Red Moon D Watch

srijeda, 08.08.2007.

Indoktrinirani

Što se dogodi kad indoktrinirani korisnik windowsa krene u instalaciju Linuxa? On ostane slijep na dobre i bolje strane Linuxa, a često se uhvati i neke banalne sitnice pa onda razvuče priču o njoj.

Pogledajte ovog, instalirao je Ubuntu na vmware i našao je nešto gdje je Linux jednako loš kao Windowsi. On zanemaruje činjenicu da je kao potpuni Linux početnik bez problema instalirao Ubuntu te da mu on proradio bez potrebe za traženjem cedeova s drajeverima. Kao nemaju samo Windowsi potrebe za updateom nakon instalacije, eto i Linux traži update. Pri tome zanemaruje činjenicu da Ubuntu nije samo čisti operativni sustav već je tu i cijeli Office i obično je on kriv za prvi veliki update. A ostale aplikacije da ne spominjemo. Nitko ne govori da Linuxu nije potreban update. Pa upravo je kod nekih Linux distribucija taj update daleko razrađeniji i bolji nego što je update na Windowsima. Mogu li Windowsi uz pomoć jedne jedine naredbe napraviti upgrade na slijedeću verziju?

Drugi dan. Java on Ubuntu in 50 easy steps. Koliko treba koraka napraviti da se instalira Java. 500, 50, 5? Trebalo mu je vremena da pronađe terminal? Nelogično je kliknuti na izbornik Applications-Accessories-Terminal!!?? Čovjek boluje od klasičnog "radim sve pogrešno i sabotiram jer su me natjerali na taj jebeni Linux" sindroma. Ako postoji teži i obilazniji put da se dođe do nečega on će izmisliti još teži i zaobilazniji put.

I onda krešendo. Kaže on: I really love the fact that the “windows update” idea is built into the OS.. Molim? Kakva "windows update" ideja? APT znači Advanced Packaging Tool i to je upravo to. Advanced. Cijela tehnologija je jednostavnija i bolja nego što je bilo kakav "windows update". Indoktrinirani boluje i od sindroma "gle to je zgodno, nema sumnje da je to Majkrosoft izmislio". Još samo da Majkrosoft i patentira apt-get i počne prijetiti tim patentom.

Indoktrinirani žali za time što Javu nije mogao instalirati preko grafičkog interfejsa. Metodologija pronalaska težeg puta je i ovaj put dala rezultate pa je indo zalutao na pogrešno mjesto. Synaptic omogućava instalaciju Java iz grafičkog interfejsa. A u osnovnom meniju ima i jednu stavku koja se zove Add/Remove... i preko nje može, također iz grafičkog interfejsa, instalirati svoju Javu. Koliko puteva do cilja, a on luta.

Čudno kako nema zlobnih komentara na njegove postove, indo bi ih zacijelo dočekao s veseljem samo da može reći: "vidite kako svih pričaju kako je juzer suport kod Linuxa super, a vi ovdje mene samo zajebavate". I ko za inat indotu svi lijepi, počešljani i pristojni i pomažu. Baš kako treba. Pa ti i dalje govori nešto kontra Linuxa.

Eh da, pojavio se i win-get koji omogućava jednostavnu instalaciju programa i pod Windowsima.
http://windows-get.sourceforge.net/

Ali izbor aplikacija i sama instalacija je još uvijek daleko od one lakoće i efikasnosti koju nudi apt-get i dobro popunjen repozitorij.

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #