Red Moon D Watch

srijeda, 28.11.2007.

Microsoft u lovu na sigurnosni propust star 8 godina

Microsoft je prije 8 godina pokušao zakrpati WPAD propust, ali se ograničio samo na .com domene tako da je sad u tijeku konačno krpanje propusta. Propustom su zahvaćeni svi Windowsi uključujući i Vistu, a u nasljedstvo su ga preuzeli od Internet Explorera 5. Ono što je interesantno je da su tijekom svih ovih godina pojedinci otkrivali taj propust, prijavljivali su ga u Microsoft, ali očito je da njegov ispravak nije mogao doći na red...

IZVORI:
Prvo, falično krpanje propusta
Rumour of new hole in Windows
Flaw leaves Microsoft looking like a turkey
VeriSign: Flaw Is Bigger Threat to Grandma
Microsoft working to close 8-year-old Web proxy vulnerability
Web Proxy Autodiscovery Protocol
wpad.com

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 27.11.2007.

Besplatni SnagIt i Camtasia Studio 3

IZVOR:
Free SnagIt & Camtasia Downloads

Nisu najnovije verzije, ali su itekako upotrebljive.

SnagIt 7.2.5, download, zahtjev za besplatnom licencom

Camtasia Studio 3, download, zahtjev za besplatnom licencom

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Iscurio Windows XP SP3

Još nije službeno objavljen Windows XP SP3, ali ako ste nestrpljivi (a znam da većina vas je) i ne bojite se upotrijebiti jedan mali hack (kako bi se bojali, pa vi ste hackeri) onda vas samo malo vremena i bandwidtha dijeli od service packa koji bi vaš XP trebao ubrzati za 10%.

IZVOR: Download Windows XP SP3 via Windows Update

Jedan mali savjet: ako spremate tekst iz točke dva navedenog savjeta uz pomoć Notepada, nemojte biti glupi Ameri iz komentara, stavite naziv datoteke "XPSP3.cmd" u navodnike jer ako naziv nije u navodnicima onda Notepad dodaje svoju default ekstenziju.

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.11.2007.

Vuk zabranio emitiranje spota Windows Vista did not steal ideas from Max OS X

Javlja mi math_baby da je danas, još jednom, svoju krv na oltar prolila medijska sloboda. Naime, Vuk dlakom linja, ali ne mijenja ćud. Diktator, koji se zapravo skriva iz maske zagovornika slobodnog softvera, je pokazao svoje pravo fašističko lice. math_baby je pokušala dokazati kako su neutemeljene i lažne optužbe da Vista krade ideje od Mac OS X-a. math_baby ne vjeruje u to, onda zna da može i zaslužuje bolje i ne vjeruje da je svejedno koji će OS korisnik instalirati. Ona je razmišljala kako da mobilizira zavedene korisnike, kako da im pokaže da su objede lažne i odlučila je dio svoje ušteđevine potrošiti u plemenitu svrhu, sve u nadi da će slijedeći OS zavedenih biti kvalitetniji od prethodnih. math_baby je dobila pravo na emitiranje blog spota kojeg je želila objaviti na Vukovom blogu. Kako je cijena emitiranja spota na Vukovom blogu 1.000kn po sekundi ona je na račun njegove firme prebacila 211.000kn.

Vuk je poludio kad je vidio o čemu se radi i izveo perfridnu prijevaru. Na brzinu je imenovao etičko povjerenstvo na čelu kojeg je stavio napušenog seljaka Sinišu. Bilo je jasno da koji će biti ishod tog nepoštenog vijećanja jer je Siniša ispao pijan iz gastarbajterskog autobusa jedva spasivši svoj laptop s jabukom od zaslužene sudbine ispod kotača vozila koje je kretalo uz zaglušujuću buku ciganskih pjesama.

Takvo nekoordinirano suđenje uz dim trave i ljutu travaricu povijest nije vidjela. Staljin, Hitler te progon vještica nisu tako kastrirali i masakrirali kako su to radili Veliki Diktator Vuk i njegov pobočnik. Te je noći mračna crna rupa usisala u sebe sve demokraciju i slobodu ovog svijeta i nakon glasnog podrigavanja upitala: 'to je predjelo? gdje je glavno jelo?'

