SHKM Sisak 2012 - subota

07.05.2012.

Jutro i popodne u Sisku
Pružiti i primiti zajedništvo
Sisak je danas grad mladih. Sedmi po redu Susret hrvatske katoličke mladeži pod geslom "U svjetlosti hodimo" započeo je jutros u Sisku. Rijeka hrvatske katoličke mladeži slila se u središte najmlađe hrvatske biskupije kako bi u zajedništvu sa svojim biskupima svjedočila radost vjere. Mladi su preplavili grad koji je živnuo njihovom mladošću i radošću.

Mladima je grad Sisak ponudio mnoštvo raznovrsnih sadržaja kako bi što bolje upoznali njegovu povijesnu i kulturnu baštinu. Tako su bili otvoreni gradski muzej, državni arhiv, knjižnica i čitaonica, gradska galerija "Striegl", Matica hrvatska, kuća "Welenreitter" i Dom kulture. Također, na ulicama grada organizirana su i brojna događanja – performansi, nastupi KUD-ova i pjevačkih skupina, jazz koncert, koncert ženske klape "Kolapjanke" te izložba tradicijskih i umjetničkih obrta.

Gradskim ulicama odjekivala je pjesma dok su mladi u procesiji išli prema prostoru središnjeg misnog slavlja ispred crkve sv. Kvirina. U pretprogramu koji je počeo u 15 sati prikazan je film s isječcima i himnama dosadašnjih SHKM kao i spot o kulturnoj baštini Sisačke biskupije. Prigodan glazbeno-scenski i duhovni program, u slavljeničkom i molitvenom ozračju ispred crkve sv. Kvirina animira Biskupijski zbor mladih i mladi s područja Biskupije. Voditelji programa su Nikolina Mesić, prof. i fra Goran Rukavina.

U sklopu programa, mladima su se obratili povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić i gradonačelnik Siska g. Dinko Pintarić, županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel te sisački biskup mons. Vlado Košić koji je ekskluzivno za Pastoral mladih podijelio svoja razmišljanja o važnosti ovoga Susreta za mlade Sisačke biskupije.

"Taj susret znači jedno ohrabrenje u vjeri i u crkvenom zajedništvu te samopouzdanje da nisu sami, da imaj prijatelje, da su dio jedne velike zajednice, a to je Crkva",rekao je biskup te nastavio: "Crkva je kao obitelj - to je jedno zajedništvo koje ljude povezuje dublje nego li čak krvna zajednica", objasnio je biskup. "Mislim da je to moguće ovdje osjetiti, to zajedništvo i radost, i da će to pomoći da se naši mladi ohrabre te još radosnije žive svoje crkveno zajedništvo i svoju vjeru. Nadam se da će gosti i svi oni koji dolaze moći to podijeliti i primiti. Nadam se da će mladi dati svoje svjedočanstvo, ali i primiti svjedočanstvo svojih vršnjaka", rekao je biskup.

Glazbeno-scenski program nastavljen je skečem o životu uzora mladih koji su živjeli na području Sisačke biskupije: Marije Grgić, Marice Stanković i Anice Ercegović te Petra Žagmeštra, Ivana Bonifacija Pavletića i Antuna Grahovara.

Dio programa posvećen je promociji duhovnih zvanja. Tako je vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu u zajedništvu sjemeništaraca i bogoslova govorio o ljepoti duhovnih zvanja. Predstavljeno je i Hrvatsko katoličko sveučilište te Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica. Mladima su svjedočili i gospodin Josip Gavranović, hrvatski branitelji i sudionik Domovinskog rata, Kristina i Boris Prpić, mladi bračni par te s. Božica Alojzija od Svetog Lica Britvec, časna sestra karmelićanka.

Upravo započinje priprema za misno slavlje koje predvodi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima, a propovijeda pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, predsjednik odbora Hrvatske biskupske konferencije za mlade.
Autor: Valentina Gusić / Elizabeta Mikulić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.