Iz Siska u Dubrovnik Mladi Dubrovčani radosno iščekuju SHKM

14.05.2012.

Mladi Sisačke biskupije na kraju svečanog misnog slavlja Susreta hrvatske katoličke mladeži predali su nacionalni križ mladih mladima Dubrovačke biskupije. Osim simbola SHKM-a, mladi Dubrovačke biskupije sa sobom su iz Siska u našu najjužniju biskupiju ponijeli i pregršt dojmova i lijepih uspomena koje su, zajedno s očekivanjima od idućeg Susreta koji se 2014. godine održava na njihovom, domaćem terenu, podijelili s nama.

Ocjena Susreta – čista desetka
„Mogu samo reći da će svima koji nisu pošli biti žao, jer je to ipak iznimno duhovan i lijep događaj za svakog mladog vjernika“, započinje Matea Šimunović prisjećajući se još uvijek svježih dojmova sa SHKM-a. „Za mene je susret u Sisku bio jedan susret zajedništva koji su neki doživjeli na malo intenzivniji način, neki malo manje. Sviđa mi se, a i posebno mi je drago što se svi mi nakon jednog ovakvog susreta povežemo i zbližimo - bilo kroz molitvu, pjevanje ili druženje, jer ipak u današnje vrijeme, a i same probleme kroz koje Crkva prolazi, teško je uopće mlade uvesti u ovakav neki događaj“, objašnjava Matea ocjenjujući SHKM sa čistom desetkom jer je, kako kaže, sve od samog polaska prema Sisku, puta, procesije, mise i smještanja po obiteljima prošlo kako treba.

Našem drugom sugovorniku, Ivici Zecu, Sisak nije nepoznat grad. „U Sisku sam bio više puta tokom studija i definitivno sam razbio stare predrasude o gradu koji je sinonim za sivilo i tmurnost, budući da Sisak obiluje zelenilom koje se nadopunjuje rijekama i tvori predivan pejzaž u kojem se čovjek osjeća poprilično ugodno“, rekao nam je Ivica priznajući kako je Sisak prošle subote ipak bio poseban i skroz drugačiji od grada kakvog inače poznaje. „Kad u takav ambijent stavimo dvadeset i pet tisuća mladih koje, bez obzira na vidljivu razliku u bojama majica ili načinu govora, ipak vežu dvije iste stvari - radost i ljubav prema Isusu, mogu samo reći da je susret prošao fantastično“, zaključio je. „Organizacija je bila na zavidnoj razini, smještaj kod domaćina hvale vrijedan i zaista se ne mogu odlučiti je li mi bilo bolje u subotu ili nedjelju kada smo imali misu na župama u kojima smo bili smješteni“, pohvalio je Ivica domaćine. Ivici je ovo bio prvi veći susret na koji je putovao s mladima svoje biskupije nakon što se vratio sa studija iz Zagreba, a iskoristio ga je da se s njima bliže upozna kroz molitvu, pjesmu i smijeh. Susret mu je omogućio da ponovno vidi i staro društvo sa studija i nezaboravnu ekipu s kojom je putovao na Svjetski dan mladih u Madridu,a koji uvijek bude lijepe uspomene.

Ponosni na SHKM u svome gradu
Najava da će se idući Susret hrvatske katoličke mladeži održati u Dubrovniku, oduševila je trideset tisuća mladih prisutnih na središnjem misnom slavlju SHKM-a u Sisku. Pred domaćinima je velik izazov, ali i velika radost – dočekati hrvatsku katoličku mladež u svome gradu. Upitali smo ih što očekuju od susreta na domaćem terenu. „Očekujem puno mladih koji će doći pronaći svoj duhovni mir, neki dobru zabavu, a neki upoznavanje s drugim ljudima“, rekla nam je Matea te dodala: „Jako se veselim ovom susretu jer je to susret u mom gradu na što sam izuzetno ponosna i očekujem da će i ovaj susret biti prožet zajedništvom i srećom i nadam se da će se svi s ovog susreta doma vratiti ispunjeni i radosni“, zaključila je.

„Pošto sam član Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, informaciju da smo sljedeći domaćini SHKM sam saznao nešto ranije i na prvu loptu sam osjetio ponos koji se prožimao sa jednim osjećajem treme“, priznao je Ivica. „Susret u Sisku podigao je letvicu vrlo visoko, a Dubrovačka biskupija je tek počela ozbiljnije i sustavnije raditi s mladima koji uglavnom pohađaju srednju školu i tek moraju produbiti svoju vjeru u svakodnevnoj izgradnji u mlade ljude što nadasve nije lako u društvu u kojem danas živimo“, objašnjava. „Mislim da je Dubrovnik atraktivan kao grad domaćin SHKM i da bi mogao probiti rekorde posjećenosti bez obzira na našu udaljenost od ostatka Hrvatske, pa me već strah hoćemo li uspjeti i gdje smjestiti sve mlade koji žele doći kod nas, iako s obzirom na našu tradiciju turizma i smještaja ljudi to ne bi trebao biti problem“, rekao je Ivica nadajući se će Dubrovačka biskupija „uspjeti spojiti ovaj biser svjetske kulture sa duhovnošću i da će program susreta biti kvalitetan, ali i ostaviti dovoljno vremena za razgledavanja grada jer se ovdje itekako ima što vidjeti“.

Prilika za obnavljanje vjere
O bogatstvu Susreta hrvatske katoličke mladeži ne treba puno pričati. Tko je jednom bio na SHKM-u, ispunjen je nevjerojatnim bogatstvom, a sa sobom nosi neizbrisive tragove ljepote mladenačkog zajedništva i svjedočenja vjere. I Matea je i više nego svjesna plodova SHKM-a. „Za mlade, ne samo Dubrovačke biskupije, nego i drugih biskupija i nadbiskupija ovaj, a i svaki drugi susret puno znači. Oni ipak na tim susretima nađu svoje vršnjake koji razmišljaju isto i s kojima mogu podijeliti svoja iskustva jer danas ima mladih koji nemaju s kime pričati, posebno o ovakvim stvarima jer misle da će se naći odbačeni u svom društvu ili misle da ih se neće shvatiti. Ovaj susret će duhovno obogatiti naš grad i našu biskupiju, mlade će učiniti još aktivnijima i angažiranijima u životu svoje crkve, a isto će tako probuditi one koji to nisu“, objasnila je Matea.

Iako Ivica u šali kaže da za mlade Dubrovačke biskupije domaćinstvo SHKM-a znači puno posla, i on se nada kako će idući SHKM ostaviti trajne plodove u životima dubrovačke mladeži. „Ovaj susret za mlade Dubrovčane bi trebao biti prije svega poticaj da se aktivnije uključe u pastoral budući da su mnogi zasad tek, kako bi se reklo, "nedjeljni kršćani". Mnogi smatraju da je dovoljno otići jednom tjedno na misu i ako se još ispovjede dva puta godišnje – super“, objašnjava Ivica. Posvjedočio je i kako se njegova generacija nakon svete potvrde poprilično udaljila od crkve, u okrilje koje se on vratio tijekom studija u Zagrebu gdje je preko prijatelja koji aktivno žive vjeru spoznao nanovo Božju ljubav. „Zbog toga znam da ovdje nije lako biti mladi katolik jer nisi toliko in i zato mislim da je ovo prilika, prije svega radničkoj mladeži, ali i mlađima, da kroz susret sa svojim vršnjacima iz Hrvatske, koji će doći u njihov grad, obnove svoju vjeru i krenu u njeno daljnje utvrđivanje. Naravno, to znači i da program rada s mladima i prije, ali pogotovo nakon susreta, mora biti bogatiji, zanimljiviji, kako bi se mladi uopće odlučili prići Crkvi, tj. da im ta kršćanska svakodnevica postane nešto normalno, tako da plodovi samog susreta SHKM u Dubrovniku ostanu opipljivi i nakon samog susreta“, objasnio je naš sugovornik.

Nadajući se da će se mladi koji dođu u Dubrovnik iz njega vratiti jednako radosni kao što su se oni vratili iz Siska, Matea i Ivica u svome gradu željno iščekuju ugostiti hrvatsku katoličku mladež koja će Dubrovnik za dvije godine na dva dana učiniti gradom mladosti, radosti i vjere, baš kao što je to učinila u Sisku prošloga vikenda.
Autor: Valentina Gusić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.