Ljubo Ruben Weiss

15.08.2014., petak

TRINEST NAOPAKIH LOGIKA (Izrael, Gaza...)

TRINAEST NAOPAKIH LOGIKA, IZRAEL I GAZA


1.Prva naopaka logika je da je Izrael agresor, i da je Izrael agresor od osnutka države. Rat 1948. naziva se u ozbiljnoj literaturi Ratom za nezavisnost, jer je samo koji dan poslije proglašenja države Izrael, nastalog kao ostvarenje cionističkog pokreta i odlukom Ujedinjenih naroda, počela bjesomučna ofenziva SVIH arapskih zemalja u okruženju na novostvorenu državu. Bio je to prvi rat koji je tada slabo naoružani Izrael, s jakom motivacijom vojnika, od kojih su mnogi bili i preživjeli Holokausta, dobio. Ova AGRESIJA Arapa može se slikovito usporediti sa pokušajem gušenja novorođenog djeteta.
Nakon toga arapske države su sa istim ciljem - uništenje Izraela - vodile još četiri rata (1956.,. Sueska kriza, 1967.,šestodnevni rat, 1973. Jomkipurski rat, i 1982. libanonski rat, plus intifada, plus Gaza – krize…
2. Dok Izrael priznaje sve arapske zemlje, i dok je dijelu teritorija (Zapadna obala, i pojas Gaze) priznao autonomiju, danas još neke arapske zemlje ne priznaju Izrael, a Hamas i Hezbollah imaju u programskim dokumentima kao jedan od ciljeva . uništenje države Izrael, članice UN. PLO i druge organizacije desetljećima su se služile terorom u borbi protiv Izraela sijući smrt u raznim dijelovima svijeta, smrtno ugrožavajući civile ( smrt 11 izraelskih sportaša na Olimpijadi u Muenchenu, otmice aviona, otmice brodova, napadi na sinagoge, sjedišta židovskih općina i židovske kulturne centre, napadi na izraelske ambasade, samoubilački napadi u Izraelu, uključujući autobus sa školskom djecom),
3. Palestinci žive u najvećem logoru na svijetu – Gazi, i Zapadnoj obali koje su u sustavu okupacije od strane IDF-a (Israel Defenses Force). Najveća je laž da je Gaza koncentracijski logor jer ti koji to tvrde ili ne znaju ili neće da znaju kako su izgledali naci-fašistički logori kao i logori u kvislinškim zemljama odnosno državama. Da je Auschwitz imao takve tržnice kakve postoje u Gazi, ne bi u njemu stradalo više od milijun zatočenika, većinom Židova. U “ logoru“ Zapadna obala“ svaki lojalan Palestinac ima mogućnosti obrazovanja, rada i zdravstvene i socijalne skrbi, te iskazivanja svojih vjerskih uvjerenja.
4. Obmana je da Izrael namjerno cilja civile, posebno djecu u Gazi, kao što je obmana da Izrael započinje vojne akcije na svom teritoriju sa ciljem naštetiti svim Palestincima. Zbog stalnog raketiranja Izraela, s kraćim ili dužim razdobljima mira, Izrael živi desetljećima u psihozi „ni rata ni mira“ što negativno utječe na milijune Izraelaca, uključujući i lojalne Palestince koji nisu u mogućnosti posvetiti se normalnom, svakodnevnom radu i životu. Svaki rat, i svaka vojna intervencija koštaju Izrael ne samo ljudske živote - žrtve već iziskuju ogromne materijalne troškove. Zemlja koja nema bogata nalazišta nafte, koja u mnogome ovisi o turističkim sezonama, posebno od hodočasničkog turizma, koja je većinom ovisna o zračnim komunikacijama sa ostatkom svijeta, troši velika financijska sredstva na naoružanje što se sve odražava na životni standard Izraelaca. Da nema tih troškova, Izrael bi bio jedna od osam najrazvijenijih zemalja svijeta, iako i sada, svemu usprkos, Izrael je jedina zemlja bez nafte na Bliskom i Srednjem istoku sa evropskom razinom standarda.
