Ljubo Ruben Weiss

18.10.2013., petak

Puzajući PUČ - ili rada, rada nam treba, a ne rata ćiriličara i antičiriličara

„Još se nitko nikada nije uspeo, a da prije toga nekoga nije srušio!“ (narodna)

Neki, zovem ih nojevi u pijesku, mogu odšutjeti i otrpjeti koješta, evo, moja persona ne može i piše, uporno piše, mada, bojim se, od pisanja male vajde – oni koji bi trebali čitati ove i slične poruke najčešće ne čitaju, ni latinicu, ni ćirilicu, oni čitaju tek poneki izvještaj sigurnosnih službi, odbijenice iz Bruxellesa, jer tamo manje-više nitko ozbiljan glasove iz Hrvatske ne uzima više za ozbiljno, a kamoli zahtjeve za financiranje projekata, izvještaje o vrijednosti dionica, iz hrvatske diplomacije na brzinu sklepana izvješća u veleposlanstvima, tek letimično materijale za Sabor, i slušaju one rijetke koji imaju njihove specijalne mobil - brojeve. Hrvatska je tri i po mjeseca članica Evropske zajednice, i ničim, ali baš ničim se to u svakodnevici ne osjeća! Dapače, svakodnevica nam je kontaminirana već tri mjeseca i koji tjedan fabulom „Lex Perković“, fabulom INA –MOL, nekim izbornim pričicama o unutarstranačkim izborima u Zagrebu, naklapanjima o raspadu „kukuriku“ koalicije, i tek tu i tamo, o ministrima Liniću i Vrdoljaku, koji „bolje sutra“ predviđaju za neko drugo, odgođeno vrijeme, zaboravljajući da će za koji mjesec polovica mandata Kukuriku vlade. Zar je moguće zaboraviti bombastične najave Radimira Čačića – Zagreb na Savi, fasadizacija, pljusak investicija… da bi ga danas, ni nakon pola izdržane kazne, netko ponovo vidio na istom mjestu PPVRH-a????
RADI SE O ŽESTOKOJ BORBI ZA VLAST
Može biti paničarenje, ali mislim i pišem OTVORENO: u Hrvatskoj se radi o žestokoj borbi za vlast, o širenju atmosfere straha, slične malo onoj u endehazijsko vrijeme, onoj 1971, i onoj 1991.godine. Halo USA, halo Njemačka, halo Rusija, halo Francuska, halo Velika Britanija, imate i svoje brige, ali da ipak malo virnete u naša mala, uska dvorišta??
Problem ćirilice?? Kada je bar sedmero istaknutih hrvatskih književnika, jezikoslovaca, akademika, novinara - publicista… dobilo po sedam minuta na HRT-u i u jednoj tematskoj emisiji govorilo o pismima, jezicima, knjizi…?? Vukovarski antićiriličarski sindrom, utemeljen na promašajima kukurikavaca, na vladanju u Saboru na temelju broja podignutih ruku, a ne na temelju volje naroda, ma kakva ona bila, širi se već esetak mjeseci „lijepom našom“ i sva upozorenja da grupica nacional – šovinista koristi opravdanu bol i traume žrtava Vukovara, njome manipulira, nije nastao preko noći. Da li iza tih upornih i žestokih momaka manje – više čuči povjesničar Putinko, pardon, Karamarko, Ruža Tomašić koja rado proglašava dio građana „gostima“, zaigrana pseudoelita ili tko zna tko, saznat ćemo kada s e otvore, nakon distance, arhivi. Ono što se vidi i bez otvorenih arhiva su deseci stožernika za obranu Vukovara, koji u biti ne brane ni Vukovar ni Hrvatsku, nego im nanose nemjerljivu štetu. Čak ni to nije ovog trenutka najveći problem, svijest o šteti ugledu Hrvatske ne može se očekivati od uzavrelim emocijama preplavljenih stožernika, niti od većine Virovitičana koji emotivno, a ne racionalno tumače zadnjih nekoliko desetljeća – NEMA DIJALOGA SUPROTSTAVLJENIH STRANA, a bez dijaloga neće biti rješenja jer smo u fazi iracionalnog junačenja gdje se ne nazire volja za kompromisom.
DIJALOGA ĆE BITI, NEĆE BITI??
Dobro, zakone valja provoditi, Ustavni zakon o manjinama posebno, ali ima modaliteta za provođenje zakona i njih treba neodgodivo tražiti. Razbijene i skinute ploče počnu se shvaćati ozbiljno tek kada voda dođe do grla i kada više ne pucaju samo ćirilične ploče, već puca pravna država, kada se u zrak diže policajca koji je odbio obavljati svoj posao, kada se teatralno skida vojna odora kao da je sportska trenirka, kada počnu letjeti opake riječi, pa i najgore prijetnje. A te prijetnje iz Vukovara nisu od jučer – čak i amater analitičar da zbroji JAVNE izjave Tomislava Josića, Josipa Klemma, Iljkića i sličnih, uočio bi da to sa zdravim, dozvoljenim, demokratskim prosvjedima veze nema. Da li je netko ozbiljno proučio životni put Tomislava Tome Josića, od Vukovara do logora u Stajićima, do rada u domu za mentalno retardirane u Njemačkoj, do dva promašena braka itd.? Da li je nekome jasno da Josip Klemm, ako hoće, ima iza sebe naoružane zaštitare, koji se u roku od desetak dana mogu pretvoriti u privatnu policiju, da udar na ćirilične ploče, i otkazivanje poslušnosti policije, udar je na ustavni poredak Republike Hrvatske! Pa, ako me sjećanje ne vara firma gospodina Klemma je dala basnoslovnu sumu za prelazak Šarića u Cibonu??
Problem je tragičnih razmjera jer vladajuća politička garnitura, nesposobna je u zamalo dvije godina zaustaviti barem jedan negativni trend hrvatske ekonomije kojoj je konstanta već dvadesetak godina ne stvaranje nove vrijednosti, već rasprodaja do 1991. stvorenih vrijednosti odnosno imovine, firmi, sve do monetizacije strateški važnih auto – cesta, pa do posljednjeg, prodaje prirodnih resursa. A ta vlast se, usprkos izostanku rezultata, bahati, i nema još uvijek odgovarajuće zamjene – zar želimo da nam se vrati tuđmanovština, s mnogim krivo zaoranim brazdama (posebno mislim na kriminalnu privatizaciju!), kerumovština, vesela Jadranka, i sanaderovština, HDZ i njegove hobotnice koje su unazadile „lijepu našu“
Dok ovo pišem ne zna se hoće li Stožer u Vukovaru prihvatiti poziv Milanovića i Freda Matića za razgovorom u Vukovaru, ne zna se kako će se provesti dr. Josipović u Beogradu.
ĆIRILICA JE NAJMANJI PROBLEM
Ćirilica kao problem?? Ajte molim vas?! Srbi u Hrvatskoj kao problem, ajte molim vas!? Problem su oni koji od pisma prave bauk, problem su oni koji nalaze u prepolovljenom broj Srba u odnosu na 1991. dežurne krivce za siromašenje, bijedu, urušavanje socijalne države, a manje-više stoga što ne samo da nisu stvorene nove vrijednosti nego je ta pseudoelita, gradska, županijska, nacionalna, uspjela prenijeti u inozemstvo, po procjeni američkih izvora, najmanje 15 milijardi dolara. Jedan jedini dolar nije Milanović – Čačić - Linićeva vlada vratila u Hrvatsku, nego, potpuno nepripremljena za teška vremena, s čistom improvizacijom zvanom Plan 21, izvodila je iz tjedna u tjedan razna salto – mortala, braneći bar pedesetak neobranjivih političkih postupaka i mjera. I dok mi uhvaćeni u klopku antićirilićarske histerije razglabamo o fenomenima, istovremeno Linić je uzeo nove kredite u USA da ne bi došle u pitanje isplate mirovina, zadnja linija obrane! Paralelno, HDZ je gospodin Karamarko očistio od svake kritičke riječi, za pretpostaviti je stare kanale obavještajnih i paraobaveštajnih struktura obilato je koristio za jačanje svoje pozicije lidera koja će donijeti, što??
Ništa, osim još većeg pritiska na hrvatske Srbe, koje, usput vodi nezamjenljivi Pupovac, kao što su, izgleda nezamjenljivi Čačić, Šeks,Vesna Pusić, Jakovčić; Mamić i na stotine mudrijaša – od medija do sporta - koji smatraju da minimum ostati u politici i javnoj sceni, trideset godina, ili bar instalirati nakon blizu tridesetak godina svoje klonove koji će nastaviti njihovo problematično djelovanje. U krajnjem, neka svi nabrojani, i nenabrojani budu i 30 godina na vlasti, ali da osjetimo da su nam donijeli umjesto olako danih obećanja kakav - takav razvitak, ili ono što stalno slušamo, ali nikako da se dogodi – bolji život!
ŠTO PREDLAŽEM, I ŠTO PREDVIĐAM?
Što predlažem i što predviđam?? Pa nećemo valjda odnijeti gaće na štapu!?
Predlažem strogu inventuru protekle 22 godine, prekid strančarenja, ako treba i promjenu političkog sustava u kojem na čelo kolone neće dolaziti najposlušniji se za zastupnike, vijećnike, znat će se tko im je izborna baza i tko ih može, ako treba, smijeniti, liste kandidata, po mome, bi se birale, a ne imenovaleitd.) Predlažem usmjeravanje na rad učenje, znanje, inovacije, kulturu… Da su se stožeraši usmjerili na to već su mogli sagraditi jednu novu vukovarsku četvrt, proširiti luku na Dunavu, ili bar zaposliti neke od čak 20 000 nezaposlenih u Vukovarsko.srijemskoj županiji! No, lakše je pjevati budničke pjesme, nije isključeno da tu radi i malo alkohol, debele mirovine redovno stižu, pa još da ti ljudi, gledam po izgledu u prosjeku s 45 do 55 godina, i nešto rade?? A što se tiče raspleta, ako se i nađe neki kompromis, za tjedan – dva naći će se novi razlog za marširanje…Što se tiče ćirilice ukoliko budemo živjeli kao radin i pošten narod, s kulturom rada, a ne s kulturom laži i političkog obračunavanja na makjavelistički način, bar u osrednjem blagostanju, a to znači prije svega na novim radnim mjestima, kao zadovoljni pojedinci i obitelji, pitanje ćirilice bit će nam zadnja rupa na svirali.
Ali, dok svirala šuti, ćirilica nam je prva rupa koja zapravo guta materijalno, zdravu pamet, vrijeme i – nadu!
-----------------
Napomena:Tekst sa sličnim tezama objavljen je ovih dana na nekoliko portala. U noći od srijede na četvrtak kada pišem ovu "napomenu" zna se da je zakazan razgovor premijera Zorana Milanovića i Stožera u Vukovaru, za danas, četvrtak. I dalje mislim da bez dijaloga neće biti smirivanja situacije, ali ima znakova da razgovorima tenzije se neće smiriti. Naime, kupovina je to vremena koju rade obje strane jer krajnji cilj tzv. crnog bloka mora biti ipak kad - tad postignut - ostavka Milanovića i raspisivanje prijevremenih izbora za Sabor RH. Tzv. "crni blok" čine Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ("obrana Vukovara" je floskula, jer Vukovar nije napadnut, osim toga ako je Vukovar hrvatski, a jest, koji se to hrvatski karakter grada ima braniti??), i manipulirani branitelji širom Hrvatske, negdje u pozadini su nedvojbeno Katolička crkva u Hrvata i HDZ). Scenarij je vrlo sličan scenariju "splitska Riva". Zbog mnogih katastrofalnih grešaka zamalo u dvije godine vladanja Kukurikavaca prognoza je da će Milanović do Nove 2014. morati podnijeti ostavku. Izmjene Zakona o radu stavit će nasuprot Milanovića ovo malo preostalog i već sada obespravljenog radništva Hrvatske, postavit će se pitanje nije li to izdaja socijal - demokracije i oslabljen i rascjepkan tzv. crveni blok bit će prisiljen na definitivan uzmak pred. tzv. crnim blokom.

Oznake: manipulacije, puž, političke borbe, Hrvatska, nesposobna Vlada, nacional-šovinizam


- 02:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2015  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2015 (3)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Travanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (7)
Lipanj 2013 (1)
Travanj 2013 (2)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Srpanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Studeni 2011 (2)
Rujan 2011 (2)
Srpanj 2011 (3)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (3)

Opis bloga

Linkovi