29

četvrtak

prosinac

2011

rođendansko novogodišnji post

čisto da ne iznevjerim tradiciju objavljivanja posta na rođendan :)

i u godinama u kojima ima par postova bar je bio rođendanski, podsjetnik na prolaznost ;)

malo sam u strci ovih dana, dosta obaveza a i u pripremama za doček nove koji je kod nas...bilo nam je stvarno vrijeme da dovedemo stan u red, povod je nebitan :D

ako ne stignem do kraja godina ništa napisati, želim vam sve najbolje u idućoj godini, više ljubavi, više zdravlja, više ili manje posla kako kome paše, više novaca...sve u svemu da vam bude onako kako si želite, osmijeh na lice i naprijed u ono što slijedi :)


26

ponedjeljak

prosinac

2011

popečci s puretinom

ili kako iskoristiti ostatke pečene pure od koje djeca i ja jedemo samo prsa a muž batke

iz tog razloga najviše i volim kupovati samo odreske i spravljati ih na sve moguće načine



znači, jučer je bio uobičajeni božićni ručak, pečena pura, mlinci...naravno da uvijek ostane pure koja bi se danima povlačila da je se ne iskoristi na neki drugi način

obično meso iskoristim na način da napravim nekakvu salatu, kuhani krumpir, kuhana jaja, komadi puretine, sjeckani luk, sol, papar, majoneza pa se tako pojede



danas sam odlučila nešto malo drugačije pa su nastali popečci, nema tu sad nekih pretjerano preciznih količina ;)

skinuti s pure meso koje je preostalo, sitno nasjeckati, zdrobiti dva ne prevelika kuhana krumpira, dodati šnitu kruha bez korice namočenu u mlijeku, naribati nekakvog sira na sitno oko 50 g, 2 lagano umućena jaja, sjeckanog peršina ili nečeg drugog po volji, režnjić sjeckanog češnjaka, krušnih mrvica da se dobije gusta smjesa, ne mora biti ni do kraja povezana, uspjet ćete rukama oblikovati, posoliti i popapriti prema ukusu

rukama oblikovati kuglice, spljoštiti ih, uvaljati u mrvice i peći na jako vrućem uljem dok ne dobiju boju, za prilog ostaci francuske, zelena salata



prije toga je bila pureća juha koja je trebala biti jučer ali domaćica se nije sjetila na vrijeme kupiti peršin i celer, sva sreća da dućani rade i na praznike....danas je baš pasala

25

nedjelja

prosinac

2011

sretan vam božić, produženi vikend...ili što već slavite ;)

i tako dođosmo i do zadnjeg dana ovog svakodnevnog blogiranja, kolači mi izlaze na uši ;)

na kraju balade, nisam imala nikakav kolač za danas jer se naravno sve pojelo pa sam isprobala tortu od kestena i čokolade nigelle lawson



moram priznati da me nije pretjerano oduševila, osim što teta nigella škrtari na rumu toj torti fali još aroma, morat ću to doraditi, sorry nigella :D



sastojci:

225 g tamne čokolade
6 jaja
prstohvat soli
125 g maslaca
435 g kesten pirea
2 žlice ruma - ja sam stavila 4, premalo, staviti bar 1 dl
65 g šećera



priprema:

istucite čvrst snijeg s malo soli i ostavite sa strane

u drugoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, omekšalim putrom, kesten pireom, dodajte otopljenu čokoladu, rum i trećinu snijega od bjelanjaka, kad se sve dobro izmiješalo lagano umiješajte preostali snijeg od bjelanjaka

pecite prema nigelli na 180°C 40-60 minuta, prema meni na 160°C oko 45-50 minuta, torta u sredini mora ostati još mekana, a na preporučenoj temperaturi moja pećnica bi to sve spalila :D



poslužite s tučenim vrhnjem prema želji, aromatizirajte ga nečim ;)



i sad se možemo vratiti malo i na božić i uopće na sve lijepe poruke postojećih religija kojih se većina vjernika baš i ne pridržava

recimo, ljubi bližnjega svoga kao samog sebe - koliko vidim oko sebe, toga se izgleda najteže pridržavati ili bolje rečeno, svi se toga pridržavaju, problem je samo u tome što većina ljudi ne voli samog sebe ;)

budite mi dobri, odmorite se, budite pozitivni jer je previše negativnog oko nas, pokušajte sve to staviti na ignore koliko god možete...i pokušajte se zavoljeti, je teško je, ali u tome je smisao života ;)

24

subota

prosinac

2011

sočna torta od oraha i čokolade

danas nešto definitivno po mom ukusu

smjesa koja se izmiksa, stavi peći, ohladi se i dok jedete nemate potrebu ništa drugo reći, samo, mmmmmmmmmmmm, mmmmmmmmmmm, mmmmmmmmmmmmmm......



recept za ovu tortu imam barem petnaest godina, natipkan na papiru, čudno da ga nisam izgubila, i nisam ga do sada probala, i bolje da nisam, imala bih vjerojatno 100 kg zbog nemogućnosti odhrvavanja ovoj napasti



za tortu vam je potrebno:

6 jaja
100 g tamne čokolade, otopljene
200 g maslaca
200 g šećera
200 g mljevenih oraha
50 g krušnih mrvica namočenih rumom, obilato namočenih rumom ;)



izlupajte čvrst snijeg od bjelanjaka s prstohvatom soli, ostavite sa strane

u drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom, dodajte ohlađenu čokoladu u koju ste još dok je bila topla umiješali putar narezan na kockice da i on malo omekša, dodajte orahe i mrvice, kad ste tu smjesu dobro izmiješali, dodajte otprilike trećinu snijega od bjelanjaka kojeg isto mikserom dobro umiješajte u smjesu

ostatak snijega dodajte u smjesu i lagano kuhačom umiješajte preklapajući tamnu smjesu preko snijega



pecite na 160°C oko 50-60 minuta, torta mora ostati sočna, nemojte je prepeći

po želji, možete je preliti čokoladnom glazurom, 100 g čokolade, 50 g putra, malo mlijeka, taj dio recepta sam preskočila ;)



kako se torta brzo pripremi, nenormalno je ukusna, preporučujem vam je za sutra, stignete je napraviti i uživajte ;)

najnajnajtoplije preporučujem ;)





23

petak

prosinac

2011

orahnjača

evo nas, došli smo i do nečeg konkretnijeg

brže od keksića, kuglica, medenjačića a i količina je veća, napravite orahnjaču i imate kolača bar dva dana



mislim da je to kolač kojeg sam sigurno najviše puta ispekla u životu

dok nisam prvi put sama ispekla orahnjaču, nisam nikad pojela koricu od nje, ne znam, većinom su mi orahnjače koje negdje probam prekruhaste umjesto da su kolačaste, mislim, volim ja kruh, ali kad jedem kolač onda hoću jesti kolač ;)



kad sam je sad pekla, stariji sin je izjavio, daj samo nemoj pretjerati s rumom...ja? nikada :D

što mogu kad obožavam rum u kolačima :D



ajmo na posao...što nam je sve potrebno

za tijesto:

500 g brašna, glatkog naravno
240 g putra, ostavite na sobnoj temperaturi bar 1 sat da omekša
2 žumanjka
1 1/2 žličica soli
50 g šećera
1 kockica svježeg kvasca
2 dl mlijeka



za nadjev:

500 g mljevenih oraha
230 g šećera
1 dl ruma
2 dl mlijeka

mlijeko za premazivanje



priprema:

u toplo mlijeko dodajte žlicu brašna, žlicu šećera i izmrvljeni kvasac, dobro promiješajte i pustite da se digne kojih deset minuta

za to vrijeme u posudu za miksanje ako ćete mikserom napraviti tijesto ili na radnu površinu ako ćete mijesiti rukama - preporučujem miksanje nastavcima za tijesto jer ćete ga bolje umijesiti na taj način, stavite brašno, putar u komadićima, sol, ostatak šećera, dodajte uzašli kvas i zamijesite tijesto

prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite tijesto da se diže

dok se tijesto digne, pripremite nadjev, prokuhajte mlijeko sa šećerom i kipućim prelijte orahe, dodajte rum i dobro promiješajte

kod mene je bilo jako toplo pa dok sam samljela orahe i završila s nadjevom, tijesto se već bilo diglo

tijesto podijelite na dva jednaka dijela, razvaljajte ih i premažite nadjevom gotovo po cijeloj površini, zarolajte, stavite u namašteni lim ili lim obložen papirom za pečenje, premažite mlijekom, ostavite da se diže dok se pećnica ne zagrije na 150°C

orahnjača se peče od 50-60 minuta, negdje na polovici pečenja premažite je opet mlijekom, kad je pečena opet je premažite mlijekom

kad dočekate da se ohladi odmah probajte, to je jedina orahnjača od koje jedem i okrajak ;)





22

četvrtak

prosinac

2011

pijane kuglice

danas ništa ne pečemo, samo mrljamo po dlanovima ;)

i imat ćemo jedan kratak post jer se autorici užasno spava...dok ne legne vjerojatno, što je potpuno uobičajeno, legnem u krevet i odjednom sam k'o ćuk i netopir :D



brzo, jednostavno, i djeca bi ih mogla napraviti, ako imate sitnu djecu, alkohol možete zamijeniti sokom od narandže ili jabuke....inače, baš sam maloprije skužila da u sve recepte od današnjeg do kraja tjedna ide rum, pa si vi mislite :D



preporučujem da, ako ćete raditi ove kuglice, odmah napravite duplu smjesu jer je jako mala količina, rade se malene kuglice, ispadne ih oko 35

za kuglice vam je potrebno:

100 g piškota
80 g šećera u prahu
2 žlice kakaa
1/2 žličice cimeta
80 g sitno nasjeckanih...po izboru, orasi, pistacije, bademi, lješnjaci..
2 žlice meda
6 žlica ruma...brendija, viskija...ili soka ako se ne želite opijati...onda vam se kuglice mogu zvati i trezvene ;)
šećer u prahu za ukrašavanje



priprema:

namrvite piškote, pomiješajte sa šećerom, kakaom, cimetom, orasima...dodajte med i tekućinu prema izboru, žlicom ili kuhačom pomiješajte sastojke
oblikujte malene kuglice, promjera otprilike 2 cm, odlažite ih, naravno, na papir za pečenje, obožavam taj papir rekla sam već - kad ste ih sve napravili uvaljajte ih u šećer u prahu, najjednostavniji način je da šećer u prahu stavite u manju posudicu, ubacite kuglicu i vrtite posudicu, lijepo će se obložiti a vi nećete zamazati prste - ostala sam posve čista a bila sam sva u crnom ;)

nakon toga slijedi svađanje s djecom tko će pojesti zadnju kuglicu, napravite duplu smjesu, rekla sam vam već



fotke su još i čisto ok ispale, fotkane prije posla na brzinu jer sam već kasnila.... cijelu zimu kasnim jer sat vremena snoozam alarm :D

21

srijeda

prosinac

2011

vanili kiflice

danas kiflice napadaju, čista klasika, a imate i specijalne fotke u kojima možete vidjeti odraz vlasnice bloga u kuglici :D



nedavno sam u metrou vidjela kalup za kiflice, i mislim si da ga kupim...ma kaj će mi opet si mislim, pečem kiflice jednom godišnje....eventualno dva puta



pa sad da ih i nikad više ne ispečem, kupit ću si kalup, nemam ja živaca za to mrljanje s valjčićima tijesta, nikad kraja

na kraju sam pola tijesta razvaljala i kalupima izrezala keksiće :D



a zakaj nisu sve kiflice, mi baš volimo kiflice....rekoše 'sitna' djeca...onda si ih sami radite, odgovori im najdraža mama, meni se ne da više s tim...
bože, kak su ta djeca čudna, s 3, 4 godine su radili kolačiće, prali suđe, sjeckali povrće...sve sam im dozvolila da ne bi bilo ono...nisi nam dala pa mi sad jadni ne znamo...ali ti muški mozgovi s godinama izgleda zaboravljaju sve što su naučili :P



a ništa, ajmo sad raditi kiflice da rasporedimo tekst između slika

sastojci:

350 g oštrog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
100 g mljevenih oraha ili badema ili lješnjaka, čega više imate doma
1 vanili šećer
2 žumanjka

možete mijenjati količinu brašna i mljevenih orašastih plodova naravno, manje brašna, više oraha...u tome i je čar pripreme hrane, recepti su više kao inspiracija ;)



priprema:

zamijesite tijesto od navedenih sastojaka, rukama, mikserom, kako vam drago, podijelite u nekoliko dijelova i svaki dio razvaljajte u tanku kobasicu i narežite na komadiće od oko 5 cm

komadiće oblikujte u kiflice, e tu sam se hm, hm....da ne velim kaj, jer nije svako oštro brašno baš dovoljno oštro - da pod prstima osjetite kao zrnca, ovo definitivno nije bilo, pod prstima je više nalikovalo glatkom i neću ga više nikad kupiti, pa su se kiflice teško oblikovale, zbog toga ostalo i jesu keksići

stavite ih na lim obložen papirom za pečenje, pecite na 150°C, sredina pećnice

kad dobiju malo boje, pečeni su, na dodir su još mekani ali kad se ohlade stvrdnut će se, još tople, čim ih možete primiti a da se baš ne opečete, uvaljajte u mješavinu šećera u prahu s vanilin šećerom

20

utorak

prosinac

2011

krckavi kolačići

ovo su mi vjerojatno najdraži od svih kolačića, nisam baš tip od sitnih kolača, možda i zbog toga što nemam baš naviku nešto stalno grickati, uzmem nešto konkretno, pojedem, i to je to...a još vjerojatnije zbog toga što mi se ne da s njima gnjaviti (kak sam pristojna, htjela sam nešto drugo napisati), volim smjese koje se smiksaju, stave u lim i peku....iako, u zadnje vrijeme mi se čak da prčkati sa svim tim, ne znam kaj mi je došlo



kako ovi kolačići ne uključuju nikakvo mrljanje po rukama, a i jako su mi fini, redovito su na božićnom repertoaru, onih božića kad mi se da peći kolače istinabog ;)



za kolačiće vam treba:

4 bjelanjka
250 g šećera
100 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
100 g sjeckanih lješnjaka

i to je sve, naravno možete miksati orašaste plodove po želji, bitno je samo da je trećina samljevena jer služi tome da s bjelanjcima stvori tijesto a dvije trećine sjeckano da vam krcka pod zubima ;)



priprema:

izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg (u posudi otpornoj na toplinu jer poslije se još lupaju na pari), postepeno dodajte šećer, kad ste sve umiješali, nastavite tući na pari dok ne dobijete gustu smjesu, ne smiju se više osjetiti kristali šećera kad poliznete ;)
skinite s pare i lagano kuhačom umiješajte orahe i lješnjake

na lim obložen papirom za pečenje pomoću žličica oblikujte ili okrugle kolačiće ili duguljaste

pecite na 160-180°C u sredini pećnice, ja sam svoje na 160 oko 13-14 minuta

kad se ohlade možete duguljaste umakati do pola u otopljenu čokoladu, okrugle ukrašavati ušećernim voćem, ali meni se obično ništo od toga ne da, radim oblike kakvi mi dođu i ne ukrašavam ih ni sa čim ;D



kada se ohlade, uživajte...krckajte ;)

mogu vam stajati danima, dobro, to se nije još nikad dogodilo :D

19

ponedjeljak

prosinac

2011

medenjaci

kao što vidite, trpjet ćete me svakodnevno tjedan dana, shvatit ćete puno značenje izraza, što te ne ubije, ojača te....drž'te se ;)

krećemo s medenjacima, prigodno uz predstavljajuću fotku bloga



slatko, slatko, slatko...pogotovo ako zaboravite umiješati limunov sok u glazuru kao što se meni dogodilo :D



kopala sam po nekoj staroj kuharici tražeći recept za medenjake sličan onom bakinom, sjećala sam se otprilike sastojaka jer kao što jednom rekoh, nisam se baš previše motala po kuhinji u djetinjstvu i poslije, ali sam voljela isprobavati sirovu smjesu za medenjake...znala sam da to nije baš to, dočepala sam se poslije i bakinog recepta, ali ni ovaj nije loš ;)



sastojci:

500 g brašna
250 g meda
1 prašak za pecivo
120 g šećera
6 usitnjenih klinčića
3 žlice cimeta
2 jaja
80 g otopljenog maslaca



priprema:

u posudu za miksanje stavite brašno pomiješano s praškom za pecivo, dodajte sve ostale sastojke i najbolje je da ih izmiksate mikserom s nastavcima za tijesto jer je ljepljivo, kad ste dovoljno izmiješali smjesu, stavite je u hladnjak da se stisne

od ohlađene smjese pravite kuglice veličine oraha otprilike, stavljajte ih na namašteni lim ili još bolje na papir za pečenje - to je proizvod za nobelovu nagradu ;)

pecite na 160-180°C do 20 minuta - poznajete nabolje svoju pećnicu, ako je ne poznajete dovoljno, vrijeme je da produbite poznanstvo

pazite na njih da vam ne zagore što je lako moguće s ovom količinom meda u smjesi

kada se posve ohlade, slijedi glazura, može i bez nje, može i čokoladna, kako vam odgovara, ja ne mogu zamisliti medenjake bez glazure od bjelanjaka i šećera :D



glazura:

u dovoljno velikoj posudi da vam poslije u nju stanu svi medenjaci koje ste ispekli, njih četrdesetak, izmiksajte lagano 3 bjelanjka u ne skroz čvrsti snijeg, dodajte postepeno 240 g šećera u prahu uz lagano miješanje, kad je sve izmiješano, umiješajte sok od pola limuna

sad uspite u posudu sve medenjake i kuhačom lagano sve miješajte da se svi medenjaci oblože glazurom, kad ste to uspjeli izvesti, vadite ih jednog po jednog, kistom popravite što treba i stavljajte na papir za pečenje da se sve osuši preko noći

za sve takve radove, pravljenje kuglica od smjese, prčkanje s kolačićima obloženim glazurom, jednokratne gumene rukavice su moj prvi izbor, nisam nikad baš voljela prljati ruke



ne bojte se sirovih bjelanjaka, osuše se...jedini snijeg kojeg volim je snijeg od bjelanjaka, uživajte

17

subota

prosinac

2011

najobičnije lazanje s dodatkom tri vrste sira

danas sam bila dobra, napravila sam za ručak lazanje, bez ikakvih perverzija, volim ja jako svoju djecu i napravim im za jesti i nešto posve normalno, ponekad :D

znate svi napraviti lazanje, je l' tak? bolonjez, bešamel, sir, tijesto, naslagati, ispeći i to je to



jedine su razlike u tome, kako tko kuha bolonjez, da li sam radi bešamel ili ne...

kod mene bi to izgledalo ovako

bolonjez od prošle subote kad su za ručak bile špagete, ova količina je nama previše za odjednom pojesti jer nitko ne voli previše safta s tijestom, pa pola smrznem za neku drugu priliku koja je eto bila danas

1 luk
1 mrkva
1 peršin, inače stavim komad celera ali nisam ga imala, a kak sam bila u pidžami nije mi se dalo u dućan
sol, papar, mislim i da sam malo origana stavila, ne sjećam se više
paradajz u svim oblicima, konzerva pelata od nekih 400 g, 2 dl pasirane rajčice, žlica koncentrirane rajčice....kako miješam, malo paradajz, malo rajčica, uvijek ja tako, koristim i jednu i drugu riječ inače u životu, kako mi kad dođe
bijelo vino
1/2 kg mljevenog mesa, kojeg hoćete

to bi bili svi sastojci, sad postupak

luk, mrkvu, peršin naribajte na sitno, ili usitnite štapnim mikserom, ili u sjeckalici, kak vam je najzgodnije, malo mrkve možete ostaviti u komadićima
na malo maslinovog ulja dinstajte povrće par minuta dok vam ne počne fino mirišati, dodajte meso, dinstajte toliko dugo dok sva tekućina ne ishlapi i dok meso nije u sitnim, sitnim komadićima, sad dodajte vino-količina po ukusu, ne mjerim to,i dinstajte dok ne ishlapi, dodajte pelate usput ih malo zdrobite kuhačom, pasirani paradajz, koncentrat rajčice, promiješajte, začinite, krčkajte na laganoj vatri, što duže to bolje, ja sam jedan sat negdje, podlijevajte usput vodom dalje ako treba



bešamel

50 g putra
45-50 g brašna
mlijeko
sol, papar, muškatni oraščić

putar otopiti na laganoj vatri, dodati brašno, pržiti par minuta, ne predugo da ne potamni, dolijevati hladno mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom u količini do željene gustoće, obično iskoristim oko 8 dl mlijeka, prokuhati par minuta, posoliti, popapriti, dodati prstohvat muškatnog oraščića

sad imamo umake, za lazanje nam još treba, komadić gorgonzole koji je ostao u frižideru, oko 40 g naribanog parmezana ili uzmite vrećicu ribanca u dućanu, oko 200 g goude, paket tijesta za lazanje, ne treba vam cijeli, ostat će i za drugi put

i krećemo, u namaštenu posudu, sloj bešamela, pa bolonjez, naribana gorgonzola, naribani parmezan, naribana gouda, sloj tijesta, pa opet isto dok imate sastojaka, (za zadnji sloj tijesta si ostavite pola goude i pola parmezana i duplu količinu bešamela od one kojom inače premažete neki sloj), na zadnji sloj tijesta bešamel, naribana gouda, parmezan - da se sve dobro prekrije, na 220°C pecite 20 minuta, ostavite desetak minuta da se malo ohladi i dobar tek



kako dugačak recept, zato su mi lazanje uvijek i izgledale komplicirane :D

i malo sam ih podrobila dok sam ih vruće vadila iz lima, inače su malo više :D

15

četvrtak

prosinac

2011

rižoto s tunjevinom

evo vam jedan brzinski recept, može i za sutrašnji ručak ako ste skloni jedenju ribe samo petkom

ručak je definitivno nefotogeničan, pogotovo pod umjetnom rasvjetom, ali je fin, brz i jednostavan

potrebni sastojci

1 ne preveliki ljubičasti luk, može i obični, ja samo više volim ovaj pa ga zato i koristim
2 češnja češnjaka
3 dl riže za rižoto
bijelo vino
2 konzerve tunjevine
voda ili povrtni temeljac
sol, papar, malo timijana
oko 1 dl vrhnja za kuhanje
2-3 žlice ribanog parmezana

na malo maslinovog ulja prodinstati sitno sjeckani posoljeni luk, kad omekša dodati sjeckani češnjak i rižu, začiniti paprom, s malo timijana, ja sam dodala i malo češnjanka u prahu jer ima više arome, prodinstati rižu par minuta, dodati oko 1 dl suhog bijelog vina - naravno da sam odokativno izlila iz butelje, kad ispari vino, rižu nastaviti podlijevati vodom ili temeljcem dok nije skoro posve kuhana, dodati lagano usitnjene filete tune, zajedno kuhati minutu, dvije dok riža nije gotova, dodati po volji vrhnje i parmezan, promiješati, začiniti ako još treba i gotovo



ovo je stvarno bio naporan tjedan na poslu, bit će valjda više postova idući ;)

11

nedjelja

prosinac

2011

pašteta od tunjevine

evo još jedan vikend post jer tko zna kakav će biti idući radni tjedan i da li će biti ikakvog posta

jučer sam imala napadaje bavljenja hranom, skoro sam i tortu išla peći ali sam se ipak obuzdala, legla na trosjed i štrikala :D



dok sam se izležavala na trosjedu palo mi je na pamet da napravim paštetu, skočila do kuhinje i nakon kojih 15 minuta pašteta je bila gotova

brzo, fino i ne moraš dok jedeš zamišljati što je unutra smljeveno, imam taj problem s industrijskim paštetama i svašta ružnog zamišljam što mi pokvari apetit :D



u ovu paštetu smljeveno je sljedeće:
(sastojke poput majoneze, senfa, putra sam stavila odokativno pa ću pokušati približno dati količinu)

3 konzervice tunjevine od 80 g u maslinovom ulju - mislim si da su to baš bile one 3 gratis iz paketa :D
2 kuhana jaja
5-6 malih kiselih krastavaca
1 puna žličica senfa
2-3 žlice majoneze
malo paste od slanih inćuna
80-100 g omekšalog putra
sol, svježe mljeveni papar

u sjeckalicu staviti relativno ocijeđenu tunjevinu, krupno narezana jaja i krastavce, dodati sve ostale sastojke, soli i papra po ukusu, uključiti sjeckalicu i usitnjavati do željene konzistencije, probati da li još fali što od začina, ali moja pašteta je bila baš kakva treba biti tako da je to bilo to

ubacila sam kukuruzni kruh u pećnicu da se malo tostira i uživanje je moglo krenuti



osnovni sastojci pružaju mogućnost i drugačijih dodataka, pečena paprika recimo, pa pustite mašti na volju, ne previše, prije nego nešto ubacite zamislite si okus namirnica zajedno, nema smisla da bude nejestivo :D



09

petak

prosinac

2011

grah sa špinatom uz pržene filete bakalara

jeeeeeeeeee, danas sam kuhala :D

petak je, završio radni tjedan, odmah se čovjek bolje osjeća i ima volje za životom :D

napokon je završio, sigurno mi je još malo skočio kolesterol od sreće, veselja i zadovoljstva na poslu

da, to mi se prvi put dogodilo, mislim, da imam povišen kolesterol a i šećer je bio mrvicu iznad normale kad sam prije kojih mjesec dana vadila krv jer je moja doktorica po mom ispijenom izgledu zaključila da mi fali željeza, ne fali, ali imam viška kolesterola :D što je baš zanimljivo, jer cijeli život baš i ne jedem hranu bogatu istim jer je uglavnom ne volim

ah, taj stres, ah ta ljepota rada sadržana u kontaktu s bahatim ljudima koji ne koriste mozak....



dosta, ajmo kuhati, to je za liječenje stresa

prekrasan osjećaj kad dođeš doma znajući da sutra nema ranog ustajanja, usput kupiš što ti treba za ručak, skineš sa sebe višak stvari i pravac u kuhinju, napraviš malo mjesta na radnoj površini da možeš krenuti s kuhanjem i....ajmo

za grah sa špinatom vam treba

oko 300 g špinata, očistiti i oprati
velika konzerva krupnog bijelog graha, dobro ga isprati pod toplom vodom
2 sitno nasjeckana češnja češnjaka, možda može i jedan, malo sam pretjerala, ali ako ga baš tako sitno ne nasjeckate kao ja neće biti ni toliko arome, pa vi sami odlučite o količini
sol, papar, maslinovo ulje

listove špinata stavite u dovoljno veliku posudu da stanu, ja sam u manjem voku, poklopite i pustite da povenu, ne treba vam voda da ga kuhate kad i tako sve lisnato povrće ima u sebi dovoljno vode da se skuha bez dodavanja iste

kad povene, dodajte grah, češnjak, sol, papar, malo maslinovog ulja i sve zajedno pirjajte još par minuta da se sjedine okusi



za prženi bakalar vam treba

600 g fileta bakalara
mljeveni ili na drugi način usitnjeni orasi
oštro brašno
malo češnjaka u prahu
sol, papar, par žlica maslinovog ulja za prženje

filete bakalara osušite, posolite, popaprite

u posudi promiješajte orahe s brašnom u kojem omjeru vam paše, dodajte par usipaka češnjaka u prahu

filete dobro uvaljajte u mješavinu, pržite na malo ulja po par minuta sa svake strane



i gotovo, brzo, fino, češnjakasto, dobar tek ;)

07

srijeda

prosinac

2011

paradajz juha

evo jednog brzog recepta za malo drugačiju juhu od one koju jedem vjerojatno otkad sam se rodila

znate ono, malo ulja, malo brašna, pasirani paradajz, noklice

pa sam smućkala neki dan nešto malo drugačije, čisto za promjenu, meni se baš svidjelo, ali meni se sviđaju sve guste juhe pa možda i nisam mjerodavna :D



treba vam

jedan mali ljubičasti luk
jedna normalna mrkva
jedna manja konzerva pelata
voda
sol, papar, timijan, suhi ili svježi, kakvog imate

pirjati na malo ulja sitno isjeckani luk i mrkvu narezanu na komadiće, kad malo omekša, dodati pelate, usitniti ih kuhačom, posoliti, popapriti, staviti timijana, doliti vode da se kuha, kojih deset minuta

usitniti u blenderu, doliti vode do željene gustoće, negdje da imate oko litru juhe, ako hoćete više juhe, povećajte proporcionalno količinu sastojaka



to je to, volim juhe....ovaj tjedan štrajkam s kuhanjem, naporan tjedan na poslu kojeg i doma odrađujem ponekad, ma naporan cijeli ovaj mjesec na poslu, jedva čekam da prođe....onome koji je smislio da svi moraju raditi obračun poreza na zadnjoj plaći u godini želim svašta nešto ružno :D

a sad idem raditi nekakav kolač, recept sam našla listajući po nekoj staroj kuharici, i onda se sjetila da je to i moja baka često pekla, nadajmo se da će uspjeti, ima više kora :D

04

nedjelja

prosinac

2011

ajmo, pokret

ajmo svi na glasanje, nemojte da se opet glasaju samo ovce, pokret, diž'te guzice

03

subota

prosinac

2011

začinjena piletina s grahom

ovo je još jedno jelo koje ću zapisati na blog da ne zaboravim što sam stavila unutra, već sam skoro i zaboravila zapravo pa ću po sjećanju ;)

najviše i volim jesti tako neka zdinstana jela i onda samo dohvaćam začine oko sebe i moram priznati da se većinom ugodno iznenadim onim što napravim, ipak je to već iskustvo, kad se sjetim nekih eksperimenata kad sam tek počinjala kuhati....tu je bilo i neugodnih iznenađenja :D



a počela sam kuhati zapravo kad sam se udala, prije sam zaobilazila kuhinju u širokom luku i stvarno me nikad nije zanimalo što se u kuhinji događa - jedino sam voljela jesti sirovo tijesto od medenjaka kad ih je baka radila, tako da zapravo nemam pojma što su zapravo kuhale moje bake, mama...sjećam se tek nekih kolača koje su pekle i da je moja baka s tatine strane kad god smo dolazili skuhala filanu papriku a ja s mljevenim mesom godinama nisam bila u dobrim odnosima :D.....a i onako subjektivno gledano, meni je i tako najfinije ono što sama skuham pa nemam onih želja...eh da mi je sad ono neko jelo od moje bake :D

tako da se kod mene najčešće kuha nešto na što one ne bi vjerojatno nikad ni pomislile



sad da napokon napišem recept da ga stvarno ne zaboravim dok laprdam

sastojci:

oko 300 g pilećeg filea narezati na sitnije kockice
1 veća konzerva crvenog graha, ispranog i ocijeđenog
1 manji ljubičasti luk
2 češnja češnjaka
2-3 žlice koncentrirane rajčice
sol, svježe mljeveni papar, chili mješavina, mljevena čili paprika, kim u prahu, cimet u prahu, sušeni origano

na malo ulja pirjati sitno nasjeckani i posoljeni luk, kad omekša dodati piletinu i nasjeckani češnjak i pirjati uz miješanje dok piletina ne promijeni boju, začiniti svježe mljevenim paprom, s pola žličice origana, ravnom žličicom chili mješavine, malo kima, malo cimeta, oko četvrt žličice mljevene čili paprike----ja sam to sve zapravo odokativno, rijetko išta mjerim kad kuham, dodati koncentrat rajčice, promiješati, doliti vode da se može nastaviti pirjati, nakon par minuta dodati i grah, i pirjati još neko vrijeme dok ne budete zadovoljni gustoćom

za prilog, riža kuhana u slanoj vodi za ublaživanje okusa ;)

dobar tek

01

četvrtak

prosinac

2011

fejk pita od jabuka

kopajući po receptima koje godinama skupljam, kao da sam znala da će me jednom primiti i isprobavanje istih ;), našla sam i recept za brzinsku pitu od jabuka

kako dvije vreće jabuka stoje na lođi i naravno da ih nitko ne jede kad ih ima u toj količini, tako sam isprobala i taj recept da potrošim par komada

ako imate sličan problem s jabukama, a ostalih sastojaka sigurno imate doma, možete isprobati



u posudu za miksanje stavite 3 jaja, 10 žlica vode, 1 dl ulja, 200 g šećera, 1 prašak za pecivo, miksajte dok vam ne izgleda izmiksano, sad krenite s umiksavanjem 350 g brašna žlicu po žlicu dok sve ne umiješate

u namašteni lim izlijte otprilike polovicu smjese, na tu smjesu izribajte 5 oguljenih jabuka, ravnomjerno rasporedite po smjesi koliko vam uspije, posipajte ih cimetom, na jabuke izlijte ostatak smjese, pokušajte ravnomjerno rasporediti, ako ne uspijete baš, ne opterećujte se, nije ni važno, to je ručni rad a ne industrijska proizvodnja ;)

pecite na 180°C oko 50 minuta

ako želite, ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>