Red Moon D Watch

petak, 31.08.2007.

SIS poništio glasovanje

Švedski SiS je poništio glasovanje kojeg je Microsoft kupio. Umjesto odlučnog DA, Švedska će se suzdržati od glasovanja, javlja Groklaw.

Microsoft se u ovom slučaju ipak zaletio tamo gdje nije trebao. Švedska je ipak 6. na listi The 2006 Transparency International Corruption Perceptions Index. Nije to Hrvatska (69.) ili Kenija (142.) gdje se takve stvari rješavaju sigurno i zatvoreno od znatiželjne javnosti.

Ili u Microsoftu stvarno smatraju da se sve može kupiti novcem?

IZVOR: Sweden's SIS Declares OOXML Vote Invalid - Will Change Vote from Yes to Abstain

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

R.I.P. AutoPatcher

To se moglo i očekivati, Microsoft je najljepše zamolio autore AutoPatchera da prestanu s tim što su radili (tj. da maknu download stranicu). A što su to oni radili? Radili su ono što bi Microsoft trebao raditi, da akumulira sve patcheve pa da korisnici to ne moraju skidati s Interneta. Nemaju svi mrak broadband veze. Ponegdje je potrebno ažurirati računala koja su offline. Netko je na modemu i jednostavnije mu je da od susjeda donese CD na kojemu se patchevi nego da čeka da se oni skinu.

Da li će Microsoft izdavati svoju verziju AutoPatchera? Nedavno sam vidio da je Microsoft omogućio download nekog DVD-a sa patchevima, ali on je na sebi imao podršku za više različitih verzija operativnih sistema. Korisnika obično zanima samo ona njegova i najbolje bi bilo kad bi postojala mogućnost da se skine paket samo određenih patcheva.

A ništa, preostaje vam da napravite sami svoj AutoPatcher. heise Security ima recept: DIY Service Pack Installing Windows updates without an internet connection.

- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 30.08.2007.

Da li je registry bio loša ideja?

Kao starom informatičaru taj registry mi se od početka činio kao loša ideja. U početku je bilo i više problema s njim. Zadnjih par godina nisam doživio njegovo pucanje, ali je zato pun zaostalih podataka od programa koji ne čiste za sobom.

Dobar tekst o registry dilemi je ovdje: Was The Windows Registry a Good Idea?

Meni se puno više dopada kako je to riješeno u Linuxu gdje je dovoljno da selim svoj home direktorij sa starog na novo računalo. Ali i tu imate horror priču, glupavi Gnome programeri su pomislili kako je registry dobra ideja pa tako uz hrpu savjeta kako očistiti Windows registry sada imamo i How to cleanup your GNOME registry?

- 10:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Novi Microsoft blog

Raspisali se u Microsoftu, ovo ljeto probudile su se i domaće Microsoft snage (nije mi samo jasno zašto neki od njih drže brojač posjećenosti na svojem blogu, valjda ne znaju da je to demode), a jedan novi blog je probudio moju pažnju: hackers @ microsoft. Kažu welcome to a different kind of blog from microsoft. Pa budemo vidjeli.

- 09:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

WGA, case closed

Za probleme s WGA serverima kriva je ljudska greška.

Microsoft: WGA meltdown due to human error

Zapelo mi je za oko izjava da ako su serveri nedostupni da validacija stalno prolazi. To baš i nije istina, moj je kolega uzeo laptop na offline otok i Vista mu se prebacila u ograničen način rada. Sumnjam da bi izvlačenje mrežnog kabla (kao što komentator na spomenutu vijest misli) pomoglo u situaciji kad su WGA serveri problematični. U navedenoj situaciji nije bio problem s nedostupnim serverima već to što su vraćali pogrešan odgovor.

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 29.08.2007.

Dvorak: Don't Trust the Servers

Domaći ITC mediji su se uživili u onu You Have The Right To Remain Silent pa su prešutjeli vijest o problemima s WGA serverima.

O tom problemu piše Dvorak (Don't Trust the Servers ), ali on iz svega toga izvlači zaključak da je to dokaz kako se web based aplikacijama ne može vjerovati.

Dvorak je tu malo promašio loptu jer stvar je u tome da ne možete vjerovati nijednom računalu, bilo ono offline ili online, i nužno je da imate backup ili rezervno rješenje.

U ovom WGA slučaju je najveći problem što Microsoft nije imao rezervno rješenje, servere koji bi preuzeli zadatak od glavnih servera koji su zakazali. Redudantni serveri bi se trebali nalaziti na različitim lokacijama na svijetu za slučaj havarije. Izgleda da je trenutno rješenje s WGA serverima jedan vrlo veliki Microsoftov problem koji bi im se mogao razbiti o glavu ukoliko će još više funkcionalnosti njihovih proizvoda ovisiti o toj provjeri.

Dvorak je u pravu, WGA problem se ne može dogoditi Linux korisnicima, ali havarija servera može i zato pamet u glavu, a podatke na backup medij. A ako vam posao ovisi o dostupnosti nekog servera, onda morate imati rezervno rješenje.

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

It's Not A Bug, It's A Feature

- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 28.08.2007.

Kako je Microsoft kupio švedski glas

Microsoft je jako odlučan u namjeri da progura OOXML i čini se da ga u tome ništa ne može zaustaviti. Pri tome se služe svakojakim metodama. Najnoviji je slučaj Švedske gdje je na prepad pokoreno tijelo (SIS) koje je trebalo izglasovati odluku pa je NE preokrenut u odlučno DA.

23 kompanije (uglavnom Microsoft partneri) su na dan glasovanja platile članstvo u tijelu koje je donosilo odluku i tako u zadnji čes preokrenule rezultat. 25 glasova je bilo za, 6 protiv, a 4 člana su napustila sastanak.

Komentar:

Jonas Bosson, Chairman of FFII in Sweden, comments: "SIS handling of this is deficient to say the least -- despite knowing a great deal about this problem already on Thursday they did not take any action. The standardisation process is built on the principle of consensus, which was very difficult to conceive of yesterday. It had been possible and desirable for SIS to draw a clear line against these types of scenarios, but regrettably they have chosen to support the recommendation of the working group even under these circumstances."


IZVORI:
Press Release: Microsoft pulls tricks to produce Swedish support for the standardisation of its Office format
Sweden hijacked
Microsoft buys the Swedish vote on OOXML

- 18:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zvuk usporava mrežni promet u Visti

Problemi s Vistom u mrežnom radu su poznati. Nedavno sam pročitao kako sviranje običnih MP3 datoteka može usporiti mrežni promet. Činilo mi se da je mala vjerojatnost za to, ali ipak su korisnici dokazali suprotno. Na kraju priče je Microsoft priznao da postoje problemi...

Adrian je detaljno obradio tu temu, a zanimljivi su neki isječci iz odgovora koji je stigao iz Redmonda.

Please note that some of what we are seeing is expected behavior, and some of it is not. In certain circumstances Windows Vista will trade off network performance in order to improve multimedia playback. This is by design.


The connection between media playback and networking is not immediately obvious. But as you know, the drivers involved in both activities run at extremely high priority. As a result, the network driver can cause media playback to degrade. This shows up to the user as things like popping and crackling during audio playback. Users generally hate this, hence the trade off.


