonda. Prošle je godine američka vlada dogovorila isplatu 760 milijuna dolara indijanskim farmerima kao naknadu za silom odzetu zemlju. No, isplata ide poprilično sporo.

16.12.2010., četvrtak

Corinne Hofmann: 'Bijela Masajka'

Odličan roman temeljen na stvarnim događajima iz života Švicarke koja zbog ljubavi ostavlja zaručnika i posao u Švicarskoj te odlazi u Keniju i vjenča se za pripadnika naroda Masai. U početku sve izgleda romantično i idilično, par dobija i kćerkicu, ali s vremenom sve pada u vodu. On je bolesno ljubomoran i čim ona progovori s nekim napada ju da ga je prevarila. Na kraju Corinne na prijevaru odlazi u Švicarsku sa svojom kćerkicom.

Knjiga odlično ocrtava život u Keniji. Kada sam završila čitanje knjige bila sam tužna što nema još! Ista autorica je napisala još dvije knjige na istu temu, koje govore o povratku u Švicarsku te o povratku u Keniju nakon 14 godina. Itekako bih ih voljela pročitati. Prema 'Bijeloj Masajki' je snimljen i film kojeg bih također voljela vidjeti.

Neke činjenice iz knjige su dakako šokantne. Primjerice kada se par vjenča, kod Masaija je običaj da se mladenki odstrani klitoris.

Nadalje, kada kolju životinje, najčešće koze, ali i volove, kolju ih na neki poseban način tako da gurnu nož u grljkan (užasno!!!), skupljaju krv i onda je piju. Kada previše popiju padaju u delirij. Tako je opisano pijenje krvi jednog ratnika kojem je počela izlaziti pjena na usta jer je popio previše krvi.

15.12.2010., srijeda

Trokutići od kukuruznog brašna

Ovo mi je super home – made grickalica.

Tri četvrtine šalice kukuruznog brašna
Tri četvrtine šalice pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
Pola žličica čili papričice u prahu (ali ja nisam imala pa sam stavila papar)
Pola šalice mlijeka (ja sam pravila s vodom i sve OK)
Četvrtina šalice maragarina ili maslaca, otopljenog (ja sam probala s maslinovim uljem i isto je super)
Pola žličice soja sosa (u originalnom receptu ide Worchesterski umak, ali ja ga ne koristim (navodno ima neki sastojak koji se dobija iz ribe!) pa sam stavila sojin sos)
Sol po želji

Prva četiri sastojka izmiješati, dodati vodu i margarin/ulje i sos. Izmiješati vilicom, a onda i rukama. Podijeliti u dva dijela, razvaljati i rezati na trokutiće. Posipati solju ili je umiješati prije. Peći na 180'C oko 10 – 15 minuta.

Trokutići se mogu obogatiti lanenin sjemenkama ili sezamom. Piše da mogu stajati do tjedan dana, ali ne bih znala jer ih uvijek prije pojedem.

Moji trokutići:





14.12.2010., utorak

Što više mesa, to veći rizik od karcinoma

Neki dan sam ponovno uhvatila odličnu emisiju na Kapital Networku 'Što uzrokuje bolesti?'. Ovdje su samo neki zaključci njemačkih liječnika iz emisije te podaci o istraživanjima:

Jedenje mesa direktno je povezana s karcinomom crijeva i želuca. Samo 100 grama mesa povećava rizik od karcinoma želuca čak pet puta. Istraživanje je provedeno na 519.000 ljudi u 10 europskih zemalja. Štoviše, pokazalo se da preveliko uživanje mesa utječe na pojačano stvaranje karcinoma i na svim drugim organima u ljudskom tijelu.

Istraživanje na 35.000 žena pokazalo je da nakon menopauze jedenje mesa itekako povećava rizik od raka dojke. Što više mesa, to je veći rizik.

Sveučilište Gottingen iz Njemačke izdalo je brošuru u kojem se daju savjeti za život kojim bi se opasnost od tumora smanjila na minimum. U njoj stoji da treba jesti pet obroka voća i povrća dnevno, meso izbaciti ili smanjiti na najmanju moguću mjeru, kretati se jedan sat dnevno te izbjegavati cigarete, a alkohol piti u malim količinama.

Inače, opet pohvaljujem Kapital Network, u nedjelju su prikazali film iz Južne Koreje 'Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće' – ona holivudska sr... mi već idu na jetra i pravo je osvježenje vidjeti nešto iz neke druge države! I to bez ijedne reklame! Bravo!

13.12.2010., ponedjeljak

Naknada zbog prisilne mesne prehrane

Janusz Jakobski je Poljak koji je osuđen na osam godina zatvora. No, inače budist, u zatvoru nije imao vegetarijansku prehranu kakvu je želio. Žalio se i Europski sud za ljudska prava je donio odluku da mu se isplati 3.000 eura kao naknada za to jer je morao jesti meso. Sud je zaključio da su mu ovako povrijeđena religijska prava.

Svi budisti nisu vegetarijanci, no Janusz je sljedbenik Mahayana škole koja svojim štovateljima nalaže vegetarijansku prehranu. Zatvorenik je rekao i da nije mogao odbijati mesnu hranu jer bi tada u zatvoru smatrali da je u štrajku glađu te bi ga kaznili.

U zatvoru je nekoliko puta tražio vegetarijansku hranu, ali su ga stalno odbijali. Tada je poslao tužbu Europskom sudu za ljudska prava. Zatvor se žali na presudu te kaže da mu nisu mogli osigurati bezmesnu hranu jer – nisu imali novaca.

Izvor: BBC

10.12.2010., petak

VEDRANA RUDAN: 'Dabogda te majka rodila'

Nisam imala neki određeni stav prema Vedrani, niti sam posebno pratila što priča. Tu i tamo sam površno čula njezine izjave i na kraju sam zaključila da bi mogla biti – lapača. Prvi put sam u knjižnici naišla na njezinu knjigu i više nego ugodno se iznenadila. Žena zbilja zna pisati! Nije površno, odlično barata riječima, daje dobar profil likovima, ima dobre opise.

Radi se o glavnom liku koji je zapravo Vedranin alter ego i njezinom odnosu s majkom. Tu je i prisjećanje na oca koji ju je kao djevojčicu seksualno zlostavljalo.

Svakako ću podignuti još koju njezinu knjigu.

Od suvremenih hrvatskih pisaca često mi je teško završiti ili nastaviti čitati njihove knjige. Sve osim evo sad Rudanice i prije Hrvoja Šalkovića (mada je Vedrana puno kvalitetnija, barem u ovoj knjizi). A primjerice knjige Rujane Jeger ili Miljenka Jergovića mi nikako ne leže.

09.12.2010., četvrtak

Porazna statistika

Na Tportalu u rubrici Teen čitam o njihovoj anketi o konzumaciji salame i ostalog visoko prerađenog mesa. U anketi je sudjelovalo 549 tinejdžera. Salame i slično gotovo svaki dan jede 173 tinejdžera. Jednom do dva puta tjedno salamu jede 140 tinejdžera, a vrlo rijetko njih 94. Svakog dana salame jede 48 tinejdžera, a gotovo nikada ih ne jede 44 tinejdžera. Baš nikada salamu ne jede 17 tinejdžera, a 33 se izjasnilo veganima/vegetarijancima i kao takvi ne konzumiraju meso.

Moram priznati da me pozitivno iznenadio broj vegetarijanaca, mislila sam da će biti manji. No, ovdje se ne radi samo o konzumaciji mesa već o konzumaciji mesa najgore kvalitete, šo je u svakom slučajno porazno za mlade Hrvate.

08.12.2010., srijeda

Miris ribe i Badnjak

Jučer slušam voditeljicu na radiju Tamaru Loos (koja po mom mišljenju previše afektira) kako puše u mikrofon i kaže kako se u Zagrebu osjeća miris ribe što nju podsjeća na Badnjak. Potom je nazvala ribarnicu i pitala što ima novog. Tamo neka je nabrajala – svježe skuše, lokarde, a uskoro i papaline i srdele.

E, sad, podsjeća li i mene miris ribe na Badnjak? Ma kakvi, miris ribe me podjseća na uzgajalište tune na Braču koje sam vidjela i taj miris (ili bolje reći smrad) nikada neću zaboraviti. Podjeća me i na staklene oči riba u ribarnicama, na mrtve oči.

Na Badnjak me podsjeća moja baka, mrtva nažalost. Kada danas čujem vjernike kako kažu: 'Uh, al' smo dobro postili na Badnjak, prenajeli smo se ribe!' zbilja mi je muka. Ne samo zbog ribe već više zbog cijelog tog posta i kvazivjere. Ako je post, onda bi trebao biti post, ne bi se trebalo prejedati. Opet je tu moja baka. Ona je postila ovako – pekla se bundeva i to se jelo cijeli Badnjak. Tako sam i ja probala, vjerujte – to je post, onakav kakav bi trebao biti.

07.12.2010., utorak

Slika govori tisuću riječi

S obzirom na 2005. godinu broj farmi sa životinjama za klanje je porastao 20 posto. Ovdje su fotografije SAD-a o broju farmi. Gdje je crvenije, tu je koncentracija životinja veća.

