Red Moon D Watch

srijeda, 27.02.2008.

899 milijuna razloga za interoperabilnost

Now we know another reason Microsoft rolled out with great fanfare last week its interoperability principles. Not only was it hoping for one more chance to claim openness around its Office Open XML document format, but it was also hoping to head off another hefty antitrust fine from the European Commission.


IZVORI:
European regulator fines Microsoft $1.35 billion
European Commission vs. Microsoft: Who is being unreasonable?

- 14:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.02.2008.

Opravdani skepticizam

Microsoft's commitment to "enhancing support for industry standards" prompted ECIS to ask: "Whose standards? For years now, Microsoft has either failed to implement or has actively corrupted a range of truly open standards adopted and implemented by the rest of the industry. Unless and until that behavior stops, today's words mean nothing."


IZVOR: EU Cautiously Welcomes Microsoft to Open Source

- 20:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 23.02.2008.

Ballmer pjeva istu pjesmu


BRAD SMITH [Microsoft's general counsel]: With respect to other (commercial) distributors, and users, the clear message is that patent licenses will be freely available.

STEVE BALLMER: Patents will be, not freely, will be available.

BRAD SMITH: Readily available.

STEVE BALLMER: Readily available for the right fee.


Microsoft se treba prilagoditi novom vremenu, njihov monopol na desktopu postaje sve manje važan. Njihova otvaranja su smiješni pokušaji koji neće previše utjecati na svijet izvan njihovog eko sistema, a taj svijet će biti zbunjen, ili će lijepo to sve ignorirati jer to open je nešto prljavo i zlo. A ako njihova internet divizija izgubi dvije-tri godine na spajanje s Yahoo! divizijom, to će biti početak kraja Microsofta kakvog znate. Novi internet klinci će projuriti kraj njih kao brzi vlak.

IZVOR:
Steve Ballmer's song remains the same

- 07:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 22.02.2008.

Microsoft se otvara, a u Hrvatskoj zatvara vrata ODF-u

Svima su puna usta toga kako se Microsoft otvara, evanđelisti imaju novu mantru koja se zove interoperability, nove mogućnosti se otvaraju developerima, Ballmer govori o važnim koracima i značajnim koracima u dijeljenju informacija o Microsoft produktima i tehnologijama. Komentatori pričaju kako Microsoft oprašta open source developerima. Što? Mislim da mi nije jasno.

Microsoft will publish documentation over the next few months for the APIs used throughout its high-volume products. Microsoft will indicate which of these protocols are covered under patents and allow use of them for non-commercial applications, as well as allow cheap royalties on the patents for commercial applications.


Microsoft se otvara, ali otvara novi izvor prihoda. To nitko Microsoftu nema pravo zamjeriti, to su njihove tehnologije i produkti, ali predstavljati to kao blagodat za open source developere je u najmanju ruku bezobrazno. Ili Microsoft još uvijek ne zna što je to open source pa misli da je open source sve ono što je besplatno (non-commercial). Open source može itekako biti komercijalan. Što u tom slučaju?

Microsoft is providing a covenant not to sue open source developers for development or non-commercial distribution of implementations of these protocols.


Sve male programerske kuće koje rade aplikacije za svoje klijente mogu zaboraviti na korištenje svega toga jer to je komercijalna distribucija i implementacija. Štanga. Timeo Danaos et dona ferentes.

Izgleda da će korištenje svega toga biti besplatno samo za studente. Za njih je već Microsoft pripremio ponudu koja se ne može odbiti, besplatno korištenje njihovih razvojnih alata. Svaki red koda napisan na Microsoft platformi je mala pobjeda za Microsoft i mali poraz za njegove protivnike.

Ovo je i dalje rat. Samo vas Microsoft pokušava uvjeriti da nije.

Tako naš Ratko ima za sve lijepe riječi i uvjerava nas kako je ružno što se neki bore protiv OOXML-a kojeg svatko može koristiti Open XML kako mu već to nalaže njegov scenarij uporabe, bez potrebe za ikakvom kupnjom, odnosno plaćanjem bilo kakve aplikacije (uključno Microsoft Office) ili vlasničkih prava.

Limun nam otkriva prljavu igru oko prihvaćanja ODF-a u koju je uključen Microsoft i u koju je Ratko, kao glavni tehničar Microsofta, zacijelo više nego dobro upućen.

Microsoft svoj OOXML još nije standardizirao, ali očekuje da će dobiti ISO certifikat do kraja veljače. Zanimljivo je da na tržištu postoji međunarodno priznati ISO standard, Open Document Format (ODF), čiji je postupak priznavanja kao nacionalnog standarda u Hrvatskoj zakočio Microsoft ulaganjem primjedbe Hrvatskom zavodu za normizaciju (HZN). Naime, zadnjeg dana javne rasprave Microsoft je uložio prigovor i taj prigovor mora raspraviti Tehnički odbor HZN-a, kojeg je Microsoft član. Propisana procedura nalaže da Tehnički odbor, unatoč tome što je već predložio prihvaćanje te norme, mora ponovno raspraviti, što odgađa usvajanje ODF-a kao nacionalne norme, najvjerojatnije do - kraja veljače. Je li korporacija Microsoft igdje u svijetu, osim u Hrvatskoj, na sličan način zakočila nacionalnu normizaciju “konkurentnog” standarda? Odgovor na to pitanje iz hrvatske podružnice Microsofta nismo dobili, osim uvjeravanja kako Microsoft podržava sve otvorene standarde.


Prljavo igraju prljavo, zar ne Ratko? Zašto ste zakočili nacionalnu normizaciju "konkurentnog" standarda?

IZVORI:
Microsoft opening its standards for interoperability, forgives open source developers
Glavobolje u uredskom paketu Microsofta

- 19:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vista SP1

Vista SP1 krenuo je u svoj pohod na računala, najprije povlaštenim sretnicima. Oni osobito sretni doživjeli su ensless-boot reboots. Ali to nije sve...

Neki korisnici su doživjeli da se zabunom na njihova računala instalira SP1 koji je nehotice na Windows Updateu dodijeljen u malo širu grupu od ciljane. Neki su bili sretni zbog toga, a neki nisu.

Microsoft je objavio listu aplikacija koje su radile pod Vistom, ali više ne rade kako treba sa SP1. Lista se postepeno smanjuje, kad sam je vidio prvi put na njoj su bili NOD i Norton antivirusi.


- 18:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 19.02.2008.

Microsoft Đihad

Često se onima koji propagiraju open source spočitava vjerska zanesenost. To vrlo često spominju Microsoft evanđelisti. Evanđelisti? Toliko o vjerskom fanatizmu.

Na stranicama Groklawa može se pročitati vijest u sklopu koje je naveden sadržaj jednog povjerljivog Microsoft dokukmenta. Tekst koji je nazvan Učinkoviti evanđelizam dokazuje kako su open source vjerski fanatici male bebe prema vjerskim ratnicima iz Redmonda. Prvi paragraf započinje s naslovom Evanđelizam Je Rat.

Pročitajte Mission Statement


Drive the success of Microsoft's platforms
by creating a critical mass
of third-party software applications
and business solutions."

"We're Just Here to
Help Developers"

"We're NOT Just Here to
Help Developers"

"We're Here to Help
MICROSOFT"

Evangelism is WAR!"


Uloga ISV-ova:

ISVs are just pawns in the struggle
But have you ever tried to win a chess game without any pawns?


Neki prodaju dušu vragu za jedan T-shirt:

You have T-shirts or other swag to give to those who sign. lt's amazing what some people will do for a T-shirt.


I zaključak...

* You set the standard
* You have tremendous power
* Use it!
* Make things happen!
* Kick some ISV butt!
* Take no prisoners!
* Windows, Windows, Windows!


IZVORI:
How to Get Your Platform Accepted as a Standard - Microsoft Style

P.S. Ovo je stari dokument, molimo poštovane domaće Microsoft evanđeliste da na svojim blogovima objave lokaliziranu domaću verziju. :-)


- 14:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.02.2008.

Windowsi i Korn shell

O tome kako su u Microsoftu pokušali integraciju Korn shella u Windowse NT i kako su se s autorom Korn shella raspravljali o tome da li je njihova implementacija potpuno kompatibilna s orginalom ili ne možete pročitati na UNIX forumu.

U međuvremenu je Microsoft odustao od kopiranja UNIX shellova i napravio svoj PowerShell. Osnovna prednost PowerShella nad UNIX shellovima je što korisnik ne mora parsati izlazne rezultate rada raznih naredbi već je sve objektno i temelji se na .NET frameworku. Ali kad malo usporedite naredbe (tj. njihove aliase) onda vidite da će se svaki UNIX admin snaći u njemu. Jedino će morati naviknuti na malo više tipkanja.

IZVOR:
Windows and the Korn shell
Windows PowerShell

- 14:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.02.2008.

Prava istina o životu u Microsoftu



- 09:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 12.02.2008.

Koji antivirus izabarati?

TechnoSpot je istestirao 5 popularnih, besplatnih antivirusnih alata. Od navedenih ja sam isprobao AVG (nije loš, besplatna verzija ne gnjavi i ne opterećuje sistem), Avast! (šminkersko sučelje, potrebno je poslati mail za besplatnu licencu od 14 mjeseci, ima dobru foru sa skeniranjem prije nego što se podignu cijeli Windowsi), AntiVir (djeluje mi najpouzdanije, najmanje opterećuje sistem, ali update nakon nekog vremena počinje štekati i više nije moguć, možda je to namjerno ubačeni feature besplatne verzije). Izgleda da je ovaj ThreatFire vrijedan isprobavanja. Budemo vidjeli.

IZVOR: 5 Popular Free Antivirus - Compared and Tested [ Windows ]

- 20:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.02.2008.

Statistike o sigurnosti

Još jedna zanimljiva analiza analize sigurnosti Viste i Ubuntua. Nešto slično što sam ja spomenuo post prije.

Microsoft’s Security Claims Don’t Stand Up to Scrutiny

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #