ponedjeljak, 16.10.2017.

VidokrugŽivot se skuplja u svakom trenu, kao dim ispod kišobrana i kao odlazeće sunce ostavlja bez daha. Trči širokim korakom kroz šumu, život odlazi.
O tuge i nesreće, poštedi nas i raspi ih kao rosu jutrom, kao malo vode oteto sušnom ljetu.
Sretan je dašak vjetra u brbljivoj magli.

nedjelja, 15.10.2017.

MolitvaMOST

Pred očima tama. Ja ispred ponora
Što nema obalu, nema vrh, sumoran,
Bezmeran, ništa se ne miče u njemu.
Ćutim se izgubljen u beskraju nemu.
A na dnu, kroz tminu, velo nepronično,
Bog se nazirao, tamnoj zvezdi slično.
Viknuh: Moja dušo, moja dušo! Treba –
Da ponor čija te bezgraničnost vreba
Možeš preći, do svog Boga kroz noć ići –
Gigantski, s milion lukova, most dići.
Ko će moći! Nitko! O Užasa! Jada!
Preda me utvara bela stade kada
Bacah u mrak pogled koji strah obuze,
Imala je ova avet oblik suze.
To bď čelo deve dečjih ruku. Krinu
Beše oblik, onom što brani belinu.
Ruke, kad ih sklopi, tvore svetlo, i na
Taj ponor u koji ide sva prašina,
Tako dubok da dno jek nikad ne vrati
Pokaza i reče: "Most ću sazidati,
Želiš li". Pogledah neznanca zatečen:
"Tvoje ime?" pitam. "Molitva", on reče.
<1852>VICTOR HUGO

Prev. Marko Vešović

Ja pred rijekom, a pred očima most i magla se nadvila nad njim. Dvije obale zrcale blijedu svjetlost, ogledaju se jedna u drugoj i u njoj, u rijeci.
Plutam očarano sa vodom koja teče niz njenu povijesnu struju u nečemu višem od mašte, ispod mostova koje su izgradili neimari i koje su popravljali kasniji junaci, kraj gradova i dvoraca čija imena zvuče kao muzika u mojim ušima, a uz svaki od njih veže se legenda.
I dalje više razmišljam o budućnosti nego o prošlosti ili sadašnjosti i vidim da je svaka rijeka struja druge vrste; da su temelji mnogih budućih dvoraca još nepostavljeni, i slavni mostovi će tek biti "prebačeni" preko rijeka, da povežu obale; i osjećam da je i ovo doba junaka, iako mi to ne znamo, jer junak je najčešće najjednostavnija i najnepoznatija osoba.
Jer, obale zovu jedna drugu, one vape da se spoje i onaj koji želi naći će načina. Misao je savldala divljinu - ja mogu! i ljudi su izgradili najneobičnije mostove u njenim gotovo nemogućim uslovima, da prelete rijeku kao divlja patka.
I kao što je divlja patka hitrija i ljepša od domaće, tako je i s divljom misli, čija srednjojesenska rosa leti iznad maglovite rijeke i njene daljine....


subota, 14.10.2017.

She and HeOna
On je i dalje njeno omiljeno poglavlje u koje nastavlja upisivati svoje stihove dok joj oči ne pocrvene, a srce boli od sjećanja na izgubljene dodire.

On
Ne vjeruje u sve što piše, tako da ni ona ne bi trebala vjerovati u sve što čita. On je lik sa puno lica. On je veseo i poželjan, on je jedan i svi između.

<< Arhiva >>

jsp hosting free trial vps

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se