14

ponedjeljak

studeni

2011

grah varivo

ili grah naš svagdanji daj nam danas da se najedemo ;D

nikad mi nije bilo jasno zašto toliko ljudi ne voli grah varivo, meni je to jedno od najboljih jela koje postoji

pronađite na internetu podatke o grahu, a potražite i podatke o slanutku, leći...idealne namirnice, zasitne, bogate biljnim proteinima koje vam za razliku od onih životinjskog porijekla ne izvlače kalcij iz organizma ili u prijevodu što više mlijeka i mesa konzumirate imat ćete jadnije kosti, pa si vi mislite :P

pokušajte zavoljeti mahunarke, ako ne volite variva, postoje još mnogi načini pripreme, krenite s pireom recimo ;)

ja sam prekjučer kuhala varivo od graha, vani maglovito, hladno...jednostavno priziva grah

ovo je inače moj uobičajeni način kuhanja graha, tako ga kuham zadnjih 16 godina uz razne modifikacije prema trenutnoj inspiraciji



bazni sastojci:
2 luka
1 poriluk
1 mrkva
2 veća češnja češnjaka
100 g špeka
400 g suhog graha, vrsta koju volite, ja sam ovaj put miješala zelenček i bijeli da potrošim ostatke
1-2 dl pasirane rajčice
1 žličica mljevene paprike, sol, papar

grah namočite dan prije u hladnu vodu pa ga prokuhajte na dan kuhanja, bacite tu vodu, properite grah i nalijte svježu vodu i ostavite sa strane ili ako se sjetite ujutro da ćete taj dan kuhati grah, pustite ga da proključa, bacite tu vodu, dodajte svježu vruću vodu, još jednom zakipite i ostavite da odstoji sat do dva

možete koristiti i grah iz konzerve, postupak je isti, samo što se onda na pirjano povrće doda voda i pasirana rajčica i pusti da tako kuha oko sat vremena a zatim se doda kuhani grah i kuha sve skupa još pola sata

špek, luk, poriluk, mrkvu nasjeckajte

u dubljoj tavi na malo ulja popržite prvo špek, kad dobije boju ubacite svo nasjeckano povrće osim češnjaka, posolite i propirjajte dok povrće ne povene, sad dodajte nasjeckani češnjak i pustite da pusti miris, začinite paprom i mljevenom paprikom, promiješajte da se paprika sjedini sa smjesom i pretresite u posudu s grahom, dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte sat i pol do dva, dok grah nije mekan i dok nema konzistenciju koju želite, kad se duže kuha zrna se lagano raskuhaju pa dobijete i gušću juhu, znači prema vašem ukusu---pri kraju kuhanja provjerite da li treba jelo dosoliti i dopapriti

ovaj put dodala sam i oko 1 dl crnog vina i čili papričicu, ponekad dodam od povrća i peršin i papriku, izostavim špek i dodam nasječeni svježi paradajz - obično kad kuham mladi grah...i to bi bilo to, dobar tek ;)



<< Arhiva >>