Aneta - Riječ putovanje. Život je putovanje. Zato mi ne putujemo da bismo pobjegli od života, već da on ne pobjegne od nas. Putujemo zajedno. - Aneta Prečica do sna

nedjelja, 15.07.2018.

Uzburkano


Sunce je žarko a oblaci nestašni. U svakom oblaku je jedna duša. Igraju se skrivalice, dok vjetar nosi suncobrane.
More je zeleno kao fudbalski teren, uzburkano. Do pola svijetlo zeleno a od pola modro. Ja sam na svijetloj strani, tamo je horozont. Ali kada oblaci sakriju sunce, strane se zamijene. Tamo je svijetlo oko mene modro.
Na sredini su dvije ogromne, narandžaste, lopte. Bove. Plivam, a ti me posmatraš kako se održavam u svemu tome što je uzburkano. Talasoterapija. Dobro je relaksirati tu sredinu.
S vremena na vrijeme, između onih lopti, uzdigne se talas i tako uspravan ide ka meni. Tvoj pogled ne silazi sa mene. Jaka sam u nogama, krećem se bokovima ... zadovoljno si odahnuo.
Sunce je žarko a oblaci nestašni. U svakom oblaku je jedna duša. Naša duša.
Igramo se.
Igramo skrivalice.

- 15:19 - komentari (1) - print - Uzburkano -

Francuski poljubac


Ti pijuckaš konjak, a ja domaće vino iz bačve. Vrijeme sporo prolazi. Tišinu razbija zvuk klepetuše (o koliko dugo nisam čula taj zvuk), a onda se oglašava ulični prodavač lubenica sa kamioneta.
Vruće je.
Kažem, bilo bi dobro da oblaci prekriju sunce, pa da možemo plivati cijeli dan. Nećemo moći, kažeš, popodne moramo gledati nogomet. A da, danas se ni sa kim ni o čemu drugom ne može pričati, nisu interesantni li leptir ni cvijet, ni vatra u njemu.
U uglu usana lebdi smješak, poljubac je njihov najljepši omotač. Kazaljke su razbacane, šutiš o onome što treba biti riječ - meč.
Cijela zemaljska kugla se pretvorila u nogometnu loptu.
A ti ispijaš konjak, namještaš moje uvojke i smješak sa tvojih usana postaje omotač mojih.

- 12:01 - komentari (4) - print - Francuski poljubac -

subota, 14.07.2018.

Moj prozor


Od staklo prozora se odbija zrak sunca
bez zvuka
Kao što se i u tišini dana uvlači unutra
i rasut u bojama predaje meni
Otvoriću prozor i
pustiti ga da uđe
Nerasut, nepodijeljen
Zvuk je zapisan u našoj šutnji.

- 17:52 - komentari (6) - print - Moj prozor -

<< Arhiva >>