5. U medijima u svijetu često se manipulira kritičkim mišljenjima Izraelaca i istaknutih Židova te židovskih organizacija. Radi se o pojedincima i grupama koji iskazuju kritičnost prema potezima izraelske vlade, a takvih osoba i pojedinaca ne manjka ni u samom Izraelu. Dok se u arapskim-muslimanskim zemljama provodi teror i guši se zamalo svaka kritička misao i oporba, Izrael ima snažnu oporbu i izgrađen civilni sektor, te jedan od najstabilnijih parlamentarnih sustava na svijetu. Za razliku od tradicionalnih arapsko-muslimanskih sustava u kojima su žene teško diskriminirane, u Izraelu se poštuju prava žena kao i LGBT pripadnika. Jedna od najvećih podvala u medijskom, propagandnom ratu koji se neprekidno vodi - zemlju se označava zemljom aparthejda. Aparthejd je politika stroge segregacije bjelačkog od nebjelačkog stanovništva koji je na snazi bio u Južnoj Africi od 1948. do 1998. godine. Crnci nisu imali pravo glasa, nisu mogli da obavljaju javne funkcije, žene se ili udaju za bijelce, nisu mogli čak ni da koriste iste toalete i javni promet. Izrael je primio u zemlju i integrira Židove iz Etiopije, veliku većinu s karakteristikama crnačke rase.
6. Bit izraelsko-palestinskog sukoba nije nespremnost Izraela na ustupke (iskustvo pokazuje da svaki ustupak bude dočekan novim zahtjevima za ustupke, ultimatumima, nerealnim zahtjevima za koje unaprijed znaju da ih Izrael ne može prihvatiti) već palestinski, i uopće muslimanski antisemitizam, uključujući negiranje Holokausta. Ne radi se o stvaranju palestinske države koju su Izraelci spremni priznati, već o uništenju židovske. U osnivačkoj povelji Hamasa, političkog predstavnika Palestinaca, jasno stoji da mir sa Izraelom nije moguć. I ne samo to, već i da je svakom drugom zabranjeno da o njemu pregovara. Kako onda zamisliti i voditi te mirovne pregovore? I zašto se i dalje uporno pretvaraju palestinski dušebrižnici da je problem u Izraelu, koji kao jedina napredna i demokratska zemlja u toj regiji nema nikakav interes da bude u neprestanom ratu sa svojim ekstremno neprijateljskim okruženjem, tj. Palestincima? Zahvaljujući internetu u mogućnosti smo da pratimo arapske TV stanice na kojima se neprestano hvali Holokaust (ako se i ne negira) i demoniziraju Židovi na način koji bi bio nezamisliv u bilo kojoj civiliziranoj zemlji. Na tim kanalima slušamo arapsku djecu kako Židove nazivaju majmunima i svinjama, a stariji im govore kako je najbolje što u životu mogu postići da poginu slavnom i mučeničkom smrću ubijajući Židove. U knjizi „Bog koji mrzi“, Vafa Sultan, osvrće se i na islamski antisemitizam koji se muslimanskoj djeci usađuje od malena, kao dio odgoja i vjere– „Židov mora da je riječ koju muslimanska djeca najčešće čuju prije svoje desete godine. Ujedno to je i jedna od najtežih riječi koju čuju jer u njihovoj mašti sažima vizije ubijanja, izopačenosti, laži i pokvarenosti, kao da su riječi prepisane iz Protokola sionskih mudraca, opskurnog antisemitskog pamfleta, izvorno falsifikata tajne ruske policije. Ta knjižica - falsifikat služila je kao literatura Hitlerovim vojnicima prilikom polaska u racije i krvoločna masovna ubijanja Židova SS-trupe uvjerile da su Židovi zapravo gamad koju valja uništiti bez grižnje savjesti.
7. Velika je obmana da Izrael ima snažne lobističke grupacije u cijelom svijetu i da je inkorporiran u sva važnija događanja u svijetu, na štetu tzv. malog čovjeka. Židove se često povezuje sa masonima, iluminatima, glavni su akteri teorija zavjere. Prenaglašava se utjecaj američkih Židova, ako i Židova općenito na svjetsku politiku i međunarodnu zajednicu. U tri-četiri moćne i najmnogoljudnije države na svijetu - Kini, Indiji, Japanu nakon egzodusa Židova iz SSSR sada i u Rusiji, broj Židova je zanemariv kao i politički utjecaj. U islamskom svijetu broj Židova i njihov utjecaj je minoran. U propagandnom ratu uzimaju se za primjer desetak bogatijih Židova, dok zapravo, ukupna židovska populacija u svijetu od samo 13 milijuna Židova, uključujući i one u Izraelu, živi relativno skromno. Židovi u nekadašnjoj istočnoj i srednjoj Evropi, nakon Holokausta jedva da su prisutni u javnom životu, prisutna je asimilacija i ono malo preostalih Židova, uz pokoji izuzetak, zadnjih je desetljeća osiromašilo i trpe antisemitske ispade koji se pravno ne sankcioniraju. Govor mržnje odnosno latentni i manifestni antisemitizam je toliko prisutan da se i ono malo preostalih Židova ne izjašnjava Židovima, već taje svoj nacionalni i vjerski identitet. U mnogim zemljama bivše Istočne Evrope pogoršali su se uvjeti za nacionalno i vjersko okupljanje, šire se najodvratniji stereotipi o Židovima tipa Protokola sionskih mudraca, a Židovi stjerani u medijski i kulturni geto. Posebno su prevareni u postupcima denacionalizacije odnosno procesima pretvorbe i privatizacije bivše državne odnosno društvene imovine, organiziranje i jačanje veza židovske dijaspore i Izraela odvija se presporo i sporadično, a ne kao dio sustavnih napora diplomacije.
8. Mit je da je Hamas vojska u Gazi mala i slaba i da se bori kao David protiv Golijata. Vojska odnosno vojno krilo terorističke organizacije Hamas dobro je uvježbano i posjeduje, pokazuje se, skladišta oružja koje je na razne ilegalne načine dospjelo u pojas Gaze. Vojnici Hamas su velikom većinom fanatični, religijski indoktrinirani najnevjerojatnijim obećanjima islamskih starješina i vođa Hamasa, koji se većim dijelom nalaze izvan pojasa Gaze. Glavni sponzor Hamasa bio je Iran, odakle potječe i najveća količina ubojitog oružja. Posebna neprilika za IDF je što opasni militanti Hamasa ne poznaju uobičajene konvencije ratovanja, već se služe metodama i oblicima ratovanja koje spadaju u najpodmuklije i vjerojatno će se izučavati odsada na vojnim učilištima diljem svijeta - radi se o korištenju vlastitog stanovništva, pa i djece, u stvaranju živog štita koji se raspoređuje na terase, krovove zgrada, u bolnice, džamije, kuće, na sva ona mjesta gdje se očekuju izraelski vojni udari odnosno zračni napadi. Iskopana je mreža tunela pod zemljom u kojima se nalazi i uskladišteno oružje, a vode i prema izraelskom teritoriju te se njima kreću diverzantske grupe i posebno obučeni vojnici za djelovanje u izraelskim naseljima. Da su toliko financijskih sredstava i rada utrošili ne u gradnju tunela nego u drugo, Palestinci su u pojasu Gaze mogli imati solidnu mrežu linija metroa!
Svaki vojni napad Izraela praćen je „majstorskom“ verbalnom logistikom, i upravo je nevjerojatna mašta kojom se služe da bi crnili IDF; vjerojatno većih laži nije plasirano u svijet još od vremena Goebelsa, Hitlerovog propagandiste broj jedan; umjesto radija posebno su usmjereni na Internet portale te Facebook, a poznatije novinare u raznim zemljama i izravno obavještavaju o izraelskim „zločinima“, šaljući im video snimke i fotografije često vrlo uznemirujućeg sadržaja, karikature i fotografije koje bi trebale IDF prikazati što sličnijim Hitlerovoj soldateski. Nije rijetko da koriste odore izraelskih vojnika, pa čak koriste za vojne akcije prostore i vozila Hitne pomoći te prostore i vozila sa oznakama Ujedinjenih naroda
9. Koordiniranim aktivnostima medija u svijetu, prezentiranjem manje-više iste sheme izvještavanja – red bombardiranja, red scena sa ubijenom ili ranjenom djecom u pojasu Gaze, red izjava majki ili očeva stradale djece, red ruševina, red izjava Hamas bossova, red izjava predstavnika civilnih udruga i „humanitarnih“ organizacija, red prosvjeda Židova i Izraelaca protiv rata i izraelske vlade, uz pokoju alibi scenu ili izjavu izraelskih vlasti, stvara se slika da je svjetsko javno mnijenje zamalo uz Hamas teroriste i Palestince. Kritike izraelske strane su česti impregnirane otvorenim ili očiglednim delegitimiranjem Izraela i antisemitizmom. Potrebna je i kritika izraelskih vlasti i akcija IDF-a kada se to zasluži, ali očito je da se aktualna situacija koristi da bi stari neprijatelji i mrzitelji Izraela, ali i notorni antisemiti, pokazali svoje pravo lice. Delegitimiranje Izraela i antisemitizam dolaze zamalo podjednako od neonacista i desnih i ultradesnih snaga u Evropi i svijetu, ali i od ljevičara.
Stvara se privid OSUDE Izraela i Židova, a ne prikazuju se mnogi sa svojim uvjerenjima kojima smatraju poduzimanje vojnih akcija protiv terorista opravdanim i legitimnim. Zamalo da nema države u svijetu koja ne bi postupila isto ili slično ukoliko bi njeno stanovništvo bilo izloženo raketnim napadima.
10. U negativnim reagiranjima prednjače i one države i društva koja ni do danas, 2014., godina 69 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, nisu ispunile ni elementarne obveze prema žrtvama Holokausta kao i potomcima preživjelih Šoah. Na prostoru ex-Jugoslavije primjetna su brojna antisemitska i antiizraelska reagiranja, ne od vlasti, koliko u dijelu medija i na portalima, a koja su dijelom i ostatak politike Titove Jugoslavije. Štošta se promijenilo u odnosu na ta vremena, ali antiizraelizam, anticionizam i pojave antisemitizma su KONSTANTA u razmišljanju većeg dijela građana. Prisutno je to i u zemljama tranzicije, a ni u zemljama EU ne štedi se Izrael (i Židovi) i zapravo je vrlo tanka linija razdvajanja konstruktivne kritike od izravnog necivilizacijskog komentiranja kompliciranog i dugotrajnog međunarodnog sukoba.
11. Što se tiče Hrvatske, gotovo je nevjerojatno u kojem kratkom vremenu su zaboravljena raketiranja hrvatskog teritorija – od Vukovara do Dubrovnika, Zadra, Osijeka, Zagreba…U zemlji u kojoj su se dogodila etnička čišćenja, u državi u kojoj nije u startu dana autonomija hrvatskim Srbima, u državi u kojoj su počinjeni zločini nakon Oluje, u kojoj je ubijena cijela obitelj u Zagrebu a počinitelji nisu osuđeni, u zemlji i društvu u kojoj je židovska zajednica pretrpjela silne gubitke u Šoah, gdje nisu obeštećeni Židovi nasljednici, gdje su prevareni većinom u procesu denacionalizacije i pretvorbe, u zemlji u kojoj ni zamalo nakon 70 godina nije obnovljenA SINAGOGA u glavnom gradu Zagrebu, u kojoj nema Muzeja židovstva, nema Arhiva židovstva, u kojoj nema središnjeg spomenika smrtno stradalim Židovima (oko 30 000!), u kojima nisu obilježena mnoga stratišta Židova i drugih žrtava ustaštva i naci-fašizma, u zemlji u kojoj se piše desetljećima revizionistička povijest i u kojoj j srušeno oko 3000 antifašističkih spomenika i obilježja, u kojoj je politička i socijalna kriza nesagledivih razmjera, kao da je slučaj Gaza dobro došao da bi prikrio STVARNE probleme zemlje, i dugove spram ovo malo nas preostalih Židova, toliko stvarati medijske buke oko događaja u jednoj ipak zemljopisno dalekoj zemlji, nonsens je i znak da se stari resentimani lako probude i stvaraju štetu mogućim dobrim odnosima Izraela i Hrvatske.
12. Više od trideset dana traje izraelska vojna intervencija u pojasu Gaze sa ciljem da se unište tuneli koji su služili za skladištenje oružja i infiltraciju u izraelski teritorij. Izrael je u nekoliko navrata predlagao primirje, povukao svoje trupe iz pojasa Gaze i sada objavio jednostrano trodnevno primirje. Međutim, primjetno je i dalje u medijima optuživanje Izraela i označavanje samo jedne strane krivcem za nastavak sukobljavanja u pojasu i oko pojasa Gaze. Protivno činjenicama a ta je da su se sve velike sile – od USA do Rusije, Kine, Indije, Njemačke…- suglasile da Izrael ima pravo braniti svoj teritorij, gdje su i mnoge arapske zemlje okrenule leđa Hamasu, u nas je prisutna logika naopake pile.
No, dok moćne sile shvaćaju da Hamasu, Islaskom džihadu i Fatahu nije do mira već do mrtvih Izraelaca, i dalje u našim medijima i u dijelu javnosti prisutan je izljev mržnje spram Izraela, pa i Židova. Tek barbarske akcije ISIL-a, muslimanske države tj. samoproglašenog kalifata, u kojima su veliki stradalnici etnička skupina Izejida te kurdski narod koji ima jednaka ako ne i veća prava na samostalnu državu od Palestinaca, te nakon stradanja kršćana, počelo se uviđati da agresivna struja u islamu prijeti ne samo Izraelu, već i Evropskoj uniji i cijelom nemuslimanskom svijetu (dijelovi Afrike itd.). Da apsurd bude potpun u Kairu, gdje se posredstvom Egipta i dalje pregovara o trajnijem prekidu neprijateljstava predstavnici Palestinske autonomije postavljaju određene zahtjeve Izraelu i izraelskoj vladi.
13. Ono što je zaprepašćujuće u novim događajima oko Gaze je da uglavnom izostaju konkretni prijedlozi za dugoročno rješenje bliskoistočne krize. Hrvatska uglavnom nema stručnjaka, pogotovo mlađih, za Bliski istok niti upućene u stanje u Izraelu, čak ni hrvatsko židovstvo nije iznjedrilo eksperte za ta pitanja i u naše ime govore uglavnom drugi, nekada objektivno, ali često nekompetentno i propagandistički, Naopaka je logika da će nam more informacija kojima smo bombardirani svaki dan otvoriti oči i objasniti bit sukoba, niti će nam automatski dati odgovore kojim putem ići do mira, Kompromisi Palestinaca i Izraelaca su nužni, ali do njih se ne dolazi širenjem naopakih logika i huškanjem protiv Izraelaca i Židova. Izrael i narod Izraela nema odstupnice - ne smije izgubiti ni jedan rat, Preostaje preseliti se na dno Sredozemnog mora, ili vratiti se u zemlje iz kojih su doselili oni ili njihovi preci.
Postoje pretpostavke i uvjeti da bi bila stvorena Palestina ili država Palestinaca i bez ostvarenja tih pretpostavki, za dvije-tri godine opet će iz pojasa Gaze letjeti rakete na CIVILNE objekte u Izraelu. Izrael ne može raditi i živjeti u atmosferi - psihozi straha, niti se posve ograditi zidom! Izrael mora imati stabilne i jedinstvene partnere za pregovore, a ne šaroliko i rivalstvom opterećene predstavnike najraznovrsnijih političkih opcija.
Izrael vidim kao otvorenu zemlju, državu i izraelsko društvo koje je integrirano u bliskoistočnu regiju, priznat od svih susjeda i Palestinaca, kao suverena, nezavisna država, koja nije samo država židovskog naroda već svih dobronamjernih i miroljubivih ljudi svijeta.
Padom Izraela, padaju i osnovne tekovine judeo-kršćanske civilizacije i uvjeren sam da se taj pad neće dogoditi, i da će svijet pravovremeno shvatiti tko je korektan čuvar svetih mjesta, jedini jamac tekovina modernog prava, demokracije i tekovina kulture i civilizacije, jučer, sada i ubuduće.

( 12. 08. 2014.)

Oznake: izrael, Gaza, Palestinci, Bliski istok, židovi, politički konflikti


- 21:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2014 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2015 (3)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Travanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (7)
Lipanj 2013 (1)
Travanj 2013 (2)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Srpanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Studeni 2011 (2)
Rujan 2011 (2)
Srpanj 2011 (3)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (3)

Opis bloga

Linkovi