srijeda, 11.11.2020.

Previralište vremena

Volimo slušati pucketanje vatre koja bukti u kaminu; to iskonsko ognjište; a naše vrijeme i život koji živimo nas ipak drugačije žigoše. I sve više fali ono vrijeme u kome ništa drugo nismo činili, osim što smo brinuli o bašti svoje sadašnje prošlosti.
Da je vremena i strpljenja, u dugim zimskim noćima, sjesti ispred kakvog kamina i napraviti mali zaokret unazad:
Da li smo uopšte živjeli ili smo svoj život samo odsanjali?
Jesmo li izvlačili loše lozove?
Jesmo li se ukrcavali u pogrešne vozove?
Koliko smo se stišavali u sebi, s one strane stvarnosti, gdje vremena uopšte nema.
Koliko smo sadašnjosti tako propustili, o budućnosti da i ne govorim?
A nekakvo vrijeme postoji samo u spoljašnjem svijetu gdje stalno pruža razne mogućnosti. I uskraćuje ih. Stvarnost se odigrala pred našim očima, a da je nismo ni primijetili. "Spartanci" su je osvojili.
U previranjima.


22:31 | Komentari (23) | Print | ^ |

nedjelja, 08.11.2020.

Zasipanja

U zamršenoj graditeljskoj supstanci svijeta koji živimo miruju u sebi jednako i kuće i kućice, širom planete konektovane putem uzanog, malog, svijetlećeg prozora telefona.
Nema prolaznika. Nema putnika namjernika. Niko više ne čita grafite ili one bijele natpise uklesane visoko ispod krovnih greda tamo nekih kuća, neke izreke ili sudbinske natpise iz one tamne prošlosti:

"Vrijeme nas zasipa s tako mnogo obećanja
Njihovom ispunjenju potrebna je vječnost"


Čvornati, mršavi prsti vješto lete po tastaturi, poput prstiju kakve pletilje što izmiču između igala, iz one "tamne" prošlosti. Oblačimo se u ono što naši prsti naprave, satjerani u kuće ko' miševi u rupe, uprkos ili zahvaljujući tehnološkoj naprednosti. Kao da godinama unazad nismo dobrovoljno pristajali na to. Ali kad je nužda i kada je prisila, to nam kao smeta.

Zato ćemo se ponašati kao da zabrana postoji. A kao ne postoji? Svijetli obećana budućnost iz tog malenog uskog sokoćala. Virus je "perce"- varka bez koje će Dambo letjeti i svi ćemo jednom "onamo" odletjeti. A, "da stigneš gdje si, odeš odande gdje nisi, moraš ići putem gdje nema zanosa."
Ali, ako je vjerovati natpisu, za sve to biće potrebna vječnost.
Samo je prošlost tamna.
Kao!


08:18 | Komentari (23) | Print | ^ |

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>