Moje Zbogom

utorak , 11.10.2011.

Prošlo je vec nekoliko dana, i vecina njih kojima je nesto znacio pretocili su to na papir. Ja nisam. Razmisljala sam puno o proslom tjednu. Nisam nasla nacin na koji bih to prihvatila. Tuga, nevjerica, ujedno i divljenje, izmjesali su se. Ali za par rijeci, izraza poštovanja covijeku, vizionaru, inovatoru nikad nije kasno.

Ma da su neki rekli da je moje ponasanje zadnjih dana bilo cudno, i da za osobu koju nisam nikad niti upoznala, sam utrosila previse emocija. Nailazila sam i na osude, podsmjehe. Ali to nije sprijecilo one koju me dobro znaju da mi posalju izraze sucuti. Bile su to iskrene poruke, kao da se radilo o članu moje obitelji. Znali su koliko sam voljela Apple-ove proizvode, koliko sam „pobozno“ pratila predstavljanje svakog novog proizvoda, i koliko mi je uvijek bilo drago na stage-u vidjeti Steve Jobsa.

Bio je osoba o kojoj ne znam osobno mnogo. Netko o komu do prije par godina nisam znala niti ime, niti tko je, i zasto je toliko bitan u svijetu tehnologije. S vremenom , koristeci njegove proizvode, interesirajuci se za tehnologiju u puno vecem smislu nego sam ranije, dosla sam do te veličine. Čovijeka koji je s tolikom strascu, karizmom, predstavljao svoj plod rada, priblizavao ih masama sirom svijeta i na taj nacin osvojio srca diljem planete. Nije to bila samo prodaja onog do cega je dosao, bilo je to puno vise. I za nas, „vjerne sljedbenike“, to je postalo puno vise. Strast, svetinja. Mozda ce zvucati cudno, ali bila je to religioznost. Stvorio je savrsen hardware i software, koji se s godinama nadogradjivao i poboljsavao, i na taj nacin olaksao je poslovanje korisnicima njegovih proizvoda. Bio to dizajner, ili jednostavno poduzetnik koji prezenitra svoj poslovni plan. Svako predstavljanje novog proizvoda s nestrpljenjem je ocekivano . Bilo smo smo gladni poboljšanja sa svakim novim proizvodom i ios-om, ispunio ih je. Te svaku nasu slijedecu glad opravdao je kroz novo predstavljanje proizvoda, i uspio da trazimo jos. Ruku na srce, sve je to biznis i nacin zarade, nesto sto se ne osudjuje.. ali postovanje koji je taj covijek pridobio od masa sirom svijeta, puno je vise od prodanog prozivoda i novca.

Nakon svih tih proizvoda, dosla je i knjiga, ne njegova autobiografija, ali njegova zivotna prica. Zahvaljujuci autoru, Carmine Gallu, koji je razgovarao sa mnogima koji su posli Steve- ovim koracima, koji su se potrudili pronaci svoj san,svoju strast i poceli je zivjeti, nastala je knjiga. Mozda prije prirucnik, koji je prikaz da je covijeku sve moguce ukoliko zna sto zeli raditi. Ta knjiga je prikaz Steve-a koji je jos u mladosti znao sto je njegova ljubav, koji je slijedio svoju strast, i uz malo srece dosao do ovog danas. Mozda ce knjiga mnoge podsjetiti na priručnike o boljem poslovanju i inima, ali moja preporuka je svakako, iz poštovanja prema covijeku koji je sve sto je radio radio najbolje, i iz ciste ljubavi prema svom poslu.

To je covijek koji me svojom karizmom, stavovima, sljedjenjem svoje strasti odusevio. Naveo da stanem i razmislim. Da stanem i razmislim sto zapravo zelim u zivotu, sto zapravo zelim raditi. Trebalo je neko vrijeme, ali dolazim do odgovora polagano. Kad vecinu zivota mislis da ono sto radis je zapravo to, i da to trebas raditi, da ne ocekujes bolje, pa ipak.. Jedna recenica ti promijeni sve. Promijeni utoliko da se usudis sanjati.. utoliko da i tvoj san moze postati java. Stoga:“ Radite ono sto volite. Pronadjite hrabrost, te slijedite srce i intuiciju. Oni vec znaju sto istinski zelite postati.“

Hvala ti Steve Jobs, od srca.