subota, 28.03.2020.

Mutanti



Najpoznatiji virus na svijetu, čije "lice" i "naličje" zasigurno dugo nećemo zaboraviti.
Svaki specifični genom predstavlja evolutivno izbalansiranu cjelinu, pa su korisne mutacije prava rijetkost.
Borba na nivou mikro i makro svijeta se odvija izvan našeg vidnog polja, ali ne i izvan naših života, jer je mi osjećamo po pogubnom uticaju na nas, trpeći njene posljedice.
Šta nas je to snašlo i zašto?
Između prirodnog nastanka bolesti i teorija zavjere stoji jedna stara izreka : " kakvi su nam grijesi, takve su nam i bolesti". A grijeh nam je, između ostalog i to što smo uopšte u stanju stvoriti bilo kakvog mutanta. Ali, u krajnjoj instanci, sve bolesti i katastrofe nastaju u situacijama kada se u društvu jave određene tendencije i kako god nastaju, na višem nivou događanja one, ipak, predstavljaju težnju ka harmonizaciji, s ciljem da se uspori pogrešna orjentacija.
Generiranje straha, njegova generalizacija, imitacioni modeli i prebrojavanje predstavljaju modeliranje mase na globalnom nivou kroz kolektivnu psihozu bolesti i nestašice.
Pokrenuti strahom ljudi bježe u pokušavaju pronalaska "sigurnog mjesta" na zemaljskoj kugli, ali ono ne postoji. Ne postoji zato što smo mi u korelaciji i rezonanciji sa "ostatkom" svijeta i novonastalim stanjem svijesti, bez mogućnosti bježanja, a ako i pokušamo, "na sudbinu ćemo naići onim putem koji smo izabrali da bismo joj utekli". (Lafonten)


11:23 | Komentari (8) | Print | ^ |

utorak, 24.03.2020.

"Mlada bolest"

KOVID-19 je "mlada bolest" i tek treba da se podrobnije istraži da bismo više znali o tome kako se ponaša virus i kako se ponaša naše telo. U svakom slučaju, preporuka je da se ne izlažete bolesti, već da budete na oprezu kako se ne biste zarazili i širili zarazu.

OVDE

Danas je najvažnija misao u cijelom svijetu "ne zaraziti (se)" (jer tako nećemo zaraziti ni druge). Više se izbacuju brojke, a malo se govori o samoj bolesti. Danas je novinare više interesovalo kakve će posljedice biti po privredu (što isto nije zanemarljivo), a o posljedicama po zdravlje niko i ne misli.
Svi željno čekamo trenutak kada će pandemija poprimiti silaznu putanju. Indija je od sutra spremna za najveću svjetsku blokadu koja će trajati 21 dan.
UN spominju "ratni plan".
Meni teže pada odlazak u kupovinu nego "ostati u kući"
Možemo li se usresrediti na bilo šta drugo?
Hoćemo li izdržati?

Dodatak> Car je go


21:59 | Komentari (13) | Print | ^ |

petak, 20.03.2020.

Ono malo života

korona

Nije prvi put u istoriji čovječanstva pandemija, nismo prvi put pred nepoznatim, ali mi smo, sveukupno, jedno razmaženo društvo kome je veoma teško da napusti svoju zonu komfora.
Drugačije se ponašaju društva i pojedinci koji su navikli na disciplinu, od onih u kojima je sve relativno i moguće, društva u kojima je zakon novca nametnuo svijest o samome sebi, a sada je toliko potrebna solidarnost.
Nisam uspjela kupiti ni jednu masku, ni jedan gel, ništa ...
A i ne treba mi, ako znamo da virus nije postojan na temperaturi većoj od 27 °C - perite ruke vodom toplom do granice izdržljivosti.
Maske više štite spoljašnji svijet nego one koji ih nose, a i nisu baš ugodne. Ali ja sam napravila onu jednostavnu u par sekundi.
Dakle, ne treba očajavati zbog pohlepe, paranoje i sebičnosti jednog dijela društva, treba raditi na sebi, jer ovo je trka na duge staze; već za mjesec dana imaćemo veće psihičke probleme, nego što je problem zaraze virusom covid-19; potrebna je izdržljivost, ona se ne može kupiti.
I potpuno se slažem sa Zukorlićem, da je ovo "resetovanje ljudske civilizacije" a dodala bih da nije prvi put.


Video dodatak


"Ako imate ikakvih nedoumica oko Koronavirusa (ili ih ima bilo ko koga poznajete), molim vas da odvojite 8 minuta i pogledate jedan video klip gde je sve odlično i plastično objašnjeno. Animacija je pomalo dečija ali samim tim je lakše za razumevanje. Objašnjava šta nam je činiti (i zašto) bolje nego bilo koji tekst na koji sam naišao.

Postoji i opcija titla: 1. upalite titlove na "CC" dugme, 2. na dugmetu sa "točkićem" izabere Subtitles > Hrvatski, Bosanski ili Srpski"


08:51 | Komentari (14) | Print | ^ |

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>