ljubav na prvi pogled Vjenčanje pod kišom granata: Snajperist i medicinarka rekli 'da'

24.09.2012.

Naša je ljubav zaista velika i htjeli smo je okruniti vjenčanjem pa makar taj brak trajao i jedan dan, istaknula je Hanan

Kako prava ljubav ne zna za granice te je ništa ne može spriječiti pa niti rat niti razaranja dokaz su i neobični svatovi u razorenom sirijskom gradu Aleppu. Dok je dio pobunjeničkih boraca vodio žestoke sukobe protiv režimske snage u tom gradu, drugi dio prisustvovao je svatovima jedng od njihovih suboraca.

Snajperist Abu Khaled, koji je svoju djevojku, inače medicinsku sestru Hanan, zaprosio pod kišom granata odlučio je u istom stilu ući u bračnu zajednicu. Naime, upoznali su se u improviziranoj ambulanti u školi Al-Konajtara gdje je Hanan ranjenom Abu Khalidu svaki dan previjala rane.

– Iako je rat u gradu Aleppu uzeo svoj danak, kada sam vidio Hanan zaljubio sam se na prvi pogled i sam sebi odmah rekao da je to moja buduća žena, kazao je Abu Khaled i priznao kako joj iako je svaki dan bila uz njega nije ništa govorio zbog straha da ga ne odbije sve do dana kada je trebao izaći iz bolnice i otići na ratište.

–Kad je pristala, taj dan je bilo veliko slavlje i pucalo se iz svega raspoloživog naoružanja, kroz smjeh je govorio Abu Khaled dodajuči:

Čim je Hanan rekla da i pristala se udati za mene, režimska vojska pokrenula je opći napad na grad koristeći zrakoplove i raketne bacače te gađala kvart gdje smo se mi nalazili i nismo imali vremena za veselje.

Hanan je sramežljivo priznala kako se i ona u njega zaljubila na prvi pogled zbog njegovog dobrog karaktera ne znajući da je upravo on taj veliki heroj o kojem priča cijela Sirija.

– Prije nego što sam ga upoznala i znala tko je on, čula sam puno o njemu i njegovim podvizima. Moj pokojni brat koji se borio uz njega imao je samo riječi hvale o njemu a i cijeli Alepp je pričao kako je dao dobru lekciju Assadovim vojnicima te usporio njihov ulazak u grad. Toliko smo sretno zaljubljeni da su nas već u gradu Aleppu proglasili Romeom i Juliom. Iako je za mnoge naše vjenčanje bio sulud potez, jer vjenčali smo se u vrijeme dok ljudi ginu, odlučili smo se za to jer ni mi sami ne znamo da li ćemo preživjeti taj rat. Naša je ljubav zaista velika i htjeli smo je okruniti vjenčanjem pa makar taj brak trajao i jedan dan, istaknula je Hanan koja je samo dva dana prije vjenčanja pokopala svog brata.

Revolucionarne pjesme

Zbog rata i žestokih sukoba te opsade grada od strane režimske vojske Abu Khaled i Hanan prilagodili su svoje vjenčanje ratnim okolnostima. Umjesto tradicionalne vjenčanice i odjela, Abu Khaled je bio u maskirnoj uniformi pod punom ratnom opremom, a Hanan u liječničkoj kuti, oboje spremni da odmah izvrše svoju dužnost u slučaju da to zatreba.

Iako su se u kvartu Saif Al-Daula, u starom dijelu Aleppa, gdje su se odvijali svatovi vodile žestoke borbe, ništa nije moglo omesti slavlje i veselje mladenaca te njihovih uzvanika. S obzirom da zbog borbi nisu mogli dovesti bend i trbušne plesačice kao što je to u Siriji tradicionalni običaj, mladenci i uzvanici su se zabavljali slušajući revolucionarne pjesme uz pomoć sterea. Iako su to naizgled bili neobični svatovi, sve je teklo kao u svatova u mirodobskim vremenima tako da čak niti torta u razorenom gradu nije izostala.

Naime, sami borci, iako nisu slastičari, potrudili su se napraviti čokoladnu tortu na dva kata te napisali na njoj „I mi volimo živjeti“.

Nakon rezanja torte i uzvikivanja „Sloboda, sloboda...“, stavili su jedan drugome blagoslovljeni vjenčani prsten te izrekli zavjete i nakon kraćeg slavlja svaki je otišao na svoju dužnost, Abu Khaled sa svojom snajperskom puškom na položaj a Hanan u svoju improviziranu ambulantu.

Izvor: Piše: Hassan Haidar Diab/VLM i Večernji list

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.