Ohrabri se, draga hrvatska mladeži

07.05.2012.

Prenosim sa pastorala mladih ZG nadbiskupije

„Ohrabri se, draga hrvatska katolička mladeži! S Bogom možete više i bolje nego što ste sami toga svjesni. Budete ponosni i radosni Kristovi vjernici, budite ponosni članovi Katoličke crkve, budite hrabri i časni građani naše domovine Hrvatske“, poručio je mladima u propovijedi pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. Na središnjem slavlju Susreta hrvatske katoličke mladeži, na livadi ispred župne crkve sv. Kvirina, okupilo se 25 tisuća mladih iz svih hrvatskih (nad)biskupija i inozemstva koji su se mjesecima pripremali za taj događaj. Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u suslavlju s biskupom-domaćinom Vladom Košićem i dvadesetak biskupa iz cijele Hrvatske.

Na kraju Susreta najavljeno je da će sljedeći SHKM biti održan u najjužnijoj hrvatskoj biskupiji – Dubrovačkoj biskupiji. Mladi Sisačke biskupije predali su tako križ mladih radosnim Dubrovčanima koji će ga ponijeti u svoju biskupiju.

Svoju poruku okupljenim mladima uputio je papa Benedikt XVI.U poruci se Papa prisjetio prošlogodišnjeg susreta mladih na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Krist vam daje nalog da budete svjetlost svijeta, a Godina vjera koja će uskoro započeti prilika je za osobni ispit savjesti: koliko moje svjetlo obasjava druge živote, stoji među ostalim u poruci koju je potpisao papin državni tajnik Tarcisio Bertone.

Među brojnim mladima posebno se isticalo 4000 mladih iz Zagrebačke nadbiskupije koji su nosili prepoznatljive plave majice, a jedan zaziv molitve vjernike pročitala je predstavnica Zagrebačke metropolije Elizabeta Mikulić. Mladima koji su sudjelovali u liturgiji, to je posebna čast. S nama je svoje dojmove podijelio predstavnik Riječke metropolije Josip Karabaić: „Od toliko mladih odabir je pao na mene da predstavljam našu biskupiju. To je velika čast, a uz to i dužnost. Nadam se da će mladi kada se vrate svojim kućama nositi i dalje plodove ovog susreta.“

Poruka biskupa Gorskog mladima
Draga mladeži, prigrlite Kristovo evanđelje da zapali svjetlo u vašem srcu, u vašim savjestima, da bude znak blizine živoga Boga koji u vas ima silno povjerenje. Ne bojte se budućnosti ma kako ona ne izvjesna bila, nije li Bog gospodar vremena i povijesti.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.