20

utorak

prosinac

2011

krckavi kolačići

ovo su mi vjerojatno najdraži od svih kolačića, nisam baš tip od sitnih kolača, možda i zbog toga što nemam baš naviku nešto stalno grickati, uzmem nešto konkretno, pojedem, i to je to...a još vjerojatnije zbog toga što mi se ne da s njima gnjaviti (kak sam pristojna, htjela sam nešto drugo napisati), volim smjese koje se smiksaju, stave u lim i peku....iako, u zadnje vrijeme mi se čak da prčkati sa svim tim, ne znam kaj mi je došlo



kako ovi kolačići ne uključuju nikakvo mrljanje po rukama, a i jako su mi fini, redovito su na božićnom repertoaru, onih božića kad mi se da peći kolače istinabog ;)



za kolačiće vam treba:

4 bjelanjka
250 g šećera
100 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
100 g sjeckanih lješnjaka

i to je sve, naravno možete miksati orašaste plodove po želji, bitno je samo da je trećina samljevena jer služi tome da s bjelanjcima stvori tijesto a dvije trećine sjeckano da vam krcka pod zubima ;)



priprema:

izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg (u posudi otpornoj na toplinu jer poslije se još lupaju na pari), postepeno dodajte šećer, kad ste sve umiješali, nastavite tući na pari dok ne dobijete gustu smjesu, ne smiju se više osjetiti kristali šećera kad poliznete ;)
skinite s pare i lagano kuhačom umiješajte orahe i lješnjake

na lim obložen papirom za pečenje pomoću žličica oblikujte ili okrugle kolačiće ili duguljaste

pecite na 160-180°C u sredini pećnice, ja sam svoje na 160 oko 13-14 minuta

kad se ohlade možete duguljaste umakati do pola u otopljenu čokoladu, okrugle ukrašavati ušećernim voćem, ali meni se obično ništo od toga ne da, radim oblike kakvi mi dođu i ne ukrašavam ih ni sa čim ;D



kada se ohlade, uživajte...krckajte ;)

mogu vam stajati danima, dobro, to se nije još nikad dogodilo :D

<< Arhiva >>