21

ponedjeljak

studeni

2011

grah i zelje, narodno veselje

rima se sama nekako nametnula :D :D

vani je hladno, ne volim zimu, kad čujem na prognozi najavu ledene kiše i snijega, pokrila bih se preko glave i ne bih izlazila do prvih pupova i vlati mlade trave

jedino volim takozvana zimska jela, nešto toplo, sa žlicom...ma dobro, meni i usred ljeta paše nešto toplo sa žlicom ali o tom potom...kojim čudnim izrazima ovaj jezik obiluje, čudo jedno :D

sad bi vi i recept možda? pa evo, za one koji vole grah i zelje....



sastojci:

200 g graha, dan prije namočiti
500 g narezanog kiselog zelja
300 g krumpira
1 sušeni buncek, otprilike 400 g
80 g špeka
3 režnja češnjaka
sol, papar u zrnu, lovorov list, pasirana rajčica prema želji, ja sve volim malo zacrveniti :D

stavite kuhati grah, kad zavrije kuhajte par minuta i bacite tu vodu, dolijte svježu i nastavite kuhati

u drugu, veću posudu, stavite kuhati kiselo zelje i buncek

kad je grah napola kuhan, ubacite ga zajedno s vodom u posudu sa zeljem, stavite 1-2 lovorova lista, papar u zrnu i sol prema ukusu, zalijte pasiranom rajčicom, to i ne morate, ali ja ne volim prozirna jela :D

dodajte i krumpir izrezan na kockice i špek i češnjak, sitno, sitno narezane....kuhajte dok sve ne omekša, izvadite buncek i narežite meso i vratite nazad u jelo

kad se najedete, otporni ste na sve vremenske uvjete, osim na lomove, pazite kako hodate u najavljenim zimskim uvjetima ;))



<< Arhiva >>