Image and video hosting by TinyPic

Ovo su samo farme stoke:

Image and video hosting by TinyPic

Ovo su samo farme svinja:

Image and video hosting by TinyPic

Ovo su samo farme pilića:

Image and video hosting by TinyPic

Kad se samo sjetim koliko je tu straha i boli... A ovo je tek SAD, gdje je ostatak svijeta!

06.12.2010., ponedjeljak

V oznaka

Kod nas je V oznaka vrlo rijetka. V oznaka označava hranu koja je bez sastojaka životinjskog podrijetla. Na nekim proizvodima ima V oznaka i ispod piše je li za vegane ili vegetarijance, a negdje je samo V oznaka što znači gore navedeno (da je i za vegane i za vegetarijance). No, da ne duljim, iznenadila sam se kada sam u Lidlu vidjela proizvod s V znakom. Radi se o pločicama marcipana od kojih 125 grama, ima ih s rumom, bademima, ananasom i obični omotan u tamnu čokoladu. Osim ovoga, nemaju konzervansa, hidrogeniziranih masnoća i umjetnih bojila i okusa.

Od mnogo slatkih proizvoda me počnu boljeti zubi kad ih grizem jer imaju previše šećera pa ih zaobilazim. Kod ovog to nije slučaj, što mi je, eto baš drago. Dobro da sam konačno pronašla nešto za sebe, samo ne znam kud sam prije gledala da ih nisam vidjela. :-)

Image and video hosting by TinyPic

03.12.2010., petak

O agresivnosti, dvoličnosti i licemjerju vegetarijanaca

Kao i za sve manjine, tako i za vegetarijance ne vrijede ista pravila, barem kada se sazna da se vegetarijanci, što je na mom blogu očito. Dakle, ovo su samo neki epiteti koje sam dobila: licemjerna kravo, agresivka, jednostrana si i da više ne nabrajam.

Dakle, neki dan pišem pohvalno o IDEJI Dana zahvalnosti, no odmah ispada da, ako mi se sviđa ideja tog dana, podržavam ubijanje purica i progon Indijanaca te sam - licemjerna. Dakako, ovo nema veze jedno s drugim. Sviđa mi se i ideja božićnog mira, ali to ne znači da podržavam klanje pečenice. Naprotiv!

Onda pišem o kolinju i to baš onako, iz srca, kako ga doživljavam... ali ispada da sam agresivna u iznošenju svojih stavova, štoviše agresivnija od onih koji jedu meso i sudjeluju u kolinju.

Dakle, svijet nije crno bijel. Ja ne odbacujem mesojede, ali isto kako oni meni smiju mahati batacima pred nosom s nadom kako će mi zbog toga sigurno poteći sline i kako će kod mene sigurno izazvati patnju za bogomdanim finim mesekom (što uopće nije slučaj), isto tako valjda i ja na svom komadu interneta smijem iskreno napisati što mislim o određenim stvarima. Ili možda u šovinističkoj, primitivnoj i jednostranoj Hrvatskoj ne smijem?

I kada pišem svaki post, trebam li posebno istaknuti da sam protiv ubijanja životinja, ali i ljudi? Trebam li istaknuti da ne jedem želatinu? Ako napišem da volim slušati primjerice Parni valjak – jesam li licemjerna jer koliko znam svi članovi benda jedu meso? Ili konkretno – volim Indijance koje mnogi stereotipno povezuju s lovom i skidanjem skalpova– znači li to odmah da sam i ja za lov i da bih ja skidala skalpove?

Oh, come on, give me a break!

P.S. za sve one kojima su puna usta Isusa, tradicije i vjere, samo ovo (što sam već jednom i napisala): jedna od božjih zapovjedi je NE UBIJ. Zašto bi se to odnosilo samo na ljude? Zato jer su nas tako naučili, je l da? E, pa ne.

02.12.2010., četvrtak

LOUISE FISCHER: Gandhi, njegov život i poruka svijetu

Odlična knjiga o životu i radu Mahatme Gandija. No, ipak bih voljela da j eviše bilo o njegovom životu, ali Indija to je Gandhi, kako je volio misliti pa je zapravo njegov društveni i politički angažman teško odvojiti od njegovog života.

Dakle, od rođenja je bio vegetarijanac jer mu je religija, hinduizam, tako nalagala. Kao dječak nije osjećao ništa religiozno u sebi i pobunio se protiv religije tako što je skrivećki jeo meso:

'...otišao je s njim (prijateljem) na neko skriveno mjesto kraj rijeke i žvakao i žvakao kuhano kozje meso i naposljetku ga progutao. Odmah mu je pozlilo. Te noći je nekoliko puta sanjao kako mu živa koza mekeće u želucu.'

Kasnije je Gandhi, dakako prestao s ovom praskom, a čak je prestao i piti kravlje mlijeko:

'Gandhi je govorio da tjelesna snagu dobiva od čista življenja i zdrave ishrane. Izbjegavao je kuhanu hranu i ograničavao se ne voćni meni od banana, limuna, naranača, kikirikija i maslinovog ulja. Kad je pročitao o surovosti s kojom se u Indiji krave i bivolice prisiljavaju da dadu što više mlijeka, odrekao se i mlijeka.'

Ipak, kasnije u životu je često pio kozje mlijeko.

Gandhija su roditelji oženili kada je imao 13 godina. Žena, Kusturbai je također imala 13 godina, a zanimljivo je kako je mali Gandhi bio ljubomoran kada je Kusturbai odlazila na ulicu da se igra s drugom djecom. Ostali su zajedno do kraja života, ona je umrla s glavom u njegovom krilu, a u spomen na nju svakog 22. u mjesecu je održavao meditacije i čitanje molitvi. Zanimljivo je da se u 37. godini Gandhi odrekao seksa i tako je bilo do kraja života.

Kroz biografiju se vidi kako se Gandhi mijenjao. U početku je mislio kako bi u određenim trenucima opravdao nasilje nad nenasiljem, ali je kasnije to zanijekao i rekao da je jedini pravi put onaj nenasilni. U nekim dijelovima knjige dođe vam da ga ne volite, a onda opet postane tako srcu drag. Nije bio isključiv, to mu je bila velika odlika.

Često je postio za opće dobro, a nakon posta bio je u boljoj snazi nego prije iako su mnogi mislili da je već na rubu života.

Borio se za parije, to je kasta nedodirljivih u Indiji. Smatralo se da je sve što dotaknu nečisto. Poticao je brakove između parija i osalih kasta i mnogi su ga u tome podržavali. Družio se s muslimanima, borio se protiv njihovog progona i ubijanja koje je u jednom trenutku u Indiji postalo neizdrživo. Govorio je da je vjernik svih religija. Što se tiče kršćanstva, imao je mnogo pitanja i zamjerki, jedino je poptunosti prihvatio Isusa.

Bio je protiv odcjepljenja dijela Indije i stvaranja Pakistana, ali tu je podnio težak poraz. Čak je u jednom trenutku počeo i plakati. Najgore je bilo što su ga izdali njegovi Indijci. Obećali su mu da su uz njega, ali na kraju su se priklonili Britancima.

Churchill ga nije volio, mrzio je kako dolazi na sastanke u sandalama i polugol, omotan u bijelo platno.

JOŠ POKOJI CITAT:

Nakon povratka iz Britanije napisao je: 'Uvjerio sam se više nego ikada da je ljudska narav poprilično ista, bez obzira pod kojim podnebljem raste i da ćete, ako pristupite ljudima s povjerenjem i ljubavlju, dobiti desetorostruko povjerenje i tisućurostruku ljubav zauzvrat.'

'Njegova neškolovana majka znala mu je govoriti da se u atomu održava svemir, i kad bi se čovjek pobrinuo za svoju neposrednu okolinu, svijet bi bio bolji.'

Na kraju, kada je on plakao, zaplakala sam i ja. Kada su ga ubili, zaplakala sam opet... zaplakala zbog njega, njegovih plemenitih ideja, ali i čovječanstva koje nije imalo sluha za ovakvog čovjeka. Ni danas, toliko godina nakon njegovov života, nismo ništa bliže onome čemu je on stremio. Tako tužno.




01.12.2010., srijeda

Johnny Depp kao Indijanac

Gore Verbinski ponovo snima s Deppom, i to novu verziju poznate priče o Lone Rangeru. Johnny Depp će tako skinuti svoj piratski kostim pa zajahati konja za potrebe novog filma redatelja Gorea Verbinskog, koji je režirao i 'Pirate s Kariba', a koji sada za Disney snima novu verziju 'Lone Rangera'. U njoj će Depp biti Tonto.

Tonto je indijanski pomoćnik tajanstvenoga kauboja, maskiranog osvetnika koji luta prerijom, a nakon što se već godinama priča o tome da bi Depp mogao biti Tonto u ovom projektu, Disney je tek sada potvrdio da se on definitivno snima.

Sve to, baš kao i 'Pirate', producira Jerry Bruckheimer pa takav popis imena dovoljno govori kakve su ambicije ovog filma, koji je svoj život započeo još 1933. godine u obliku radio drame, a potom 1949. postao i TV serijom, koja je doživjela remake 2003.

Samo se nadam da će Indijanci u ovom filmu biti bolje prikazani nego što je to slučaj do sada!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.