SVID radio

30.05.2008., petak

Father kreću na novu UK turneju

Iz Dallasa je došla obavjest

Ovaj vikend Father kreću na novu turneju po UK, na kojoj će u 7 dana odsvirati 7 koncerata, od kojih će zadnji biti onaj u klubu Dublin Castle u Londonu. Na ovoj turneji Father će nastupati pojačani s nekoliko sjajnih britanskih bandova, u paketu koji predstavlja najbolje nove snage rock i metal scene. Što se ostalih vijesti sa Otoka tiče, Bruce Dickinson iz Iron Maiden još jednom je vrtio Father u svojoj radio emisiji na BBC6 postaji, čime ih je ta kultna figura heavy metal svijeta sada već 3 puta predstavila svojim slušateljima.


- 13:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Die Grosse Lovranische Punkparade

Danas u Lovranu s početkom u 19 sati počinje punk, rock, psihodelic festival Die Grosse Lovranische Punkparade.

Nastupaju:
Bruno, Srednji prst, Tost, Exile, Carmina putana orchestra, Punjena papige, ŠTBK, Windfuckers, I eat your mother, Sida, Cirkus, Pavijan grivasti.
Ulaz je besplatan, a svirka će se održati na lovranskom Mulu.

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.05.2008., četvrtak

Natječaj za 6. Liburnia film festival

POZIV NA PRIJAVLJIVANJE DOKUMENTARNIH FILMOVA
NA 6. LIBURNIA FILM FESTIVAL


Organizatori 6. Liburnia film festivala pozivaju autore i producente dokumentarnih filmova u Hrvatskoj da ih prijave na natječaj i sudjeluju na jedinom festivalu domaćeg dokumentarca u zemlji. Filmovi moraju biti završeni u 2007. ili 2008. godini. Trajanje i tehnika snimanja nisu zadani. Prednost imaju filmovi koji nisu ranije prikazivani na televiziji.

Oglednu kopiju na DVD-u ili VHS-u, uz ispunjenu prijavnicu, potrebno je poslati poštom na adresu:

UDRUGA „“MOJI IČIĆI“
LIBURNIJSKA 30
51414 IČIĆI

Prijavnicu je moguće preuzeti na web stranici:

www.liburniafilmfestival.com


Natječaj je otvoren do 1. srpnja 2008. godine.

Žiri festivala izabrat će najbolji film te dodijeliti i nekoliko posebnih priznanja, a za najbolji film glasovat će i publika.

6. Liburnia film festival održat će se od 28. do 31. kolovoza 2008. u lučici u Ičićima (Opatija) u organizaciji Udruge „Moji Ičići“.

Sve dodatne informacije o Festivalu mogu se dobiti putem telefona (091/4825-443) ili e-maila: ibajok@inet.hr.

- 13:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kičma

Image Hosted by ImageShack.us

Večaras se početkom u 20 sati svečano otvara prvi sajam knjiga i festival časopisa pod nazivom Kičma – knjige i časopisi na morskoj ariji, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Sajam traje do 1. lipnja a većina programskih aktivnosti i prodaja knjiga i časopisa će se održavati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Četverodnevni program Kičme, osim prodaje knjiga i časopisa, omogućava posjetiteljima i upoznavanje autora, urednika i drugih tvoraca zaslužnih za njihovo izdavanje. Organizatori su pripremili i program za širu publiku, poput koncerta grupe Padre koji je zakazan za večeras i crtanja grafita na otvorenju sajma, izložbe fotografija, raznih glazbeno-scensko-likovnih događanja te svakodnevnih after partyja u jazz caffeu Tunel. Organizator sajma je Udruga parNas iz Rijeka, a organizator prodaje knjiga i partner je V.B.Z. d.o.o.
- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gradsko vijeće o Lopači

Na današnjem aktualnom satu 28. sjednice Gradskog vijeća Željko Jovanović je pitao što će Grad kao osnivač psihijatrijske bolnice Lopača učiniti oko nepravilnosti u liječenju. Gradonačelnik Obersnel je rekao kako Grad kao osnivač ne može utjecati na liječenje i kako nije imao nikakvih informacija o nepravilnostima u Lopači, te je neugodno iznenađen događajima u toj psihijatrijskoj bolnici. Osim toga sredinom 2006. godine Lopaču je posjetila inspekcija ministarstva zdravstva, te oni nisu uočili nikakve nepravilnosti.
No vijećnik Pavelić nije bio zadovoljan odgovorom, te je rekao da nedostatak informacija ne oslobađa gradonačelnika ni upravni odbor odgovornosti.
Obersnel mu je replicirao rekavši da nitko ne povlači odgovornost predsjednika vlade zbog afera u zdravstvu. Dodao je da bi se osječao odgovornim da je na bilo koji način imao saznanja o neprihvatljivim događajima, što nije, te je ponovio kako je sredinom 2006. Lopaču pohodila inspekcija i nije pronašla nepravilnosti. Istaknuo je da odgovornost za nepravilnosti u Lopači leži isključivo na Hrvatskoj liječničkoj komori, te je kazao da će Grad kao osnivač bolnice slijediti uputstva Ministarstva zdravstva. Sukladno tome, već je u utorak prihvaćena ostavka dr. Vulin.
A raspravljalo se i o Thompsonu. Naime HDZ-ove vijećnike zanimalo kako će Rijeka obilježiti Dan Domovinske zahvalnosti, vjerojatno pomješavši sutrašnji dan s 5. kolovozom, kada pada Dan domovinske zahvalnosti. Obersnel je rekao kako Grad uvijek obilježava prigodno 5. kolovoz, te je rekao da ako je u svom pitanju vijećnik HDZ-a Josip Rupčić mislio hoće li Grad organizirat koncert Thompsona, onda je njegov odgovor negativan.
Na to se nadovezao drugi vijećnik HDZ-a Darko Franić koji je priupitao je li neodržavanje Thompsonova koncerta stav Obersnela ili SDP-a, budući da je gradonačelnik Zagreba SDP-ovac, a Zagreb je pokrovitelj Thompsonova koncerta. Obersnel je odgovorio da je to njegov vlastiti stav, ali i stav Gradske kulturne politike, te da dok je on gradonačelnik, Grad neće sufinancirati Thompsonov koncert, ali da privatni organizatori mogu organizirati komercijalne koncerte koga god žele.

Viječnici su jednoglasno prihvatili sve predložene za godišnje i životne nagrade grada Rijeke i dobitnici plakete Grada. Jedini problem je izazvao zbor Cantores Sankti Viti, za koga smatra vijećnik Butorac, nije primjerena godišnja nagrada, već Zlatna plaketa Grada, budući se nagrada ne obrazlaže njihovim dostignućima u posljednje dvije godine, već njihovim djelovanjem u prošlih 50 godina. Butorac je mišljenja da je zbor Cantores Sankti Viti dobio godišnju nagradu iz razloga što ona donosi novac, dok Zlatna plaketa Grada ne, stoga je predložio da od iduće godine dobitnici plakete Grada također dobiju i novčanu nagradu.

Kao posljednja točka dnevnog reda ostavljena je rasprava o retroaktivnom plaćanju najma. Očekuje se žustra rasprava između vladajuće koalicije i PGS-a i HDZ-a.

- 13:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.05.2008., utorak

Stoned - emisija o stoner rocku - epizoda šest

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz

U ovoj epizodi pozabavit ćemo se engleskim bendovima Cathedral, Orange Goblin i Electric Wizard. Oni su uglavnom opsjednuti Tolkienovim stvaralaštvom i ostalim fantazi i paganskim temama. Stoga čekaju vas pjesme o čarobnjacima, vilenjacima, vješticama i lovcima na vještice.


Cathedral nastaju 1989. godine, a osnovao ih je pjevač grind core benda Napalm Death Lee Dorrian.
U početku su svirali spori doom metal, a prve albuma su izdavali za Dorrianovu nezavisnu etiketu Rise Above Records, koja će kasnije angažirati nove nade dooma i stonera poput Orange Goblina i Electric Wizarda.
Inače, većina njihovih pjesama se bavi paganizmom i očuvanjem prirode koje, jeli, ide ruku pod ruku s takvom religijom.
Prvi album Forest of Equilibrium izlazi im 1991. godine. To je još uvijek klasična doom ploča, no bend postepeno počinje inkorporirati elemente stoner rocka i psihodelije 70-ih te folk rocka. To se već osjeća na idućem albumu The Etherall Mirror koji izlazi 1993, posebice u pjesmi Midnight Mountain, a promjena u zvuku najviše će se osjetiti na njihovoj možda najboljoj ploči „The Carnivale Bizzare“ koja izlazi 1995. godine. Na njoj se nalazi njihov hit Hopkins (The Witchfinder General), dok na pjesmi Utopian Blaster na solo gitari gostuje Tony Iommi gitarista Black Sabbatha, neiscrpna inspiracija Cathedralu ali i svim stoner i doom rockerima.


Cathedral sve više nastavjaju u stoner smjeru i snimaju album Supernatural Birth Machine, čime pokreću trend da se bivši death metalci, okreću prema rockerskijem zvuku.
Sljede albumi Caravan Beyond Redemption 1999., Endtime 2001. i The VIIth Coming 2002.
Posljednji album The Garden of Unearthly Delights izdaju 2005. godine, a sam album je dobio izvrsne kritike.
Ianče na albumu obrada Black Sabbatha Nativity in Black, Cathedral su odsvirali „pastoralu“ Solitude.

PJESMA: Hopkins (The Witchfinder General)



Orange Goblin su nastali 1995. pod nazivom Our Hounted Kingdom. Inspiraciju, osim iz hard rocka i psihodelije, crpe i iz punka, što hoće reći da su jedan od bržih stoner bendova. Njihove pjesme se često bave i istraživanjem Tolkienove ostavštine.
Prvo izdanje im izlazi za Dorrianov Rise Above Records, a radi se o split EP-u sa sastavom Electric Wizard. Na njemu možete čuti kako su Orange Goblin obradili pjesmu Black Sabbatha „Hand of Doom“.
Prvi album Frequencies from planet Ten im izlazi 1997. godine. Nanjemu je očita njihova fascinacija Tolkienom budući se dvije pjesme zovu Saruman's Wish i Lothlorien, koja je zapravo akustični instrumental.


Orange Goblin 1998. izdaju drugi album Time Traveling blues kojim, kako ime i naslovnica s „čoperom“ sugerira, se okreću više prema hard rocku.
Slijede albumi The Big Black dvijetisućite i Coup the Grace 2002. na kojem im gostuje John Garcia iz Kyussa. Zatim snimaju album Thieving from the House of God 2004. godine.
Psoljednji album Healing through fire izdali su prošle godine. Navedeni album kritika je izvrsno prihvatila, a na portalu AbsolutMetal.com Healing Through Fire je proglašen drugim najboljim albumom godine, dok sam ga ja na Svid blogu proglasio najboljim albumom godine.
Metal magazini poput Kerranga i Metal Hammera drže ih jednim od najboljih svjetskih live sastava. Svirali su na turnejama Alice Coopera, Heaven and Hella, Monster Magneta, Queens of the Stone Age, Danziga, Cathedrala, Nebule i sličnih sastava.

Pjesma: Some you Win Some You Lose



Electric Wizard su se formirali 1993. u gradu Dorset. Oni miješaju doom metal sa stoner rockom, a karakteriziraju iz nabasiran zvuk, distorzirani vokali i pjesma nastale pod utjecajem dima, pa se često zna reći da bi sastav bio produktivniji kada bi manje pljugali.
Njihovi tekstovi se bave okultnim, vještičarstvom i horor temama pod utjecajem pisca H.P. Lovecrafta.
Također izdaju za Rise Above Records.
!995. godine izdaju eponimni album, koji je bio više doom nego stoner.
Idući album Come my Fanatics… izlazi 97. i postaje neka vrsta prekretnice u žanru sa vrlo sniženim i nabasiranim gitarama koje su kombinirali s psihodelijom, tako da je ploča okarakterizirana kao jednan od najžešćih albuma ikad.
No tada bend stižu nevolje, Naime, članovi su privedeni zbog posjedovanje marihuane, ali doživjeli su i prometne nesreće.
Ipak, uspjeli su snimiti dva EP-a Chrononaut i Supercoven.
Dvijetisućite konačno snimaju novi album Dopetrone, a nakon neuspjele sjevernoameričke turneje snimaju album Let us Pray.
S novom postavom snimaju album We Live, a posljednji album Witchcult Today izlazi im 2007. godine

Pjesma:Barbarian



U idućoj emisiji idemo u Skandinaviju i svirat ćemo bendove Grand Magus, Witchcraft, Dozer, Lowrider itd….

Pjesma: Solitude




- 12:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Večer REGGAETONA

Ovu nedjelju od 22 sata preslušavat ćemo najbolje od – reggaetona.
Reggaeton (za one manje upućene) urbani je zvuk latinske amerike koji se tokom posljednjeg desetljeća proširio preko sjeverne Amerike na sve ostale kontinente. Premda je izvorno iz Paname, sadrži utjecaje jamajčanskih reggae i ska ritmova pomješano s latinoameričkim ritmovima poput salse, merenguea i sl. te sve skupa dorađeno R&B i hip-hop utjecajem sjevernoameričke braće.
Obzirom na takvo nasljeđe, potpuno je logično pretpostaviti da je reggaeton bio (i ostao) najuspješniji na području obiju Amerika. Europskoj publici najpoznatiji predstavnici svakako su Shabba Ranks, N.O.R.E., Daddy Yankee, Don Omar…

dexter

- 10:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.05.2008., ponedjeljak

It's The Love!

Alo! Ovaj četvrtak u 18.30 vegan-non-friendly saga se nastavlja novom epizodom za koju je glazbu radila Kim Deal. Ova teta tu ispod.

Image Hosted by ImageShack.us

To je teta iz Breedersa. A ne da nije.

Novi album ove male simpatične grupe zove se "Mountain Battles", a osim Kim tu su još i, naravno Kelley, te Jose i Mando. Sadrži gitare, jeftine reverbe, španjolske podoknice i lekcije iz njemačkog. Ponesite svoj Fevarin!

Pozdrav,
ek.
- 08:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

23.05.2008., petak

Op art

Image Hosted by ImageShack.us


Jučer je nastupom psihodelične skupine Pavijan Grivasti započeo treći Op art festival. Sva događanja će se odvijati na Voloskom, za razliku od prošlih izdanja festivala kada su događanja bila razasuta diljem Opatije.
Ove godine su se organizatori, udruga Komitet, više fokusirali na suvremeni ples, jazz, a tu je i tradicionalna stirp radionica.

Više informacija na www.op-art.hr

- 13:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.05.2008., utorak

Sajam knjiga i časopisa - KIČMA

Prvi riječki sajam knjiga i časopisa, KIČMA, održat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u HKD-u na Sušaku, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. KIČMU, što je akronim za Knjige i časopisi na morskoj ariji, organizira udruga ParNas u suradnji s V.B.Z.-om te uz financijsku potporu Grada Rijeke. Govoreći o festivalu, Krešimir Vogrinc, Direktor Festivala
i član udruge, istaknuo je da je posebnost riječkog sajma programska orijentiranost na časopise. Naime, KIČMA je zamišljena kao sajam koji će godišnje pružiti pregled časopisa kulturno-umjetničkih obilježja. Sama izložba i prodaja knjiga i časopisa odvijat će se u HKD-u, dok će se bogat program odvijati na još dvije lokacije – u galeriji Kortil, gdje će se odvijati prezentacije te izložba fotografija Borislava Božića, te u Ulici podhumskih žrtava gdje će se održati crtanje grafita s temama iz umjetnosti i književnosti te koncert grupe Padre.
Na sajmu će se prodavati preko 60 časopisa, dok će se za 6 domaćih i jedan strani časopis, Sarajevske sveske, održati i prezentacije. Matija Budimir, član udruge ParNas, najavio je da su prezentacije zamišljene neklasično te da će uključivati i diskusije, projekcije, predstave te koncerte.

Zoran Simić iz Marketinga V.B.Z.-a naglasio je da je Rijeka odavno prepoznata kao grad urbane kulture koji ovim sajmom svojoj priči dodaje i kulturnu komponentu. Činjenica da je već po osnivanju KIČMA dobila status festivala, četvrtoga u Hrvatskoj, pokazuje da su i nadležni uočili kvalitetu programa. Zahvalivši se i Gradu Rijeci na potpori, Sinić je najavio da će se na sajmu prezentirati najnovija izdanja Nedjeljka Fabrija, Borisa Perića, Miše Cvijanovića, Dražena Ilinčića, Drage Glamuzina, Tarika Kulenovića.
Festival će okupiti oko stotinjak izdavača, a uz sve značajne hrvatske izdavače, predstavit će se i izdavači iz Bosne i Hercegovine te srpski izdavač Akademska misao. Uz to, na festivalu će biti predstavljena i bogata izdavačka djelatnost riječkih fakulteta, istaknula je Gordana Mesarek iz V.B.Z.-a. Festival će ponuditi oko 6 000 recentnih književnih naslova na hrvatskom, ali i na stranim jezicima, a sam festivalski status omogućio je da se svi oni prodaju po popustu od 10 do 70%.
Zadovoljstvo činjenicom da će se organizacijom KIČME Rijeka upisati među gradove koji su poznati po organizaciji književnih festivala, što ona svojom produkcijom i zaslužuje, izrazio je i riječki gradonačelnik.

- 14:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stoned - emisija o stoner rocku - epizoda pet

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz

Ovo je predzadnja emisija o SAD stoner sceni. Od iduće putujemo po svijetu u potrazi za moćnim i zadimljenim bendovima. U SAD se vraćamo u posljednjoj emisiji kada ćemo obraditi bendove bivših članova Kyussa.
A u ovoj emisiji High on Fire, Acid King, Clutch, Spirit Caravan i Saint Vitus.


High on fire su nastali 1999. godine u Oaklandu.
Karakterizira iz snažna nabasirana glazba, pa njihov stoner graniči s doom metalom.
Prvi album su prozvali The Art of Selfe Defense. Prelaze na Relapse records, pa za njih izdaju CD prozvan Surraunded by Trees koji izlazi 2002. godine.
Nakon turneje napušta ih basista a njega prvo mijenja bivši basista Melvinsa te s njim snimaju album Blessed black wings . No i ovaj basist ih napušta te na njegovo mjesto dolazi bivši basista grupe Zeke.
Posljednji album Death is this Communion izdali su prošle godine.
Momentalno su na turneji s Megadethom.

Pjesma: Cometh Down Hessiah



Clutch nastaju početkom 90 ih u gradu Germantown. Prvo službeno izdanje im je EP Pitchfork.
U njihovoj muzici primjetni su utjecaji funka i bluesa.
Svojim pjesmama su na ironičan način osvrću na svakodnevnicu, ali i povijesne teme.
Tijekom 91. često sviraju čime dobivaju znatnu sljedbu obožavatelja.
Prvi album Transnational Speedway League im izlazi 1993. godine. Zatim izdaju eponimni album, te prelaze na major label Columbia records. Za njih izdaju album Elephant Riders. Nakon njega 2001. sljedi album Pure rock fury, kojeg izdaju za drugi major label Atlantic records. Bend se sve više vrti na radiju I TV-a, a dodatni uspjeh postižu hitom "The Mob Goes Wild." s novog albuma Blast Tyrant.
2005. za vrijeme izlaska novog albuma Robot Hive/Exodus dolazi do prvih promjena u bendu.
Posljednji album From Beale Street to Oblivion objavljen 2007 producirao je Joe Baresi koji je radio s Kyussom, Toolom I Melvinsima.

Pjesma: Mob goes Wild




Acid King su bend iz San Francisca. Nastali su 1993. godine. Na njih su najviše utjecali Doom metal i psihodelični rock. Karakterizira ih spor tempo, nabasiran zvuk i ženski vokal, što je, pa recimo rijetkost u Stoner žanru.
Prvi i eponimni EP izdaju 1994. godine za kuću Sympathy for the Record Industry. Slijedi ga prvi album Zoroaster koji izlazi iduće godine. Pa opet izdaju EP Down with the Crown, nakon čega, jeli izlazi drugi album Busse Woods. Prema pravilu slijedi opet EP, a posljednji album izdaju 2005. godine.
Pred dvije godine izdali su kompilacijski album rani radova.

Pjesma: Heavy Load




Spirit Carvan je bend Scott "Wino" Weinricha kojeg je napravio nakon raspada The Obsesseda. Prvo su se zvali Shine I kao takvi izdali snimku 7. No, kako to ide, drugi bend se tako zvao, pa se prozivaju Spirit Caravan po imenu pjesme Obesesseda.
Teme koje obrađuju u pjesmama bave se duhovnošću I politikom.
Raspali su se 2002. a izdali su samo dva albuma Jug Fulla Sun 99-e i Elusive Truth 2001.

Pjesma: Black Flower





Saint Vitus su jedan od prvih doom metal bendova. Prvo su se zvali Tyrant, no kasnije mijenjaju ime po pjesmi Black Sabbatha Saint Vitus dance s njihova albuma Vol. 4.
Snimaju dva albuma, Saint Vitus I Hallows Victim, nakon čega u bend dolazi Wino Weinrich. S njim snimaju tri albuma Born Too Late, Mournful Cries i V (pet), nakon čega Wino napušta St. Vitus.
Posljednji album Die Healing izdali su 1995. godine.

Pjesma: Clear Windowpane



U idućoj emisiji prelazimo Atlantik I stižemo u Englesku gdje nas čekaju Cathedral i Orange Goblin.


- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.05.2008., ponedjeljak

Barufe, impresija

Barufe su prošle izvrsno. Dale su presjek momentalno najzanimljivijih bendova u regiji – One Piece Puzzle, Pasi (genijalna svirka), Windfuckers (Veprinački doom metal!), What the Funk (RI RHCP), Fliper (RI Satriani – Hendrix), Morso, Mandrili.
Izvrsni su bili headliner Kud Idijot – (poganje, Bandiera rosa) i Let 3 („Omađijaj me!“).
A super su bili i bendovi koji su došli izvan Rijeke, pogotovo Viva Glorio – moćni rifovi, distorziran bass na wah – wahu.
Bilo je malo problema s policijom koja je namjeravala prekinuti svirku u petak zbog prekoračenja od 20 minuta, no organizator to nije dozvolio i na oduševljenje publike KUD Idijoti su odsvirali do kraja.
No u isto vrijeme je ekipa iz FESTO-a mogla tulumariti u kafićima na mulu uz muziku koja je bučila gotovo kao svirka na Ljetnoj skroz do dva ujutro.
Do toga ne bi došlo da nije pogrešne percepcije turizma u gradskoj vlasti, no budući da je Grad Opatija financijski podržao koncert, moguće je da stvari idu nabolje. Ipak, bez Barufa, Op. arta i iskazanog nezadovoljstva građana, do promjene ne bi došlo.
Nije fešta bila samo na ljetnoj, feštalo se i u parku gdje su Pavijan Grivasti uz pomoć prijatelja okupili velik broj ljudi njihovim tribal bubnjanjem, tako da je sve izgledalo kao jedan lijep hippy događaj.
Uspješan je bio i after party u Colloseumu, gdje su My Buddy moose održali najbolji koncert od svi njihovih kojima sam nazočio, a vidio sam ih preko deset puta.
Na istom mjestu su rasturali i Adam and his nuclear rockets, Pavijani,Psihodelic….
Uglavnom – genijalno. Jedva čekam Barufe 6.

Evo i fotke :-)

Imagesforme.com - Besplatan upload slika i fotografija

Imagesforme.com - Besplatan upload slika i fotografija

Imagesforme.com - Besplatan upload slika i fotografija

Imagesforme.com - Besplatan upload slika i fotografija

Imagesforme.com - Besplatan upload slika i fotografija




Photo by Carmela Žmirić
(www.myspace.com/zmiric)




- 09:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.05.2008., petak

Danas počinju Barufe

Image Hosted by ImageShack.us


Danas počinju Barufe. Ljetna se otvara u 16 sati. Lista izvođača je sljedeća:

Petak

MUHE BEZ GLAVE
WHAT THE FUNK
BURNING NICOLA
MANDELBROT SET
ANALENA
PASI
ONE PIECE PUZZLE
SIX PACK
KUD IDIJOTI

Subota

FLIPER
INTONIC
WIND FUCKERS
CARMINA PUTTANA
CHERKEZI UNITED
MORSO
VIVA GLORIO (ex:TROBECOVE KRUŠNE PEĆI)
MANDRILL
LET 3

Svirka na Ljetnoj pozornici traje do 24 sata

AFTER PARTY
COLOSSEUM na Slatini, nakon 24 h

U petak sviraju:

PSIHODELIC, MY BUDDY MOOSE + GOSTI i DAMIR AVDIĆ

A u subotu:

ADAM & HIS NUCLEAR ROCKETS i VALUNGARI

Evo nekih od izvođača

KUD Idijoti



One Piece Puzzle



Morso



Pasi




- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Palach predan novom zakupcu

Danas je u klubu Palachu održana konferencija za novinare povodom preuzimanja prostora. Naime, novi zakupac prostora Alen Mance iz kluba Booka je jučer sa svojim partnerima potpisao ugovr s Gradom Rijeka čime je i formalno dobio prostor na korištenje sljedećih pet godina. Najavio je početak preuređenja Palacha za ponedjeljak, a klub namjeravaju otvoriti početkom jeseni. Dodao je da im je 700 kvadrata Palacha velik zalogaj te da je važan faktor za uspješno funkcioniranje kluba dobra suradnja s Gradom, policijom i susjedima. Pozvao je sve zainteresirane udruge ili pojednice neka im se priključe u kreiranju programa.
Momentalno su u pregovorima s raznim firmama oko projekta zvučne izolacije, a jednu ponudu ozbiljno razmatraju. Naime, tek nakon što izaberu ponudu dogovorit će se s Gradom o načinu plaćanja, no saznajema, da će se troškovi izoliranja kluba najvjerojatnije pokriti pola Grad, a pola zakupnici.
Konferenciji je nazočio i gradonačelnik Obersnel koji je rekao da su se potpisom ugovora razuvjerile sve osobe koje su mislile kako Grad namjerava promijenici namjenu Palacha. Istaknuo je da je Gradu uvijek smatrao kako je Palach prostor za okupljanje mladih kreativaca.

Obersnel je dodao da je garancija uspješne budućnosti Palacha to što je Mance uspješno vodio klub Booka, a unatoč okruženosti stanarima, uspio je naći zajednički jezik sa susjedima te nije bilo pritužbi susjeda. Na konferenciji su se predstavili i članovi udruga koje će surađivati s Manceom u kreiranju programa Palacha.
Udruga Brija bavit će se organizacijom maškara, udruga Nešto novo promovirat će muzički pravac Break beat te će organizirati DJ radionice. Udruga Ri rock bavit će se organizacijom koncerata u Palachu, a osim lokalinih i neafirmiranih bendova pokušat će u klub dovesti veća svjetska imena, kako bi Palach imao najbolji glazbeni program u regiji, ako ne i šire.
Udruga Trag bavit će se vizualnim umjetnostima, organiziranjem izložbi i radionica, a jedan od ciljeva bit će im i promocija mladih umjetnika.
U Palachu će se otvoriti internet caffe, alternativna knjižara u kojoj će se moći kupiti CD-i, knjige i stripovi mladih autora, a organizirat će se i stolnonogometni klub.

- 12:38 - Komentari (7) - Isprintaj - #

15.05.2008., četvrtak

O Riječkoj zaobilaznici sutra u 12 sati na 98,4 MHz

U sutrašnjih Aktualnih 45, s načelnikom Odjela za sigurnost cestovnoga prometa Policijske uprave primorsko-goranske, gospodinom Robertom Mišanom i predstavnikom Autocesta Rijeka-Zagreb, gospodinom Hrvojem Orduljem, razgovaramo o radovima na riječkoj zaobilaznici, na čvoru Diračje-Orehovica i o potencijalnim gužvama koje će ti radovi izazvati u nadolazećoj turističkoj sezoni.

Slušatelji mogu postavljati pitanja na telefon 212 - 043
- 14:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Najavljena Hartera

Danas je u riječkom Informativnom centru najavljen festival Hartera. Tom prilikom je i predstavljen cjelokupan popis izvođača ovogodišnjeg, četvrtog po redu festivala.
Hartera će se održati 13. i 14. lipnja.
Naime kao što je poznato headlineri festivala su Roisin Murphy koja će nastupiti prvog dana, dok će drugog dana zvijezde večeri biti norveški rock bend Turbonegro.
Također su predstavljeni dobitnici natječaja Oderi na Harteri. Od 110 prijavljenih, priliku za nstupit dobit će riječki DJ Pile, dok su u rock konkurenciji pobijedili Erotic Biljan and his Herretics, garage rockeri iz Zagreba, koji imaju izdan album za Dancing Bear.
Rock program će se odvijati na dvije pozornice, glavnoj i tzv. Veseloj pozornici. Nag glavnoj pozornici će uz navedene zvijezde nastupiti i domaće snage kao što su Klaus, ovogodišnji dobitnici Art and Festivala i riječki prog metalci Father, dok je vesela pozornica namijenjena demo rock sastavima poput Diskursa, prošlogodišnjih pobjednika gitarijade u Palachu ili široj publici manje poznatim izvođačima koji imaju izdane albume poput već navedenih Erotic Biljana i Riječana Hesus Attora. Na veseloj pozornici će nastupiti i mitske figure Ri rocka skupina Grč.
Živa svirka će se odvijati od 20 sati do jedan ujutro, dok elektronički party kreće u jedan i traje do šest sati ujutro.
Dražen Baljak je predstavio glavne zvijezde elektroničkog dijela festivala, Jamesa Zabiela, koji dolazi iz Velike Britanije. Radi se o jednom od najcjenjenijih DJ-a današnjice, a proglašen je za najboljeg DJ-a u povijesti Exit festivala. Druga zvijezda je SebastiAN koji dolazi iz Francuske, te je najzvučnije ime kultne etikete Ed Banger koja je 2007. proglašena najboljom diskografskom kućom za elektroničku glazbu od strane londonskog časopisa MixMag. Baljak je potkrijepio veliku vrijednost Harterinog Dj line upa činjenicom da je britanski časopis DJ Mag istaknuo festival Hartera kao jedan od najznačajnijih događaja ove godine u Europi.
Ivan Šarar, glavni organizator je rekao da je najveća vrijednost festivala to što se domaćim mladim glazbenicima omogućava svirka s njihovim glazbenim herojima.
Također je istaknuo kako je Hartera najveći festival u Hrvatskoj.

U slučaju da Hartera postigne status velikih svjetskih festivala na koje dolazi preko deset tisuća ljudi, organizatori razmišljaju premjestiti festival ili na Grobnik ili na uvalu Voz na Krku, koja im je još atraktivnija lokacija.

U prodaji su već festivalske ulaznice po cijeni od 220 kuna, a mogu se kupiti u Dallas music shopu, dok će se dnevne karte moći kupiti od 1. lipnja.
Više informacija na www.hartera.com

Turbonegro


- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SAMPLED NIGHT

Koliko ste puta slušajući mjuzu na radiju ili uživajući u cd-u omiljenog benda imali onaj "deja vu" efekt, kao da je nekad, negdje netko svirao ili pjevao nešto slično, odnosno isto?
Današnja glazbena industrija obara rekorde u krađi ideja i obrada, a posebno se specijalizirala za "sitnu" krađu malih dijelova pjesama - sampleova.

U nedjelju, 25. svibnja od 22h slušajte "Sampled night" emisiju posvećenu sempliranoj mjuzi.
Poslušajte neke od najdrskijih "posudbi", osvježite pamćenje ili jednostavno obogatite svoju urbanu glazbenu kulturu.

Tracklist:
Caroll Williams - Love is you (Spiller - Groovejet)
Chaka Khan - Fate (Stardust - Music sounds better with you)
Rick James - Superfreak (MC Hammer - Can't touch this)
Taana Gardner - Heartbeat (Ini Kamoze - Here comes the hot stepper)
Jimmy Bo Horne - Let me be your lover (Stereo MC - Connected)
Hall & Oates - I can't go for that (Simply Red - Sunrise)
Carly Simon - Why (Glamma Kid & Shola Ama - Why)
Max Romeo & Upsetters - Chase the devil (Prodigy - Out of space)
Herbie Hancock - Cantaloop (US3 - Cantaloop)
Marlena Shaw - Woman of the Gheto (BlueBoy - Remember me)
Chic - Soup for two (Modjo - Lady)
Korgis - Everybody's gotta learn sometime (Baby D - I need your lovin')
Vera Hall - Troubled so hard (Moby - Natural blues)
Average white band - Stop the rain (Leena Conquest - Boundaries)
Bessie Jones - Sometimes (Moby - Honey)
Carrie Lucas - Dance with you (Armand Van Helden - You don't know me)
Detroit Spinners - It's a shame (Monie Love - It's a shame my sister)
Englebert Humperdinck - From here to eternity (Kinobe - Sleep into something more comfortable)
Gwen MacRae - All this love that i'm giving (Cassuis - Feeling for you)
Kool & The gang - Summer madness (DJ Jazzy Jeff & The fresh prince - Summertime)
Locksmith - Far beyond (Basement Jaxx - Red Alert)
Michael Wycoff - Lookin' up for you (Zhane - Hey Mr DJ)
The Delfonics - Ready or not here I come (The Fugees - Ready or not)
Ann Peebles - I can't stand the rain (Tina Turner - I can't stand the rain)
Archie Bell & The Drells - Strategy (Faithless - Muhammed Ali)
The Detroit Esmeralds - Baby let me take you (De La Soul - Say no good)
George Duke - I love you more (Daft Punk - Digital Love)
O'jays - Backstabbers (Angie Stone - Wish I didn't miss you)
Barbara Lynn - I'm a good woman (Moby - Another woman)
Eddie Brickel & The new bohemians - What I am (Tin Tin Out - What I am)
Gals & Pals - Blue on Blue (Royksopp - So easy)
Johnny Taylor - What about my love (Shapeshifters - Lola's theme)
Keni Burke - Rising to the top (LL Cool J - Around the way girl)
Linda Lyndell - What a man (Salt 'n' Pepa & En Vogue - Whatta man)
Mary Jane Girls - All night long (Mary J Blige - Mary Jane)
Sly & The family stone - Into my own thing (Fatboy slim - Weapon of choice)


dexter
- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.05.2008., utorak

Stoned - Emisija o stoner rocku - četvrta epizoda

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz

U ovoj emisiji predstavit ćemo najznačajnije južnjačke stoner bendove.
Osim Black sabbatha u njihovoj glazbi može se čuti i utjecaj Lynyrd Skynarda.
Dakle danas, Down, COC, Alabama Thunderpussy, Karma to Burn i The Sword.

Down

Down su počeli 1991. godine kao projekt bend pjevača Pantere Philipa Anselma. Bend nastaje u New Orleansu te uz metal i stoner uzimaju elemente legendarnog southern rock sastava Lynyrd Skynyrd.
U bendu su još svirali članovi grupe Corrosion of Conformity i Crowbar. Oni su kao prijatelji snimili demo snimku od tri stvari. Riječ o snimci se proširila, pa su fanovi tražili objavljivanje iste. Stoga Electra records potpisuje ugovor s bendom i 1995. godine izlazi im prvi album NOLA. album odmah postiže platinast status. Naime, Pantera je u tom trenutku bila na vrhuncu slave, što je sigurno doprinjelo prodaji albuma.
Album dobiva izvrsne kritike, a na njemu se nalazi njihov valiki hit Stone the Crow.

Nakon kraće turneje, Down su mirovali do 1999. godine kada u bend ulazi basista Pantere Rex Brown. Zatim sljedi izdavanje novog albuma Down II – bustel in your hairgrow, koji izlazi 2002. godine. Album dobiva lošije kritike nego NOLA, međutim bolje se pozicionira na Billboardovoj listi, što hoće reći da ga je publika bolje prihvatila.
Zbog navedenog albuma Anselmo napušta Panteru. Naime, iako je krajem 2001. obavjestio svoje sudruge da uzima pauzu od muzičkog rada, čitaj problemi sa zdravljem, drogom i alkoholom, zog čega je odgođeno snimanje novog albuma Pantere, Anselmo je snimio navedeni drugi Downov album i album za njegov drugi bend projekt Superjoint ritual. To je naljutilo braću Abbot i Pantera se raspada. Kako je 8. prosinca 2004. ubijen gitarst Pantere Dimebag Darrell Abbot, isključila se ikakva mogućnost obnavljanja tog sastava, pa se Anselmo u potpunosti posvećuje svojim projekt bendovima, a najviše Downu.
Stoga, 2007. izdaju novi album Down III – over the under.
Momentalno su na turneji sa The Swordom i Metallicom.

Pjesma: Stone the crow



Corrosion Of Conformity

Corrosion Of Conformity nastaju 1982. u Sjevernoj Karolini. U početku su bili Hard Core, pa zatim thrash metal bend. Kao takvi stekli su veliku slušanost i izdali tri albuma Eye for an Eye 83., Animosity 85. i Technocracy 87.
Nakon toga mijenja se postava i u grupu dolazi gitarista Pepper Keenan, koji mijenja zvuk benda uvodeći elemente bluesa, te COC postaju sve više stoner bend.
Snimaju album Blind, nakon čega Keenan pruzima vokale, a bend se u potpunosti okreću stoneru. Za Columbia records izdaju 1994. godine album Deliverance.
U to vrijeme kreću na turneju s Metallicom.
Album Wiseblood izlazi 1996. godine, a sljedi ga album American Volumen Dealer 2000.
Posljednji album In the Arms of God izlazi 2004. godine. S njega vrijedi izdvojiti uvodnu pjesmu Stonebreaker.
Momentalno bend pauzira budući se Peper Keenan u potpunosti posvetio svirci s grupom Down.
Zanimljivo je da je na dva njihova albuma gostovao James Hetfield, iako nije bio potpisan, a Keenan je bio na audiciji za novog basistu Metallice.

Pjesma: Stone breaker




Alabama Thunderpussy

Alabama Thunderpussy nastaju 1996. godine u gradu Richmond u Virginiji. Prvi album Rise Again im izlazi 1998. godine. U iduće dvije godine izdaju albume River City Revival i Constellation. Staring at the Divine je ime njihova četvrtog albuma koji izlazi 2002. godine. Zatim dolazi do promjena u bendu i potpisuju za Relapse records.
Z asvoju novu diskografsku kuću izdaju album Fulton Hill, a prošle godine izdali su posljednji CD Open Fire.
Osim kao stoner, on se karakteriziraju i kao Southern metal bend.

Pjesma: Void of harmony



Karma to Burn su se formirali 1997. godine u Morgantownu West Virginia.
Oni sviraju isključivo instrumentale, a svoj pravac su prozvali Malternative.
1997. izdaju eponimni album za diskografsku kuću Roudrunner records. Sljedeći album Wild, Wonderfull Purgatory izdaju 1999.
Posljednji album Almost Heaten izašao je 2001. godine. Iduće godine bend se raspada, a njihov bubnjar Rob Oswald odlazi svirati u bend Nebula.
Zanimljivo je da su na posljednja dva albuma kompozicije imenovali isključivo brojkama.

Pjesma: Eight





The Sword

The Sword su nastali 2003. godine u Autinu, država Texas. U početku su išli na turneju s bendovima Nebula i Cluch.
Prvi album «Age of Winter» im izlazi 2006. godine.
Njihovi tekstovi se često bave skandinavskom mitologijom i inspirirane su fantazi romanima.
Krajem 2007. izdaju split EP s švedskim bendom Witchcraft, a jedna od pjesama je obrada hita Led Zeppelina Imigrant Song.
U travnju ove godine izašao im je posljadnji album Gods of the Earth, koji se mogao downloadati na njihovom myspaceu.
Momentalno su na turneji s Downom i Metallicom.

Pjesma: Freya



U idućoj emisiji idu ostali stoner bendovi iz SAD-a, pa onda za dva tjedna krećemo vidjeti kakva je europska stoner scena.


- 10:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.05.2008., ponedjeljak

Najavljena "Priredba"

Danas je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljena ovogodišnja, druga po redu «Priredba».
«Priredba» će se ove godine održati od 26. do 29. lipnja u kampu Preluk. Naime, osim muzičkog djela programa, organizatori udruga ri rock i masa:kru su istaknuli i kamp u kojemu će se održavati radionice ronjenja, penjanja po umjetnoj stijeni, filma i natjecanja u briškuli i graničaru.
Stoga je ovogodišnja Priredba najavljena kao idealno mjesto za bijeg iz stresne civilizacije i opuštanje uz sunce, more, glazbu i sport.

Prvog dana, 26. lipnja, nastupaju regionalni DJ-i. dok je idući dan rezerviran za svijezde svjetske elektronske glazbe, odnosno Sub Focus, koji je jedan od najprodavanijih Drum 'n' bass producenata, a surađivao je i sa legendarnim Prodigyem. Nakon njega nastupa The Panacea, koja stiže iz Berlina, a radi se o jednom od najvećih imena mračnog drum 'n' bass zvuka. Drugi dan priredbe zaključuje domaći breakbeat band Tobogan.
Subota je rezervirana za rock sastave. Od međunarodnih sastava nastupit će Mugison iz Islanda koji je okarakteriziran kao nešto između Tom Waitsa i ambijentalne elektronike. Ove godine je svirao na turneji s grupom Queens of the Stone Age. Iz Kanade stiže bend Invasives koji su nastavljaći zvuka NoMeansNo-a, koji su svirali prošle godine na Priredbi.
Od riječkih bendova nastupit će Mandrili i perspektivni mladi bend koji svoju muziku nazivaju Evil Pop Ishiatz, a iz Zagreba stiže rock bend Ruiz.
Posljednjeg dana publiku će zabavljati regionalni DJ-i.
Organizatori su momentalno u pregovorima sa većim stranim imenima, a s jednima je već potpisan ugovor.
Više informacija možete dobiti na www.priredba.net

Ishiatz

- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.05.2008., petak

STILL NOT HAVING A CRUMB OF UNDERSTANDING FOR VEGGIES!!!

- 18:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Feštajte ovaj vikend u Opatiji i Baški

Mjesni odbor Tošina-Opatija po prvi puta organizira kulturno-zabavnu manifestaciju „Dani Tošine“. Cilj manifestacije je obogatiti društveni život zaspaloga grada i okupiti stanovnike u raznim kulturnim, sportskim i društvenim događanjima. Tošina je inače dio Opatije iznad Voloskog, a poznata je po mnogim lokalnim legendama...

„Dani Tošine“ je dvodnevna manifestacija. U petak, 9.5.2008. sa početkom u 16.30h održat će se malonogometni turnir „četiri opatijska mesta“ koji će pokazati gdje se igra nabolji mali nogomet u gradu; Opatiji(centar), Voloskom, Tošini ili Kosovu. U subotu, sa početkom u 19h, predviđena je večernja fešta uz zvukove Duleta Bonace, te Maria Furke i Štićenika.

Igralište na Tošini nosi poseban značaj mjesto u antologiji urbanih legendi među kojima se posebno ističe igranje brojnih poznatih nogometaša, glazbenika, a posebno je zanimljivo i to što je Let 3 svoj spot za prvi veliki hit „Izgubljeni“ snimio upravo na spomenutom igralištu.

Posebno mjesto u ovoj priči svakako zauzima i rock klub „Quorum“ u narodu poznat kao „mali Quorum“ koji je svojim počecima kasnih 80ih na istočni dio grada, koji je bio bliži Rijeci, imao poseban utjecaj. U njemu su se okupljala mnogobrojna poznata rock i alternativna imena iz cijele Hrvatske (Branimir Štulić, Momčilo Bajagić, Milan Mladenović, Jura Stublić, Rade Šerbedžija itd.), organizirali su se koncerti i performansi, a i danas (iako nije u pogonu već godinama) budi s nostalgijom sjećanja na nezaboravne dane kod starijih generacija. Atomsko sklonište koje se nalazi ispod igrališta bilo je još jedno važno mjesto na mapi riječke rock scene. Tu su svoje rifove kasnih osamdesetih uvježbavali LET 3, En face, Cacadou look, Fit i brojni nezaboravni bendovi kao što su „Pohane dlake“ i sl.


(Igralište Tošina u spotu Izgubljeni)

*************************************************************************************************

U sklopu manifestacije Crna ovca koja se ove godine održava od 9. do 11. svibnja u Baški na otoku Krku, nastupaju Hladno pivo. Nastup je zakazan za subotu 10. svibnja u 21 sat, na centralnoj pozornici, a ulaz za sve posjetitelje je potpuno besplatan. Program Crne ovce započinje u petak 9. svibnja izložbom Goranske vunarice, numizmatičkim predavanjem, nastupom klape Zvonimir te navečer nastupom grupe Largo. Subotnje jutro rezervirano je za sportske aktivnosti, planinarenje do mrgara Ljubimer, dizanje u balonu, paragliding i centralni sportski događaj–regata Corinthia Cup za klasu Optimist i Laser. I ove će godine posjetitelji moći promatrati šišanje ovaca u posebno postavljenom mrgaru na rivi, vidjeti kako su izgledale stare bašćanske sobe u Etno peep showu, a Halubajski zvončari će svojom zvonjavom zaokružiti ovčji ugođaj u Baški. Kulturno-znanstveni program obuhvatiti će vrlo cijenjena predavanja prof. Korada Korlevića, Petra Žica i Bože Mimice, a nastavit će se kolaž-predstavom Zijaha Sokolovića. Subotnju večer zaključit će Hladno pivo te grupa Largo. Detaljne informacije mogu se potražiti na web stranici www.crnaovca.com.hr. Organizatori Crne ovce su Općina Baška, TZ Općine Baška, SD Vihor, Udruga Sinjali, marketinška agencija Studio Conex i Predikat.

- 12:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

08.05.2008., četvrtak

Opatijske Barufe 5

Image Hosted by ImageShack.us

Danas je u dućanu Nova glazbala održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen muzički festival Opatijske barufe – epizoda 5: prvoklasna banana – opšta tarapana. Konferenciji su nazočili organizator Damir Tomić i Damir Martinović Mrle iz skupine Let 3.
Barufe će se održati 16. i 17. svibnja u Opatiji na Ljetnoj pozornici. Svirka počinje u 16 sati, a traje do 24. nakon čega se nastavlja u zatvorenom prostoru, u klubu Colloseum.

Na festivalu će nastupiti ukupna 22 benda. Headlineri za petak su Kud Idijoti, a za subotu Let 3. Osim njih na Ljetnoj će u petak nastupiti Pasi, One Piece Puzzle, Analena, Mandelbrot Set, Burning Nicola, What the Funk i Muhe bez glave, a u subotu će na Ljetnoj nastupiti Mandril, Viva Glorio, Morso, Cherkezi United, Carmina Puttana, Wind fuckers, Intonic i Fliper.Na afteru u Colloseumu prvi dan nastupit će Psihodelic, My Buddy Moose uz goste, a drugog dana na afteru nastupit će Adam and His Nucelar Rockets i Valungari.

Povodom prvoga nastupa na Ljetnoj pozornici i prvog anastupa u Opatiji nakon deset godina, Mrle, inače i sam Opatijac, održao je samo dio performanca koji će pratiti opatijski nastup. Naime, sljedeći parolu festivala da je Opatija u banani, Mrle i njegov sudrug Doktor su stvorili goluba iz divovskoga penisa koji bi trebao vratiti Opatiji izgubljeni kulturni i društveni život.
Naime, počeci Leta 3 se veže upravo za Opatijski klub 48, a prema riječima Mrleta opatijska scena u kojoj su u to vrijeme djelovali i Termiti je neko vrijeme bila razvijenija od riječke.
Nakon zatvaranja kluba 48, po Riječima Mrleta, u Opatiji je sve zamrlo. Zanimljivo je da su pjesme za prvi album Leta 3 Two dogs fucking nastale upravo na probama u Ičićima.

Organizator festivala Damir Tomić istaknuo je kako se ovim festivalom želi pružiti dobar rock and roll, ali i ukazati na problem sve većega zamiranja Opatije, odnosno njenoga pretvaranja u grad muzej. Time mladi Opatije iskazuju sve veće nezadovoljstvo prema pretvaranju Opatije u tzv. elitni grad, čime se negiraju ljudske potrebe za kulturom i onemogućuje dostojanstven život građana.
Ipak, pozdravlja podršku koju je Grad Opatija dao festivalu.

Karte za festival mogu se kupiti u Dallas shopu, dućanu Nova glazbala, na Ljetnoj pozornici, u caffe baru Morčić u Opatiji i Društvenom domu u Lovranu. Cijena ulaznice za oba dva dana iznosi 75 kuna, a za jedan dan 50 kuna.
Za više informacija posjetite www.op-barufe.com.

My buddy moose


- 13:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.05.2008., srijeda

Studentski prosvjedi

Nakon srednjoškolskih, danas su se u Rijeci, Zagrebu, Osijeku,Varaždinu, Karlovcu, Šibeniku i Splitu održali studentski prosvjedi. Unatoč sastanku s ministrom Draganom Primorcem koji je održan s predstavnicima Biološkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, a na kojem je i sam ministar podržao prosvjedne zahtjeve studenata studentski prosvjedi su se održali.
Studenti zahtijevaju da se poštuju uvjeti po kojima su upisali studij, da se svakom studentu omogući upis u diplomski studij bez plaćanja školarine i ECTS bodova te da jedini uvjet za upis istog bude završen preddiplomski studij. Studenti žele i titule prepoznatljive na tržištu rada kao i ravnopravno sudjelovanje u kreiranju nastave, da rezultati anketa o kvaliteti nastave budu javni te da u provjeri istih sudjeluju studenti, da se poštuju studentska prava te poboljša kvaliteta nastave i odnos na relaciji profesor-student.
Gradonačelnik Vojko Obersnel sastao se s predstavnicima studenata koji smatraju da je lokalnoj samoupravi u interesu razvoj kvalitetnih akademskih građana kao i uključivanje u rad Sveučilišta s ciljem stvaranja grada znanja.
Obersnel je na početku sastanka priupitao studente kako im može pomoći, na što su se oni prvo osvrnuli na probleme s provedbom Bolonjskoga procesa.
Naime, poput učenika koji nisu protiv državne mature kao takve, tako niti studenti nisu protiv samoga Bolonjskoga procesa, već se protive njegovom nespretnom provođenju, odnosno neusklađenosti upisnih kvota, nejasnih podjela na prvostupnike i magistre znanosti i već navedeno protive se plaćanju diplomskog studija.
Kao konkretni lokalni problem istakli su studij kulturologije. Naime, kulturolozi su godinu dana prije drugih studijskih grupa krenuli u program prema Bolonji pa stoga sada moraju plaćati diplomski studij.
Također su zamolili gradonačelnika neka smanji cijenu studentske pokazne karte, odnosno omogući besplatni prijevoz za studente. On je na to odgovorio da Grad pokušava olakšati problem prijevoza za studente tako što oni plaćaju samo 40% ukupne cijene pokazne karte za javni gradski prijevoz. Nije im obećao besplatnu kartu kao što je imaju zagrebački studenti jer bi to impliciralo povećanje prireza na dohodak koji u Rijeci iznosi 6,25 dok u Zagrebu iznosi 18% i takav višak, ali i drugačiji porezni sustav koji se odnosi na Zagreb kao glavni grad, olakšavaju Zagrebačkoj vlasti uvođenje besplatnih studentskih karata dok je to u Rijeci teško izvodivo jer bi se rastom prireza smanjile plaće. Na problem premalenoga smještaja za studente, rekao je da će se to riješiti izgradnjom kampusa.
Studenti su se posebno kritički osvrnuli na Studentski zbor kojemu zamjeraju što ih nije podržao u prosvjedima, ali i netransparentno baratanje velikom novcem kojega dobivaju iz državnog aproračuna.
Kritizirali su i Studentski zbor Rijeka zbog nepravilnosti prilikom provođenja studentskih izbora gdje je vrh studentskog zbora protežirao svoje poznanike. Osim toga smeta im trošenje novce na projekte koji ne bi trebali biti u domeni Sveučilišta kao što je hodočašće u Međugorje, buduće bi takve programe trebale organizirati druge institucije, primjerice crkva.
Istaknuli su da se novac za studentske projekte dijeli po prijateljskoj bazi, a optužili su vođu Studentskog zbora Rijeka Tomislava Čengića da je 2006. na jednom sportskom natjecanju studenata fizički napao jednu djevojku za što postoji zapisnik zaštitara i niz očevidaca.


Studenti su se okupili u 12 sati na Jadranskom trgu. Na transparentima su se mogle pročitati parole "Bolonja se do sada samo teoretizirala, vrijeme je da se primijeni", "Bolonja nije ulaznica za EU", "Svi smo mi za Balkanski proces" i "Moj dekan brine samo za svoju fotelju". Nakon prosvjedne povorke na Korzu krenuli prema rektoratu, usput zaustavivši promet. Kod rektorata, nakon desetminutnog pozivanja, ispred ulaza obratio im se rektor Danijel Rukavina riječima kolegice i kolege, na što su mu prosvjednici dobacili «drugarice i drugovi» uz veliko odobravanje. Rukavina rekao da nije dobio niti jedan zahtjev, na što su mu prosvjednici odgovorili gromoglasnim negodovanjem. Također ih je uputio na institucionalno rješavanje problema preko Studentskog zbora, na što su prosvjednici odgovorili «Lopovi, Lopovi» i «Ulizice» jasno izražavajući što misle o Studentskom zboru. Rukavina je govorio što Sveučilište namjerava učiniti za studente, na što su mu prosvjednici odgovorili "Dosta je riječi, hoćemo djela".
Rukavina se uz negodovanje prosvjednika povukao u Rektorat, ipak na kraju su neki od prosvjednika otišli na razgovor sa Rukavinom.
Po reakcijama studenata može se zaključiti da oni nisu zadovoljni niti obećanjima Ministra Primorca, već su to nazvali prazni riječima
Svoje negodovanje su izrazili i postdiplomci, koji smatraju da bi također trebali imati pravo na jeftiniji javni prijevoz i hranu, budući da po novom sustvau studiraju na gotovo jednak način kao i dodiplomci
Uglavnom, može se zaključiti da je današnjih tristotinjak prosvjednika održalo najuspješnije studentske prosvjede u Rijeci, iako su mnogi bili skeptični.


- 14:21 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.05.2008., utorak

LISTA ZA RIJEKU I RUŠENJE SUŠAČKOGA KOLODVORA

Lista za Rijeku poslala je priopćenje u kojemu izražava zgražanje nad barbarskim i potpuno nepotrebnim rušenjem starog sušačkoga kolodvora. Smatraju da je zgrada morala biti sačuvana zbog velikoga broja organizacija civilnoga društva, stručne javnosti koje su se angažirale na njezinom očuvanju kao i zbog Riječana za koje je imala emocionalnu vrijednost.
Događaj rušenja sušačkoga kolodvora i posvemašnja nezainteresiranost aktualne gradske uprave i gradonačelnika, kažu, pokazuje upravo nevjerojatno odsustvo senzibiliteta prema bilo kakvom obliku riječke povijesne i kulturne baštine.
Postavljaju pitanje, koji su zapravo pravi razlozi ovakvogaponašanja prema riječkoj tradiciji i zašto je gradonačelnik u baš svim spornim slučajevima zaštite kulturno-povijesne baštine starije od 1945. godine, ili stao na stranu rušenja ili se pokušao sakriti iza drugih institucija?


- 12:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stoned - emisija o stoner rocku - epizoda tri

Večeras u 20 sati na 98,4 MHz


U ovoj emisiji bavit ćemo se stoner sastavima s američke istočne obale. Odnosno, scenom New Jersya iz koje je izronio Monster Magnet, psiho rock bend i drugi sastavi koji su povezani s njima - Atomic Bitchwax i Black NASA. Emisiju će zaključiti jedni od prvih stoner bendova The Obesessed.

Monster Magnet

Monster Magnet su uz Kyuss pioniri stoner rocka.
Nastali su 1989. godine u New Jersey-u. Osinivač benda je Dave Wyndorf, pjevač i povremeno gitarista, koji je i jedini konstantni član benda.
Na početku su se zvali Dog of Mistery i Airport 75, da bi se na koncu prozvali Monster Magnet prema igrački iz šezdesetih godina.
Prvo izdanje im je eponimni EP izdan za njemačku diskografsku kuću, na kojem se nalaze rane verzije pjesama koje će se kasnije naći na njihovim albumima Spine of God i Powertrip.
Prvi album Spine of God, smatra se klasičnom stoner pločon. Izašao je 1992. za Caroline records i obilježavaju ga psihodelične hard rock pjeme, koje traju redovito preko šest minuta poput pjesme Spine of God. Stvari su na tragu benda Hawkwind, dok je za singl izabrana rokerska Medicine, za koju snimaju spot. Osim Hakwinda na bend su utjecali i žešći sastavi kao MC5 i The Stooges, ali i sveprisutni Black Sabbath.

Pjesma: Medicine



Kreću na turneju sa Soundgardenom, a zatim izdaju EP Tab, na kojoj se nalazi istoimena pjesma koja traje 32 minute.
Naakon toga mijenjaju gitaristu, iz grupe Atomic Bitchwax dolazi Ed Mundell, a bend se više okreće prema rockerskijem zvuku postepeno smanjujući improvizacije.
S novim gitaristom snimaju album Supejudge, koji je izdan za major label, no nije se dobro prodavao, dok je idući album Dopes to infinity bolje prošao na tržištu, a video spot za pjesmu Negasonic Teenage Warhead se često vrtio na MTV-u.
No album Powertrip, izašao 1998. konačno se uspjeva dobro prodati, i dostiše status zlatne ploče.
Powertrip je ćisti Hard Rock album s najmanje elemenata psihodelije, a bend odlazi na turneju sa Metallicom, Aerosmithom i sličnima.
Dvijetisućite sljedi album God Says No, nakon čega slijedi kraća pauza izazvana trzavicama u bendu. 2003. izdali su Greatest hits, a 2004. novi album Monolitic Baby!
Izavanje idućeg albuma 4 Way Diablo je odgodio overdose pjevača Wyndorfa. Kako je Wyndorf preživio, prošle godine im je izašao album na kojemu se nalazi izvrsna obrada pjesme Rolling Stonesa 2000 ligt years from home, koja se nalazi na albumu Their Satanic Majestic Request.
Niz pjesama Monster Magneta se može čuti na soundtrackovima Hollywoodskih filmova, poput Look to aour orb for the warning koja se nalazi na soundtracku filma Matrix ili Heads Explode koja se nalazi na soundtracku filma Dracula 2000.

Pjesma: Twin Earth




The Atomic Bitchwax & Black NASA

Atomic Bitchwax nastaju 1992. godine, a osnovao ga je sadašnji gitarista Monster Magneta Ed Mundell i jedini konstantni član benda Chris Kosnik.
Iako je u početku Monster Magnet bio Muundellov projekt sa strane. nakon dva izdana albuma s Bitchwaxima, Atomic Bitchwax 1 i 2, u potpunosti se posvećuje Monster Magnetu koji se pokazao tržišno uspješnijim sastavom.
Glavni utjecaji benda su blues rock sastavi 70-ih, MC5 i The Stooges, a većinom sviraju instrumentale.
Nakon odlaska Mundela izdali su još dva albuma, originalno nazvan 3 i posljednji album 4 koji će izaći ove godine, a ljudi će ga moći downloadad i sami remiksirati pjesme.

Black nasa su bend projekt osinvača Atomic Bitchwaxa Chris Kosnika. Za razliku od Bitchwaxa koji više sviraju instrumentale, Black nasa je više komercijalniji bend sa melodičnim refrenima.
Ipak poput Bitchwaxa, bend je inspiriran zvukom sedamdesetih.
Do sada su izdali dva albuma Black NASA 2002. i Deuce 2004.

Pjesma: The last of V8 interceptors





The Obsessed

The Obsessed su jedan od prvih stoner bendova koje je osnovao Scott Wino Weinrich početkom osamdesetih u gradu Potomac.
Prve snimke su im objavljene na kompilaciji Metal Massacre VI diskografske kuće Metal Blade.
Sredinom osamdesetih se privremeno rspadaju, a Wino snima ploče s bendom Saint Vitus.
Ipak, 1990. godine snima prvi album s Obsessedima, a drugi album Lunar Womb snimaju iduće godine.
Posljednji album The church Within izlazi 1994. godine. Nakon toga se raspadaju, A Wino formira bend Spirit Caravan.
Wino je sudjelovao na Grohlovom albumu Probot i otpjevao je pjesmu The Emerald Law.
Neki od članova Obsesseda bili su bubnjar Melvinsa Dale Crover i basista Kyussa Scott Reeder.


Pjesma: Touch of Everithing



U idućoj emisiji idemo na jug SAD-a. Čekaju vas Alabama Thundrepussy, Down i ostali hillbilly stoneri.


- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.05.2008., ponedjeljak

Gradska vlast odbija odgovornost za rušenje Sušačkog kolodvora

Danas je gradonačelnik Obersnel održao redovitu mjesečnu konferenciju za novinare. Na njoj se osvrnuo na pitanje odgovornosti gradske vlasti za rušenje Sušačkog kolodvora, koje su ovih dana postavili riječki ekološki aktivisti i Primorsko goranski savez.
Obersnel odbija odgovornost, budući je od definiranja trase ceste prošlo 22 godine, stoga smatra smiješnim to što se njega optužuje za rušenje kolodvora. Naime, Obersnel je svoj stav poput aktivista pred nekoliko dana, potkrijepio kronologijom planiranja trase, onoga što je danas državna cesta D – 404. Prema kronologiji cesta je prvi put planirana u prometnoj studiji za Opatiju, Rijeku i Crikvenicu, 1984. godine, a u plan Grada rijeke unesena je 1986. godine. Trasa ceste je usklađena sa zahtjevima Luke Rijeka i Hrvatskih željeznica 1986. godine, stoga, može se zaključiti, da bi navedene tvrtke trebale odgovarati za rušenje Sušačkog kolodvora.
Dodao je da su cijelo vrijeme bile održavane javne rasprave o planu na koje su slobodno mogle doći sve udruge, građana ili sami pojednici.
Naglasio je da je on sam u okviru svojih mogućnost pokušao naći drugo rješenje za Sušački kolodvor, no zbog spleta nesretnih okolnosti bilo je prekasno da se nešto napravi.

Još je rekao kako mu je osobno žao što je zgrada srušena, jer je bila lijepa, ali je ukazao na neozbiljnost kritika. Naime, rekao je du su neutemeljene tvrdnje da su neke kamene ruševine kolodvora vrijedne tisuće eura, budući u kolodvoru nema niti jednog kamena, već su to sve imitacije od betona, što prema Obersnelovom mišljenju ukazuje da kritičari nisu prije niti bili na mjestu gdje se nekada nalazio Sušački kolodvor, te sva pozivanja na odgovornost gradskih vlasti drži za jedini način izražavanja političkih aktivnosti.
Na kraju je zaključio da Grad ne može tražiti zaštitu kolodvora jer je to u nadležnosti ministarstva kulture, koje nije dalo niti jednu službenu izjavu na traženja Grada o očuvanju Sušačkog kolodvora.

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.05.2008., petak

Kulturno umjetnička događanja u gradu

Večeras se u prostorijama udruge Spirit s početkom u 19:30 održava promocija video spota pjesme «Želim...» U izvedbi Denno feat. Mateya.
Spot će se moći pratiti posredstvom Video streama na Internet adresi www.poriluk.com gdje će svakih "punih" pola sata biti emitiran video "ŽELIM..." Ostali tajming streama sačinjavaju druge video snimke u produkciji Spirit-AWE koja potpisuje i video spot "ŽELIM..." Stream traje od 19-24 sata.

********************************************************************************************

U Rijeci se od 1. do 15. svibnja održava peto izdanje već tradicionalne međunarodne umjetničke radionice, poznate pod nazivom ART CAMP TARSA. Ideator i voditelj radionice je riječki i zagrebački umjetnik Dejan Kljun, od kojega su tijekom posljednjih godina pokrenute brojne zanimljive inicijative i projekti na našoj art sceni. Dejan Kljun će osobno voditi radionice Uvod u materiju, rad u kamenu, drvu, glini i metalima, te crtanje, slikanje i modeliranje u značenju pripreme mape za upis na umjetničke studije. Pored rada na prostoru terase pred Pythonom na Muzejskom trgu, pojedini segmenti programa Art camp Tarsa – e održat će se i u prostoru Udruge Korak ispred na adresi Kružna 6.
Na Dan oslobođenja Rijeke, sutra, u Galeriji moći umjetnika bit će izveden skulptorski performans. Otvorenje će započeti u 19 sati u prostoriji na vrhu Riječkoga nebodera. Performans se sastoji u akciji kiparskoga portretiranja Damira Čargonje Čarlija, a u klasičnom kiparskom materijalu glini, kojemu je upravo Kljun posvetio posebnu umjetničku pozornost tijekom posljednjih dvije godine. Kiparska studija Čargonjinog lica konceptualno korespondira s temom traženja i ispitivanja identiteta.

******************************************************************************************


- 12:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Rušenje Sušačkog kolodvora

Danas je nastavljeno s rušenjem Sušačkog kolodvora. Srušen je dio zgrade okrenut prema moru, a u tijeku je bilo rušenje prvog tornja.
Za sada je ostavljen sjeverni toranj i sjeverni dio zgrade, no hoće li tako ostati?
Ponovno su članovi Građanske inicijative Destruktivista, Zoran Licul, Helga Paškvan i Aleksandar Božić održali performans kojim su izrazili neslaganje s rušenjem Sušačkog kolodvora.
No prije performansa nazočnim novinarima podjelili su materijale s kronologijom odluke o rušneju kolodvora.
Naime, već je 1982. godine Generalnim urbansitičkim planom Grada Rijeke predviđeno da na mjestu Sušačkog kolodvora prolazi trasa gradske ceste, ne obazirući se na kulturnu i povijesnu vrijednost objekta. U materijalima se navodi da je takav plan nelogičan, jer je Konzervatorski zavod uvjetovao da krov kolodvora bude obnovljen istom vrstom crijepa kakvom je izvorno bio pokriven.
Zatim je 1998. godine Grad Rijeka ishodovao lokacijsku dozvolu za projekt navedene gradske ceste te iselio stanare iz naseljenog dijela kompleksa Sušačkog kolodvora.
2003. godine projekt gradske ceste postaje državnom investicijom, naime gradska cesta postaje državna cesta D- 404, a glavni investitori su Hrvatske ceste, a projektant Rijekapromet. Od tog dana ishoduju se građevinske dozvole, a 2005. godine GP Krk gradi most preko Riječine u blizini Sušačkog kolodvora, koji dan danas nije stavljen u funkciju. U tom razdoblju Konzervatorski odjel ne čini ništa kako bi zaštitio Sušački kolodvor te se oglušuje na niz apela za spašavanje kolodvora.
U materijalima je navedeno da je koordinator Riječkog ekološkog pokreta, Mićo Antolović, 2005. godine u Gradskom vijeću postavio pitanje odgovornosti gradskih vlasti za predviđeno rušenje Sušačkog kolodvora, budući, kako je već navedeno, rušenje se već predvidjelo 1982. godine donošenjem GUP-a, a cesta nije bila državna, već gradska. Vijećnici ne postavljaju pitanje odgovornosti vlasti, a gradonačelnik Obersnel izjavljuje da su za rušenje krive Hrvatske ceste, odnosno više razine vlasti u Zagrebu.
Zanimljivo je da je PGS nedavno održao peticiju protiv rušenja Sušačkog kolodvora, iako 2005. PGS-ovi vijećnici nisu podržali inicijativu REP-a i Miće Antolovića za spas kolodvora, te nisu postavili gradskoj vlasti pitanje odgovornosti za rušenje.
Zatim u travnju 2006. Drštvo povjesničara umjetnosti podnosi Konzervatorskom odjelu zahtjev za zaštitom od rušenja Sušačkog kolodvora s prijedlogom djelomičnog očuvanja objekta prolaskom ceste između dvaju tornjeva kolodvora. Odgovor nikada nije usljedio.
Zahtjev za očuvanjem Sušačkog kolodvora Konzervatorskom odjelu poslali su i udruga Otvoreni krug i riječki ekološki pokret, no niti oni nisu dobili odgovor. Za očuvanje kolodvora su se zalagali i udruga Spirit, Udruga studenata povijesti i umjetnosti Filozofskog fakulteta Rijeka, da bi na kraju, 30. travnja Građanska inicijativa destruktivizma postigla dogovor s predstavnikom Hrvatskih cesta koji se usmeno obvezao da neće rušiti jednu trećinu Sušačkog kolodvora, odnosno sjeverni toranj i sjeverno pročelje.
Zatim je usljedio perfomans. Prvo su sprejem na cesti ispred ruševine napisali grafit «Živjelo Ober rušenje», pa su na žicu ispred ruševine stavili natpis: «Živjeli: nemar, neodgovornost, neznanje, nesposobnost, glupost». Na kraju su simbolično bacili cvijet na ruševinu.


Od svega srušenog sačuvani su samo stupovi i kapiteli, koji po mišljenju povjesničara umjetnosti Branka Cerovca imaju vrijednost od nekoliko tisuća eura. Ne zna se tko će ih preuzeti, a iako su članovi Građanske inicijative destruktivista zvali Muzej Grada Rijeke i Ervnina Dubrovića, on im se nije javio niti očitovao kome će ići navedeni vrijedni ostatci kolodvora.
- 11:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (12)
Listopad 2009 (19)
Rujan 2009 (14)
Kolovoz 2009 (11)
Srpanj 2009 (14)
Lipanj 2009 (16)
Svibanj 2009 (25)
Travanj 2009 (15)
Ožujak 2009 (25)
Veljača 2009 (20)
Siječanj 2009 (21)
Prosinac 2008 (27)
Studeni 2008 (26)
Listopad 2008 (24)
Rujan 2008 (19)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (16)
Lipanj 2008 (28)
Svibanj 2008 (28)
Travanj 2008 (21)
Ožujak 2008 (15)
Veljača 2008 (18)
Siječanj 2008 (23)
Prosinac 2007 (14)
Studeni 2007 (28)
Listopad 2007 (43)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (11)
Srpanj 2007 (18)
Lipanj 2007 (19)
Svibanj 2007 (35)
Travanj 2007 (23)
Ožujak 2007 (38)
Veljača 2007 (35)
Siječanj 2007 (33)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

opis bloga:

linkovi: