patrik.cristian.tennant.writer from Croatia

petak, 11.12.2009.

0. ZAGREB-MUNCHEN

Ovo je (virtualna) knjiga o jednom oduševljenju muzikom Pet Shop Boys-a, ali i o nekim drugim stvarima.

- 22:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

1. PET SHOP BOYS

Moram priznati da nisam znao za PSB 1986. godine dok su imali hit "West End girls". Tek kasnije, kad je njihova pjesma "Always on my mind" često bila na radiu saznao sam za PSB. Jako popularna pjesma (kao i PSB), fantastična. Zatim sam čuo njihove sjajne pjesme "It's a sin" i "Heart" koja je bila zanimljiva i zbog videospota koji je snimljen nedaleko od Zagreba, u Mokricama. Uslijedio je i fantastični hit "Domino dancing".

- 22:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

2. Osamljeni dječak

"I was a lonely boy, no strength, no joy
In a world of my own at the back of the garden
"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "Left to my own devices")

U to vrijeme svog odrastanja neki čudni ljudi su bili oko mene i zapravo nisam imao prijatelja. Muzika, i to muzika PSB je bila moja utjeha, moje veselje. Album "Introspective" je bio "moj prijatelj", a zatim sam nabavio i "Actually" kao i "Please". Sve te pjesme volio sam i slušao, razmišljao o stihovima, čitao intervjue PSB.

- 22:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

3. Behaviour

Više godina je prošlo od albuma "Introspective" i nisam znao kada će PSB napraviti novi album. U međuvremenu, svidio mi se album Lize Minnelli "Results" kojeg su PSB napravili zajedno sa spomenutom pjevačicom, posebice pjesme "Losing my mind" i snažna fantastična "Love pains".
I onda, veliki povratak PSB, nova pjesma, novi album. U novinama sam čitao o tome, a zatim na radiu naišao na "So hard" koju sam snimio i slušao ju po cijele dane, lijepo je bilo slušati novu sjajnu pjesmu. Gledao sam MTV tražeći sjajan videospot "So hard" u kojem momci iz Newcastle-a piju mlijeko i traže djevojke. Njemačke časopise BRAVO i POPCORN listao sam u potrazi za bilo čim u vezi s PSB.
Na radiu sam naišao na još pjesama, na "Being boring" i specifičnu "My october symphony". Bilo je uzbudljivo, pogotovo kad je "Behaviour" došao u trgovinu. Dogodilo se to baš dan prije mog rođendana kojeg sam proveo slušajući "Behaviour". Vrlo zanimljiv album, specifičan. Pjesma "This must be the place I waited years to leave" i muzika na kraju pjesme "Jealosuy" činile su mi se tako poznato, kao da sam to ranije čuo, bilo je to kao "deja vu". Volim nježne pjesme poput King's Cross" tako da mi se svidjela pjesma " To face the truth", "Jealousy" čak i više. Kao i "This must be the place I waited years to leave". Moram spomenuti i sjajnu pjesmu "The end of the world".

- 22:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

4. 14.5.1991. ZAGREB

U siječnju 1991. godine bilo je doista uzbudljivo. Čuo sam da PSB dolaze u Zagreb održati nastup u svibnju, 14.5.1991. godine. To je bilo kao san, naravno da sam odlučio ići na taj nastup. Mjeseci i dani uzbudljivog iščekivanja, "dan D" sve je bio bliži. Zadnja 2 dana prije nastupa bilo je posebno uzbudljivo, na televiziji su bili intervjui s PSB.
Naravno, najuzbudljivije je bilo 14.5.1991. godine. Putovanje i šetnja do dvorane Doma sportova...Ekstaza...
Ušao sam u dvoranu, došao blizu pozornice, u prvi ili drugi red, metar ili dva od mjesta nastupa.
Prije nastupa pričao sam s jednom simpatičnom ljubaznom djevojkom. Činilo se da i ona uživa u tom razgovoru. Zaključila je da sam veliki fan PSB.
Nastup je počeo, ugledao sam PSB, Neila i Chrisa te mnogobrojne plesačice i plesače. Nastup je počeo s pjesmom "This must be the place I waited years to leave", a nakon nje je bila "It's a sin"; dvije moje najdraže pjesme; nastup je bio pun efekata pa tako i u pjesmi "It's a sin". Neil kleči i pjeva dirljive stihove pjesme "It's a sin".
Djevojka koju sam spomenuo pogledala me nekoliko puta za vrijeme pjesama, kao da se pita uživam li u nastupu PSB.
Za vrijeme pjesme "I'm not scared" Neil je pokazao na mene (pjevajući stihove "If I was you, if I was you, I wouldn't treat me the way you do"). Za vrijeme jedne od pjesama mahao sam Chrisu koji je to vidio ali nije reagirao.
Za vrijeme pjesme "Suburbia" bilo je posebno živahno, a bilo je zanimljivo čuti uživo i "My october simphony" kao i mnoge druge pjesme. Sjajna večer!
Toliko je bila dobra da sam se stalno vraćao s nostalgijom na taj dan i pitao se hoću li ikad više vidjeti PSB uživo. Mnogo puta sam nakon toga sanjao neke nove nastupe PSB (npr. sjećam se sna o nastupu u Sloveniji no PSB nikad nisu nastupali u Sloveniji ).
Žalio sam zbog još jedne stvari. Nakon nastupa, u masi ljudi, izgubila se djevojka s kojom sam razgovarao i mislio sam kako sam propustio pitati ju za adresu.

- 22:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

5. Pisac

"I was faced with a choice at a difficult age
Would I write a book? Or should I take to the stage
?"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "Left to my own devices")

"When you're young, you find inspiration..."
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "Being boring")

Dana 18.9.1991. godine u školi, na satu zemljopisa pomislio sam kako želim biti pisac, pisati knjige. Kad netko voli muziku PSB-a koja je tako inspirativna, inspiracija dođe za razne stvari.

- 22:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

6. Ratno vrijeme

I dok je Hrvatska krvarila u ratu Pet Shop Boys-i su napravili pjesmu o ratu, ali ratu u zaljevu.
Zatim je uslijedila fantastična pjesma "Was it worth it?".
PSB su zadnja inozemna grupa koja je nastupala u Hrvatskoj pred rat. Nakon njih jako puno godina je prošlo do idućeg nastupa u Hrvatskoj bilo koje inozemne grupe.

- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

7. Okrenuti novu stranicu

Godinama sam razmišljao o pjesmi "It's a sin" i o stvarima koje "nisu bile dobre" u mom životu. Krajem 1992. godine gledao sam izvrsnu seriju o Isusu, 8 epizoda. Isus me oduševio! Zaista, njegove riječi su gorjele u meni. A onda je bio prijenos propovijedi Billy Grahama, trajalo je više dana. Dirljive propovijedi, snažne. Sve to potaknulo me da okrenem novu stranicu u svom životu, ali ovaj put ozbiljnije. Osjetio sam neko svjetlo u sebi, Božji dar. I od tog dana sve je postalo drukčije i bolje, mir je ušao u moj život, u moje srce. Isus je promijenio moj život.

- 22:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

8. Pisanje knjige

Odlučio sam napisati knjigu, a u to vrijeme "Go west" u obradi PSB je bila hit na radiu. Snimio sam tu pjesmu i slušao ju u to vrijeme. Čak i danas se sjećam pjesme "Go west" kad razmišljam o pisanju svoje prve knjige. "Go west" je djelovala kao inspiracija, može se reći.
Bila je to zanimljiva i uzbudljiva knjiga, sve se događalo brzo. Ali, nakon što sam ju napisao, uništio sam sve stranice. Paradoksalno, prvo sam htio da svi to čitaju a onda se predomislio i odlučio da to nitko ne pročita.

- 21:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

9. Very

"I wouldn't normally do this kind of thing" je tako nježna i slatkog ritma. A "A different point of view" podsjetila me na pjesmu "Ja sam za ples" s kojom su "NOVI FOSILI" nastupali na EUROVIZIJI. Fascinantna mi je "Young offender". Kada sam čuo stihove "I've been a teenager since before you were born" činilo mi se kao da Neil izravno meni upućuje te stihove. Ostale pjesme su također sjajne, "Very" je izvrstan album.

- 21:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10. Životne obveze

Godine su prolazile, Pet Shop Boys-i su radili nove pjesme i albume. Konačno je uslijedila turneja krajem 20.og i početkom 21.og stoljeća. Ali, zbog različitih razloga odnosno životnih obveza nisam išao.

- 21:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11. Budimpešta

Zanimljivo, krajem srpnja 2004. godine odnosno početkom kolovoza 2004. godine razmišljao sam da posjetim Budimpeštu. Nisam otišao.
Zapravo, nisam znao da je 4.8.2004. godine nastup PSB-a u Budimpešti. To sam saznao tek 13.8.2004. godine. Zanimljivo bi bilo da sam otišao u Budimpeštu i tamo saznao da PSB imaju nastup.

- 21:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12. Sopron

"When I went I left from the station
With a haversack and some trepidation
"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "Being boring")

Ali, nisam propustio njihov idući nastup u Mađarskoj, u Sopronu 8.7.2006. godine.
Tjedan dana ranije kupio sam kartu u zanimljivom mađarskom gradu Nagykanizsa gdje ima mnogo lijepih djevojaka koje imaju zanimljiv način odijevanja.
U subotu 8.7.2006. godine bilo je uzbudljivo. Posjetio sam i Gyekenes, mađarski grad koji se nalazi uz granicu s Hrvatskom. Nakon vožnje vlakom i razgovora sa mladom zgodnom poslovnom damom stigao sam u Mađarsku te posjetio i Gyekenes, mađarski grad koji se nalazi uz granicu s Hrvatskom. Lijepo je bilo promatrati prirodu (sjećam se žutih cvjetova) dok sam se vozio vlakom kroz razna mađarska mjesta sve do Soprona koji se nalazi blizu Beča.
Stigao sam u Sopron, a jedna djevojka i mladić koji su također išli na VOLT FEST objsanili su mi kako doći do mjesta nastupa.
Kada sam došao do mjesta nastupa, do par metara od stage-a, uzbudljivo sam se osjećao, to mjesto djelovalo mi je poput raja kad sam pomislio da ću uskoro iz te blizine gledati PSB nakon više od 15 godina.
Uzbudljiva mi je bila i zgodna plava djevojka koja je također zauzela prvi red.
Zatim je uslijedio fantastičan nastup, lijepo je bilo opet vidjeti vesele PSB i čuti sjajne pjesme. Osobito, "Always on my mind" , "Go west" i "It's a sin".
Neil je rekao da voli Mađarsku i da će opet doći iduće godine.
Za razliku od Zagrebačkog, Sopronski nastup je bio na otvorenom (u sklopu festivala).
Nakon nastupa pokušao sam doći do PSB, kao i zgodna plava djevojka no i neki fan koji me nešto pitao i nakon toga nisam vidio gdje je plava djevojka nestala; povijest se ponavlja.
Nisam uspio doći do PSB u Sopronu, nekako sam došao do kamiona koji prevozi opremu za nastup no čovjek iz osiguranja mi je rekao da su PSB otišli (je li lagao?).
Zatim sam otišao u noćnu šetnju kroz Sopron, taj lijepi i zanimljivi grad. Nakon toga sam otišao na željezničku stanicu gdje sam razgovarao s jednim fanom PSB iz Budimpešte.
Zatim sam se vlakom vozio od Soprona do Budimpešte lijepo spavajući.

- 21:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13. Novi Sad

U Mađarskoj me više stvari fascinira, a jedna od njih je i mađarske djelatnice željeznica koje imaju različite uniforme ovisno o tome u koje područje Mađarske se dođe.
Budimpešta mi je bila samo usputna stanica. Ipak, u Budimpešti sam malo prošetao i otišao u crkvu na nedjeljnu misu.
Uskoro sam bio u vlaku za Novi Sad.
Opet lijepi krajolik, opet žuti cvjetovi.
Došavši u Novi sad 9.7.2006. godine, pokušao sam naći smještaj no odmah je bilo jasno da je to skoro nemoguća misija s obzirom da je uglavnom sve bilo zauzeto zbog velike posjete velikog festivala EXIT na kojem i PSB nastupaju.
Lijepi grad, zanimljiva tvrđava koju nisam stigao detaljnije pogledati.
Oko 10 sati navečer došao sam do mjesta nastupa, bilo je lako za naći i blizu.
Došao sam blizu stage-a, a djevojke iza mene su govorile da ništa ne vide od mene no nisu zapravo bile ljute već su djelovale normalno i žao mi je što nismo duže razgovarali. No, nastup je uskoro počeo i nije bilo vremena za priču.
Slično ili isto kao u Mađarskoj. I ovaj nastup je bio na otvorenom, u skIopu ljetnog festivala. Ipak, ne može biti isto. U najavi pjesme "Suburbia", Neil nije odolio poigrati se riječima te je rekao "Ok...Serbia..now...Suburbia...". Neil je pitao publiku i zabavlja li se dobro ("Having a good time?").
Mahnuo sam Neilu, on je uzvratio te sam se prisjetio da je takvih situacija bilo i na davnom zagrebačkom nastupu.
Neil je rekao "Pet Shop Boys are fantastic!"
Zahvalio se više puta, pohvalio festival.
Nakon nastupa pokušao sam doći do PSB, čekao sam kod izlaza no i ovaj put bezuspješno. Bilo je još fanova, neki su rekli da su PSB odsjeli u hotelu PARK.
PSB u HOTEL PARK, a ja također u PARK ali u lijepi novosadski park:) Nakon toga šetnja po gradu...Pred jutro sam razmišljao koliko je puno vremena prošlo od zagrebačkog nastupa i kako sada PSB izvode neke nove pjesme poput "Psychological", "I'm with stupid" (podsjeća me na "Can you forgive her?"), "Minimal" (podsjeća me na "No regrets"), "The Sodom And Gomorrah Show" (podsjeća me na "Always on my mind").

- 21:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14. Beograd

Jutarnjim vlakom stigao sam do Beograda 10.7.2006. godine, uskoro bio u hotelu gdje sam odspavao čitavo popodne.
Navečer sam se sastao s zanimljivom Marinom iz Beograda koju sam upoznao preko interneta još prije odlaska na nastupe. Rekla je da ljetuje u Hrvatskoj i izrazila želju da me upozna. Kada sam joj rekao da postoji mogućnost da se sastanem s još nekim djevojkama koje sam također upoznao upitala je "Dolaziš li zbog djevojaka ili zbog PSB?".
Otišli smo na Kalemegdan (još jedna tvrđava), a dok smo šetali gradom učinilo mi se da je netko spomenuo PSB.
Idući dan na internetu na službenoj stranici PSB pročitao sam da je Neil svoj 52. rođendan proveo razgledavajući Beograd i nakon toga otputovao za London.
Također sam pročitao da je odgođen nastup kojeg su PSB trebali imati u Skoplju 11.7.2006. godine.

- 21:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15. Djevojka iz Breclava

Točno mjesec dana nakon što je trebao biti održan nastup u Skoplju, 11.8.2006. godine slijedio je nastup u Češkoj u Pragu također u sklopu festivala.
Do Češke sam išao tako što sam najprije išao autobusom do Beča, a zatim vlakom. Prvo do granice tj. Beč- Breclav, vožnja je bila baš ugodna. Moram napomenuti da je trebalo opreznosti u Beču, puno je vlakova koji brzo dođu i treba biti dalje od pruge.
Kada sam došao u Breclav, ugledao sam neku zgodnu plavu policajku no ubrzo je nestala i nisam je više vidio.
Kupujući kartu za vlak (Breclav-Prag-Breclav) stajao sam u redu i prve riječi koje sam čuo bile su "A JE TO" (kao iz onog crtića). Kupio sam kartu, neke stvari u vezi s tim mi nisu bile jasne pa sam pitao zgodnu mladu djevojku koju sam primijetio u čekaonici.
Najprije je skromno rekla da malo govori engleski, no super smo se razumjeli.
Zatim je išla na svoj vlak, a ja sam ju opet pitao nešto u vezi s kartom i još joj uz to rekao da je vrlo lijepa i ako ju smijem fotografirati ("You are very beautiful, may I photograph you?"). Bila je oduševljena i pristala je. Zatim sam ju slikao mobitelom dva puta, a kasnije mi je bilo žao što ju nisam pitao broj mobitela ili e-mail adresu.
U vlaku je isto bilo zanimljivo, pričao sam sa simpatičnim konobaricama. Sve u svemu, ugodna vožnja do Praga.
Konobarica mi je rekla da je mjesto nastupa od glavne željezničke stanice udaljeno svega 5 minuta hodanja.
Kada sam došao u Prag, ugledao sam kišno poslijepodne no srećom je to bio samo privremeni pljusak. Malo sam šetao Pragom, vozio se i stekao predodžbu o Pragu. Zanimljiv mi je. Čak me malo podsjetio na Beograd, uostalom ima tramvaje kao i Beograd.
Predvečer sam otišao na mjesto nastupa, naišao sam na 2 mlade Ruskinje koje su išle gledat neku fontanu ili tako nešto.
Kada sam došao na mjesto nastupa, primijetio sam da je atmosfera slična kao i na drugim festivalima (Sopron, Novi Sad). Već po pozornici, primijetio sam da je ta pozornica predviđena za nastup PSB. Došao sam u prva 2 reda, a djevojke iza mene također su se žalile na moju visinu.
Kad je počeo nastup, nisam se žalio na jednu djevojku koja se ubacila ispred mene, naslonila se na mene a pogled mi nije zaklanjala pa mi to nije uopće smetalo.
Nastup je bio poput onog u Sopronu. Neil je rekao da im je drago da su opet u Češkoj, da vole sve fanove. Bio sam blizu Chrisa, nasuprot njemu. Posebno mi je ostalo u sjećanju kada je Neil u pjesmi "It's a sin"došao blizu tog mjesta i pjevao stihove poput "I-i-i 've always been the one to blame". "It's a sin" mi je najdraža pjesma, ali na nastupima najviše volim "Always on my mind" i kada Neil euforično uzvikne "oh, yeah".
Na kraju nastupa, Neil se zahvalio i rekao da će se vratiti.
I poslije nastupa, kao i u Sopronu i Novom Sadu, nisam uspio doći do PSB. Oni jednostavno nestanu. Ušao sam u "zabranjenu zonu", ali ni to nije pomoglo. Čovjek iz osiguranja pitao me zašto želim do PSB, a ja sam rekao da je to iz razloga što sam fan i ostavio sam ga bez teksta.
Pitao sam se je li to zadnji put da gledam nastup PSB, no uskoro je uslijedio sjajni nastup na gradskom trgu u Skoplju (7.9.2006. godine) i Poljskoj (10.9.2006. godine).

- 21:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16. Edinburgh

"Kiša, vjetar, oluja to je tvoje ime
Kako prodes, ostaviš za sobom samo nemir,
Pustinju u srcu mom
"
(Colonia- Boris Đurđević, "Kiša, vjetar, oluja")

Za doček 2007. godine bio je predviđen PSB u Škotskoj u gradu Edinburgh.
Razmišljao sam ići ili ne ići.
Nisam otišao, a na kraju je taj nastup otkazan zbog olujnog nevremena u Škotskoj. Moguće je sve dobro isplanirati i uspješno doputovati, a da nastupa ipak ne bude.

- 21:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17. 14.5.2007. Munchen

Čekao sam kada će FUNDAMENATAL TOUR u europske gradove i to se dogodilo u proljeće 2007. godine.
Zanimljivo je djelovala BALTIČKA TURNEJA (ESTONIJA, LITVA, LATVIJA) no ipak sam se usredotočio na njemačku turneju. Posebice mi je bio zanimljiv Munchen gdje je nastup bio 14.5.2007. godine, točno 16 godina nakon zagrebačkog nastupa iz 1991. godine.
Zabrinuo sam se kad sam čuo da dvorana prima samo oko 6000 ljudi, a prijateljica se iznenadila kad je čula da idem u Njemačku unatoč tome što nisam kupio kartu.
Vožnja vlakom od Zagreba do Munchena bila je zanimljiva i uzbudljiva. Hrvatski policajci pitali su me "gdje putuješ?", "zašto?", "koliko ostaješ?" a isto su pitali i slovenski policajci. Prvo sam bio u kupeu s nekim časnim sestrama i djevojkom koja je došla iz Kalifornije sa svojim mladićem obići zemlju svojih predaka- Hrvatsku. U Ljubljani se vlak dosta ispraznio pa sam otišao u prazni kupe. Negdje u Austriji, u kupe je ušla zgodna mlada crnkinja.
Najviše neugodni su bili njemački policajci koji su me sumnjičavo pitali slična pitanja kao i hrvatski odnosno slovenski policajci.
Munchen mi je djelovao prevelik, a iznenadilo me što mnogi ljudi iz Munchena nisu znali objasniti gdje je Zenith dvorana no ipak sam uspio nekako naći tu dvoranu.
Bilo je otvoreno, ušao sam i razgovarao s čovjekom iz dvorane koji me je umirio riječima da će biti dovoljno karata i da ne moram brinuti. Ta zgrada je u tom trenutku djelovala poput nekog fakulteta, a taj čovjek poput nekog profesora.
Otišao sam do obližnjeg malog nogometnog igrališta i tamo na travi odmarao misleći na nastup Pet Shop Boys-a.
Zatim sam ručao u obližnjoj velikoj zgradi- restoranu.
Kada sam opet došao do dvorane, sreo sam 2 fana koji su već stigli. Bili su zanimljivi, rekli su mu da su iz Mađarske došli automobilom zbog nastupa PSB. Jedan od njih je Christopher iz "Roaming Boys", a drugi je imao zanimljive ideje: darovati PSB mađarsko vino, slijediti PSB automobilom nakon nastupa, a govorio mi je i kako moje ime zvuči na mađarskom. Rekao je i da se slikao s Neilom ispred hotela Fagus u Sopronu, da mu je prijatelj rakao da su PSB nakon nastupa u Sopronu bili u hotelskom baru i 2 sata razgovarali s ljudima koji su tamo bili; govorio je kako su ti ljudi nevjerojatno sretni, a meni je to na neki način bilo smiješno jer PSB su samo ljudi i pomislio sam kako čovjek s Bogom može razgovarati kada hoće i koliko god hoće.
Bila je i neka žena iz Italije, Elena s natpisom I LOVE PSB.
Kada je stigao neki specifičan automobil, rekao sam da su to možda PSB a fan iz Mađarske mi je rekao da djevojke (koje su u međuvremenu stigle) ne vrište i da to znači da PSB nisu u automobilu. Rekao je i da prvi red možda i nije najbolji, da je tamo preglasno a ja sam rekao "first is first" te da ću se boriti za prvi red i da uvijek pobijedim.
Oko 7 sati navečer kupio sam kartu i čekao u redu te sam s osmijehom na licu išao malo i preko reda kako bih uspio doći u prvi red.
Kad sam ušao u dvoranu, ljudi iz organizacije nastupa pregledali su detaljno stvari iz moje torbe. Zanimljivo, kad su naišli na raspelo više nisu pregledavali stvari iz torbe i ja sam ušao te se smjestio u prvi red.
Čekajući da nastup počne, Munhenski nastup sa uspoređivao s zagrebačkim iz 1991. godine (sjetio sam se sata koji je bio na stage-u prije zagrebačkog nastupa...vrijeme...).
Imao sam i veliki papir na kojem je pisalo:
14.5.1991. ZAGREB
14.5.2007. MUNCHEN
Ljudi su znatiželjni i naravno da je i Neil pogledao što piše na tom papiru. Za vrijeme pjesme "I'm with stupid" mahao sam sa maskirnom američkom kapom i možda je upravo to nasmijalo Neila.
Na početku pjesme HEART još više sam počeo mahati spomenutim papirom, a Neil mi je pokazao palac kao pozitivnu reakciju na to. To je bilo fantastično! Fantastično je bilo čuti i DOMINO DANCING, pogotovo kad je Neil pozvao publiku da pjeva riječima "Everybody..."
Lijepo je bilo čuti kako Neil s gitarom izvodi pjesmu "HOME AND DRY", za vrijeme te pjesme je sjedio nasuprot meni.
Realizirao sam svoju ideju, za vrijeme pjesme "IT'S A SIN" izvadio sam križ-raspelo i podignuo ga u zrak te ga držao za vrijeme te religijske pjesme. Neil je to primijetio i djelovao je iznenađeno i kao da mu se dogodila neka nepredviđena situacija. Pjevajući stihove "Father forgive me..." pogledao je u raspelo. Dok sam polagano pred kraj pjesme spuštao križ i pitao se je li ovo uopće bila dobra ideja, Neil mi je opet pokazao palac kao pozitivnu reakciju.
Fantastičan i zanimljiv nastup, zanimljiva usporedba i pomisao da je prošlo točno 16 godina. Puno vremena, a PSB više ili manje isti i onda i sad; čak je i plesačica-pjevačica SYLVIA MASON-JAMES nastupala na oba ta nastupa. Svih 16 godina je stalo u taj trenutak, sve dobre i loše stvari. Od Zagreba do Munchena, od PSB do PSB...
Nakon nastupa sam pokušao sresti PSB, mađarski fanovi također no ljudi iz osiguranja su rekli da su PSB već otišli u hotel (pitao sam u koji). Menager PSB nam je potvrdio da su PSB trebali izvesti i pjesmu BEING BORING te da su odustali. Fanovi su bili sretni što su sreli plesače nakon nastupa (" b PSB"), predložio sam fanu koji ide od nastupa do nastupa da pita ako može s njima ići na nastup u Zurich no on je to već učinio. Pitao sam se koji je bio odgovor, a jedan fan mi je rekao sa smiješkom "quess" nagovještavajući da se očito radilo o negativnom odgovoru. I dok sam išao podzemnom željeznicom s mađarskim fanovima razmišljao sam o tome kako bi bilo fantastično ići od nastupa do nastupa PSB, ali i o tome kako bi bilo sjajno da sam imao vremena zaustaviti se i popričati s lijepom djevojkom koja sam ugledao u podzemnoj željeznici; odnosno mislio sam kako je nemoguće okusiti sve lijepe stvari, čovjek je ipak ograničen vremenom i prostorom.

- 21:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18. "Always on my mind" u Veneciji

Venecija je bila moja usputna stanica kada sam išao na nastup PSB u Milano.
Nevjerojatna stvar dogodila se na željezničkoj stanici u Veneciji- kada sam razmišljao baš o pjesmi "Always on my mind", na radiu je počela navedena pjesma.
Bilo je tako uzbudljivo. Čak se i u drugim dijelovima Italije osjećalo uzbuđenje predstojećeg milanskog nastupa.

- 21:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19. Milano

Milano je prevelik grad i bilo mi je teško naći mjesto nastupa PSB. Zapravo, mjesto nastupa je bilo u predgrađu Milana.
Najprije sam išao podzemnom željeznicom, a jednom mladiću je pobjegao vlak dok mi je objašnjavao kako doći do mjesta nastupa. Zatim sam se vozio autobusom koji je prevozio fanove na nastup PSB. Divan krajolik, podsjetio me na mjesto gdje su PSB snimali videospot Heart.
A mjesto nastupa, Villa Arconati, također je bilo divno. Prošao sam na ulazu, no talijanski policajci su me zvali natrag i zatim pregledali moju sportsku torbu. Jedan od njih je sumnjičavo pitao zašto nosim raspelo, kada i gdje sam ga kupio i jesam li ga kupio na trgu sv. Marka (ili tako nešto). Ja sam mu odgovorio da ne znam kako se zove mjesto gdje sam kupio raspelo.
Činilo se da će nastup biti specifičan utoliko što su bila sva sjedeća mjesta kao da se radi o koncertu Tereze Kesovije. No, sjedilo se samo u prvim trenucima nastupa. Ubrzo smo ustali, pogotovo mi iz prvog reda, a Caterina se iznenadila kad je vidjela koliko sam ustvari visok. Pričali smo i rekla je da dolazi u Hrvatsku ljetovati. Za vrijeme jedne od pjesama pitao sam ju e-mail adresu te je i Neil mogao to vidjeti i kako ona piše adresu na papir. Vedra djevojka, pjevala je i smijala se primjerice mom pjevanju i gestikuliranju za vrijeme pjesme "Can you forgive her?"
Fanovi su poludjeli, pogotovo za vrijeme pjesme "Paninaro", ja za vrijeme "Always on my mind" i činilo mi se da je i Neil to primijetio ili čak zapamtio s nekih ranijih nastupa. U Milanu je bila i Elena koja je bila i u Munchenu. Iako sam mislio da njen natpis "I LOVE PSB" nije originalan, Neil joj se toplo nasmiješio kada je došlo blizu stagea.
Za vrijeme pjesme "It's a sin", mislio sam da možda ponovim ono iz Munchena no ipak nisam. Puno je bilo policajaca oko stage-a, najviše ih je zanimala zadnja pjesma "GO WEST" koju su odgledali.
Na kraju, Neil je rekao: "Grazie Milano, arrivederci!"

- 21:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20. Glumiti u videospotu Pet Shop Boys-a

PSB zvali su me da im glumim u videospotu "INTEGRAL"!. I ne samo mene, svatko tko je htio mogao je doći u Tottenham na snimanje tog videospota, na službenoj internetskoj stranici PSB bilo je rečeno da tim dobrovoljcima neće biti plaćeno i da PSB neće biti tamo s obzirom da su oni svoje scene već snimili (je li to neka šala!?).
Da sam i htio doći trebao mi je vremeplov (to sam pomislio u tom trenutku) s obzirom da sam to kasno vidio i da Tottenham nije tako blizu. Zanimljivo, kasnije sam gledajući taj videospot vidio neko odbrojavanje, kao da se godine odbrojavaju unatrag pa taj videospot zapravo ima veze s vremeplovom.

- 21:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21. Rumunjska

Veselio sam se nastupu u Rumunjskoj koji se trebao održati 19.10. 2007. godine, a djevojka koja je također fan PSB i kojoj sam pričao o događajima iz Munchena rekla mi je duhovito da ne zaboravim ponijeti raspelo u tu zemlju grofa Drakule.
Tragedije se događaju, nažalost dogodilo se to i menageru PSB. Dainton Connell u Rusiji je poginuo u automobilskoj nesreći i zbog toga je i odgođen nastup za 25.11.2007. godine. Tog dana nisam mogao doći u Rumunjsku.
Nekoliko dana nakon spomenute nezgode umro je i mladi popularni makedonski pjevač Toše Proeski također u prometnoj nezgodi. Tragično i tužno.

- 21:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22. Happy birthday!

U srpnju 2008. godine na internetskoj službenoj stranici PSB bilo je nekoliko internetskih stranica navedeno gdje je bilo moguće poželjeti Neilu sretan rođendan. Poželio sam Neilu sretan rođendan na svim tim stranicama:) Zanimljivo i uzbudljivo je bilo kada je nakon rođendana napisao da je pročitao rođendanske poruke i da svima zahvaljuje.
Kad već spominjem temu rođendana, jednom sam na PSB chatu napisao: Neil ima 53, Chris ima 47, dakle PSB imaju 100 godina... I dalje su Pet Shop Boys! Pročitao da su PSB navodno nedavno izjavili da se još osjećaju tinejđerima u srcu, to mi je bilo zanimljivo i baš mi se svidjelo.

- 21:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23. Ljetna turneja Pet Shop Boys-a

2009. godina sjajna je za PSB i njihove fanove, nove pjesme odnosno novi album (entuzijastičkog naziva YES) i nova turneja koja je započela u Rusiji a zastala u Izraelu. Zanimljivo mjesto za početak turneje, a tako misli i Neil Tennant koji je inače fasciniran Rusijom i na službenoj internetskoj stranici PSB napisao je "amazing place for start of tour". Novi show PSB je pun efekata, tehnologija napreduje pa tako i njihovi nastupi. Naravno, tu su nove pjesme; "DID YOU SEE ME COMING?" je najbolja pjesma s albuma, slatka euforična pjesma koja je na nastupu popraćena zanimljivim euforičnim uvodom-stihovima "Every day is friday night...", podsjeća na pjesmu "WAS IT WORTH IT?"(a malo i na pjesme "IT MUST BE OBVIOUS" i "YESTERDAY WHEN I WAS MAD" pa i na "TO SPEAK IS A SIN"). Nakon nje na nastupu slijedi zanimljiva pjesma PANDEMONIUM (ujedno je to i naziv turneje), pa LOVE ETC. koja mi nije djelovala tako fantastično uslijed prvog slušanja (ljubav na drugi ili treći pogled) no to je baš simpatična pjesmica "s puno šećera" tijekom cijele pjesme.
Sviđa mi se što izvode mnoge lagane nježne pjesme- LOVE COMES QUICKLY, JEALOUSY, KING'S CROSS te THE WAY IT USED TO BE koja me podsjeća na IT ALWAYS COMES AS SUPRISE jer su obje pjesme (iako lagane) nadasve snažne i emotivne. Zanimljivo mi je da izvode pjesme "TWO DIVIDED BY ZERO" i "WHY DON'T WE LIVE TOGETHER?", obje pjesme su mi super kao i album "PLEASE". ALWAYS ON MY MIND i euforično "oh,yeah" također su u ljetnoj turneji, kao i neizbježna izvrsna pjesma "IT'S A SIN". Iznenađujuće zanimljivo bilo je čuti kako Neil pjeva pjesmu "VIVA LA VIDA". Tu pjesmu prvi put sam čuo u izvedbi nekog amaterskog banda iz Hrvatske i odmah mi se jako svidjela, kasnije sam saznao da je od grupe COLDPLAY;a, eto, obradili su je i PSB i to izvrsno, stihovi "oho...o...oho...I hear Jerusalem bells are ringing" odzvanjati će i u Izraelu koji je zanimljivo mjesto za kraj ljetne turneje. Zanimljiva stvar je da nakon pjesme "IT'S A SIN" u zrak polete bezbroj sitnih srebrnih ispaljenih papirića i da Neil na kraju nastupa baca novine među fanove.

- 21:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24. Amsterdam

Jedno od mjesta koje posebice valja izdvojiti je Amsterdam kojeg sam posjetio 22.6.2009.godine.
Tog dana prethodno sam išao do Kölna i kupio kartu za nastup u Kölnu. Köln me odmah oduševio, najviše velikom katedralom u blizini željezničke stanice. Kod katedrale uočio sam djevojku prerušenu u bijelog anđela sa ljubavnom strelicom, pitao sam ju ako ju mogu fotografirati nakon čega je rekla da će me to koštati 1 EUR.
U Amsterdamu tog ponedjeljka je bio lijep dan.
Prije nastupa nedaleko od dvorane uočio sam lijepu crnkinju kako hoda i rekao sebi "Ovo ne smiješ propustiti!" Došao sam do nje i pozvao je na piće rijecima "Let's go drink in caffe bar!" "We?We?''-upitala je tipično za crnkinje kakve sam gledao u filmovima. "Yeah, you and me"-nisam se dao smesti. "No thanks"-odbila je. Zanimljiva stvar je da je nakon par koraka ona ušla u caffe bar, a ja sam otišao prema dvorani. Prije nastupa sam saznao da će situacija biti slična kao u Milanu u smislu da su sva mjesta sjedeća no djevojka koja je to objašnjavala je rekla da kad prvi fan pojuri prema stage-u da će svi za njim. Tako je i bilo. Bilo je fantastično gledati tu trku i zatim trčati. Dogodilo se to već u prvoj pjesmi HEART. Došao sam u prvi ili drugi red i sa sjajne pozicije odgledao izvrstan nastup. Nakon nastupa sam išao s druge strane dvorane. Malo vremena sam čekao zajedno s drugim fanovima,a zatim je izašao Neil Tennant!Dobio sam njegov potpis.
I još su mu rekao da nemam ništa protiv ako mi napiše svoj broj mobitela. Zaprepašteno je upitao "WHAT?" a ja sam mu zatim rekao da se samo šalim ("just kiding"). Zatim je ozbiljno rekao da to neću dobiti ("well, you won't get it"). Jedan fan ga je htio fotografirati, a on je strogo rekao "NO PICTURES!". Fan mu je zatim rekao da je iz Srbije došao (ja sam na to rekao da sam došao iz Hrvatske) i da je to teško zbog toga što treba ishoditi vizu za to.
"CONGRATULATION!"-bilo je sve što će dobiti od Neila koji je ostao "cool" i samo čestitao za spomenuti pothvat. Prije nego je Neil otišao, puno sam se zahvalio na potpisu riječima "THANK YOU VERY MUCH" koje je i on upućivao fanovima za vrijeme nastupa. Zatim su se zahvalili i drugi, a Carlos iz Kostarike koji je dobio potpis na poster i pitao Neila kad će doći u Kostariku veselio se kao da je Kostarika osvojila svjetsko nogometno prvenstvo (usput, simpatična mi je ta momčad iz vremena sjajnog WANCHOPE-a i MEDFORDA koji je igrao i za zagrebački Dinamo).
Nedaleko od dvorane neke djevojke su dijelile jogurte, i njima sam rekao "thank you very much":)
Zatim sam išao u potragu za hotelom. Prvi hotel u koji sam ušao, VICTORIA HOTEL AMSTERDAM je očito bio hotel u kojem su odsjeli PSB s obzirom da su zaposlenici hotela na svojoj odjeći imali znak PSB albuma "yes". U tom hotelu nije bilo slobodnih soba, no Amsterdam je grad u kojem na svakom koraku ima hotela i hobi može biti ići od hotela do hotela i pitati za cijene smještaja i pri tome će se u većini slučajeva dogoditi ponuda sniženja cijena smještaja (koje i tako nisu skupe).

- 21:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25. Köln

"So much time has passed
I'd still meet you anywhere
Water under bridge
Evening after day
"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "The way it used to be")

Nakon slobodnog dana u Amsterdamu 23.6.2009.godine, dana 24.6.2009.godine stigao sam u Köln opet. Divan i zanimljiv grad, oduševio me. Mostovi, rijeka...
Odsjeo sam upravo u hotelu uz rijeku, imao pogled na mlade turistice ili studentice i pomislio kako je šteta što ne ostajem duže.
Mladić iz Leverkusena objasnio mi je kako doći do dvorane te sam uskoro i stigao. Nastup je bio super, a za vrijeme pjesme "ALWAYS ON MY MIND" Neil je primijetio moje uobičajeno divljanje (skakanje, vrištanje) i pokazao palac kao pozitivnu reakciju na to.
Nakon nastupa fanovi su pokušali sresti PSB ali bezuspješno.
Tražio sam put do hotela, orijentirao se prema velikoj katedrali koju sam gledao izdaleka, ugodno šetao uz rijeku i stigao. Na tom putu vidio sam veliku zgradu s natpisom COLONIA HAUS koji me asocirao na najpoznatiju hrvatsku muzičku grupu COLONIA. A natpisa COLONIA u navedenom gradu je puno.

- 21:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26. Berlin

Sutradan, 25.6. 2009. godine iz Kolna išao sam u Berlin na novi nastup PSB. Ugodna vožnja vlakom, a u Berlin sam stigao oko 5 sati popodne. Nije bilo teško naći dvoranu, preostalo je još doći do ulaznice što je bio problem jer je bilo rasprodano. Sreo sam Carlosa kojeg sam upoznao u Amsterdamu i iznenadio se kad je čuo da sam bio u Kolnu i da idem i u Leipzig. S osmijehom me pitao idem li u Leipzig. Rekao sam mu da nisam primijetio da ima fanova PSB koji idu od nastupa do nastupa, a on se složio rekavši da samo ja i on tako idemo ("just you and me") što me nasmijalo.
"Go to PSB performance is always adventure, you should write a blog about that"-rekao je Carlos govoreći kako je odlazak na PSB nastupe avantura i da bih trebao pisati blog o tome. "Are you reading my mind?"-upitao sam ga iznenađeno i rekao mu da sam već ranije odlučio
pisati blog o tome i da već imam blog.
Primijetio sam da neki čovjek drži neki natpis, ispostavilo se da ima kartu viška i da ju prodaje. Bio sam oprezan, pitao sam ga je li karta prava i je li on fan PSB. Rekao je da je fan PSB, a ja sam trazio da to dokaze te sam ga pitao da nabroji par pjesama PSB. "WEST END GIRLS... WHAT HAVE I DONE TO DESERVE THIS?"-nabrajao je (zapravo ne znam je li ovo drugo rekao kao pjesmu ili...). Tražio sam da navede neku pjesmu koja nije hit i ipak se uspio sjetiti pa sam pristao kupiti kartu.
Došao sam do prva 3 reda, a kasnije su do mene došle dvije djevojke koje dalje nisu mogle zbog prigovaranja dame koja je bila ispred nas. Nastup je, naravno, bio izvrstan a novine koje je Neil bacio nisam ni ovaj put uhvatio.
Na kraju je Neil rekao berlinskoj publici da će ponovo nastupati u Berlinu u prosincu.
Nakon nastupa zajedno s Carlosom čekao sam PSB. Nakon nekog vremena, pojavio se Neil i većini fanova dao autograme. Jedan ga je pitao kad će u Beč, drugi kad će u Prag, a Carlos ga je opet pitao kad će u Kostariku.
Te večeri posjetio sam legendarnu stanicu ZOO BERLIN i tamo saznao za smrt MICHAEL JACKSON-a. Pomislio sam kako novac nije riješenje problema, kako je taj čovjek imao problema unatoč bogatstvu i kako je umro rano.

- 21:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27. Leipzig

U petak 26.6.2009.godine došao sam u Leipzig koji mi je djelovao specifično, drukčije. Za razliku od nekih drugih njemačkih gradova ljudi nisu djelovali užurbano, sve se činilo veselim tog dana u tom gradu lijepih parkova. Osim nastupa PSB, građani su mogli vidjeti predstave cirkusa RONCALLI u kojem se isticala predivna spretna VANESSA RODRIGEUZ. Te kratke predstave bile su na željezničkoj stanici. Bile su izvrsne, izvrstan je naravno bio i nastup PSB.

- 20:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28. Danska

Prije odlaska u Dansku sam pročitao da pivo i sendvič koštaju oko 15 EUR i ispostavilo se da to otprilike odgovara istini.
U dućanu sam kupio pivo uvezenu iz Newcastle-a, crnu limenku. Išao sam do mjesta nastupa i gubio se u toj kilometarskoj površini. Organizacija tog Roksilde festivala je katastrofalna, a osobe zaposlene oko festivale često nisu znali odgovore na pitanja.
Problem je bio i što nisam imao danske krune, a na mjestu gdje se prodaju ulaznice tražili su 115 EUR (iako je na drugom mjestu zaposlenica festivala rekla da će koštati oko 100 EUR, jer je cijena bila 730 ili 740 kruna). Dao sam prodavaču 120 EUR i čekao ostatak od 5 EUR u krunama. Natrag sam dobio samo 10 danskih kruna i naravno da sam prigovorio i rekao da 10 kruna nikako ne odgovara vrijednosti od 5 EUR. Zatim sam dobio još 40 danskih kruna.
Mjesto nastupa, orange stage, djelovalo je tako veliko. Moglo se vidjeti i veliku tablu na kojoj je bilo prikazana prekrižena slika na kojoj fanovi bacaju fana, očito je na to utjecala tragedija koja se početkom stoljeća dogodilo upravo na tom mjestu za vrijeme koncerta grupe PEARL JAM kada je bilo i smrtno stradalih.
Fantastičan nastup PSB koji je održan poslije ponoći popratio sam zelenim svjetlećim predmetom u zraku kojeg sam našao na putu do nastupa. Novine nisam uhvatio, čak mislim da Neil nije ni uspio dobaciti novine do fanova zbog velike udaljenosti stage-a od fanova. U sjećanju mi je ostala i plava djevojka koja je na kraju vikala "PET SHOP BOYS" i gurala mene laktovima da i ja vičem isto. A Neil je obećao skorašnji povratak Danskoj.

- 20:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29. Hamburg

"We'd spend the weekend lost in bed"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "The way it used to be")

Odlazeći iz Danske, trebalo je potrošiti kovane danske krune. Na trajektu sam gledao što kupiti i ugledao čokolade ritter sport od 100 grama za samo 0.93 EUR ili 7 kruna. Kupio sam 7 različitih i zapitao se jesu li čokolade ritter sport jedina jeftina stvar u Danskoj. Nevjerojatno i zanimljivo je da su PSB nekoliko mjeseci nakon toga na twitteru stavili sliku različitih čokolada ritter sport uz riječi "ritter twitter, which is your favourite?"
Došao sam u Hamburg i otišao u hotel gdje sam dobar dio dana odspavao. Navečer sam vidio nekog starijeg čovjeka kako pleše u automobilu uz muziku, djelovalo je zanimljivo i smiješno. Nedaleko od toga ugledao sam pozornicu na otvorenom sa raznim svijetlećim kockicama u boji, kao stvorena za PSB.

- 20:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30. Portret

"The way I like to picture you"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "Left to my own devices")

Sutradan, išao sam za Barcelonu. Nakon dugih vožnji raznim vlakovima, sreo sam u vlaku mladu djevojku iz FREIBURG-a koja se bavi crtanjem pa je pristala da napravi portret mene kojeg mi je kasnije i darovala.
Jedno vrijeme je padala jaka kiša i baš je dobar osjećaj kad znaš da ćeš doći u udaljenije mjesto gdje kiše zacijelo neće biti. Uskoro nam se pridružila i jedna glazbenica koja mi je dala sendvič kada je čula da idem na dalek put. Uskoro sam došao u Švicarsku, a nakon toga u Francusku koja me oduševila već na prvi pogled. Mislio sam da su Mađarice najzanimljivije, ali više nisam siguran. Francuskinje su šarmantne i profinjenje, lijepi stil imaju i glede odijevanja.

- 20:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

31. Barcelona

U Barceloni 7.7.2009. godine nije bilo teško naći mjesto nastupa, a zanimljivo je da je nastup bio na otvorenom.
Zauzeo sam dobro mjesto, u prvim redovima i uzbudljivo čekao početak nastupa. Noćni nastup ugodno je tekao, činilo mi se da je Chris raspoloženiji nego inače.
Za vrijeme jedne od laganijih pjesama, Neil je nekoliko sekundi gledao u mene te sam se osmjehnuo nakon čega se Neil također osmjehnuo.
Neil se zahvaljivao publici, barem triput je to učinio na španjolskom jeziku ("muchas gracias"). Sve u svemu, izvrstan noćni ljetni nastup na otvorenom.
Nakon nastupa sreo sam jednog maldića i njegovu lijepu djevojku, upoznao sam se s njima prije nastupa i razgovarao, rekli su mi da su me vidjeli tijekom nastupa (kako pjevam).

- 20:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

32. Madrid

Nakon kratke šetnje Barcelonom, dana 8.7.2009. godine već sam išao za Madrid te sam zgodnu djevojku koja je krenula prema svom motoru upitao gdje je željeznički kolodvor. Ljubazno mi je objasnila, a zatim mi je u glavi bio broj registracije njenog motora i pomisao kako sam mogao pitati tu zgodnu djevojku da me i poveze na svom motoru do željezničke stanice. Kada sam vlakom došao iz Barcelone u Madrid, trebao mi je internet i za 15 minuta sam platio 1.75 EUR (sramotna cijena).
Uz pomoć jednog mladića, ljubazne djelatnice podzemne željeznice i jednog fana, došao sam do mjesta nastupa.
Došao sam u prve redove, a do mene je bio neki fan sa prijateljima. Nije dobro razumio engleski, a luckasto se ponašao. Htio je da pijem iz njegove čaše iako sam to iznova odbijao. Nastup je bio izvrstan,a za vrijeme pjesme "ALL OVER THE WORLD" imao sam natpis "SOPRON 8.7.2006. MADRID 8.7.2009." To je vidio jedan fan te me ohrabrio da još više podignem taj natpis. A fan kojeg sam prvog spomenuo to nije razumio. Zatim je spominjao kuću te sam shvatio da me pita hoću li s njim u njegovu kuću i da je rekao da je njegova "casa" i moja. Zvučalo mi je to užasno i govorio sam da ne razumijem ("don't understand") iako sam razumio.
Nakon nastupa nekoliko fanova dočekalo je Neila i Chrisa koji su prolazili automobilom ali otvorili su stakla automobila; netko je fotografirao a Chris je strogo rekao "NO PICTURES", kritizirao je to. Iz torbe sam izvadio novi ljetni šešir u bojama poput onih na omotnici albuma YES i dao ga Chrisu koji inače skuplja kape i šešire. Inače, više takvih šešira sam kupio u rujnu 2008. godine na rasprodaji, cijena je bila 1 kunu (oko 0.15 EUR). Bilo je zanimljivo sresti PSB nakon nastupa.
Zatim sam se uputio u šetnju Madridom. Sat je pokazivao da je prošlo 27 nakon ponoći i da je temperatura 27 stupnjeva. Činilo mi se čudnim to, pogotovo s obzirom da je puhao neki čudni opaki vjetar. Na ulicama Madrida noću primijetio sam puno beskućnika kako spavaju, tužno je to.

- 20:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

33. Pariz

Nisam tako lako pronalazio put do dvorane OLYMPIA u Parizu, ali ljubazne Francuskinje objasnile su mi kako doći do tamo. Skromno su govorile da je njihovo znanje engleskog jezika ograničeno no prilično dobro su govorile taj jezik.
Dvorana mi se svidjela, a nastup je naravno bio izvrstan. Za vrijeme pjesmama "Always on my mind" i "Viva la vida" najviše sam vrištao i skakao, a za vrijeme pjesme "All over the world" u zrak sam podigao hrvatsku zastavu, točno 11 godina i 11 dana nakon što su to učinili hrvatski nogometaši nakon pobjede nad Njemačkom u Francuskoj.
Nakon nastupa sam kratko prošetao, a zatim se vratio ispred dvorane gdje je crvenim neonskim svjetlom pisalo da PSB nastupaju u Olympii. Fotografirao sam to mobitelom, a u tom trenutku se pojavila simpatična djevojka koja je skočila i rukama prešla preko mojih ramena poput plesačice koja to isto napravi Neilu za vrijeme pjesme "SUBURBIA". Pitala me je jesam li uživao u nastupu te rekla da je i ona bila na nastupu zajedno sa svojim mladićem. Svog mladića je zatim pozvala da fotografira ono što sam ja fotografirao, a meni je objasnila da Francuzi ne vole kada su sva dugma zakopčana i ujedno mi je otkopčala gornje dugme moje majice. Doista zanimljiva i zabavna djevojka. Otkopčanog dugmeta nastavio sam šetnju Parizom i primijetio druge ljude koji su također tako otkopčani (jedan je imao i 2 dugma otkopčana!)
Primijetio sam i kamion koji prevozi opremu za nastup PSB. Ali, kao i u Madridu, u Parizu sam primijetio i puno beskućnika kako noću spavaju na ulicama. Ipak, možda stvari i nisu tako crne, idućeg dana vidio sam puno ljudi okupljenih kao da se nešto dijeli i ispostavilo se da se dijelio besplatni obrok. Na internetu na službenoj stranici PSB vidio sam fotografiju svjetlećeg natpisa iz OLYMPIE. Nevjerojatno! Dakle, PSB su također fotografirali taj natpis.

- 20:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

34. Ljubav dolazi brzo u Parizu

Navečer sam opazio lijepu djevojku u Parizu. Pomislio kako bih joj mogao prići, no zapravo je ona meni prišla i upitala me za neko mjesto. Objasnio sam joj da nisam iz Pariza i da ne znam za to mjesto.
A Neil je za vrijeme pjesme "LOVE COMES QUICKLY" u Parizu rekao da se to iz pjesme "događa svima u Parizu".
Je li se i meni dogodilo? Je li to bila ljubav? Ili samo traženje jedne informacije?

- 20:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

35. IAM

Vlakom sam stigao do belgijskog mjesta Saint-Ghislain. Nedaleko od željezničke stanice je trgovina u kojoj sam kupio i zanimljivo piće-šampanjac od jabuke. Nakon konzumiranja hrane i pića, uputio sam se na mjesto festivala sa autobusom koji je bio za to predviđen. Pokušao sam upamtiti put do mjesta DOUR koje je nekoliko kilometara udaljeno od mjesta Saint-Ghislain.
Na stage-u na kojem se očekivao večernji nastup PET SHOP BOYSa, prethodno su nastupale druge grupe. Zauzeo sam prvi red, ali pasivno sam promatrao nastup grupe IAM. Mladi zaštitar mi se nasmijao, kao i ja njemu, oboje smo shvatili da i on i ja umjesto nastupa grupe IAM više gledamo lijepe noge lijepe novinarke koja je snimala početak nastupa. A nastup grupe IAM bio je izvrstan;da je muzika nogomet, oni bi bili Brazil. Njihovi fanovi također izvrsni, "ludi" u pozitivnom smislu. Pamtim simpatičnu djevojku obrijane glave (kao SINEAD'O CONNOR) koja je bila do mene i naslanjala se na mene ponajviše svojim rukama; njezina koža je fenomenalno glatka a dodiri nezaboravni.

- 20:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

36. Ludi koncert

"I'd survive with only memories"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "The way it used to be")

Nakon IAM, slijedio je nastup grupe Dropkick Murphys. Njihovi fanovi ponašali su se ludo,ali ludo u negativnom smislu. Oni bi pojedinog fana (NA SVOJIM RUKAMA) provlačili iz daljnjih redova sve do prvog reda i zaštitara koji bi ih preuzimali. Pri tome je dolazilo do kaosa i udaraca. RADILI SU UPRAVO ONO ŠTO JE NA TABLI U ROKSILDE-u BILO SLIKOVITO ZABRANJENO (prekriženi fanovi bacaju fana) I PITAO SAM SE HOĆE LI SE DANSKA TRAGEDIJA S POČETKA STOLJEĆA PONOVITI.
Rekao sam zaštitaru da bi trebalo koncert prekinuti i da će netko nastradati, ali je govorio da ne čuje što govorim (nije se baš trudio čuti!). Isto sam rekao i djevojci koja je također osiguravala koncert no ona je samo slegnula ramenima i rekla da su fanovi te grupe ludi ("too crazy"). Uostalom, što očekivati od zaštitara koji i sami pjevuše pjesme DM? Otišao sam i korak dalje, pjevaču sam ozbiljno rekao da prekine koncert i da će netko nastradat. Prvo je bio zaprepašten mojim prijedlogom, a zatim je djelovao uplašeno, valjda je pomislio da je netko i nastradao u tom kaosu. Ubrzo je rekao da je netko trazio prekid koncerta te da ne zeli da itko strada već samo da se fanovi zabavljaju. Na prvi pogled razborite riječi, no pjevač je zatim rekao da sam ja očito fan PET SHOP BOYSa i da želim prekid koncerta kako bi PSB što prije počeli (krivi zaključak, jasno je da PSB ne bi počeli nastup prije nego je to predviđeno programom). Zatim je rekao da fanovi sad imaju priliku da zgrabe fana PSB. Vrlo opasne riječi, ali sreća je što podivljali ljudi nisu shvatili na koga se te riječi odnose. Spomenuti pjevač još je rekao kako se pravilno kaže nastradati, no zar sam u onom kaosu mogao razmišljati o popratnim riječima glagola "hurt" i o engleskoj gramatici. A kaos se nastavio. Pomislio sam kako su zaštitari blagi, nema sankcija već naprotiv spremno preuzimaju fanove. Odlučio sam to promijeniti pa sam udarao fanove po nogama kad bi zračnim putem došli iz daljnjih do prvog reda. Zatim se u zraku našla lijepa djevojka koju nisam udario već sam ju dobro uhvatio za nogu. Konačno je taj koncert završio (preživio sam!), slijedio je nastup PSB.

- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

37. Čudesan noćni ljetni nastup na kiši

"Don't sell me New York in the rain"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "The way it used to be")

Nakon spomenutog koncerta slijedio je nastup PSB (točno 2 godine nakon nastupa u Milanu!) .
Djevojka iz Francuske dala mi je zeleni balon. Ta djevojka je u prvi red došla još dok su nastupali DM i svako toliko je pitala jesam li dobro u onom kaosu a ja sam pazio da ne udarim u nju (u onom kaosu bilo je dosta guranja).
Prije nastupa sam vrištao, pozivao PSB da dođu na stage. I fanovima je moje vrištanje bilo simpatično.
Zatim su se PSB konačno pojavili. Za vrijeme prve pjesme HEART imao sam zeleni balon, kao i za vrijeme druge pjesme DID YOU SEE ME COMING? odnosno u trenutku kad je Neil pjevao stih "But now I think I'm starting to believe in fate because it delivered you" uputio sam balon prema Neilu i on se nasmijao.
Vrištao sam i za vrijeme drugih pjesama, Neil je to primijetio i nasmijao se.
Kiša je ponovo počela padati, prokomentirao je to i Neil. Na glavi sam imao ljetni šešir (isti onakav kakav sam dao Chrisu u Madridu) i nije bilo potrebno da izvadim svoj razbijeni kišobran (mada bi zanimljivo bilo vidjeti reakcije ljudi na takav kišobran).
"We have a problem"- rekao je Neil za kišu, a ja i djevojka iz Francuske smo rekli "No problem".
Kiša je davala dodatni efekt nastupu (sjećam se recimo pjesme THE WAY IT USED TO BE koja je fantastično zvučala na kiši), nije jako padala no bila je gusta i zaista je zadavala probleme te se u jednom trenutku morala micati oprema koja je bila smještena kod Chrisa.
Naravno, pamtim "Always on my mind" koja je također fantastično zvučala na kiši.
Za vrijeme dijela pjesme "All over the world" imao sam hrvatsku zastavu i podignuo je (to se može vidjeti na snimci koju je moguće naći internetskim pretraživanjem "all over the world pet shop boys dour"!) a Neil je to vidio i pokazao palac kao pozitivnu reakciju na to.
Naravno, super je bila i "Viva la vida" kao i mnoge druge.
Na kraju nastupa napravio sam mali kaos. Imao sam puno novina i bacao ih na stage, to se zaštitarima nije svidjelo. Stvar je u tome da nisu znali da Neil baca novine na kraju nastupa među publiku; kada je Neil bacio svoje novine, zaštitari su zapravo mislili da su to moje novine i jedan zaštitar mi je oduzeo sve novine koje sam imao.
Nakon nastupa bilo je problema jer autobus nije vozio za Saint-Ghislain (iako su rekli da će voziti). Išao sam pješice (u tom trenutku sam pomislio kako bi poput sna bilo kada bi stao automobil u kojem su PSB i da me pitaju za prijevoz nakon čega bih rekao da može do S-G ili zapravo još bolje do Izraela gdje je slijedeći nastup), nisam bio siguran znam li put i zaključio da bi bilo najbolje slijediti željezničku prugu. Kasnije sam pitao jednog čovjeka, a on je bio tako ljubazan da me odvezao do tamo. Rekao je da mu ništa ne dugujem već samo "give me five" (5 EUR?) no to se odnosilo samo na pozdrav. Rekao je samo da svima kažem da su ljudi iz Belgije ljubazni.

- 20:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

38. Zahvalnost

Nakon ljetne turneje Neil Tennant je na službenoj stranici PSB napisao da zahvaljuje svakome tko je posjetio bilo koji nastup od Rusije do Izraela. Lijepo je bilo pročitati to.
A ja kažem: thanks PSB, thank you Neil and Chris for all!

- 20:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

39. 59 HUF

U ljeto 2009. godine putovao sam puno, ne samo po mjestima gdje su nastupali Pet Shop Boys-i.
Kada sam došao u Budimpeštu nakon ljetne turneje PSB, imao sam samo 20 EUR, 3000 HUF (koje sam dobio u zamjenu za 10 EUR u restoranu vlaka na relaciji Beč- Budimpešta) i hrvatske kune.
Bilo je problem kada sam eure mijenjao u mađarske forinte no ipak se moglo promijeniti u restoranu u kojem sam nešto kupio no ne baš po povoljnom tečaju.
Skoro sve mađarske forinte otišle su na povratnu kartu za vlak Budimpešta- Zagreb (koja je jeftinija od karte za jedan smjer), ostalo je samo 50 forinti.
Bio sam žedan i ušao u dućan, no tamo su primali samo mađarske forinte i razmijenjivali papirnate EUR (po boljem tečaju nego u onom restoranu!), no voda nije bila skupa i boca od 1.5 litre koštala je samo 59 HUF (oko 0.2 EUR).
Došao sam do blagajne, pitao prodavačicu prima li kovane EUR. Uslijedio je negativan odgovor, a djevojka koja je bila ispred mene je zastala. Čini mi se kao da je bila spremna platiti tih 59 HUF ako bude potrebno. Ipak, prodavačica je prihvatila mojih 50 forinti.

- 20:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

40. You only give me your telephone number when you're drunk

Šetajući Budimpeštom naišao sam na dvije simpatične mlade djevojke koje su nešto govorile onima na koje su nailazile, očito je da su bile pijane.
Jedna od njih je rekla da se zove Barbara, a kad sam ju pitao njen broj mobitela, upitala me zašto ju to pitam.
Odgovorio sam joj da mi njen broj treba kako bih joj slao ljubavne poruke.
"Oh, love sms?"- činilo se kao da je oduševljena i dala mi je broj.
Neka djevojka zaposlena u striptiz klubu zvala me da dođem u striptiz klub no ja sam joj objasnio da žurim na vlak, pitao sam ju da mi objasni gdje je željeznička stanica (malo sam se izgubio šetajući) i onda mi je objasnila.
Nakon što sam otišao iz Mađarske i Barbari pisao poruke na broj kojeg mi je dala, odgovora nije bilo.

- 20:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

41. Zimska turneja Pet Shop Boysa

Super je bilo kada sam saznao da ću imati prilike vidjeti ( nakon ljetne ) i zimsku turneju Pet Shop Boys-a.
BACK TO GERMANY, BACK TO DENMARK - zanimljivo je zvučala njihova ponovna turneja po Njemačkoj, a posebno zanimljivo mi je bilo da imaju nastup u Hamburgu nakon nastupa u Kopenhagenu, sjetio sam se svog odlaska u Kopenhagen nakon nastupa u Roksilde-u pa u Hamburg te se osjećao poput vizionara.
Još bolje je bilo kad sam čuo za nastup u Beču, a zatim i u Bratislavi te Pragu. Sjetio sam se kada su Neila nakon nastupa u Berlinu pitali hoće li doći u Beč i Prag.
Ali, najbolje je bilo kad sam saznao da su na twitteru Pet Shop Boys-i objavili da 29.11.2009. nastupaju u Zagrebu! Nastup u Hrvatskoj nakon 18 godina! Zvučalo je nevjerojatno i fantastično!
Kupio sam kartu, vip parter i razgovarao s prijateljicom koja je razlika između vip partera i običnog partera. Rekao sam joj da možda je to sve isto i da će se možda kao na košarkaške utakmice Cibone moći sa bilo kojom kartom na skuplja mjesta; zanimljivo je da sam joj to govorio dok se nastup još trebao održati u Areni, tek kasnije je nastup prebačen upravo u Ciboninu dvoranu.
PANDEMIC ili PANDEMONIUM? Nakon što su PSB ukrajinski nastupi otkazani zbog pandemijske gripe strahovao sam hoće li se to dogoditi i glede nekih ostalih nastupa PSB no srećom to se nije dogodilo.

- 20:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

42. Aerodrom Zagreb

Dana 28.11.2009. godine otišao sam na zagrebački aerodrom kako bih eventualno sreo Pet Shop Boys-e.
Na aerodromu sam uočio nekoliko zgodnih dama koje su zaista imale stila u odijevanju. Naravno, bilo je i zgodnih stjuardesa.
Avion iz Londona sletio je oko 2 sata popodne. Potrajalo je neko vrijeme dok su se putnici iskrcali.
Čekala je i jedna novinarka s golemim fotoaparatom, kao i organizator nastupa.
Ugledao sam prvo plesačice i plesača, a zatim i Pet Shop Boyse.
Neil Tennant je izašao, izgledao je nervozno i ozbiljno, nije se previše obazirao na par ljudi koji su čekali Pet Shop Boyse. Posebno ga je smetala novinarka koja ga je fotografirala više puta. Ušao je u automobil i pokrio svoje lice golemom torbom.
Popodne sam proveo šetajući oko hotela Esplanade, no tamo sam vidio samo ogranizatora zagrebačkog nastupa i automobil u kojem su dovezeni Pet Shop Boysi. Nije bilo dvojbe- Pet Shop Boys su odsjeli u hotelu Esplanade.
Navečer sam šetao kroz već okićeni Zagreb (novogodišnje, ali i crvena svjetleća srca slična onima koja PSB koriste u pjesmama HEART i LOVE ETC.) i išao u košarkaški centar Dražena Petrovića koji je dobio ime po legendarnom košarkašu koji je tragično preminuo u automobilskoj nesreći. Gledao sam košarkašku utakmicu Cibona - Zagreb. U dvorani u kojoj je za idući dan bio predviđen nastup Pet Shop Boysa!

- 19:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

43. Susret s Neil Tennantom

"Did you see me coming?
Was I that obvious?
For all of a sudden
There were just the two of us
"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "Did you see me coming")

"Ordering drinks at the bar
Looking for love, and getting
Nothing that's worth regretting
But wondering why we travel so far
"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "To speak is a sin")

U nedjelju 29.11.2009. godine ujutro išao sam vidjeti na željeznicku stanicu vidjeti kakav je vlak koji vozi od Zagreba do Budimpešte, moj plan je bio da nakon zagrebačkog nastupa idem do Bratislave preko Budimpešte.
Zatim sam išao na misu u katedralu, a prethodno sam, naravno, prošetao oko hotela ESPLANADE. U katedrali je bilo lijepo, zapamtio sam zanimljivi dio propovijedi o Francuzu koji je u teškim trenucima svog života posadio žireve u nadi da će neki od njih uroditi; na kraju je nastala ogromna lijepa šuma. U katedrali sam ostao i nakon mise, počeo sam pratiti i slijedeću misu no ipak sam ubrzo otišao.
Opet sam išao prema željezničkoj stanici, a naravno da sam želio na trenutak pogledati oko hotela Esplanade opet. Izlazeći iz Gajeve ulice, ugledao sam čovjeka kako lagano šeta.
To je bio Neil Tennant! Došao mi je kao naručen, nisam se nadao da ću ga (tada) ugledati. Prelazili smo cestu preko pješačkog prijelaza, svatko u svom smjeru, djelovalo je kao da ćemo se mimoići. Naravno da to nisam htio dopustiti.
"Hello mister Tennant, do you want drink with me in some bar?"-izgovorio sam sasvim normalno pozdravljajući ga i pozivajući ga na piće.
"Oh no, no"- odgovorio je odbivši moj prijedlog.
"Welcome in Zagreb"- bile su riječi dobrodošlice koje sam mu još uspio reći.
Nasmijao se, bar nešto. It's better than nothing, I supposse.
Zatim je dozvao obližnji taxi. Nije to bio prvi put da sam sreo pjevača Pet Shop Boys-a, ali ovaj susret je bio poseban jer nikoga (kao što je to čest slučaj u Zagrebu oko podne) osim nas nije bilo. Samo Neil i ja.

- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

44. Zagreb opet (i opet!?)

Nastup Pet Shop Boys-a u Zagrebu dana 29.11.2009. godine počeo je pjesmom "Heart", a pjevač Neil je već u toj prvoj pjesmi viknuo: "Z-A-G-R-E-B!". Naravno, pa upravo su blizu Zagreba snimali videospot za pjesmu "Heart".
Ja sam nakon toga euforično vrisnuo iz prvog reda vip partera, a vrištao sam i na početku nastupa pogotovo kada su se pojavile kockice u boji što je značilo da nastup počinje.
Vrištao sam jako i na sljedećoj pjesmi "Did you see me coming?" koja mi je izvrsna.
Nakon pjesme "Pandemonium" (u kojoj je pjevao i stihove "Can you forgive her?" te pokazao na mene pjevajući "She's made you..."), Neil je rekao: "Zdravo Zagreb, dobra večer, good evening Zagreb!" pozdravljajući publiku, a zatim je slijedila pjesma "Love etc."
U publici među sjedećim mjestima primijetio sam damu koja me zbog svijetle kose i ponašanja podsjetila na pjevačicu Indiru iz Colonie, žena je praktički plesala grudima u svojoj bijeloj majici koja je također dolazila do izražaja u tami, no mislim da to nije bila Indira.
Fantastično je bilo na početku pjesmu "Always on my mind" kad je Neil rekao "Zagreb, here we go!" i kada je tijekom te pjesme euforično uzviknuo "ZAGREB!".
Vrištao sam i na početku pjesme "King's Cross", kao i na kraju, a zatim je Neil rekao: "Hvala Zagreb!" i najavio sljedeću pjesmu riječima "This song called THE WAY IT USED TO BE". Vrištao sam i tad, kao i kad je bila izvrsna pjesma "Jealosuy".
Za vrijeme pjesme "All over the world", Neil je pjevao: "We feel it, all around us, every day, in the music that we play... Z-A-G-R-E-B!"
Kao i inače za vrijeme Pandemonium turneje, posebno fantastično je bilo
za vrijeme pjesme "Viva la vida". U Zagrebu je bilo posebno urnebesno, kada je Neil u trenutku ključnog trenutka te pjesme uzviknuo "Okay... Zagreb... sing... Oooo-oho-oooo-oh-oooo... I hear Jerulasem bells are ringing..."
Zatim je uslijedila neizbježna pjesma "It's a sin", a nakon nje riječi "Hvala Zagreb, thank you, good night!".
Ali, naravno, vratili su se, otpjevali "Being boring" nakon čega je Neil rekao: "Zagreb hvala..., hvala Zagreb, thank you very much! You' re crazy! We like that!", uputio riječi hvale i pohvale zagrebačkoj publici, kompliment o "ludosti u pozitivnom smislu". Neil je predstavio plesače te Chrisa i sebe ("My name is Neil Tennant!") i dodao "Zagreb... wonderfull time tonight...thank you very much..."
Zatim je slijedila još jedna pjesma, "West End Girls" i to je bilo sve ("That's it" kako je i Neil rekao").
"See you soon"- još je rekao Neil i potaknuo fanove da sanjare o mogućem novom nastupu u Zagrebu...
Naravno, to nije bilo sve...Nakon nastupa, zajedno s još nekim fanovima, iza dvorane čekao sam Pet Shop Boys-e. I dočekali smo! Pet Shop Boys-i su nas pozdravili, Neil je većini okupljenih dao autogram i rekao da jako voli Hrvatsku.
Kasnije smo naišli i na plesača, fanovi su praktički napravili interview s plesačem koji je odgovarao na pitanja.
Sve u svemu, divna nezaboravna noć.
Na mnogo nastupa Pet Shop Boys-a sam bio i ne pamtim da je Neil negdje drugdje ovako euforično i toliko puta spominjao ime nekog grada.
Sutradan, 30.11.2009. godine, na twitteru su Pet Shop Boys-i napisali: "Great audience last night. Thanks."

- 17:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2010 (49)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (3)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (45)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Listopad 2008 (13)
Rujan 2008 (8)
Kolovoz 2008 (6)
Srpanj 2008 (14)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (24)
Travanj 2008 (16)
Ožujak 2008 (17)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • pctwfc@gmail.com
    patrik cristian tennant (facebook)
    patriktennant (twitter)

Linkovi