Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/strahodletenja

Marketing

pita sa suhim šljivama, bademima i rumom

kopajući po ormarićima našla sam suhe šljive koje bi trebalo potrošiti, još jedan ostatak od sindroma 'trpaj u kolica sve što ti dođe pod ruku, strpaj to doma u ormariće i onda zaboravi na to'

i tako sam si zamislila da bi te suhe šljive mogle završiti u nekakvoj piti, onda sam malo kopala po netu jer ja sam si samo zamislila kako bi to trebalo izgledati, neću valjda još i recept izmišljati....i našla sam nešto što sam zamislila

pita

stalno gubim nit posta, muž ne zna kud bi sa sobom pa bih još trebala smisliti kamo da ode, dala sam mu prijedlog da mi ode pronaći šarene košarice za muffine ali mu se nije svidio, sad sam ga poslala na trosjed da čita novine i da mi da pola sata mira pa ću onda otići nekud s njim :D

ajmo natrag na post

pita1

našla sam par recepata, pa sam jednog malo modificirala, u originalu bi se suhe šljive trebale namakati u armagnacu, ali da ga i imam doma, šteta bi ga bilo potrošiti za kolač, a i više volim rum u kolačima od konjaka ili brandyja :D

Potrebni sastojci:

180g suhih šljiva, naravno bez koštica :D
80ml ruma

225g brašna
45g šećera u prahu
125g hladnog maslaca narezanog na kockice
2 žumanjka

3 jaja
100g šećera
125ml slatkog vrhnja, upotrijebila sam manje masno vrhnje za kuhanje
55g mljevenih badema

2 žlice listića badema

šećer u prahu za posipanje

pita2

dan prije namočiti suhe šljive u rumu i ostaviti preko noći u hladnjaku

zamijesiti tijesto od brašna, šećera u prahu, maslaca i žumanjaka, ako nikako ne uspijevate dobiti tijesto od sastojaka, dodajte žlicu hladnog mlijeka ili slatkog vrhnja, ali uspjet ćete, samo se malo potrudite, maslac će se ugrijati od vaših ruku pa će biti lakše
razvaljati tijesto i staviti ga u namašteni kalup za pitu, ako vam ni valjanje ne ide ili vam se ne da, napravite kao ja, utisnite tijesto dlanovima u kalup

izbockajte ga vilicom i stavite peći na 170-180°C oko 15 minuta, dok ne porumeni

u međuvremenu, ocijedite šljive i sačuvajte rum u kojem su se namakale
za nadjev izmiksajte jaja sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu, dodajte vrhnje i rum koji je ostao od šljiva i lagano umiješajte mljevene bademe

na malo ohlađeno tijesto složite šljive, prelijte pripremljenim nadjevom, posipajte listićima badema i stavite peći na 150-160°C 30-35 minuta dok ne porumeni

pita3

kao što vidite, nakon što sam stavila peći pitu skužila sam da sam zaboravila upotrijebiti listiće badema, ali nema veze, budem drugi put :D

imam još i suhih višanja, mislim da ću i njih utrošiti na ovaj način u kombinaciji s lješnjacima




Post je objavljen 05.11.2011. u 11:27 sati.