Intervju s biskupom Matom Uzinićem Biskup Uzinić o SHKM u Dubrovniku

07.05.2012.

Na kraju večerašnjeg misnog slavlja Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku nadbiskup Marin Srakić najavio je da će se sljedeći susret održati u najjužnijoj hrvatskoj biskupiji – Dubrovačkoj biskupiji. Domaćini ovogodišnjeg susreta tom su prigodom predali mladima Dubrovačke biskupije križ mladih.

Za našu stranicu www.pastoralmladih.hr dubrovački biskup mons. Mate Uzinić dao je eksluzivan intervju.
Što za Vas osobno i mlade Dubrovačke biskupije znači domaćinstvo sljedećeg susreta?

Znači jedan veliki križ, ali, uz Božju pomoć, i buđenje mladih u Dubrovniku. Nadam se da će ta inicijativa mlade malo trgnuti, da će biti jedan novi poticaj aktivnijem vjerničkom življenju mladih, a onda po mladima i svih ljudi Dubrovačke biskupije. Nadam se da će se to sa Susreta proširiti i na sve druge.
Velik je izazov organizirati takav susret, posebice u malom gradu poput Dubrovnika. Kako mislite nadvladati taj problem?

Mislim da bi trebalo poraditi na kvaliteti, osobito stoga što Dubrovnik ne može primiti prevelik broj mladih, tako da će možda u tom svjetlu biti promjena. Evo sada je ovdje 25 do 30 tisuća mladih, mi ćemo dizati to na višu razinu. Možda se mora napraviti jedan mali korak unatrag u broju, ali doista poraditi da na Susretu budu oni koji žele biti na Susretu hrvatske katoličke mladeži – da to bude smisao i cilj dolaska, a ne posjet Dubrovniku ili turistički pohod tom dijelu domovine.
Kako da se mladi kvalitetno počnu pripremati za SHKM u Dubrovniku?

Kvalitetno uključivanje i pripremanje za Susret u Dubrovniku može biti samo kroz uključivanje u život župnih zajednica i stvaranju skupina u župama koje će zajednički promišljati vjeru, bogatiti sami sebe, a onda ono čime su se obogatili, donijeti sa sobom u Dubrovnik. Obogatiti druge i biti obogaćeni drugima.
Kako ovi susreti koji okupljaju velik broj mladih mogu pridonijeti novoj evangelizaciji?

Mislim da mladima danas treba pokazati da oni kao mladi kršćani nisu sami, da ima i drugih koji u Isusu Kristu prepoznaju svoga Spasitelja, onoga koji daje odgovore na životna pitanja. U tom smislu ova okupljanja mladih mogu biti i ohrabrenje, ali i poticaj da se ne odustane od slijeđenja Isusa Krista. To nije nešto što je neobično, nego nešto što i danas ima smisla i može pomoći – ne samo osvojiti budućnost u raju, nego i kvalitetno živjeti u današnjem vremenu.
Autor: Elizabeta Mikulić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.