Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/strahodletenja

Marketing

medenjaci

kao što vidite, trpjet ćete me svakodnevno tjedan dana, shvatit ćete puno značenje izraza, što te ne ubije, ojača te....drž'te se ;)

krećemo s medenjacima, prigodno uz predstavljajuću fotku bloga



slatko, slatko, slatko...pogotovo ako zaboravite umiješati limunov sok u glazuru kao što se meni dogodilo :D



kopala sam po nekoj staroj kuharici tražeći recept za medenjake sličan onom bakinom, sjećala sam se otprilike sastojaka jer kao što jednom rekoh, nisam se baš previše motala po kuhinji u djetinjstvu i poslije, ali sam voljela isprobavati sirovu smjesu za medenjake...znala sam da to nije baš to, dočepala sam se poslije i bakinog recepta, ali ni ovaj nije loš ;)



sastojci:

500 g brašna
250 g meda
1 prašak za pecivo
120 g šećera
6 usitnjenih klinčića
3 žlice cimeta
2 jaja
80 g otopljenog maslaca



priprema:

u posudu za miksanje stavite brašno pomiješano s praškom za pecivo, dodajte sve ostale sastojke i najbolje je da ih izmiksate mikserom s nastavcima za tijesto jer je ljepljivo, kad ste dovoljno izmiješali smjesu, stavite je u hladnjak da se stisne

od ohlađene smjese pravite kuglice veličine oraha otprilike, stavljajte ih na namašteni lim ili još bolje na papir za pečenje - to je proizvod za nobelovu nagradu ;)

pecite na 160-180°C do 20 minuta - poznajete nabolje svoju pećnicu, ako je ne poznajete dovoljno, vrijeme je da produbite poznanstvo

pazite na njih da vam ne zagore što je lako moguće s ovom količinom meda u smjesi

kada se posve ohlade, slijedi glazura, može i bez nje, može i čokoladna, kako vam odgovara, ja ne mogu zamisliti medenjake bez glazure od bjelanjaka i šećera :D



glazura:

u dovoljno velikoj posudi da vam poslije u nju stanu svi medenjaci koje ste ispekli, njih četrdesetak, izmiksajte lagano 3 bjelanjka u ne skroz čvrsti snijeg, dodajte postepeno 240 g šećera u prahu uz lagano miješanje, kad je sve izmiješano, umiješajte sok od pola limuna

sad uspite u posudu sve medenjake i kuhačom lagano sve miješajte da se svi medenjaci oblože glazurom, kad ste to uspjeli izvesti, vadite ih jednog po jednog, kistom popravite što treba i stavljajte na papir za pečenje da se sve osuši preko noći

za sve takve radove, pravljenje kuglica od smjese, prčkanje s kolačićima obloženim glazurom, jednokratne gumene rukavice su moj prvi izbor, nisam nikad baš voljela prljati ruke



ne bojte se sirovih bjelanjaka, osuše se...jedini snijeg kojeg volim je snijeg od bjelanjaka, uživajte

Post je objavljen 19.12.2011. u 07:59 sati.