02
srijeda
studeni
2011
pureći medaljoni u pizza umaku
tako nekako bi se moglo nazvati ovo jelo, pizza mi je bila prva asocijacija kad sam probala što sam smućkala :D
znate kad skuhate nešto što vam se baš svidi a kasnije to više ne možete ponoviti jer se ne možete sjetiti što ste sve strpali u saft, e to se meni često događa, pa će zbog toga ovaj recept na blog tako da mi recept bude uvijek dostupan....naravno ako se ne skrši server i ode sve u....neće valjda
pileći file, pureći file, riblji file....od mesa je to kod mene najčešće na repertoaru, imam od djetinjstva problem s mesom, ne smije biti žilavo, ne smije biti masno, mora biti mekano i mora se moći jesti vilicom i nožem bez nekakvog glockanja kostiju i slično...to sam izgleda u nasljeđe prenijela i na svoje sinove :D, kak' mi je rekao moj stariji sin kad sam jednom za ručak napravila pečeno carsko meso premazano mješavinom meda i ljutog kečapa, a kaj da ja tu sad jedem, kaj nisi mogla napraviti neki normalni ručak....pa malo eksperimentiram....ako već eksperimentiraš, onda eksperimentiraj s pilećim, purećim i eventualno ribljim fileom.....i svaki put kad kupujem to meso, u mislima psujem k'o kočijaš zbog cijene pilećeg filea kojeg su besramno prije par godina s nekih 25-30 kuna po kili digli na 50-60, i još je lošije očišćeno otkad je skuplje...grrrrrrrrr
i tako onda pokušavam te vrste mesa bar ne pripremati na stalno isti način
slijedi recept ;)
sastojci:
1/2 kg purećih prsa
sol, papar, češnjak u prahu, luk u prahu
1 ljubičasti luk ne prevelik
1 konzerva pelata od 400g
desetak maslina, bez koštica
suha majčina dušica, chili mješavina
količinu začina vam ne mogu napisati, to po svom ukusu, odokativno ;) ne pretjerujte, dodajte malo po malo ako niste vični odokativnom kuhanju, lako dodate, teško oduzmete ako pretjerate ;D
priprema:
pureća prsa narežite na medaljone, stavite ih u jednu posudu, posipajte žličicom soli (to je po mom ukusu), svježe mljevenim paprom, češnjakom i lukom u prahu, rukom promiješajte da se rasporedi po svom mesu, ostavite par minuta da odstoji
u dubljoj tavi zagrijte žlicu putra i žlicu maslinovog ulja, popržite kratko medaljone s jedne i druge strane, nemojte ih previše staviti odjednom da se ne dinstaju umjesto da se prže
popržene medaljone stavite na stranu, ako vam nije ostalo dovoljno masnoće u tavi, dodajte još žlicu putra ili ulja, što vam je draže
u tavu ubacite luk nasjeckan na tanke ploške, malo ga posolite, prodinstajte dok ne postane staklast, dodajte masline izrezane na ploškice, promiješajte, sad dodajte pelate, usitnite ih kuhačom, začinite majčinom dušicom, otprilike dva prstohvata i chilijem prema ukusu, neka se krčka kojih 5-10 minuta, nakon toga ubacite pečene medaljone u umak i još zajedno krčkajte 5-10 minuta, podlijte vodom ako imate premalo umaka, krčkajte dok vam se ne svidi konzistencija umaka i mekoća mesa, dosolite, popaprite ako želite, dodajte malo šećera ako vam se čini da vam treba
poslužite uz njoke ili neki drugi prilog, dobar tek (njoke nisam sama radila, nisam još došla do te faze kulinarskog ludila, ali nekako osjećam da sam blizu :D )
meni se umak tako svidio da mi je palo na pamet da si ga skuham u većoj količini, zmiksam i spremim da mi posluži kao umak za pizzu :D
i eto, sad imam zapisan recept ;)
prošli post s tortom je vidim osvojio srca uredništva, pa se recept nalazi posvuda, hvala uredništvu ;)
komentiraj (12) * ispiši * #