IZVOR: Microsoft responds to Vista network performance issue

- 09:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.08.2007.

Laž, velika laž, Netcraft

Netcraft u zadnjih par mjeseci pokazuje jedan ohrabrujući trend za Microsoft koji bi trebao rezultirati time da IIS iduće godine prigrabi veći market share od Apachea. Ali statistika je varljiva stvar. Netcraft računa udio web servera tako što gleda koje domene vrte koji server. Takvi rezultati onda ne odgovaraju pravim fizičkim serverima nego bolji rezultat ima onaj čiji server hosta više domena. Broj registriranih domena je puno veći nego stvarnih siteova. Velike pomake u Netcraft istraživanju može izazvati prelazak nekog parkirališta domena na drugi server. Na jednom serveru može biti parkirano na stotine tisuće domena. Samo jednom promjenom servera možete zatresti nečiji market share. Tako je TUX (web server iz Linux kernela) u jednom mjesecu pao za nekoliko stotina tisuća. Samo zahvaljujući jednom parkiralištu. A možda je to bilo jedno računalo.

Trenutno stanje po Netcraftu

Osim Netcrafta postoji i SecuritySpace istraživanje. Oni ne mjere domene već istražuju pojedine, konkretne servere. Tu se situacija drastično mijenja. Trend nije na strani IIS-a već Apache i dalje drži te povećava svoju poziciju.

SecuritySpace Web Server Survey

Na SecuritySpace stranici možete provjeriti i kakvo je stanje s Hrvatskim serverima. Pročitao sam negdje tvrdnju nekog iz domaćeg Microsofta kako je kod nas udio IIS-a veći nego po Netcraftu i kako je on možda i preuzeo vodstvo.

Pobrojavanje servera u .hr domeni pokazuje kako Apache drži 64.2% servera dok je IIS na 33.44%. Trenutni trend pokazuje da kod nas Apache konstantno pada, dok IIS raste, ali promjene nisu drastične. IIS je u godini dana povećao svoj postotak za nepunih 5%.

Sad vam je jasno zašto Microsoft teži tome da licence za vaše hosting servere naplaćuje po broju hostanih domena. Trendovi pokazuju da im je to isplatljivije nego naplaćivanje po pojedinom serveru.

- 09:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.08.2007.

Tajni dnevnik

Vani su fora tajni dnevnici poznatih osoba koje pišu nepoznate osobe. Mislim da je najbolji od svih njih The Secret Diary of Steve Jobs. Ni billg ni steveb nisu ostali pošteđeni, ali autori njihovih tajnih dnevnika su dosta loši u tome što rade. Njihov humor je tek loš pokušaj humora.

The Secret Diary of Bill Gates
The Secret Diary of Steve Balmer

- 14:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

WGA meltdown, dan poslije

Problem s WGA serverima je riješen. Nije mi samo jasno zbog čega se išlo s priopćenjem za 28.8?!

"We are aware it is a server-side issue," said Phil Liu, a Microsoft program manager in the Windows Genuine Advantage (WGA) group. "[But] the cause is unknown at this current time."


Razlog nepoznat, ali neki komentatori nagađaju što je mogao biti uzrok problema...
This just in: the reason for the outage was that the WGA servers were forced to download an Automatic Update, which caused them to reboot, and after they had rebooted they were marked as non-genuine by the other WGA servers.


Neki imaju zanimljive ideje za zaštitu koja bi uključivala i dodanu vrijednost...
Or just go to a damn hardware dongle. Why not a dongle+2Gb ReadyBoost in a single unit?


Neki si pitaju u čemu je advantage? Drugi odgovaraju.
Q: So can someone clarify to me exactly what the advantage is in "Windows Genuine Advantage?" Because I'm not seeing much of an advantage for the consumers here. A:Who says it's an adavantage to consumers?


Genuine stranice ne spominju problem, tamo su još uvijek slike sretnih ljudi koji će vam objasniti zašto ljudi toliko vole WGA. zubo

- 09:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 25.08.2007.

Bumerang ili svi ste vi pirati!!!

Microsoft FM (FUD monkey) iskoristio je priliku za naslađivanje zbog shutdown-a 5 od 8 community Ubuntu servera koje sponzorira Canonical. Navedeni serveri su imali staru verziju Ubuntua, nisu imali security patcheve, useri su se spajali uz pomoć ftp-a, zapravo su bili predodređeni za odstrijel. Njihovi sigurnosni problemi nisu nikakva indikacija nesigurnosti Linuxa već je to klasičan primjer katastrofalno lošeg administriranja. Netočno je tvrdnja da su to službeni Ubuntu serveri. Ako padne mscommunity.net ne možete napisati da su pali Microsoftovi serveri. Zapravo to i nije bio napad na Ubuntu koliko je FM iskoristio podatak o napadu na neprijatelja broj 1 hrvatskog Microsofta koji o havariji nije niti zucnuo.

Ali ta havarija je kao lokalna Jadranska nevera. Microsoftu se dogodio ispad koji je u rangu tsunamija na Pacifiku.

Pali su Microsoft WGA (Windows Genuine Advantage) serveri, a na službenom forumu stoji priopćenje...

I’m sorry to inform you that the Windows Genuine server might be down for few days. I have escalate the issue to our Genuine team, kindly try to validate again on Tuesday 28 Aug 2007.


Windows Genuine serveri nisu baš nevažni serveri. Njihov pad uzrokovao je probleme Windows XP i Vista userima širom svijeta. Validacija Windowsa ne prolazi i useri se nalaze suočeni s optužbom da koriste piratski software. Vista useri su posebno sretni im je zbog pogrešno detektiranog piratskog statusa prestao raditi Aero. Ali u svakom zlu ima i nešto dobro, neki su primjetili da Vista bez Aera radi dva puta brže. Neki su izrazili nadu da se pod maskom problema zapravo skriva poboljšanje performansi. zubo

Preporuka Windows userima je da izbjegavaju sve situacije u kojima se kontaktiraju WGA serveri. Možda je najbolje da zaboravite na pactheve i upgradeove do iza utorka. Ukoliko instaliravate nove Windowse nemojte ih instalirati, rade bez aktivacije 30 dana. Ako vam je pogrešno detektiran non-genuine status preporuka je da ne restartate kompjuter jer će vam nakon restarta prestati raditi neke funkcionalnosti uključujući i Aero. Ne mora vam kompjuter stalno raditi, možete ga hibernirati, i nadati se da vas neće pogoditi neki od Vista hibernacijskih problema. Neki preporučuju da, ako vam sve radi, isčupate kabel od modema i uživate par dana u offline svijetu. pjeva

Neki useri su već postupili po starom pravilu da ako imaju probleme i ne znaju što bi s njima da reinstaliraju Windowse. Ovaj puta to nije riješilo problem. Nekima ga je i pogoršalo. headbang

Nagađa se da je problem nastao zbog upgradea servera koji je bio potreban zbog povećanja broja aktivacijskih ključeva za Windows XP.

