Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/redmoond

Marketing

Kako će glasati HZN?

Mark Shuttleworth je onaj astronaut koji je sada gazda od Ubuntua. Nije baš neki čitljivi bloger, ali njegove ideje su ponekad vrlo dobre. On piše o vrlo ohrabrujućim znakovima da će glasovi presuditi za samo jedan ISO standard za dokumente. Zanimljiva je njegova priča o tome kako se zapravo izglasavaju ti ISO standardi, od 150 zemalja članica obično glasuje njih 40-ak. Da bi neki prijedlog prošao mora dobiti 75% glasova za. Majkrosoft radi na tome (čitaj troši mnogo novaca) da za njegov prijedlog glasuju zemlje koje inače to ne rade.

Lista članica koje glasaju objavljena je na stranici NoOOXML. U ime Hrvatske glas će dati Hrvatski zavod za norme. Kako je ugled Majkrosofta u državnim i javnim službama kod nas poprilično velik, siguran sam da su lobisti već odradili svoje. Sumnjam da će HZN na svojim stranicama otvoriti raspravu o glasu za OOXML kao što je to slučaj u Kanadi. Mark nagovara ljude da se aktiviraju i da u svojoj zemlji lobiraju za neprihvaćanje OOXML-a kao standarda i nudi neke smjernice. Navodi i tri točke koje on smatra posebno jakima:


  • Glasovanje za OOXML nije glasovanje za ili protiv Majkrosofta

  • Dokumenti bazirani na otvorenom konsenzusu funkcioniraju - primjer html-a

  • Jedan standard s više implementacija je vrijedniji nego više standarda



Na NoOOXML možete pročitati i cijeli niz drugih argumenata.

IZVORI:

Emerging consensus in favour of a unified document format standard?
Argumenti
5 jednostavnih pitanja na koje OOCML daje pogrešan odgovor

Pogrešan cilj
The goal is to enable the implementation of the Office Open XML formats by the widest set of tools and platforms, fostering interoperability across office productivity applications and line-of-business systems, as well as to support and strengthen document archival and preservation, all in a way that is fully compatible with the large existing investments in Microsoft Office documents.




Post je objavljen 14.08.2007. u 17:55 sati.