ponedjeljak, 26.06.2017.

Priče sa selaSunce se spustilo nisko i zavladala je ona vrsta tišine u kojoj se postaje svjestan mnogih tihih zvukova u prirodi - lelujavog šuštanja lišća breze na vjetru, brujanja insekata, poja ptica. Prisutnost ljepote je veća od carstva prisutnosti što se mišljenjem da obuhvatiti.
A onda poneko kukurikanje pokvari sve. Pijetao je ostao bez druga, a njih dvije miruju u lipovom hladu.Predajem se u potpunosti činu slušanja. Ispod tih zvukova postoji nešto veće: svetost koja se ne može shvatiti razmišljajući o tome, samo se osjeća.
Za razliku od voćnjaka šume nisu ukroćene, čovjek se nije umiješao. I život buja u izobilju, tako da se i smiraj dana osjeća kao život a ne kao počinak.
A prkos?
Samo se skupi, zatvori, kao da ga do skoro nije ni bilo.subota, 24.06.2017.

NestašnoPriroda komponuje najljepše melodije, koračnice tutnje našim životima, a bude nas nježni zvuci ptičje sonate. Ja osjećam da imam dosta toga u svom životu da me potakne da postanem bolja i uspješnija žena.Ljubav je svuda oko nas i lako je se može osjetiti, ali je djeca najbolje i najiskrenije izražavaju.


Sretan imendan!

četvrtak, 22.06.2017.

Jednostavna formulaNa zelenom nebu, iznad za nijansu svjetlijeg mora plovi jedan oblak na kome se uljuljkano sanja.
Otputovat će zajedno, Ona i On, na neko udaljeno mjesto gdje je život pjesma na klavijaturi uspona.
Svjetlost je put. Svjetlost pokazuje put.


utorak, 20.06.2017.

Priroda trenutkaLjudi su oduvijek povezivali prirodu i ljubav i dobro su to činili.
Tišine među mislima su prostor koji se otvara kao kosmos u nama, širi i dublji od sopstvene misli. Osjećaj trenutka nas ispunjava i na najdubljem nivou povezuje sa našom istinskom prirodom. Sadašnji trenutak je neodvojiv od nje.

nedjelja, 18.06.2017.

Simfonija u sivomDanas je padala kiša i dan je bio tužan. Svuda okolo su se mogle vidjeti barice, ali ni u jednoj se nije ogledao tvoj lik. Kiša je prestala padati a u mojim mislima još uvijek romore tvoje riječi...
Postoje riječi koje su samo riječi i postoje misli koje su samo misli. Podijele se one sa drugima i zaboravi na njih. One se zapravo nikada ne upletu u naš život.
Postoje, međutim, i one misli i riječi koje sadrže nešto što dopire iz izvora višeg znanja u kojima se može osjeti nešto nesvakidašnje, nešto novo.
Takve su tvoje riječi koje i dalje romore u mojim mislima.

subota, 17.06.2017.

HarlequinadePantomima - čarobna vještina izvođenja. Vizuelni spektakl.

Svjetska a "naša"!

petak, 16.06.2017.

TišineKad ne govorim, slušam - meditacija.
Kad ja govorim, On sluša - molitva.
Kad niko ne govori, oboje slušamo - tišina.
U tišini je i iščekivanje i razumijevanje i osluškivanje. Tišine govore.

A kako zoveš to kad niko ne govori i niko ne sluša?
Tišina je mjesto hodočašća duše.

srijeda, 14.06.2017.

Priča u slikamaGazda
Bježanje od problema
Raspitivanje
Put u nepoznato
Svjetlo.
I ništa nas ne može zaustaviti ako dovoljno raširimo krila...

ponedjeljak, 12.06.2017.

Beskrajna svijest


Postoje noći u kojima nam Mjesec ne da oči sklopiti. Um teškom mukom vuče kapke, a misli lutaju gustom tamom grada, poskakuju preko krovova. Ljubav je moćnica magije.

Vrijeme je bilo divno; mjesec je sjajio, rijeka je blistala a vazduh je bio miran i blag. Zaveo me taj spokoj. Mjesec je želio ples. Radnja je slijedila želju. Ništa se nije vidjelo, samo je tekla rijeka osjećaja protkana blistavim nitima, opasana bijelom šumom osmjeha. A gore iznad moje glave svijetlio je mjesec usred plavkastog i mliječnog neba.

Naši putevi su se ukrstili. Neizbrisivo. Ukrstili za ono što izgleda trenutak. Trenutak za ono što će još dugo ostati u dubinama svijesti, ne znajući da su misli utisak koji je ostavio duboki trag.
Jedna zvijzda je zasjala i dogodio se jedan Susret poslije kojeg smo postali putnici na istom Putu.

nedjelja, 11.06.2017.

Nježno


Pri svakom pogledu u nebo oči blistaju sjajem, odaju sreću što smo živi pod tom moćnom ljepotom. Iza paravana putujuće bjeline, na horizontu crvenila, rasprši se mašta vjerujućeg uma kao sjeme maslačka koji čeka naredni dašak vjetra da ih odnese u buduća staništa do suštine postojanja.
A polja su ravnice preplavljene svjetlošću koja miluje oči i um, pa oni utonu u nježnu i čeznutljivu čaroliju svjetlosnih zavjesa.
Ona u njima traga za kukcem koji leti, a kada ga ugleda klikće od sreće i želje da ga poljubi. Ta potreba za „voljeti“ i „ljubiti“ toliko uzbuđuje jer se u njoj nalazi neiskorjenjiva nježnost, ona koja tinja i uvijek klija u ženskim srcima.


Pri tome, žabe su svakoga časa spremne kreketati na dnevnoj žegi, a zrikavci u tišini ljetne noći.


Zagonetni i zavodljivi nebeski svod koji je poetičniji od prirode, željeniji od sunca i čežnjiviji od prozirne tame vedrih noći, kao stvoren je da osvjetljava stvari koje su nježne i tajanstvene i za dnevne svjetlosti. Od bujanja mašte izviru stihovi i strasni krikovi pjesme nad pjesmama stvaranja života
Sva ta topla poezija, toplokrvni poziv i sva vrelina poeme od nježnosti visoko postavljene i uzvišene ljepote kao stvorena je za svaku raskoš sretnog doživljaja.

<< Arhiva >>

jsp hosting free trial vps

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se