Useri piratskih Windowsa mirno spavaju, oni nemaju problema. Hoće li ovih dana porasti potražnja za Microsoft OS-evima na crnom tržištu? Sličnim su problemima bili izloženi i kupci orginalnih igara. Često se znalo događati da oni koji su kupili igru moraju nabavljati piratsku verziju da bi ju mogli igrati. Teško je biti legalan user u ovim vremenima. Kao što u ratu stradaju nevini, tako i u borbi protiv pirata stradavaju legalni useri. smokin

Baš me zanima, hoće li FM prešutjeti pad WGA servera ili će za sve ovo optužiti žute, sive i crvene vragove i post furiozno završiti poklicima jednom od najgorih američkih predsjednika? bang puknucu

IZVORI (i linkovi):
Microsoft Genuine Advantage Talkback
Windows Genuine Advantage suffers worldwide outage, problems galore
WGA server outage labels copies of Microsoft Windows XP and Vista non-genuine
To nije prvi problem s WGA serverima, događalo se i prije: WGA service outage.
RemoveWGA 1.2
Microsoft's WGA check calls home
Windows Genuine Advantage
Linux Genuine Advantage™

Microsoft WGA servers down; all XP and Vista installs being marked as counterfeit
Komentari

RJEŠENJE?

Nekima je pomogao ponovni odlazak na Genuine stranicu. Baš me zanima da li bi i neki non-genuine postao genuine u ovim okolnostima. naughty

- 22:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Microsoft open source strategija - nastavak

eWeek piše poprilično negativno o Microsoft open source projektima u članku: Microsoft's Open Source Trashware. Cijeli tekst je poprilično navijački i nije da ga se može uzeti za neku referencu, ali dosta toga što je navedeno stoji. Koliko i sam vidim dosta tih projekata je više u kategoriji primjera i tutoriala nego što je riječ o stvarnim projektima. A kako ćeš programerima pokazati primjer ako ima ne pokažeš kod? Očito je da Codeplex ubija dvije muhe jednim udarcem.

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 24.08.2007.

Tafiti

Microsoft ima novu tražilicu koja je napravljena uz pomoć njihove Silverlight tehnologije. Tafiti. Zgodan eye candy, ali upotrebljivost je na vrlo niskom nivou. Nije moguće selektiranje teksta, desni klik miša daje samo poziv Silverlight configuration ekrana. Nakon klika na link otvara se novi prozor (bilo bi puno bolje kad bi user mogao birati). Ja bih više preferirao novi tab ili čak novi layer u kojem bi vidio dio teksta. Zgodan je prikaz nakon što kliknete na ikonu News, rezultati su prikazani kao stranica novina. To mi se dopada, ali mi se ne dopada to što kontrole ne reagiraju na kotačić miša pa nije moguće skrolanje rezultata. Prikaz dijela sadržaja radi u layeru, ali samo ako sadržaj odvučete u desni spremnik i onda ga pozovete. Onaj 'type to label' je naporan i stvarno je velika gnjavaža. Kad zadate novi upit za pretraživanje otvara vam se nova kartica na lijevoj strani. Zgodno, ali nisam uspio otkriti način da se pozovu kartice koje su ispod aktivne.

Ja više volim klasične i lakše tražilice, ali Tafiti definitivno ima svoju publiku, ima zgodnih rješenja, samo što dosta zapinje u intuitivnosti i lakoći korištenja. Tafiti je idealna tražilica za konzolaške korisnike, a takav je i interface. Konzola, HDTV veliki ekran i Tafiti su stvoreni jedno za drugao za treće.

- 19:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Get the Facts Gone

Mary Jo je primjetila kako je Microsoft pospremio pod tepih poznati site Get The Facts koji je bio jedan od glavnih anti-Linux siteova. Njegovu tradiciju, u nešto blažem tonu, nastavlja site Compare.

IZVOR: Microsoft kills its ‘Get the Facts’ anti-Linux site

Nadopunu prošloj temi i razlozima zašto Microsoft sad podržava open source može se pronaći u članku Microsoft products to operate better on Unix, Linux. Zanemarite naslov, negdje u drugoj polovici govori se o činjenici da sve više vlada raznih zemalja preporučuju korištenje open source softwarea. Ne bih se začudio da Microsoft sa svojom open source strategijom ide samo toliko daleko koliko treba da se ispuni ona narodna vuk sit, a koza cijela. Pojedini open source projekti će poslužiti za zadovoljavanje forme, a cilj je da Microsoft produkti ostanu na svojim mjestima.

- 14:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Microsoft i Open source strategija

Luka je napisao post Microsoft i open-source? Blasfemija! u kojem je nabrojao sve što Microsoft radi, a ime veze s open sourceom. Mene je zanimalo da Luka malo pojasni tu strategiju, da kaže svoje osobno mišljenje. Njegov odgovor je bio dosta općenit i zaključak koji sam ja sveo iz svega toga je da Microsoft podržava te open source projekte zbog toga da se ne može reći da postoji animozitet Microsofta prema open sourceu.

Možda bi mu i povjerovao da se još uvijek ne sjećam Ballmerove izjave kako je open source rak.

Ovako Luka me podsjeća na plavušu koja vam svim silama pokušava dokazati da ju ne ljute svi ti vicevi o plavušama. Ili na Milu Horvat koja uživa dok ruši predrasude o tome da su sve lijepe žene glupe. A nije baš da je superinteligentna ili da je neka nadnaravna ljepotica.

Microsoft se bavi open sourceom zato jer se velik broj njegovih korisnika bavi njime, i to uglavnom onih naprednijih, mislim da ih zovu alpha geekovima. Microsoft prati trendove, a trendovi govore da ne može više đonom na open source i da mora prihvatiti činjenicu da njihovi korisnici koriste i open source i proprietary produkte.

Ono što me razočarava u domaćoj Microsoft zajednici je to što se oni još uvijek drže one Ballmerove izjave, još uvijek idu đonom na open source i još uvijek s omalovažavanjem, prezirno i posprdno govore o njemu. Naravno ne službeno, ali ispod plota će udariti po njemu. I doživljavaju ga kao neprijatelja.

Primjeri: .NET srušio Javu i ŠućMućPaProlij.

Kako ono kažu? Timeo Danaos et dona ferentes. ;-)

Još uvijek čekam nekog iz domaće Microsoft zajednice da neopterećeno i bez predrasuda prozbori koju riječ o open sourceu. Velik broj Microsoft djelatnika podržava i koristi open source produkte, ali ovi domaći nisu među njima. :-(

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.08.2007.

O sigurnosti mi pričaj...

Statistike i brojke su jedno, a stvarna sigurnost je nešto sasvim drugo. Danas mi je stigla poruka na messenger od jednog kolege ovakvog sadržaja:

Find out who deleted you from their MSN: hxxp://www.listingmessenger.net


Odmah mi je bila sumnjiva, a odlazak na tu stranicu je potvrdio sumnje, tamo su tražili unos logina i passworda uz obećanje da ne čuvaju podatke. Malo morgen. Iz prve mi je bilo jasno da je to jedan od phishing siteova. Ali izgleda da ostalim kolegama nije bilo jasno pa sam kasnije dobio niz poruka od onih koji su nasjeli na foru. Zanemarimo sad činjenicu da su to bili višestruko odlikovani Microsoft stručnjaci. ;-)

Navedena stranica je relativno nova (registrirana 10.8) pa će najvjerojatnije izbjeći neke programe koji koriste liste sumnjivih siteova.

Zanimljivo je da Internet Explorer normalno prikazuje stranicu i nije mu sumnjiva dok Firefox blokira pristup i javlja da je riječ o mogućem phishing siteu. A Internet Explorer sigurno ima manje security patcheva od Firefoxa. ;-)

I ovdje najveću ulogu ima socijalni inžinjering, svi su znatiželjni vidjeti tko ih je to obrisao s kontakt liste. Ljudi uopće ne razmišljaju, čak ni oni s Microsoft certifikatima.

A zašto bi i razmišljali jer iz Microsofta nam stalno nabijaju na nos kako je njihov operativni sustav najsigurniji, njihove zaštite su najbolje (zašto je u ovom slučaju Windows Defender ostao nijem?), a sve ostalo je puno rupa.

Sjetio sam se da sam na dosta mjesta pročitao Security Is State Of Mind. Dobar je tekst na Zone-H stranicama: Security is a state of mind. But it doesn't exist.

The King is naked! Ok nobody can hide it now. You can analyze your risks, you can identify threats, you can evaluate impacts, you can identify vulnerabilities, you can reduce risks, you can install any kind of securityware to feel more secure. But you cannot avoid being betrayed by those that should protect you.


Eto, i danas sam opet bio svjedokom sigurnosnih problema tipičnih Windows korisnika. I tako je to iz dana u dan. Statistike su jedno, a praksa je drugo. Windows korisnici su ugroženiji ma koliko vas pokušavali uvjeriti u suprotno.

Tipičan Linux korisnik na svojoj mašini nema antivirus niti Linux defender, sigurniji je jer nema štetočina u divljini, a paradoks je u tome da je kod njih onaj Security is a state of mind više izražen.

Kod Windows korisnika se on uspješno iskorijenio MS press releaseovima i napisima na blogovima. ;-)

Neki dan sam pisao o tome kako je Microsoft odlučio omogućiti korištenje Live ID autentifikacije. Ako se odlučite na tom morate biti spremni prihvatiti rizik da vam ovakvi phishing zahvati ili možda kakva sigurnosna rupa u Messengeru ugrozi sigurnost vaše aplikacije.

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 22.08.2007.

Spin doktor

Jedan izvještaj je trebao pokazati kako su Windowsi sigurniji zato jer imaju manje ispravljenih bugova. To ispada ovako: mi smo ispravili manje bugova zato jer imamo manje bugova zato jer pišemo bolji kod. A onda je jedan Linux spin doktor to preokrenuo i rekao mi smo ispravili više bugova, što znači da ih je manje ostalo, znači da smo mi bolji. Zbilja, stvari se mogu gledati s dvije strane. :-)

July 2007 - Operating System Vulnerability Scorecard
"Linux more secure than Windows", Microsoft vulnerability report suggests

- 14:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Windowsi su krivi za sve

Sjećam se kako je to nekada išlo. Program koji smo koristili u firmi bio je dosta loš. Firma koja ga je radila je svako malo mijenjala programere pa su dolazili svakojaki, mi smo bolje poznavali program od njih. Ja sam se uglavnom držao po strani, a šefica je bila glavno zanovijetalo. Program se redovito rušio, iz poruka se dalo naslutiti da bi to mogle biti greške programera (npr. dijeljene s nulom ili pokušaj množenja stringa i broja), ali kad god bi se pred nekim programerom srušio program on bi imao uvježban izgovor: 'Je gospođo, to su vam Windowsi.' I tako su Windowsi bili krivi za sve, a iz priče ostalih ljudi (i programera) shvatio sam da je to izgovor broj jedan domaćih programerskih majstora.

Danas sam se sjetio te priče kad sam vidio da Skype za probleme od prije neki dan, krivi, ni manje ni više, nego Windowse. How a million Windows users killed Skype? Gluplji izgovor nisu mogli smisliti. Da nije neki naš stari majstor završio u Skypeu?

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lep pozdrav fantje!

Iz statistike sam doznao da sam ultimativni izvor za temu ooxml standardizacija na Najdi.si tražilici. A i za ooxml nisam loš, 4. na listi. Prvi sam za vista sporo kopira.

Zbog tako dobrog kotiranja na njihovoj tražilici pozdravljam sve svoje čitatelje iz Slovenije. mah

- 08:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 21.08.2007.

IE6 i IE7 VPC updated ili Internet Explorer na različite načine

Kad nećete vi, onda moram ja:

Internet Explorer Application Compatibility VPC Image

Taj VPC image (tj. dva imagea IE6 i IE7) sadrži XP i Internet Explorer i to je preporučeni Microsoft način za pokretanje dvije verzije IE-a na jednom kompjuteru. Nije mi jasno zašto to ne naprave jednostavnije?! Sumnjam da postoje nepremostive tehničke prepreke, jer postoje neka rješenja koja omogućavaju više različitih verzija IE-a i bez VPC-a.

Npr. Multiple IE.
Ili ako vam je iz raznih razloga potrebno pokretanje Internet Explorera na Linuxu: IEs4Linux

- 19:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.08.2007.

Virtualizacija i command line

Čitam na drugim blogovima kako je virtualizacija bila vruća tema prošli tjedan u Linux i open source taboru. Microsoft također dosta radi po tom pitanju, a nedavno su otvorene i nove stranice za one koje zanima virtualizacija na Microsoft način. Microsoft Virtualization. U svijetu virtualnih računala za mene još uvijek rula VMWare. Koristio sam i Microsoft Virtual PC zbog potrebe za starim Internet Explorerom, ali mi je prije 3 dana prestao raditi image koji se je mogao slobodno skinuti s Microsoft stranice, a sadržavao je XP i IE6. Pa ako netko zna da li ima nova verzija volio bih da mi javi.

Stara verzija se mogla skinuti na ovom linku.

Ako ste jedan od onih koji još uvijek često pokreću cmd pod Windowsima, onda ste možda zaželjeli da promijenite font na tom crnilu, a ne dopadaju vam se oni ponuđeni. The System Administrator ima recept. Adding Fonts to Command Line (cmd.exe).

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.08.2007.

Kina: ooxml, odf i uof

Ustrčao se i sam Bill Gates oko Kine. Oni su razvili svoj standard, UOF, koji s ODF-om ima dosta sličnosti (navodno je 70% stvari isto), usvojen je od strane njihovog standardizacijskog tijela. Mali citat za one koji nemaju vremena čitati sve...

The article goes on to quote Ni Guangnan, a professor at the Chinese Academy of Engineering, as follows: "Microsoft's move to make its OOXML format the international standard is an extension of its goal to maintain its monopoly in the world's software market. We are calling on the government to veto the OOXML format at the International Organization for Standardization (ISO)." According to the article, Ni wrote an open letter to Chinese Media on July 17, which Tim Chen, senior vice-president of Microsoft and chairman and CEO of its China operation, answered on July 31. Chen called Ni's assertions "unfair," and continued, "We are promoting the new format in response to our users' needs."


But that solution does not seem to be working any better in China than it is elsewhere. The article goes on to quote not just Ni again, but also Beijing Redflag CH2000 Software Co. Ltd. manager Hu Caiyong, who stated, "The MS doc standard contains too many MS patents, which we have to get round and re-develop new protocols for compatibility. It took almost five years for Chinese software producers to develop software that is compatible with MS Office."


Eh, sve je to emotivni fud protiv Microsofta. ;-)

IZVOR: OOXML, ODF and UOF: What's Up in China?

- 19:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 18.08.2007.

Windowsi su besplatni, zapravo svi programi su besplatni

Windows Is Free

Za večinu naših kućnih usera jesu. Poneki neki možda zabunom uzmu XP Home, ali tu zabunu vrlo brzo ispravi susjedov mali koji instalira XP Professional. Uskoro će Visu Home zamjenjivati Vista Ultimate jer to je najmanje na što će naši useri pristati. Ono što je meni najzanimljivije su oni koji na sva usta hvale Microsoft, mnogi od njih su i certificirani, ali zato doma regularno voze samo krekirane programe i nemaju ništa legalno. Windowsi su besplatni i zato su tako rašireni kod nas. Svi programi za Windowse su besplatni, i to one najjače verzije. Corel, cijeli Adobeov arsenal, svi 3D programi. Prosječan user s prezirom gleda na te besplatne i jeftine programe. On koristi samo najbolje i najskuplje. A sve je to platio 0 kuna. I zato će redovno pljuvati tamo neki šugavi GiMP koji nije do koljena Photoshopu.

Onda je tu i mit 'mi imamo male plaće pa onda imamo moralno pravo koristiti krekirane programe dok ne stanemo na svoje noge'. Možda je u neko davno vrijeme dok je prosječna plaća bila 100 DEM i kad nije bilo besplatniih i jeftinih alternativa to i imalo nekog smisla, ali danas više nema. Za sve imate slobodne i besplatne alternative. Čak i komercijalni programi imaju lite i express verzije. Danas stvarno nemate opravdanje za piratiziranje. Ljudi i dalje krekiraju ACDSee (naravno svi trebaju imati Pro verziju), a ne sviđa im se besplatna Picasa. Krekira se Nero mada im je i osnovna funkcionalnost koju ima CDBurnerXP dovoljna. Svi moraju imati najnoviji Microsoft Office Professional mada koriste 0.01% njegovih mogućnosti. Ma kakav OpenOffice, njima bi i AbiWord bio dovoljan. Ali ne, pa nisu oni 'luzeri u startu' (dobro ovo novo Hladno pivo, jeste li kupili CD ili ste ga skinuli s torrenta?), oni troše samo najbolje. Socijalizam na djelu, 'sve je to naše'. Ako za nešto ne postoji krek ili serijski broj onda to nije dobro. Živio besplatni softver. Ali pravi besplatni softver, ne ove gluposti open source, flos i tako to. To je smeće. Gdje si ti vidio da postoji krek za to?

- 19:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

@

Što li sve čine toj jadnoj djeci? Chinese couple tried to name baby "@"

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Emotivni OOXML

Ratko pojašnjava proces oko OOXML-a, a prije toga kaže...

Znam da sam se raspisao oko ovoga, ali toliko je (da upotrijebim omiljeni akronim ekipe koja na neki način ima problema s Microsoftom [Majkrosoftom]) FUD-a oko ovoga da me zabavlja nerazumijevanje temeljnih principa i procesa koji funkcioniraju prilikom standardizacije. Ponavljam, govorim o PROCESU a ne o fuzzy-logic-I-hate-Microsoft pristupu većine blogova koji dolazi iz emocionalne polovice mozga.


Činjenica je da svi oni koji diskutiraju o tome s jedne ili druge strane nisu 100% objektivni, ali Ratko je tu u podređenom položaju jer je njegov stav o cijeloj stvari diktiran koorporativnom politikom (pročitajte ovo).

Rako piše...
Ideja je da postoji mogućnost odabira a da je taj odabir nakon što se izvrši ipak standardiziran. Ljudi zaboravljaju da su i PDF/A te HTML ISO standardi. Ljudi zaboravljaju da su i JPEG ili PNG standardi. Pa ISO/IEC ne propisuje valjda da sve slike moraju biti u JPEG-u.


Microsoft piše...
These are just two of the many formats in use today, including PDF/A and HTML, which are already accepted as ISO standards and supported by Office. One can see a similar dynamic in the case of digital image formats, such as CGM, JPEG, and PNG, each of which is an ISO standard and meets different needs in the marketplace.


Nije tu stvar o nikakoj brizi za korisnike, boljem ili lošijem standardu, Microsoft štiti svoj market share i sve je podređeno tome. Ako pri tome korisnici profitiraju dobro, a ako ne tko im je kriv, sami su odabrali.

Ratko je programer, čini mi se da je pisao neke programerske članke u Byte-u(?), siguran sam da zna posao. Jasno mi je da je njegovo blogiranje u službi poslodavca. Ali zar nema u njemu ni malo poštenja pa da prizna da je OOXML na svojih 6000 stranica i hrpom stvari koje služe za support starijih verzija formata, ipak malo teži orah za implementaciju običnom programeru? Najvjerojatniju će potpunu implementaciju standarda imati samo Microsoft, a 3rd party programeri će ionako koristiti Microsoft kontrole. Zašto je taj novi standard toliko posvećen podršci starih formata? Zar se nije mogao definirati novi format bez okova prošlosti? A neki filter bi samo napravio konverziju. Zar nije ono i Microsoft sudjelovao nešto oko ODF-a. Btw, da li Microsoft u svojim programima podržava ODF?

Kažu u Microsoftu...
We have listened to our customers. They want choice. They want interoperability. They want innovation.


Da, kao što sam već rekao, podržavaju mogućnost odabira sve dok birate njih. :-)

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 17.08.2007.

Live ID i OpenID

Microsoft je izdao svoj Live ID koji omogućava korištenje Windows Live ID autentifikacijskog sistema na 3rd party stranicama. Što to znači? Posjetiteljima svoje web stranice možete omogućiti da se logira sa svojim Live ID-om. Zašto bi to željeli? Pa sigurno je i vama već dosta toga da na svakoj novoj web stranici morate kreirati account, izmišljati username i password.

SERVICE RELEASE ANNOUNCEMENT: Windows Live ID Web Authentication Released!
Windows Live ID Web Authentication 1.0 SDK

Ako vam se ne dopada mogućnost da ovisite o Microsoft servisu možete odabrati otvoreno rješenje: OpenID, otvoreni, decentralizirani i slobodni framework koji se već koristi na dosta web stranica.

OpenID

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 15.08.2007.

Windows Script 5.7 released i ostale stvari

4sysops: Windows Script 5.7 - What are the new features and bug fixes? Who cares?

JScript Blog: Windows Script 5.7 released for Windows 2000, Windows XP and Windows 2003 Server

Taj Windows Script Host je dobar za automatizaciju administracije kompjutera, ali malo koji domaći administrator ga koristi. A izgleda da ni vani nije bolje stanje kad vidimo kako se Microsoft maćehinski odnosi prema njemu. Evo tu vam je nova verzija (svi pišu o tome), ali niti govora o tome što je izmijenjeno, poboljšano, ispravljeno.

4sysops ima i link na listu od 50 načina kako Vistu učiniti bržom: 50 Ways To Speed Up Windows Vista . Neki od njih uopće nemaju veze s Vistom već s načinom korištenja kompjutera i ostalim stvarima. Negdje na listi se spominje defragmentacija diska. Znam za primjere gdje ljudi (i firme) imaju cijelo vrijeme uključen program za defragmentaciju koji cijelo vrijeme nešto defragmentira, usporava rad i tako zapravo radi suprotno od onoga što bi trebao raditi. A kad još onda ima i memory leak onda je usluga kompletna. NTFS ipak nije toliko loš da bi mu bila potrebna stalna defragmentacijska infuzija. Čini mi se da to ionako rade oni administratori koji nemaju pojma što je to WSH.

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.08.2007.

Kako će glasati HZN?

Mark Shuttleworth je onaj astronaut koji je sada gazda od Ubuntua. Nije baš neki čitljivi bloger, ali njegove ideje su ponekad vrlo dobre. On piše o vrlo ohrabrujućim znakovima da će glasovi presuditi za samo jedan ISO standard za dokumente. Zanimljiva je njegova priča o tome kako se zapravo izglasavaju ti ISO standardi, od 150 zemalja članica obično glasuje njih 40-ak. Da bi neki prijedlog prošao mora dobiti 75% glasova za. Majkrosoft radi na tome (čitaj troši mnogo novaca) da za njegov prijedlog glasuju zemlje koje inače to ne rade.

Lista članica koje glasaju objavljena je na stranici NoOOXML. U ime Hrvatske glas će dati Hrvatski zavod za norme. Kako je ugled Majkrosofta u državnim i javnim službama kod nas poprilično velik, siguran sam da su lobisti već odradili svoje. Sumnjam da će HZN na svojim stranicama otvoriti raspravu o glasu za OOXML kao što je to slučaj u Kanadi. Mark nagovara ljude da se aktiviraju i da u svojoj zemlji lobiraju za neprihvaćanje OOXML-a kao standarda i nudi neke smjernice. Navodi i tri točke koje on smatra posebno jakima:


  • Glasovanje za OOXML nije glasovanje za ili protiv Majkrosofta

  • Dokumenti bazirani na otvorenom konsenzusu funkcioniraju - primjer html-a

  • Jedan standard s više implementacija je vrijedniji nego više standarda



Na NoOOXML možete pročitati i cijeli niz drugih argumenata.

IZVORI:

Emerging consensus in favour of a unified document format standard?
Argumenti
5 jednostavnih pitanja na koje OOCML daje pogrešan odgovor

Pogrešan cilj
The goal is to enable the implementation of the Office Open XML formats by the widest set of tools and platforms, fostering interoperability across office productivity applications and line-of-business systems, as well as to support and strengthen document archival and preservation, all in a way that is fully compatible with the large existing investments in Microsoft Office documents.


- 17:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.08.2007.

Vista: sporo kopiranje i hibernacija

S obzirom da vidim da ljude na ovaj blog nagugla upit za rješavanjem problema sporog kopiranja u Visti, kao i problemi s hibernacijom samo da spomenem, za one koji to još nisu primjetili, Majkrosoft je izdao Windows Vista Performance Pack koji bi trebao riješiti neke probleme, a ni Windows Vista Compatibility Pack neće štetiti. Valjda.

- 20:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pobjeda

Linuxaši slave što je sud konačno presudio u sporu oko toga tko ima copyright na UNIX. Novell je pobijedio zločesti SCO, SCO Goes Down in Flames...Sada ni SCO tužba protiv Velikog Plavog nema smisla. Svi slave, a kao da se nitko ne sjeća da su prije koji mjesec svi bili protiv tog istog Novella koji je sklopio ugovor s Majkrosoftom. Majkrosoft je imao deal i sa SCO-om, a ima ga i sa Novellom pri čemu pametno izbjegava sukob s vlasnikom UNIX copyrighta bez obzira tko to bio. Tako odlično izbjegava mogućnost da bude tužen zbog bilo čega unixolikog što bi se moglo naći u njegovim proizvodima.

- 18:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 10.08.2007.

Šlag na prošle postove

Majkrosoft odabranim testerima šalje XP SP3 i Vista SP1, testiranje je kao tajno, ali informacije cure. XP SP3 je velik nešto preko 300MB, a Vista SP1 se navodno raširio na od 3.07 do 4.3GB (ovisno o verziji)!!! Strašno, i onda neki indoktrinirani plaču kako im Ubuntu hoće instalirati 75MB nadogradnji. :-)

Ratko je brojevima pokušao dokazati kako je Vista najsigurnija, a XP još uvijek sigurniji od svih Linux distribucija. Baš me zanima da li je u njihovom svijetu moguće ovo: 75 minutes to close a bug? To je taj open source svijet.

Ne znam zbog čega ti fanatični korisnici Majkrosoft proizvoda žele da svi ostali alati propadnu i da na kraju ostane samo jedan Majkrosoft alat. Pa upravo je različitost ono što svijet čini zanimljivim, a u krajnjem slučaju i boljim. I čemu takvo podcjenjivanje konkurencije? A Majkrosoft upravo od konkurenata cijelo vrijeme preuzima ideje. U threadu .NET srusio Javu vidimo jedan primjer .NET korisnika za kojega su sve ostale tehnologije nenormalne, sa samo je .NET jedina prava. Pri tome koristi klasični FUDerski riječnik pa PHP naziva usranim i govnom. Javi još priznaje da je dobra, ali kao .NET ju je srušio i ona sada odlazi u zaborav. Pročitajte si sami, da sad ne prepričavam, ali zanimljivo kako FUDovac kroz raspravu korigira mišljenje i odvlači temu na drugu stranu.

Meni je bila zanimljiva poruka na kraju threada koja navodi zanimljiv podatak za koji nisam znao tj. nisam obračao pažnju jer baš i ne koristim te sajtove. Web 2.0 is built on Open Source. Cijeli niz velikih i popularnih sajtova koji su napravljeni u usranoj tehnologiji. Od svih njih jedino je Myspace odabrao Majkrosoft tehnologiju.

Vratimo se sada našem Ratku iz Majkrosofta koji je prošli mjesec napisao: Web 2.0: kako razumijeti pokret? On za klasičan članak o Webu 2.0, napisan prije dvije godine, kaže...

S obzirom na ono što će me zanimati slijedeće godine, ovo je zapravo moja mantra - kojom ćemo proći na svakom sastanku s ISV-om koji se bavi Web-om. Ako ovo ne razumijemo, teško ćemo naprijed. Microsoft i partneri moraju usvojiti rješenja koja podržavaju Web 2.0 odrednice - korisnička iskustva danas se definitivno razlikuju od onih prije par godina.


Vidio Ratko da vrag uzeo šalu, ti naši ISV-ovi koji koriste Majkrosoft tehnologiju su kao vozači onih malih autića u luna parku. Samo se voze u krug i sudaraju, a nikako da nađu put kojim da krenu. Možda je problem u tome što imaju preuske poglede kao i naš kolega Igor koji ruši javu, a grozi se usranih.

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.08.2007.

Filmska industrija voli Linux

Ovi Bugovci su strašni, misle da se cijeli svijet vrti samo oko Windowsa. Pazi ovo:

Massive, 3D alat pomoću kojeg su rađeni filmski efekti prikaza bitaka tisuća vojnika od sada je dostupan i na Windowsima. Do najnovije verzije 3.0 ovaj je alat bio dostupan samo za Linux, što nije pretjerano smetalo holivudske filmaše da ga koriste u svojim spektaklima.


Nemaju pojma Bugovci, ili to ignoriraju, da filmaši vole Linux. I to već godinama, još iz vremena kad je prosječni čitatelj Buga mislio da je Linux prašak za veš.

Industry of Change: Linux Storms Hollywood
DreamWorks Feature Linux and Animation
The Linux Motion Picture Pipeline

Linux: #1 Operating System in Hollywood Linux is used to create practically every blockbuster movie in theaters today, movies produced by Disney/Pixar, DreamWorks Animation, Sony, ILM, and other studios. Linux is the most popular operating system for big budget feature film animation and visual effects, with more than 95% of the servers and desktops at large animation and visual effects companies. People outside the film industry, and even inside the industry sometimes, don't realize that Linux is so big at large studios. Linux is the norm in Hollywood and considered the state-of-the-art. In this upside-down world where Windows and Mac are minority operating systems, Linux evangelists would be hard-pressed to find anyone left to convert. The free operating system built by the people for the people has been embraced foremost by film studios.

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 08.08.2007.

Konačno nešto dobro iz Majkrosofta ;-)


Microsoft hires ex-topless model as IT poster girl


In a bid to attract young people to careers in the world of IT, Microsoft Australia has hired former Miss Australia and ex-topless model, Erin McNaught, to front a new advertising campaign. The move comes after a 38% drop in university enrolments in IT courses in Australia during the past two years. Although McNaught has admitted that she doesn't know that much about computers, she apparently is a keen gamer, hosting the Cyber Shack TV show in Australia.


- 23:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Truncatura

Tko o čemu, a Majkrosoft o tome kako je njihov OS sigurniji jer ima manje kritičnih grešaka.
Kaže Ratko: [ms] Sigurnosni problemi u operativnim sustavima: prvih 6 mjeseci

Vista je po tome daleko najsigurniji OS. I idem ti ja malo napisati što ja mislim o tome. I pišem, i pišem, i pišem i napišem ja dosta toga i kad sam stisnuo Pošalji komentar dobijem ovo:

String or binary data would be truncated. Changed database context to 'blog'. The statement has been terminated.


I tako ne mogu reći da je to bila cenzura, to je truncatura. ;-)

I izgubio sam sve što sam napisao, ne pomaže ni Back button jer neki javascript šalje formu pa od Backa niti B.

I što sad?

Samo da na brzinu napišem kratki sažetak...

enraged: kvaziinformatičara imaš svuda, i na windows i na linux platformi, čak ih na Majkrosoft platformi imaš više jer ima daleko više juzera. Loših rješenja imaš svuda, ali ne možeš uspoređivati jedan Majkrosoft sa cjelokupnom open source zajednicom. Usporedi onda open source zajednicu i sve proizvođače komercijalnih programa. Količina smeća i loših rješenja je svuda ista. Da ti ne pričam kakve sve katastrofe uzrokuju neki koji rade u firmi koje se diči da je Majkrosoft Gold Partner.

ratko: takva istraživanja i brojevi koji su navedeni u tom reportu su zbrajanje krušaka i jabuka. Nije isto. Znaš li ti koliko programskih jezika ima u default instalaciji svake distribucije? Taj istraživač je kao uzeo manji set, ali to je napravio očito potaknut kritikama. I opet je pomiješao kruške i jabuke. Ne možeš samo tako uspoređivati Vistu i Linux distribuciju - OpenOffice. Kad smo već kod brojeva, kod Linuxa se greške odmah prijavljuju, koliko je neprijavljenih grešaka kod Windowsa?

Linux ti je kao igračka u kitu. Sklopiš je, upoznaš je u dušu. Windowsi su gotov proizvod. Ako se nešto pokvati moraš na reklamacije i nadati se da će stvar biti riješena u razumnom roku. Kod Linuxa popraviš sam problem, ako je baš sila. To je različita filozofija.

enraged: zaboravio sam, sve više čitam o tome kako su sve traženiji i cjenjeniji informatičari koji se razumiju u više platformi, koji mogu projektirati/programirati rješenja bez obzira na platformu. Informatičar koji u današnje vrijeme odabire samo jednu platformu ili čak jednog provajdera nije kompletni informatičar. Oni koji će lupati samo po jednom, kao Maks po diviziji, polako ulaze u klopku.

- 23:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Indoktrinirani

Što se dogodi kad indoktrinirani korisnik windowsa krene u instalaciju Linuxa? On ostane slijep na dobre i bolje strane Linuxa, a često se uhvati i neke banalne sitnice pa onda razvuče priču o njoj.

Pogledajte ovog, instalirao je Ubuntu na vmware i našao je nešto gdje je Linux jednako loš kao Windowsi. On zanemaruje činjenicu da je kao potpuni Linux početnik bez problema instalirao Ubuntu te da mu on proradio bez potrebe za traženjem cedeova s drajeverima. Kao nemaju samo Windowsi potrebe za updateom nakon instalacije, eto i Linux traži update. Pri tome zanemaruje činjenicu da Ubuntu nije samo čisti operativni sustav već je tu i cijeli Office i obično je on kriv za prvi veliki update. A ostale aplikacije da ne spominjemo. Nitko ne govori da Linuxu nije potreban update. Pa upravo je kod nekih Linux distribucija taj update daleko razrađeniji i bolji nego što je update na Windowsima. Mogu li Windowsi uz pomoć jedne jedine naredbe napraviti upgrade na slijedeću verziju?

Drugi dan. Java on Ubuntu in 50 easy steps. Koliko treba koraka napraviti da se instalira Java. 500, 50, 5? Trebalo mu je vremena da pronađe terminal? Nelogično je kliknuti na izbornik Applications-Accessories-Terminal!!?? Čovjek boluje od klasičnog "radim sve pogrešno i sabotiram jer su me natjerali na taj jebeni Linux" sindroma. Ako postoji teži i obilazniji put da se dođe do nečega on će izmisliti još teži i zaobilazniji put.

I onda krešendo. Kaže on: I really love the fact that the “windows update” idea is built into the OS.. Molim? Kakva "windows update" ideja? APT znači Advanced Packaging Tool i to je upravo to. Advanced. Cijela tehnologija je jednostavnija i bolja nego što je bilo kakav "windows update". Indoktrinirani boluje i od sindroma "gle to je zgodno, nema sumnje da je to Majkrosoft izmislio". Još samo da Majkrosoft i patentira apt-get i počne prijetiti tim patentom.

Indoktrinirani žali za time što Javu nije mogao instalirati preko grafičkog interfejsa. Metodologija pronalaska težeg puta je i ovaj put dala rezultate pa je indo zalutao na pogrešno mjesto. Synaptic omogućava instalaciju Java iz grafičkog interfejsa. A u osnovnom meniju ima i jednu stavku koja se zove Add/Remove... i preko nje može, također iz grafičkog interfejsa, instalirati svoju Javu. Koliko puteva do cilja, a on luta.

Čudno kako nema zlobnih komentara na njegove postove, indo bi ih zacijelo dočekao s veseljem samo da može reći: "vidite kako svih pričaju kako je juzer suport kod Linuxa super, a vi ovdje mene samo zajebavate". I ko za inat indotu svi lijepi, počešljani i pristojni i pomažu. Baš kako treba. Pa ti i dalje govori nešto kontra Linuxa.

Eh da, pojavio se i win-get koji omogućava jednostavnu instalaciju programa i pod Windowsima.
http://windows-get.sourceforge.net/

Ali izbor aplikacija i sama instalacija je još uvijek daleko od one lakoće i efikasnosti koju nudi apt-get i dobro popunjen repozitorij.

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 04.08.2007.

Zašto je Linux bolji?

Konačno sam uspio nanovo instalirati svoj kompjuter. Najprije sam instalirao XP i odmah prvi problemi. Kako je bio spojen stari disk on je prepoznao stare particije i dodijelio im stara slova. Tako da mi je prva particija na prvom disku dobila slovo E:. Krasno. Nakon što sam to iskemijao, promijenio, eto ti drugog problema. XP nije prepoznao mrežnu karticu već je firewire karticu prepoznao kao mrežnu karticu i uredno pokušavao pristupiti na mrežu preko nje. Trebalo je ponovno pronaći sve CD-ove s drajverima, sva sreća da je ključar od ormara sa softverom bio na poslu. Instalacija osnovnih programa, upgrade i još neke sitnice i prošla 4 sata.

I onda Ubuntu. Prepoznao je sve uređaje koje sam imao, nije trebao nikakve dodatne drajvere, osim što sam mu dopustio da poskida restricted drajver za grafičku. Instalacija je trajala manje od 40 minuta, a izbor instaliranih programa je veći nego u XP-u. Kolege su najprije zapazile da je grafički interfejs pod Linuxom daleko brži i svi su bili uvjereni da sam dobio jači kompjuter. Ubuntu nema onaj delay kad kliknete u exploreru s desnom tipkom miša, a on čeka i čeka i čeka.

Neki dan su majstori potrošili skoro cijeli dan na instalaciju Majkrosoft SQL servera i patcheva. Demonstrirao sam kolegama kako se uz jedan apt-get PostgreSQL instalira za nekoliko sekundi, uključujući i skidanje programa s Ubuntu mirrora.

Kad sam kliknuo na Add/Remove i kad su kolege vidjeli koliko se programa može jednostavno instalirati uz jedan klik miša samo su zinuli i nisu vjerovali "da se sve to može skinuti besplatno bez da se krekira".

Ostavio sam ih da se malo igraju i sat vremena kasnije već su instalirati hrpu programa i čudom su se čudili. "Pa na tom Linuxu je lakše instalirati program nego na Windowsima". Delfi ovisnik je čak našao i svojeg FlameRobina. Sipovac je preko Ekige zvao doma. Kasnije sam im instalirao i KDE pa su se već osjećali kao doma. Mali mrežni manijak je nainstalirao wireless alata, skenera, traffic analizera da bi skužio da moj kompjuter uopće nema wireless karticu. Dopao im se Nautilus s previewom sadržaja fajlova.

Ove iz moje generacije je sve to podsjetilo na zlatno doba kompjutera kad su 90% juzera bili programeri, a ne luzeri. Da, Linux je zabavan, ali može raditi hrpu korisnih stvari, ne morate se osjećati posrano zato jer koristite skrekirane programe, instalacija novih programa je brza i jednostavna. U manje vremena obavite više posla. Svi su se složili da ne bi bilo nikakvih problema da sutra moraju prijeći na Linux tj. Ubuntu. Samo za njih me ne čudi, ipak su to ljudi koji znaju gdje im je cursor.

E da, i imam naša slova. Konačno.

- 13:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.08.2007.

Zasto Majkrosoft FUDa?

Zasto Majkrosoft koristi FUD taktiku protiv Linuxa? Jednostavno zato jer ta taktika djeluje na korisnike.

Why Is Microsoft Using Patent FUD Against Linux? Perhaps Because It Works

Slicna je situacija i kad novine donesu neku bombasticnu vijest za koju se kasnije ispostavi da je lazna. Lazna bombasticna vijest osvane na naslovnici, a demantij se pojavi sutra, pisan sitnim slovima, negdje na zabacenoj stranici gdje ga nitko ne moze vidjeti. Steta je vec napravljena i nije cudno da je namjerno objavljivanje laznih i obmanjujucih vijesti jako popularno u danasnje vrijeme.

PaulIT se na navedenoj stranici naivno pita...

I wonder if the FSF or a Linux distributor could sue to get Microsoft to spill the beans or shut up. There surely has to be a law somewhere against a large company making unsubstantiated allegations in the press, refusing to show their evidence (e.g. what are the patents that are supposedly infringed?) and using said allegations as leverage against competition. Wouldn't that kind of behaviour be covered by antitrust?

- 11:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.08.2007.

NoOOXML



Iz hr.comp.os.linux grupe...

Matija Nalis je u temi za i protiv OOXML-a dao jasnu argumentaciju:

Vec su ljudi slali http://www.noooxml.org/petition, mislis da ima smisla
ponavljati ?

Po meni je jedna od bitnijih stvari u standardu da imas definirane SVE implementacijske detalje, sto microsoftov prijedlog nema. Takodjer je za standard bitno da imas dostupnu referentnu implementaciju (pogotovo ako bilo sto nije jasno oko implementacijskih detalja), sto ISO26300 ima (i to dva komada), a microsoftov prijedlog nema niti jednu. Microsoftov konflikt sa nekoliko podstandarada mu isto bas ne pomaze.

Da ne spominjemo da bi standard uvijek morao nastati od svih zainteresiranih strana iz struke (ili barem nekoliko suprostavljenih vecih), a ne iskljucivo od _jedne_, kao u slucaju microsofta.

Dosta je interesantno da je Microsoft sudjelovao u izradi ODFa (www.oasis-open.org), dakle da je imao ikakvih tehnickih zamjerki one su se mogle srediti u ODFu (ISO26300). Posto nije, ocit je razlog stvaranja "duplog" i to nepotpunog standarda bez referentne implementacije - a to je namjerno otezavanje razmjene dokumenata radi odrzavanja vlastitog monopola.

- 10:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.08.2007.

Open source @ Majkrosoft

Majkrosoft je prijatelj open sourcea. Da bi to dokazali pokrenuli su jos jedan svoj open source site.

Lamentiraju o svijetu odabira, o izgradnji mostova i jos tko zna o cemu. Site je dosadan, ne vidim da bi neki veci broj juzera mogao imati neku korist od njega. To bi vise djeluje kao neki alibi site nego kao neka nova strategija.

To je zapravo nesto slicno kao i s piratstvom. Oni su protiv njega, ali ako netko zeli koristiti piratski softver onda neka koristi njihov. Tako i oni stvaraju nekakav kvazi eko sistem za one koji koriste ili bi zeljeli koristiti open source. Bolje da koriste taj kvazi-divka sistem nego pravu stvar.


- 10:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #