Indijanka vegetarijanka

22.12.2010., srijeda

Je li vegetarijanstvo kao uvjet za posao – diskriminacija?

Evo, danas čitam članak o oglasu za posao udruge Prijatelja životinja na stranici MojPosao.net. Udruga je napisala da je jedan od uvjeta za posao da je osoba vegetarijanac ili je barem to spremna postati. Oglas je neko vrijeme stajao na stranici, a onda su ga skinuli jer, kako kažu na MojPosao.net-u – diskriminirajući je. Iz udruge pak kažu da se ovim nikoga ne diskriminira jer je jednostavno u skladu s načelima koje udruga promiče.

Ja se u potpunosti slažem s ovime i mislim da nema ni 'd' od diskriminacije! Prije sam išla na mnogo razgovora za posao i čula svašta. Primjerice – mislim li roditi? Nije li ovo zapravo diskriminirajuće? No, ovo se prihvaća kao normalna stvar, zadiranje u privatni život osobe koja bi mogla postati zaposlenik. Isto tako, sasvim je normalno da tvrtka koja recimo intenzivno posluje s talijanskim tvrtkama traži da budući zaposlenik pozna talijanski. Zašto je onda diskriminirajuće da udruga koja se bavi pravima životinja i promicanjem vegetarijanstva traži od budućeg zaposlenika da bude vegetarijanac ili barem bude voljan to postati?

Također, kao mlada majka dobila sam otkaz u firmi za vrijeme trajanja porodiljnog. Nije li OVO diskriminirajuće? Kao trudnica na istom tom poslu morala sam trpiti dok kolegice oko mene puše cigarete iako iz dna duše mrzim duhanski dim. Nije li OVO diskriminirajuće? No, na ovakve, svakodnevne istinske diskriminirajuće stvari više nitko ne reagira!

Ali zato je stigla brza reakacija u ovom slučaju koji to nije ni trebao postati! Bilo bi smiješno da nije tužno!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.