Red Moon D Watch

petak, 30.05.2008.

Sikvelajt

Imam u firmi jednog višestruko odlikovanog MS profesionalnog certifikatora (neki ljudi sakupljaju markice, neki sličice, a on certifikate - živio Test King) koji je jednog dana odlučio ispravno govoriti i koristiti samo MS blagoslovljene fraze. Tako je iznenada počeo govoriti sikvel umjesto eskjuel. Isprva je to bilo vrlo smiješno jer se on svim silama trudio govoriti ispravno i pazio je da slučajno ne izgovori boguhulnu riječ eskjuel. Tijekom vremena ispraksirao se i taj sikvel mu je išao sve tečnije i tečnije, kao da se rodio s njim.

A onda je počelo. Čak je i one baze kod kojih se može skinuti .wav s točnim izgovorom počeo nazivati na svoj pravilan način. Majsikvel, Postgresikvel...To mi je već bilo smiješno. Oracle i DB2 su pametnim odabirom naziva izbjegli nedoumicu. Mada....o tome kasnije.

I onda danas čujem. Sikvelajt. Najprije sam mislio da spominje Silverlight, ali mi nije jasno zašto to spominje jer je to daleko od njegovog područja interesa. A onda sam skužio. On zapravo spominje SQLite.

A stalno se suzdržavam da mu kažem kako nije Microsoft izmislio taj izgovor i da sikvel nije Microsoftski već IBMovski. Stari čičica E.F.Codd je iznio svoju ideju o relacijskim bazama, a dio njegovog istraživanja bio je i sturkturirani jezik za upite na bazi koji se zvao SEQUEL. Sikvel. Kasnije su ga preimenovali u SQL zbog trla-baba-lan-odvjetničkih razloga.

Microsoft je započeo svoju marketinšku kampanju u kojoj je upotrebljavao sikvel izgovor i to je bio početak prilagodbe izgovora svih visokoodlikovanih certifikanata.

Nemam ništa protiv da svojeg ljubimca zovu kako hoće, ali ne moraju mi zato silovati SQLite. Sikvelajt. Debilana.

- 11:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.05.2008.

Sysinternals na više načina

Microsoft je predstavio alternativni distributivni mehanizam za Sysinternals. Oni koji su očekivali seksi-pupsi Silverlight raskoš će biti razočarani, dok će hard-core sistemaši imati jednostavan način da direktno s mreže pokrenu te alate. Npr. live.sysinternals.comtoolsDiskmon.exe će pokrenuti Diskmon. Security čistuncima će se na ovo podići sve preostale dlake kose na glavi. Što sve ima u Sysinternalsima možete vidjeti na ovoj klasičnoj stranici. Moderni KLIK administratori u firmi su na ovo samo zafrknuli nosem i brundali kako ne znaju koji Qrac se Microsoft za.ebava s tim DOS-om (tako oni zovu command prompt).

- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.05.2008.

Windows Home XP ULPC Edition s ručnom

Asus EEPC je učinio puno na popularizaciji Linuxa, pokazao je kako on može biti jednostavan za korištenje. Takav ulazak na mala vrata zasmetao je Microsoftu pa se u pojedinim zemljama može kupiti Asus EEPC s Windowsima XP koji je jeftiniji nego verzija s Linuxom. Kako to može biti? Izgleda da je tu riječ o Microsoft inicijativi (čitaj mitologija) kojom želi spriječiti širenje Linuxa na sve masovnijoj ULPC (ultra low-cost PCs) platformi.

Microsoft je u svrhu zaustavljanja širenja Linuxa na ULPC platoformi odlučio ponuditi jeftinu verziju Windows XP Home Editiona, ali s ograničenjima (Home već ionako ima ograničenja, npr. nije moguće spajanje na domain controller). Ponuda Microsofta uključuje ograničenja: screen ne veći od 10.2 inča, ne smije biti touch screen, hard disk manji od 80GB, ne više od 1GB rama i procesor ne jači od 1.6GHZ i mora biti single core.

Jasno je zašto Microsoft uvodi ograničenja, ne želi konkurirati laptopima s Vistom, ali kako se misli boriti protiv Linuxa koji nema ta ograničenja? A kako browser postaje nova platforma korisnicima će sve manje biti važno koji OS vrti njihov mali laptop, a u prirodi je korisnika da ne vole ograničenja. Sve mi se čini da bi Microsoft mogao promijeniti svoje uvjete.

Svi znamo kako se u IT-u stvari brzo mijenjaju, već danas su neki ULPC-ovi došli ili prešli preko tih ograničanja, a za godinu-dvije će se mogućnosti i performanse povećati.

Ako ste mahohista onda ćete na svojem ULPC-u vrtjeti Windows Homw XP ULPC Edition, a ako niste onda vam je široko Linux polje.

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #