Križni put - odgovor na sva životna pitanja

14.04.2014.

Održan križni put za mlade na Ksaveru
Križni put - odgovor na sva životna pitanja
Već tradicionalno, na Žalosni petak uoči Nedjelje muke Gospodnje, više od tisuću mladih Zagrebačke nadbiskupije okupilo se na ksaverskoj kalvariji kako bi zajedno razmatrali Kristovu muku i smrt koja nam otkriva najveći iskaz ljubavi. Sa svojim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, koji je predvodio pobožnost križnoga puta, mladi su u tišini, molitvi i pjesmi koračali postajama Kristova križnog puta obasjavajući tamu noći s tisuću plamićaka u želji da i oni sami, upravo poput svijeća koje su držali u rukama, svojim životima rasvjetljavaju tame ovoga svijeta.

Hodajući za križem, mladi su se na križnome putu susreli sa svojim Otkupiteljem. Koncipiran kao razgovor mladih s Isusom, tekst križnoga puta mlade je potaknuo na produbljivanje njihova prijateljstva s Kristom. Mladi su u svakoj postaji križnoga puta pred Isusa stavili svoje brige i vlastite križeve, postavljajući mu brojna pitanja koja pritišću njihove mlade živote. Isus je svakom postajom svoga križnoga puta nudio odgovor, ne posustajući i hrabro noseći na svojim leđima težak križ naših grijeha i pozivajući nas da i mi hrabro i bez straha ustrajemo u nadi i ljubavi kojom možemo promijeniti svijet.

Poruka križa

U svom nagovoru na kraju pobožnosti križnoga puta i zagrebački je nadbiskup ohrabrio mlade rekavši im kako im je Isus uvijek bliz, a osobito na njihovim životnim križnim putevima. „Večeras nam je Isus govorio i o padovima i o dizanjima, o tome da treba ustrajati do kraja“, rekao je Kardinal mladima te svratio njihov pogled na križ: „Vi gledate kiževe, tri su križa ispred nas. Tu je Isusov križ, tu su i naši križevi, a s Isusova križa progovara ljubav. On je završio na križu jer nas je ljubio, i to je taj misterij Boga koji je toliko ljubio čovjeka. Kad god pogledamo križ, mi mislimo na ljubav, vidimo očima vjere na križu ljubav, Božju ljubav koja nas čeka, koja nam oprašta, koja nas obnavlja. To je poruka križa!“

Govoreći i opraštanju, Kardinal je podsjetio mlade na riječi pape Franje koji je u nekoliko navrata ponovio kako se Isus nikada ne umara opraštati nam, već smo mi ti koji se umaramo tražiti oproštenje. Potom je poručio mladima: „Nikada se, dragi mladi, ne umorite upravo to – tražiti oproštenje. I u svom životu računajte s jednim velikim sredstvom napretka, a to je sveta ispovijed. Ispovijed je sredstvo našega napretka i rasta.“

Ne bojte se!

Ova pobožnost bila je ujedno i susret zagrebačkoga nadbiskupa s mladima koji se pripremaju za Susret hrvatske katoličke mladeži koji se 26. i 27. travnja održava u Dubrovniku, budući da kardinal neće sudjelovati na SHKM, već će prisustvovati kanonizaciji bl. pape Ivana Pavla II. i bl. pape Ivana XXIII. Kardinal je mladima zaželio radostan i plodonosan susret te ih podsjetio na prve i najsnažnije riječi koje su obilježile ponfitikat pape Ivana Pavla II.: „Ne bojte se! Ne bojte se Krista! Otvorite vrata svoga srca Kristu jer Krist zna što je vama potrebno!“ Zagrebački je nadbiskup završio svoj nagovor upravo molitvom da „uvijek vrata svoga srca raskrilimo k Kristu jer on je na našoj strani“, nakon čega je mladima udijelio blagoslov.

Mladi Zagrebačke nadbiskupije i ovoga su puta pokazali svoje veliko srce svojim dobrovoljnim prilozima pri kupnje svijeća koji su namijenjeni Fondu „Mladi za mlade“; a račun Fonda povećali su i kupnjom igre „Na slobodu pozvani“ po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Podsjećamo da mladi Zagrebačke nadbiskupije ove akademske godine putem Fonda "Mladi za mlade" stipendiraju petero studenata.

Autor: Valentina Gusić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.