Red Moon D Watch

četvrtak, 26.02.2009.

Microsoft tuži TomTom

Microsoft tuži TomTom. TomTom je pogriješio jer radi navigacijske uređaje koji su temeljeni na Linuxu umjesto da su uzeli OS iz Redmonda. Ovo je samo pokazna vježba kojom Microsoft želi reći da morate koristiti njihov OS ili će vas tužiti. Tako da je ovo prva prava Microsoft tužba protiv Linuxa, a @-dancer je neki dan opet rekao kako im je Linux najveći neprijatelj. A kad pogledamo popis tih patenata onda vidimo da su neki smiješni jer predstavljaju način rješavanja problema koji će svakome inžinjeru pasti na pamet i nije ništa što se može patentirati i reći mi smo se ovoga prvi sjetili.

Jedan od patenata je kompjuterski sistem za vozila s bežičnim internetom. Da, stvarno je to nenadjebivo originalna ideja koje se nitko nije sjetio. Hm..imamo kompjuter u vozilu. Imamo internet. Imamo bežični internet. Ajde da stavimo bežični internet u vozilo. Pa toga se sjetio i moj nećak od 5 godina. Microsoft je patent prijavio 1999., a godinu prije je Clarion napravio AutoPC, kompjuter za auto koji je mogao bežično komunicirati. Kako to da su oni to mogli napraviti kad se Microsoft toga prvi sjetio tek godinu dana kasnije?

Microsoftovi patenti po kojima tuži su i kompjuter u kutiji, kompjuter u vrlo maloj kutiji, kompjuter u vrlo maloj kutiji koji može svirati.

Microsoft je i službeno postao patent trol koji tuži za bezvezne patente. Samo što umjesto patentnih trolova koji žele novce, Microsoft želi prestrašiti one koji svoja rješenja baziraju na Linuxu.

- 11:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 24.02.2009.

Shutdown problem na Windowsima 7

Windowsi 7 mi neće napraviti shutdown jer trebaju zatvoriti jedan program. Citiram Windowse 7:

1 program still needs to close:
(Waiting for) explorer.exe
Playing logoff sound...

Izgleda da je taj logoff sound jedna duža melodija. :-)

- 18:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 14.02.2009.

Koliko antivirusa imate na računalu?

Neki korisnici imaju jako puno povjerenja u sigurnost Windowsa. Danas sam razgovarao s tipom (radi kao sistemac!) koji je predložio da se, ako je računalo brzo, stavi više antivirusnih programa. I to predlaže ljudima. On kaže da ima 3 av programa na svojem računalu. Mene na poslu ova naša napast dovede na rub živaca, baš me zanima što on može korisno raditi na računalu s 3 av programa. Veselim se danu kad će on uključiti novi netbook s Windowsima 7. :-)

- 13:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.02.2009.

3 razloga zbog kojih će Windows 7 popušiti na netbookovima

Hardverski zahtjevi Viste su preveliki za netbookove koji su u postali veliki hit. Microsoft je Windows 7 OS poboljšao u tom pogledu, a koliko sam ga isprobao to je jedna od najboljih beta koja je ikada izašla iz Redmonda. I kad se činilo da će Windows 7 napraviti veliki korak u osvajanju netbook tržišta i zadati poprilično dobar udarac Linuxu, Microsoft je opet povukao jedan glupi potez. Proizvođačima netbook računala će ponuditi Windows 7 Starter verziju koja odjednom može vrtjeti samo tri (brojkama 3) aplikacije. Tko zna, možda će izdati i Starter Ultimate verziju koja će moći vrtjeti 5 aplikacija, za napredne korisnike. :-)

- 09:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Novi Microsoft oglas

Znate kako to političari rade? Čim vide da ih snimaju i u blizini vide nekakvo dijete odmah im proradi politički pavljovljev refleks, pružaju ruke k djetetu, dižu ga i s blaženim smiješkom se okreću prema kameri. Računajući na taj sweetness efekt koji izazivaju mala djeca tako i Microsoft u najnovijoj reklami ima djevojčicu od 4.5 godine koja pokazuje kako je lako koristiti Microsoft programe i na kraju kaže kako je ona PC i kako ima 4.5 godine.

Prvi komentar dežurnog kolege je bio...ona s 4.5 godine zna prebaciti slike i poslati ih mailom, a naši korisnici od 45 godina to ne znaju. :-)

Video: Microsoft's new ad stars a 4-year-old

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.02.2009.

TCO

TCO je glavno oružje iz kojeg Microsoft puca po besplatnom Linuxu i ostaloj bagri. I tako Ars Technica ima vijest o tome kako Kanadska javna uprava u ovoj krizi razmišlja o rezanju troškova i zbog toga u open sourceu vidi jedan od načina da to napravi. I onda se javi Microsoft fan koji kaže: a ne, ne, ne, treba 75% više sredstava za Linux farmu u odnosu na Windows farmu. Bullshit. Sigurno zbog toga IBM gradi najsnažnije računalo na svijetu uz pomoć Linuxa, i sigurno zbog toga što su svi pijani bogataši, svi drugi grade ta super računala uz pomoć Linux ili neke UNIX varijante.

Microsoft fan se je malo zaje... jer za taj papir kojeg on reklamira kriva je Laura DiDio, a ta je premazana posebno opakim Microsoft mastima. Neki domaći opaki fanovi su male bebe za nju.

Nedavno sam pročitao i kod nekih naših blogera kako sada u krizi treba štedjeti pa će zbog toga Silverlight pomoći ljudima da štete jer je jeftinije strimati uz pomoć njega nego s konkurentskim tehnologijama. Što je babi milo, to se babi snilo.

U toj TCO sapunici mene zanima da li je uračunati prosječan trošak od 293$ po Windows računalu (podatak iz 2004. godine) koji nastane zbog šteta i zastoja uzrokovanih virusima. Microsoft se 2007. hvalio kako na svijetu ima milijardu računala s Windowsima. Pomnožite to s brojkom 293$ i dobijete otprilike štetu koja nastaje zbog pogrešne sigurnosne politike na Windowsima (kao što svi znamo pošast virusa nije udomaćena na Linux i Mac računalima).

Ovih dana sam pročitao kako 92% svih Windows ranjivosti ne bi bile u mogućnosti da se ostvare da luzeri ne koriste account koji ima administratorska prava. To je pogrešan pristup sigurnosti kojeg Microsoft pokušava sada promijeniti sa UAC-om, ali luzeri ga ne puše i svi ga masovno isključuju. I opet smo na početku. Nesigurnost zbog navike za koju je Microsoft kriv.

Ali sve to bi trebali zaboraviti kad pročitate sjajne Laurine studije koje će vam dokazati da su Windowsi sigurniji i da imaju manji TCO. I sve to zbog zločestih Linux admina koji su skuplji od sjajnih i certificiranih MS stručnjaka.

Što je Laura napisala?
Tko je ta Laura?
Komentari na vijest
Canadian government eyes open source, asks for feedback

- 22:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #