28

ponedjeljak

studeni

2011

ponedjeljno javljanje ;)

skoro sam preskočila post u ponedjeljak, a baš se nekako ovaj mjesec posložilo da svaki ponedjeljak nešto napišem, pa da ne kvarim izgled kalendara, koji ispravno izgleda samo kad se klikne baš na post a ne i na stranicu (popraviti to kao i linkove na dane), evo mene i ovog ponedjeljka

vikend mi je bio bezveze, kao i svaki vikend kad subotom skočim na posao pa makar i na dva tri sata, subota znači upropaštena, nakon posla nemam volje ni za što, jedan od onih dana kad vrijeme prođe praktički buljeći u prazno i ignorirajući sve oko sebe, nisam ni ples sa zvijezdama gledala, ispao šale i više nije zanimljivo

jedino što sam u subotu napravila je juha od karfiola iz posta ispod, nije mi prošli tjedan uopće bio tjedan od kuhanja, ubio mi posao volju za bilo čime tako da su ukućani bili prisiljeni preživljavati na sendvičima, jajima i instant juhama...preživjeli su, otporni su na sve, jesam li im ja mama i žena ili nisam :D

onda sam im u nedjelju ipak napravila ručak po volji, da, da, pileći file....stalno moram nešto izmišljati s jednom te istom vrstom mesa

pileći file u parmezanu s brokulom



uzeti paket mini filea, maknuti s njih ono što nisu očistili kak spada, posoliti ih

u zdjelici izlupati tri jaja sa žlicom vode, malo soli i papra i umiješati dvije vrećice ribanog parmezana, dodati po želji sjeckani peršin ili neko drugo začinsko bilje

umakati filee u tu smjesu i peći na malo maslinovog ulja, 6-8 minuta zavisi o debljni mesa

skuhati na pari količinu brokule po želji, kuhanu začiniti sjeckanim češnjakom, soli, paprom, maslinovim uljem prema ukusu....i gotovo

i tako, nahranila ja gladnu mušku djecu koja nekim čudom vole i brokulu :D

čak sam im i danas nešto skuhala, i kolač čak ispekla :D


26

subota

studeni

2011

juha od karfiola s orasima

nemojte mi tu sad frktati s nosom :P

karfiol je car povrća

a i bliži se vrijeme kad ćete stalno nešto trpati u sebe, pa bi prije toga mogli i nešto lagano jesti, niskokalorično recimo :D

neku večer čitala sam bibliju, ne onu na koju mislite :D, od te sam pročitala samo stari zavjet negdje s desetak godina, ono dalje je bilo dosadno i nezanimljivo, zeus i kompanija su bili puno zanimljiviji ;)

čitala sam the soup bible, krasnih ideja ima pa eto i ove juhe, jako jednostavna, jako brza, za čiste početnike u kuhinji :D



za juhu vam treba:
1 manji ljubičasti luk ili obični kak vam paše
1 srednja glavica karfiola
3 žlice oraha koje malo nožem usitnite jer se i tako poslije zmiksaju
oko pola litre nekog temeljca ili vode
1/2 litre nemasnijeg mlijeka, može i sojino

u veću posudu ubacite nasječen luk, ne mora biti presitno, karfiol razdvojen u cvjetiće, zalijte temeljcem, kuhajte dok karfiol ne omekša, 15-20 minuta, zavisi od karfiola, dodajte mlijeko i orahe, sve prebacite u blender i izmiksajte

vratite u zdjelu, posolite, popaprite, neka opet zavrije, ulijevajte u tanjure, ukrasite crvenom paprikom i sjeckanim orasima

i da, fino je, jedite povrće, jasno?


23

srijeda

studeni

2011

varaždinski klipići

obožavam miris svježe pečenog kruha, peciva, još iz djetinjstva, iz djedove pekare, takvog kruha i peciva baš i nema više, kruh se stvarno mogao jesti danima bez problema, a s kiflama vam nije ništa ni trebalo za namaz, šteta ih je bilo kvariti :D negdje sedamdesetih prošlog stoljeća, dida je jedva kupio mješalice za tijesto jer je najviše vjerovao u potpuno ručnu izradu, ali sve nakon tog miješanja se odvijalo ručno, a kruh se do njegovog odlaska u penziju osamdesetih i zatvaranja pekare uvijek pekao u pravoj krušnoj peći zagrijanoj drvima jer u kruh pečen u peći na struju nije baš vjerovao ;)

ne znam, možda mi zato sve od dizanog tijesta uvijek uspijeva, otkad sam prvi put probala, imam valjda nekakav pekarski gen ;) bitno je da je tijestu toplo i to je to, mora vam uspjeti ;)

ove klipiće sam jučer pekla i pola je odmah nestalo, ostatak je bio za danas umjesto kruha, ali nije dostajalo :D



sastojci:
1 kg glatkog brašna
6 dl mlijeka
2,5 dl ulja
2 instant kvasca (ili prema originalnom receptu 80 g svježeg što mi zvuči puno, ja znam da znam raditi sa svježim pa se više ne gnjavim s tim nego koristim instant za ubrzavanje postupka, ne da mi se čekati još i to prvo dizanje, a i instant uvijek možete imati doma jer dugo traje :D)
1 žlica soli
1 žličica šećera
razmućeno jaje, sol, kim za posipanje prema želji

u zdjelu za miksanje staviti brašno, sol, šećer, kvasac, mlijeko i ulje, miksati nastavcima za tijesto bar 10 minuta, ili mijesite ručno bar 15 minuta ili dok tijesto ne postane potpuno podatno u vašim rukama ;)

ostavite tijesto da se digne, sad ste slobodni neko vrijeme, možete se otići tuširati, natrpati veš mašinu i slično, kada tijesto udvostruči obujam, podijelite ga na 25 približno istih komada od kojih napravite okrugle hljepčiće, ostavite da se opet dižu, dok se dignu možete isprazniti perilicu suđa i napuniti je novom turom, visiti na fejsu i slično :D

kad su hljepčići narasli, razvaljajte svaki samo u duljinu, otprilike dvadesetak cm, počnite ih rolati od strane bliže vama istodobno ih dlanovima šireći u stranu da dobijete klipić dužine oko 25 cm i podjednake širine, ako ne uspijete, nema veze, pojest ćete i kraće i duže, i tanje i deblje, ali bilo bi dobro da su svi podjednaki da se istovremeno isto ispeku ;)

možete ih ostaviti da se još jednom dignu, ili ih odmah premazati razmućenim jajetom, posipati kimom, ili solju ili nekim drugim sjemenkama,ili ničim ako vas je volja

nemojte ih nagurati previše odjednom u lim (namašten ili koristite papir za pečenje, jednostavnije je i lim ostane čist ;)), ostavite dovoljno razmaka da se ne slijepe, pecite na 220°C 10-12 minuta, ja sam na 210 jer imam vatrenu pećnicu pa mi je prva tura prebrzo dobila boju a iznutra nije bila skroz pečena, i to je to, pustite ih da se malo ohlade i ne pretjerujte u količini da vam ne bude zlo :D

21

ponedjeljak

studeni

2011

grah i zelje, narodno veselje

rima se sama nekako nametnula :D :D

vani je hladno, ne volim zimu, kad čujem na prognozi najavu ledene kiše i snijega, pokrila bih se preko glave i ne bih izlazila do prvih pupova i vlati mlade trave

jedino volim takozvana zimska jela, nešto toplo, sa žlicom...ma dobro, meni i usred ljeta paše nešto toplo sa žlicom ali o tom potom...kojim čudnim izrazima ovaj jezik obiluje, čudo jedno :D

sad bi vi i recept možda? pa evo, za one koji vole grah i zelje....



sastojci:

200 g graha, dan prije namočiti
500 g narezanog kiselog zelja
300 g krumpira
1 sušeni buncek, otprilike 400 g
80 g špeka
3 režnja češnjaka
sol, papar u zrnu, lovorov list, pasirana rajčica prema želji, ja sve volim malo zacrveniti :D

stavite kuhati grah, kad zavrije kuhajte par minuta i bacite tu vodu, dolijte svježu i nastavite kuhati

u drugu, veću posudu, stavite kuhati kiselo zelje i buncek

kad je grah napola kuhan, ubacite ga zajedno s vodom u posudu sa zeljem, stavite 1-2 lovorova lista, papar u zrnu i sol prema ukusu, zalijte pasiranom rajčicom, to i ne morate, ali ja ne volim prozirna jela :D

dodajte i krumpir izrezan na kockice i špek i češnjak, sitno, sitno narezane....kuhajte dok sve ne omekša, izvadite buncek i narežite meso i vratite nazad u jelo

kad se najedete, otporni ste na sve vremenske uvjete, osim na lomove, pazite kako hodate u najavljenim zimskim uvjetima ;))



20

nedjelja

studeni

2011

pečena krema od čokolade i malina

zašto pečena krema, iz jednog potpuno prozaičnog razloga, zaboravila sam staviti brašno u smjesu i to shvatila kad se nesuđena torta nalazila u pećnici kojih pet minuta :D

ali nema veze, jako je fino, brašno i tako ne bi pridonijelo okusu samo bi smjesu pretvorilo u nešto sličnije biskvitu :D

pk

za ovu nesuđenu tortu (mislim iz neke sense), ali zato jako finu pečenu kremu od koje sam jedva sačuvala komadić za uslikavanje :D, potrebno vam je

3 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
170 g otopljenog maslaca
240 g otopljene tamne čokolade
200 g malina, ovaj put odmrznutih i ocijeđenih

maslac i čokolada trebaju biti ohlađeni, ne stavljati tople

izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, kad smjesa postane pjenasta dolijevajte otopljeni maslac uz miksanje, kad se sjedini sa smjesom nastavite uz miksanje dolijevati otopljenu čokoladu, kad se i to lijepo sjedinilo, lagano umiješajte maline

pecite na 170°C 30-35 minuta, dobro ohladite i ne prejedajte se ;)

pk1

18

petak

studeni

2011

brzi kruh

pečete li ikad kruh? ili vam takvo što još nije palo na pamet? :D

ne da vam se čekati da se tijesto digne, pa ga opet premješivati, pa čekati da se opet digne....neki su si možda kupili i aparat za kruh pa sve samo ubace unutra i čekaju :D

ja skoro svaki put kad jedem kruh, kupljen naravno u dućanu, kažem da ću početi sama peći kruh jer to što sam kupila ne sliči na kruh, čak ni oni kruhovi koji su nekad bili pristojne kvalitete kad ih navečer jedete ne sliče više na ništa pristojno što normalno možete odrezati bez da mrvice lete okolo u krugu jednog metra i da dobijete normalnu šnitu koju možete iskoristiti za sendvič a da se sve ne raspada

i naravno da se toga ne pridržavam nego ispečem nekakav kruh kad mi dođe jer imam dućan do kojeg se samo spustim liftom i kupim kruh kakav god bio

neki dan sam listala jedan muški časopis i tamo su bili recepti za kruh s pivom i praškom za pecivo, pa sam tako probala napraviti kruh s praškom za pecivo, nema čekanja, nema dizanja, tijesto je gotovo dok se ne ugrije pećnica...volim recepte u muškim časopisima, nema kompliciranja :D

nisam radila po receptu osim što se tiče količine brašna i praška za pecivo

kruh

za kruh vam treba

3 šalice brašna od 2,5 dl
1 žličica soli
1 prašak za pecivo
2-3 žlice ulja
3,5 dl tekućine, može voda, može mlijeko, ja sam koristila otprilike pol-pol mješavinu

uključite pećnicu na 180°C

u zdjelu stavite brašno, sol, prašak za pecivo i vilicom promiješajte da se izmiješaju sastojci, dodajte ulje i tekućinu i kuhačom povežite sastojke, nemojte dugo miješati samo da se poveže, istresite tijesto u kalup za kruh i pecite oko 50 minuta, ako vam se čini da kruh prebrzo tamni, prekrijte ga folijom

probajte katkad ispeći kruh, ne može vam ispasti lošije od onog što kupite, vjerujte mi :D

17

četvrtak

studeni

2011

ja dobila sam, dobila sam...kapicu i šal na dar

nisam ja, ja sam ih napravila ;)

pa se moram malo pohvaliti :D

a kaj ćete, osim što znam kuhati i još štošta, znam i štrikati i heklati, pa sam eto napokon završila jedan malo zakašnjeli dio rođendanskog poklona jedne mame svojoj djevojčici

štrikanje je inače jedna izvrsna meditativna zanimacija, pa probajte naučiti i spojiti ugodno s korisnim ;)

uživam u štrikanju, jedino mi se obično ne da privesti projekt kraju, znate ono uvlačenje niti i slično, pa se to moje završavanje onda malo oduži, ali evo uspjela sam prije zime :D

kapa_i_sal1

16

srijeda

studeni

2011

juha od celera... i ne samo od njega ;)

u nedjelju me opet uhvatilo eksperimentiranje ponukano akcijom trošenja namirnica koje se povlače po frižideru i drugdje po kuhinji




pa pronađoh u frižideru korijen celera, skoro cijeli...u zdjeli s voćem krušku koja je od zelene postala skroz zrela i ne bi je nikad nitko pojeo takvu, zadnje iskoristive krumpire donesene ljetos s mora, a jabuka su pune dvije vrećetine na lođi....pa se sve to u mojoj glavi pretvorilo u juhu :D



za ovakvu juhu je potrebno

oko 400 g korijena celera
2 krumpira pristojne veličine, mislim da je to ukupno bilo negdje od 300 - 400 g krumpira
1 zrela kruška normalne veličine
1 manja jabuka, a ne divovska granny smith koju mi je muž donio s lođe jer je vani bilo hladno a ja naravno u pidžami kratkih rukava, a ja je cijelu stavila, cccc :D jedva sam se izborila s njenom kiselinom u okusu juhe :D
1 manji ljubičasti luk
sol, papar, temeljac ili voda, curry, timijan, mljevena čili paprika, bučino ulje za završno začinjavanje u tanjuru prema volji

isjeckati sitno luk i prodinstati ga na malo masnoće, kad je prodinstan dodati krumpir i celer isječene na kockice i još malo prodinstati, zaliti temeljcem ili vodom... kada provri, dodati jabuku i krušku izrezane na kockice, posoliti, popapriti, dodati ostale začine prema ukusu i kuhati dok sve ne omekša

usitniti u blenderu ili štapnim mikserom, što imate i što vam je jednostavnije

ponovno staviti da provri, dodati tekućine ako vam je pregusto, provjeriti okus i dodati začine za koje vam se čini da fale, u tanjuru po želji začiniti bučinim uljem, meni se baš svidjela kombinacija okusa



eh, da mi je sad ova juha, za gablec sam si naručila pizzu i tako mi je dobro sjela da imam osjećaj kao da sam jela kamenje oštrih bridova :D

14

ponedjeljak

studeni

2011

grah varivo

ili grah naš svagdanji daj nam danas da se najedemo ;D

nikad mi nije bilo jasno zašto toliko ljudi ne voli grah varivo, meni je to jedno od najboljih jela koje postoji

pronađite na internetu podatke o grahu, a potražite i podatke o slanutku, leći...idealne namirnice, zasitne, bogate biljnim proteinima koje vam za razliku od onih životinjskog porijekla ne izvlače kalcij iz organizma ili u prijevodu što više mlijeka i mesa konzumirate imat ćete jadnije kosti, pa si vi mislite :P

pokušajte zavoljeti mahunarke, ako ne volite variva, postoje još mnogi načini pripreme, krenite s pireom recimo ;)

ja sam prekjučer kuhala varivo od graha, vani maglovito, hladno...jednostavno priziva grah

ovo je inače moj uobičajeni način kuhanja graha, tako ga kuham zadnjih 16 godina uz razne modifikacije prema trenutnoj inspiraciji



bazni sastojci:
2 luka
1 poriluk
1 mrkva
2 veća češnja češnjaka
100 g špeka
400 g suhog graha, vrsta koju volite, ja sam ovaj put miješala zelenček i bijeli da potrošim ostatke
1-2 dl pasirane rajčice
1 žličica mljevene paprike, sol, papar

grah namočite dan prije u hladnu vodu pa ga prokuhajte na dan kuhanja, bacite tu vodu, properite grah i nalijte svježu vodu i ostavite sa strane ili ako se sjetite ujutro da ćete taj dan kuhati grah, pustite ga da proključa, bacite tu vodu, dodajte svježu vruću vodu, još jednom zakipite i ostavite da odstoji sat do dva

možete koristiti i grah iz konzerve, postupak je isti, samo što se onda na pirjano povrće doda voda i pasirana rajčica i pusti da tako kuha oko sat vremena a zatim se doda kuhani grah i kuha sve skupa još pola sata

špek, luk, poriluk, mrkvu nasjeckajte

u dubljoj tavi na malo ulja popržite prvo špek, kad dobije boju ubacite svo nasjeckano povrće osim češnjaka, posolite i propirjajte dok povrće ne povene, sad dodajte nasjeckani češnjak i pustite da pusti miris, začinite paprom i mljevenom paprikom, promiješajte da se paprika sjedini sa smjesom i pretresite u posudu s grahom, dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte sat i pol do dva, dok grah nije mekan i dok nema konzistenciju koju želite, kad se duže kuha zrna se lagano raskuhaju pa dobijete i gušću juhu, znači prema vašem ukusu---pri kraju kuhanja provjerite da li treba jelo dosoliti i dopapriti

ovaj put dodala sam i oko 1 dl crnog vina i čili papričicu, ponekad dodam od povrća i peršin i papriku, izostavim špek i dodam nasječeni svježi paradajz - obično kad kuham mladi grah...i to bi bilo to, dobar tek ;)



12

subota

studeni

2011

čokobananasti muffini

čisto da isprobam novu mogućnost umetanja fotki ;)

pa evo samo jedan brzi recept za mekane muffine, moram se primiti drugog posla a ne tu drobiti nešto

200 g šećera
130 g brašna
35 g kakaa
3/4 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1 veliko jaje
1 zdrobljena banana srednje veličine
120 ml vruće vode
60 ml mlijeka
60 ml ulja
3/4 žličice ekstrakta vanilije

u zdjeli pomiješajte suhe sastojke

u drugoj zdjeli pjenjačom lagano izmiješajte vlažne sastojke, tu smjesu izlijte u suhe sastojke i lagano sjedinite

napunite kalupe za muffine i pecite na 180°C oko 20 minuta


09

srijeda

studeni

2011

topla salata od mahuna s piletinom i paprikom

kao odgovor na pitanje: nema više sarme, kaj da danas kuhaaaaaaaaaaam?

da, trebalo je danas napokon pripremiti nekakav ručak, za što iskreno nisam imala nikakve volje i želje, danas mi je nekakav šugav dan o čemu svjedoči i moj status na fejsu - nadrkana na kvadrat

i još bez ideje za ručak...

drito iz garaže u dućan koji je sva sreća pokraj ulaza, i onako bezidejno sam strpala u košaru mini pileći file jer je bio na akciji, paket smrznutih mahuna i paprike i još se s blagajne vraćala po mrkvu jer mi je palo na pamet da skuham to kao neko varivo

ta ideja je otpala putem do stana jer mi se zapravo i nije jelo nikakvo varivo...

onda sam kao i obično zjakala po internetu čekajući da mi ideja padne s neba i ništa se nije dogodilo....

kad sam se napokon otišla presvući, vjerojatno su mi čarape i grudnjak ometali cirkulaciju pa nije ništa krvi do mozga stizalo, sinula mi je i ideja da napravim nekakvu salatu s tim sastojcima, mrkva je otpala u toj ideji...

i tako nastade recept :D

potrebno vam je

500 g mahuna jerbo je i paket bio s dodatnih 50 g gratis
400 g pilećeg filea
2 manje paprike babure
sol, papar, sjeckani češnjak ili češnjak u prahu, rižino ulje, bučino ulje, aceto balsamico

skuhajte mahune, ocijedite i ostavite da se malo prohlade, još tople posolite, popaprite, posipajte češnjakom prema ukusu, začinite rižinim ili nekim drugim uljem neutralnog okusa, držite poklopljeno da ostane toplo

pileći file i paprike narežite na komadiće prema želji, komadiće filea posolite i popaprite

popržite kratko piletinu i papriku na mješavini putra i ulja, dodajte mahunama, začinite još bučinim uljem i s malo octa, lagano izmiješajte, dosolite po potrebi

baš mi se svidjelo, zato sam i zapisala recept, moram to još probati u kombinaciji sa slanutkom ili grahom

jedino što baš nije fotogenično kad se sve promiješa :D

salata1

07

ponedjeljak

studeni

2011

ručak za tri dana i pita sa šumskim voćem

što čovjek može skuhati i onda jesti tri dana, sarmu naravno :D

zato sam u subotu navečer skuhala njeno veličanstvo da imam slobodnu nedjelju, ponedjeljak a možda i utorak od kuhanja ;)

sarma1

to vam ne treba recept, to znate skuhati, ne?

sarma

a kad ne morate u nedjelju kuhati ručak, onda možete na miru uz jutarnju kavu napraviti kolač i poslije ste mirni, možete cijelu nedjelju ljenčariti :D

pita

recept za pitu sam našla jednom na blogu valivolitorte i radi se s ribizlama

ja je obično radim sa mješavinom šumskog voća jer mi je aromatičnije, možete staviti samo ribizle, samo borovnice...kako vam paše

za pitu vam je potrebno

za tijesto:

125 g maslaca
100 g šećera u prahu
250 g brašna
malo soli
2 žutanjka, meni je tijesto bolje kad stavim jedno cijelo jaje
2 žlice hladnoga mlijeka

za nadjev:

paket od 450 g smrznutog šumskog voća
4 bjelanjka
200 g šećera u prahu

pita1

zamijesite tijesto od navedenih sastojaka, razvaljajte ga, stavite u namašteni kalup za pitu i izbockajte ga vilicom
pecite na 180°C 15 minuta

za nadjev izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i postepeno dodavajte šećer uz daljnje miksanje, kad ste to izmiksali, lagano kuhačom umiješajte odmrznuto i ocijeđeno voće, ako imate svježe još i bolje

nadjev premažite preko polupečenog tijesta i na 150°C pecite 40 minuta

kad dočekate da se ohladi, navalite ;)

pita2

uvijek pojedem previše te pite :D

05

subota

studeni

2011

pita sa suhim šljivama, bademima i rumom

kopajući po ormarićima našla sam suhe šljive koje bi trebalo potrošiti, još jedan ostatak od sindroma 'trpaj u kolica sve što ti dođe pod ruku, strpaj to doma u ormariće i onda zaboravi na to'

i tako sam si zamislila da bi te suhe šljive mogle završiti u nekakvoj piti, onda sam malo kopala po netu jer ja sam si samo zamislila kako bi to trebalo izgledati, neću valjda još i recept izmišljati....i našla sam nešto što sam zamislila

pita

stalno gubim nit posta, muž ne zna kud bi sa sobom pa bih još trebala smisliti kamo da ode, dala sam mu prijedlog da mi ode pronaći šarene košarice za muffine ali mu se nije svidio, sad sam ga poslala na trosjed da čita novine i da mi da pola sata mira pa ću onda otići nekud s njim :D

ajmo natrag na post

pita1

našla sam par recepata, pa sam jednog malo modificirala, u originalu bi se suhe šljive trebale namakati u armagnacu, ali da ga i imam doma, šteta bi ga bilo potrošiti za kolač, a i više volim rum u kolačima od konjaka ili brandyja :D

Potrebni sastojci:

180g suhih šljiva, naravno bez koštica :D
80ml ruma

225g brašna
45g šećera u prahu
125g hladnog maslaca narezanog na kockice
2 žumanjka

3 jaja
100g šećera
125ml slatkog vrhnja, upotrijebila sam manje masno vrhnje za kuhanje
55g mljevenih badema

2 žlice listića badema

šećer u prahu za posipanje

pita2

dan prije namočiti suhe šljive u rumu i ostaviti preko noći u hladnjaku

zamijesiti tijesto od brašna, šećera u prahu, maslaca i žumanjaka, ako nikako ne uspijevate dobiti tijesto od sastojaka, dodajte žlicu hladnog mlijeka ili slatkog vrhnja, ali uspjet ćete, samo se malo potrudite, maslac će se ugrijati od vaših ruku pa će biti lakše
razvaljati tijesto i staviti ga u namašteni kalup za pitu, ako vam ni valjanje ne ide ili vam se ne da, napravite kao ja, utisnite tijesto dlanovima u kalup

izbockajte ga vilicom i stavite peći na 170-180°C oko 15 minuta, dok ne porumeni

u međuvremenu, ocijedite šljive i sačuvajte rum u kojem su se namakale
za nadjev izmiksajte jaja sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu, dodajte vrhnje i rum koji je ostao od šljiva i lagano umiješajte mljevene bademe

na malo ohlađeno tijesto složite šljive, prelijte pripremljenim nadjevom, posipajte listićima badema i stavite peći na 150-160°C 30-35 minuta dok ne porumeni

pita3

kao što vidite, nakon što sam stavila peći pitu skužila sam da sam zaboravila upotrijebiti listiće badema, ali nema veze, budem drugi put :D

imam još i suhih višanja, mislim da ću i njih utrošiti na ovaj način u kombinaciji s lješnjacima


02

srijeda

studeni

2011

pureći medaljoni u pizza umaku

tako nekako bi se moglo nazvati ovo jelo, pizza mi je bila prva asocijacija kad sam probala što sam smućkala :D

znate kad skuhate nešto što vam se baš svidi a kasnije to više ne možete ponoviti jer se ne možete sjetiti što ste sve strpali u saft, e to se meni često događa, pa će zbog toga ovaj recept na blog tako da mi recept bude uvijek dostupan....naravno ako se ne skrši server i ode sve u....neće valjda

p2

pileći file, pureći file, riblji file....od mesa je to kod mene najčešće na repertoaru, imam od djetinjstva problem s mesom, ne smije biti žilavo, ne smije biti masno, mora biti mekano i mora se moći jesti vilicom i nožem bez nekakvog glockanja kostiju i slično...to sam izgleda u nasljeđe prenijela i na svoje sinove :D, kak' mi je rekao moj stariji sin kad sam jednom za ručak napravila pečeno carsko meso premazano mješavinom meda i ljutog kečapa, a kaj da ja tu sad jedem, kaj nisi mogla napraviti neki normalni ručak....pa malo eksperimentiram....ako već eksperimentiraš, onda eksperimentiraj s pilećim, purećim i eventualno ribljim fileom.....i svaki put kad kupujem to meso, u mislima psujem k'o kočijaš zbog cijene pilećeg filea kojeg su besramno prije par godina s nekih 25-30 kuna po kili digli na 50-60, i još je lošije očišćeno otkad je skuplje...grrrrrrrrr

i tako onda pokušavam te vrste mesa bar ne pripremati na stalno isti način

slijedi recept ;)

p1

sastojci:

1/2 kg purećih prsa
sol, papar, češnjak u prahu, luk u prahu

1 ljubičasti luk ne prevelik
1 konzerva pelata od 400g
desetak maslina, bez koštica
suha majčina dušica, chili mješavina

količinu začina vam ne mogu napisati, to po svom ukusu, odokativno ;) ne pretjerujte, dodajte malo po malo ako niste vični odokativnom kuhanju, lako dodate, teško oduzmete ako pretjerate ;D

priprema:

pureća prsa narežite na medaljone, stavite ih u jednu posudu, posipajte žličicom soli (to je po mom ukusu), svježe mljevenim paprom, češnjakom i lukom u prahu, rukom promiješajte da se rasporedi po svom mesu, ostavite par minuta da odstoji

u dubljoj tavi zagrijte žlicu putra i žlicu maslinovog ulja, popržite kratko medaljone s jedne i druge strane, nemojte ih previše staviti odjednom da se ne dinstaju umjesto da se prže

popržene medaljone stavite na stranu, ako vam nije ostalo dovoljno masnoće u tavi, dodajte još žlicu putra ili ulja, što vam je draže

u tavu ubacite luk nasjeckan na tanke ploške, malo ga posolite, prodinstajte dok ne postane staklast, dodajte masline izrezane na ploškice, promiješajte, sad dodajte pelate, usitnite ih kuhačom, začinite majčinom dušicom, otprilike dva prstohvata i chilijem prema ukusu, neka se krčka kojih 5-10 minuta, nakon toga ubacite pečene medaljone u umak i još zajedno krčkajte 5-10 minuta, podlijte vodom ako imate premalo umaka, krčkajte dok vam se ne svidi konzistencija umaka i mekoća mesa, dosolite, popaprite ako želite, dodajte malo šećera ako vam se čini da vam treba

poslužite uz njoke ili neki drugi prilog, dobar tek (njoke nisam sama radila, nisam još došla do te faze kulinarskog ludila, ali nekako osjećam da sam blizu :D )

p

meni se umak tako svidio da mi je palo na pamet da si ga skuham u većoj količini, zmiksam i spremim da mi posluži kao umak za pizzu :D

i eto, sad imam zapisan recept ;)

prošli post s tortom je vidim osvojio srca uredništva, pa se recept nalazi posvuda, hvala uredništvu ;)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>