obožavam miris svježe pečenog kruha, peciva, još iz djetinjstva, iz djedove pekare, takvog kruha i peciva baš i nema više, kruh se stvarno mogao jesti danima bez problema, a s kiflama vam nije ništa ni trebalo za namaz, šteta ih je bilo kvariti :D negdje sedamdesetih prošlog stoljeća, dida je jedva kupio mješalice za tijesto jer je najviše vjerovao u potpuno ručnu izradu, ali sve nakon tog miješanja se odvijalo ručno, a kruh se do njegovog odlaska u penziju osamdesetih i zatvaranja pekare uvijek pekao u pravoj krušnoj peći zagrijanoj drvima jer u kruh pečen u peći na struju nije baš vjerovao ;)
ne znam, možda mi zato sve od dizanog tijesta uvijek uspijeva, otkad sam prvi put probala, imam valjda nekakav pekarski gen ;) bitno je da je tijestu toplo i to je to, mora vam uspjeti ;)
ove klipiće sam jučer pekla i pola je odmah nestalo, ostatak je bio za danas umjesto kruha, ali nije dostajalo :D
sastojci:
1 kg glatkog brašna
6 dl mlijeka
2,5 dl ulja
2 instant kvasca (ili prema originalnom receptu 80 g svježeg što mi zvuči puno, ja znam da znam raditi sa svježim pa se više ne gnjavim s tim nego koristim instant za ubrzavanje postupka, ne da mi se čekati još i to prvo dizanje, a i instant uvijek možete imati doma jer dugo traje :D)
1 žlica soli
1 žličica šećera
razmućeno jaje, sol, kim za posipanje prema želji
u zdjelu za miksanje staviti brašno, sol, šećer, kvasac, mlijeko i ulje, miksati nastavcima za tijesto bar 10 minuta, ili mijesite ručno bar 15 minuta ili dok tijesto ne postane potpuno podatno u vašim rukama ;)
ostavite tijesto da se digne, sad ste slobodni neko vrijeme, možete se otići tuširati, natrpati veš mašinu i slično, kada tijesto udvostruči obujam, podijelite ga na 25 približno istih komada od kojih napravite okrugle hljepčiće, ostavite da se opet dižu, dok se dignu možete isprazniti perilicu suđa i napuniti je novom turom, visiti na fejsu i slično :D
kad su hljepčići narasli, razvaljajte svaki samo u duljinu, otprilike dvadesetak cm, počnite ih rolati od strane bliže vama istodobno ih dlanovima šireći u stranu da dobijete klipić dužine oko 25 cm i podjednake širine, ako ne uspijete, nema veze, pojest ćete i kraće i duže, i tanje i deblje, ali bilo bi dobro da su svi podjednaki da se istovremeno isto ispeku ;)
možete ih ostaviti da se još jednom dignu, ili ih odmah premazati razmućenim jajetom, posipati kimom, ili solju ili nekim drugim sjemenkama,ili ničim ako vas je volja
nemojte ih nagurati previše odjednom u lim (namašten ili koristite papir za pečenje, jednostavnije je i lim ostane čist ;)), ostavite dovoljno razmaka da se ne slijepe, pecite na 220°C 10-12 minuta, ja sam na 210 jer imam vatrenu pećnicu pa mi je prva tura prebrzo dobila boju a iznutra nije bila skroz pečena, i to je to, pustite ih da se malo ohlade i ne pretjerujte u količini da vam ne bude zlo :D
Post je objavljen 23.11.2011. u 17:55 sati.