Ovime pozivam sve blogere ovog svijeta da dignu svoj glas protiv tih zločinaca i da na svojim blogovima objave ovaj film kojeg su diktator i pobočnik namjeravali sakriti od očiju svijeta. Dignite glas protiv cenzure. Dignite glas protiv diktature. Širite dalje slobodu i istinu. Nemojte nasjedati na blagorječivost tih lažnih slobodara. Podržite math_baby u njezinoj pravednoj borbi protiv lopovskog klana. Da je sloboda i demokracija bila bi Vista, a ne Linux distribucija.

Pogledajte film...Windows Vista did not steal ideas from Mac OS X!



IZVORI:
math_baby - borac za slobodu
perfidna igra lopovskog klana
pobočnik koji stalno povraća

- 23:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 21.11.2007.

Kad sve ode k vragu uzmi Linux

Kad Windowsi otkažu poslušnost mnogi će administratori reći: Instaliraj to ponovno, Bill. Drugi će ipak pokušati popraviti stvari na drugi način, a za spašavanje podataka dobro će doći i mrski Linux.

Hit tjedna u izvedbi grupe zvane Port25 je: Recovering Data from Windows systems by using Linux.

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.11.2007.

Microsoft plaća za štetu koju mogu uzrokovati njegovi programi

Napokon smo i to dočekali, da jedan proizvođač softvera preuzme odgovornost i u uvjetima korištenja navede i stavku koja govori da korisnik može dobiti nadoknadu za štetu koju će program prouzročiti na računalu.

Eric actually read the EULA for Office 2007 Compatibility Pack, and was happy to know that Microsoft will actually take responsibility up to five whole dollars for damages to your computer...


Što vas je više zaprepastilo? Ta velikodušna odgovornost ili činjenica da netko zaista čita EULA-u? :-)

IZVOR: Finally, a Software Guarantee

- 18:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.11.2007.

ODF: Umri muški

Sudjelovati i ostvariti nešto u open source zajednici je jako teško. Uvijek će se naći oni kojima nešto nije dovoljno otvoreno i slobodno. Uvijek će se naći oni koji prigovaraju, koji bi mijenjali, koji bi išli dalje. Najgori su oni geekovi koji glorificiraju otvorene standarde, programe i ostalo, ali čim oni dosegnu kritičnu masu korisnika, koja geekovima smeta da se osjećaju ekskluzivno i nadomoćno, oni se okreću opskurnijim i nepoznatijim tehnologijama za koje tvrde da su najbolje, a svoje dotadašnje favorite proglašavaju smećem. Oni su već okrenuli leđa Linuxu jer je zagazio u main stream vode, za njih je Linux smeće. Kako GNU Hurd nikada neće postati stvarnost takvi sada vole Open Solaris...

Nešto slično se sada događa oko ODF-a. OpenDocument fundacija odlučila je da ne podržava ODF i umjesto toga se okreće malo poznatom W3C formatu. ODF nije dovoljno fleksibilan i otvoren, kažu iz fundacije.

Ratko radosno piše o raspadu sustava. Znam da ga vesele takve stvari, ali mislim da si ipak ne bi trebao dozvoliti takvo fudanje. OpenDocument fundacija nema takav značaj da bi se njezin istup mogao protumačiti kao raspad sustava. Njemu se možda čini da su oni značajni jer su radili ODF plugin za MS Office. Da je u pitanju OASIS onda bi se raspad mogao ozbiljnije shvatiti, ali u ovom slučaju je prije riječ o nekoliko povrijeđenih sujeta. Ratko očito ne zna da there are more ODF groups than documents stored in ODF. ;-)

Svima onima koji bi Ratkov tekst mogli doživjeti ozbiljno savjetujem da pročitaju Cracks in the Foundation koji započinje ovako...

You must admire their tenacity. Gary Edwards and the pseudonymous "Marbux". The mythology of Silicon Valley is filled with stories of two guys and a garage founding great enterprises. And here we have two guys, and through blogs, interviews, and constant attendance at conferences, they have become some of the most-heard voices on ODF. Maybe it is partly due to the power of the name? The "OpenDocument Foundation" sounds so official. Although it has no official role in the ODF standard, this name opens doors. The ODF Alliance , the ODF Fellowship, the OASIS ODF TC, ODF Adoption TC (and many other groups without "ODF" in their name) have done far more to promote and improve ODF, yet the OpenDocument Foundation, Inc. seems to score the panel invites. Not bad for two guys without a garage.


IZVORI:
OpenDocument Foundation drops support for ODF, backs obscure W3C format
Compound Document Formats
[ooxml] ODF: raspad sustava ili nešto drugo?
OASIS - Organization for the Advancement of Structured Information Standards
Cracks in the Foundation

- 10:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.11.2007.

ALAT: Paint.NET

Kad sam prvi put čuo za Paint.NET lagano sam ga izignorirao. Mislio sam da je to samo jedna od .NET aplikacija koja ima za cilj popularizirati tu platformu. I onda sam jedan dan bio u prilici da obrađujem neke screenshotove koje su korisnici slali pa sam mu dao šansu. I iznenadio sam se. Kao prvo program je brz. Nisam to očekivao. Nije prebogat opcijama, ali ima skoro sve što bi moglo zatrebati nekome tko ima potrebu za obradom slika, a ne troši na to puno vremena (profići isključeni).

IZVORI:
Paint.NET
Blog

- 21:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 07.11.2007.

Patent na doviđenja!!!

Patentni apsurdi se nastavljaju. Microsoft hoće patent za automatsko slanje pozdravnih poruka na kraju IM sesije. Što je slijedeće? Ako se taj trend nastavi i prenese i na ostala područja života onda će sve naše navike i radnje biti patentirane od neke multinacionalne kompanije. Svi ljudi će imati "anđela čuvara" tj. letećeg robota nadglednika koji će analizirati njihove kretnje i određivati koliku naknadu za patente treba platiti zbog uobičajenog kretanja.

Uskoro će se pojaviti novo IT znanje: projektant nepatentiranih načina za rad računalnih aplikacija. Hm...moram to patentirati.

IZVOR:
Microsoft Wants A Patent For Saying 'Goodbye'

- 13:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.11.2007.

ALAT: Ultimate Boot CD

Kad se računalo zblesira do tog stupnja nesvijesti da se više ne može zbutati, te da ne radi safe mod (jasno vam je da ne govorim o Linuxu) onda vam preostaje da podignete računalo s CD-a i da pokušate popraviti stvar. Windows XP CD i njegov recovery mod tu ne pomažu previše (nisam došao i situaciju da mi na Visti bude potrebna takva medicima) pa vam preostaje da pokušate pronaći rješenje na drugoj strani. Znam za dosta uspješnih priča (reklo bi se success story) gdje je zanemareni Live CD s Linuxom spasio stvar. Problem s takvim slučajevima je taj što osoba koja popravlja stvari mora znati što radi, kako pronaći problem i kako ga popraviti.

Za one koji nisu toliki manijaci, ali ipak znaju što rade, preporučujem Ultimate Boot CD. Na njemu se nalazi cijeli niz alata za testiranje memorije, procesora, diskova i ostalog očvrsja. Pa tu su još i antivirusi, file manageri, alati za particije nekoliko boot diskova s različitim operativnim sustavima.

Ultimate Boot CD nije ograničen samo na CD medij, možete ga smjestiti i na USB stick i imati Ultimate Boot Stick.

Bolje je da vam nikada ne zatreba, ali ga je uvijek korisno imati pored računala.

IZVOR:
Ultimate Boot CD Homepage

- 18:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.11.2007.

Microsoft potukao Mandrivu u Nigeriji

Mandriva je već imala dogovoreni deal za isporuku svoje distribucije na Intelovim Classmate PC-evima (17.000 komada) za Nigeriju, a onda su se Nigerijci ipak predomislili i odlučili da će ono što je dogovoreno platiti Mandrivi, ali da će nakon toga instalirati Windowse na ta računala. I maloj bebi je jasno što se dogodilo. Microsoft želi spriječiti bilo kakvo širenje Linux bez obzira na to o kakvoj se zemlji radilo. Ne bi bilo zgodno kad bi afričke zemlje postale nova outsourcing oaza, a nova vojska programera bila bi odgojena na Linuxu. Iako neki pretpostavljaju da je Microsoft platio da Nigerijci promijene odluku smatram da nisu u pravu. Microsoft je povezan s vladajućim strukturama i zacijelo je stvar riješena uz pomoć poslovne diplomacije i uvjeravanja (da ne kažem prijetnji i podmićivanja).

Otvoreno pismo koje je Ballmeru uputio François Bancilhon trenutno ima preko 460 komentara.

Koliko sam vidio taj Classmate PC ima 256MB memorije, mnogi su se nasmijali na činjenicu da bi se na takvim računalima trebao vrtjeti Windows XP. Ali u specifikacijama se spominje Windows XP Embeded koji bi trebao imati manje zahtjeve. Storage Device ima 1 ili 2GB prostora što je opet dosta usko grlo. Ali ovdje su tehničke specifikacije i performanse u drugom planu. Važan je samo tržišni udio, a tu Microsoft ne popušta.

IZVORI:
Microsoft accused of pulling Nigerian scam
An open letter to Steve Ballmer
Classmate PC, System Configuration : Hardware




- 13:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.11.2007.

Razlog za tjeranje antivirusa na Linuxu

Da rasčistimo, Linux nije sigurnosni raj, Linux je također nesiguran, zapravo svaki je sistem siguran onoliko koliko mu to dopusti (ili onemogući) njegov administrator. Windows Server može biti 100 puta sigurniji od Linux servera kojeg održava vikend administrator. Ali kad bi uzeli neki prosjek možemo reći da je Linux sigurniji od Windowsa. Vista nam sad tu prodaje neke stare UNIX fore, ali šteta je već odavno učinjena.

Uzmimo broj virusa. U obranu Windowsa će skočiti oni koji tvrde da su Windowsi najrašireniji desktop OS na svijetu (istina) i da je zbog toga najviše podložan napadu. Hm..Apache je najrašireniji (još uvijek, ali po Netcraft statistici neće dugo) web server na svijetu i to već dugi niz godina, ali nismo doživjeli Code Red na njemu.

iTWire piše o najvažnije razlogu za imanje antivirusa na Linuxu...

...there is one very good reason for running anti-virus software on your Linux box. And this is what it is.

The reason is Microsoft Windows. Specifically, the need to network with it. No man is an island and no Linux system lives in complete isolation of Windows, it is always around.


IZVORI:
Being a good netizen – protecting Linux from network nasties
Code Red - crv koji je poharao 359000 IIS servera

- 09:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.11.2007.

Zakasnio na Halloween

Zakasnio sam da malo pridonesem općem Halloween ugođaju, ali nikad nije kasno. U nekoj vremenskoj zoni je još uvijek Halloween. Npr. u Redmondu. Kad se spomene Redmond i Halloween onda je prvi pogodak niz dokumenata koji su iscurjeli iz Microsofta, a koji govore o povijesti njihovog svetog rata protiv OSS svijeta. Zanimljivo je kako neki Microsoft zagovornici još uvijek crpe svoju inspiraciju iz tih dokumenata.

Recent case studies (the Internet) provide very dramatic evidence in customer's eyes that commercial quality can be achieved / exceeded by OSS projects. At this time, however there is no strong evidence of OSS code quality aside from anecdotal.


Microsftu najviše zamjeram to što se ne drže standarda i što izmišljaju svoje standarde, ali to je njihova razvojna strategija od samog početka...

De-commoditize protocols & applications

OSS projects have been able to gain a foothold in many server applications because of the wide utility of highly commoditized, simple protocols. By extending these protocols and developing new protocols, we can deny OSS projects entry into the market.


IZVORI:
The Halloween Documents

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #