Prvi Forum mladih katolika Hrvatske Neka bude Forum!

24.09.2012.

U Splitu je u subotu, 22. rujna započeo prvi Forum mladih katolika Hrvatske u organizaciji Studentskog katoličkog centra Split i Palma, pod geslom „U svijetu, ali ne od svijeta“ (Iv 17, 16.18). Otvaranju Foruma nazočila je i dogradonačelnica Splita, gospođa Anđelka Visković, ravnateljica Studentskog centra Split, gospođa Gordana Raos te povjerenik za pastoral mladih don Mihael Prović.
Znajte što želite!

Dogradonačelnica je mladima poručila kako su gradskim vlastima studenti katolici vrlo važni potaknuvši ih da promoviraju svoje kršćanske vrijednosti ohrabreni vrhunskim predavačima koji gostuju na Forumu, a koji se nisu libili svoje stavove jasno i glasno reći. „Budite takvi i vi, znajte što želite“, poručila je mladima gospođa Visković. Mlade je pozdravio i don Mihael ohrabrivši ih da otvorena srca sudjeluju u tjednu koji je pred njima te da plodove Foruma prenesu u svoje zajednice u kojima djeluju.
Budite sijači!

Nakon otvaranja Foruma, slijedilo je i otvaranje srdaca na svetoj misi koju je u splitskoj katedrali sv. Duje predvodio p. Ivan Mandurić, duhovnik zagrebačkog SKAC-a. U svojoj homiliji p. Ivan mladima je poručio kako su oni odabrani od Boga. „Bog ne želi druge, On hoće baš tebe, želi da budeš sijač sjemena sjetvenog“, rekao je mladima p. Ike te ih pohvalio što je upravo od mladih došla inicijativa za ovaj Forum.
Upoznajte ljepotu Crkve!

Prvo predavanje Foruma na temu mladi i Crkva održao je don Damir Stojić, studentski kapelan Sveučilišta u Zagrebu. Poručivši im da se „Krista ne može u punini upoznati bez Crkve“, don Damir je mladima ponudio odgovore na pitanja što ih drži u Crkvi te zašto je lijepo biti u Crkvi. Naša je Crkva prema don Damiru lijepa jer je to Crkva koja je sakramentalna, univerzalna, poziva nas da težimo za savršenstvom, naša Crkva je obitelj koja ima svoje heroje, koja zna kada je vrijeme za slavlje, a kada je vrijeme za post, Crkvu tvore bogate i različite duhovnosti, ona nas opominje, ali i oprašta te su u njoj prisutne plodonosne napetosti. „Vi ste tu doma (…) pripadate Crkvi koja je ogromna, ali koja je uspjela sačuvati obiteljski hod“, naglasio je don Damir mladima. „Obiteljsko stablo katoličke Crkve ima fantastične heroje“, rekao je don Damir objasnivši kako današnja generacija vapi za herojima koji su jedna od najvećih ljepota Crkve. Upozorivši mlade na krive heroje koje im nudi svijet, don Damir je postavio pred mlade Isusa Krista kao prvog heroja, a zatim istaknuo i neke svece u kojima se očituje slavna i sjajna povijest katoličke Crkve, poručivši im da su oni dio te obitelji i da je njihov poziv da postanu sveti.
Duboki susret s Kristom

Drugi dan Foruma bio je rezerviran za kratku duhovnu obnovu koju je vodio fra Ante Vučković, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Kroz ulomak iz Ivanova evanđelja koji govori o susretu Isusa sa Samarijankom, fra Ante je mlade forumaše želio dovesti do susreta s Kristom raslojivši evanđeoski tekst kako bi mogli dublje proniknuti u Radosnu Vijest. „Mladi katolici su tu da budu dobra hrana svijetu“, rekao je fra Ante te dodao kako „mladi katolici moraju moći disati s onim što dolazi iz Novog zavjeta“ jer nas „susret s Božjom Riječju ne smije zasititi nego ostaviti gladnima“. Fra Ante je zaključio kako „mladi katolici u susretu s drugima moraju tažiti njihovu žeđ za Bogom jer nose odgovore i izvor koji drugim ljudima treba“.

Cilj Foruma+ je umrežavanje najaktivnijih mladih vjernika laika, njihova edukacija i informiranje te pokretanje novih inicijativa. Forum se održava uz potporu Ureda za pastoral mladih Splitske nadbiskupije te grada Splita, a u programu sudjeluje pedeset mladih iz više od sedam gradova u Hrvatskoj, među kojima i 18 mladih iz Zagrebačke nadbiskupije. Uz svakodnevna predavanja vrsnih predavača, mladi imaju priliku aktivno sudjelovati i u raspravi, tj. forumu, izreći svoje mišljenje i razraditi ideje koje bi trebale rezultirati osnivanjem novih inicijativa i projekata koje će mlade privući Crkvi te ih ohrabriti da svoje kršćanske vrijednosti autentičnije žive u svojoj svakodnevici i društvu u kojemu se kreću.
Autor: vg/em

Izvor: http://www.pastoralmladih.hr/

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.