Red Moon D Watch

četvrtak, 05.02.2009.

TCO

TCO je glavno oružje iz kojeg Microsoft puca po besplatnom Linuxu i ostaloj bagri. I tako Ars Technica ima vijest o tome kako Kanadska javna uprava u ovoj krizi razmišlja o rezanju troškova i zbog toga u open sourceu vidi jedan od načina da to napravi. I onda se javi Microsoft fan koji kaže: a ne, ne, ne, treba 75% više sredstava za Linux farmu u odnosu na Windows farmu. Bullshit. Sigurno zbog toga IBM gradi najsnažnije računalo na svijetu uz pomoć Linuxa, i sigurno zbog toga što su svi pijani bogataši, svi drugi grade ta super računala uz pomoć Linux ili neke UNIX varijante.

Microsoft fan se je malo zaje... jer za taj papir kojeg on reklamira kriva je Laura DiDio, a ta je premazana posebno opakim Microsoft mastima. Neki domaći opaki fanovi su male bebe za nju.

Nedavno sam pročitao i kod nekih naših blogera kako sada u krizi treba štedjeti pa će zbog toga Silverlight pomoći ljudima da štete jer je jeftinije strimati uz pomoć njega nego s konkurentskim tehnologijama. Što je babi milo, to se babi snilo.

U toj TCO sapunici mene zanima da li je uračunati prosječan trošak od 293$ po Windows računalu (podatak iz 2004. godine) koji nastane zbog šteta i zastoja uzrokovanih virusima. Microsoft se 2007. hvalio kako na svijetu ima milijardu računala s Windowsima. Pomnožite to s brojkom 293$ i dobijete otprilike štetu koja nastaje zbog pogrešne sigurnosne politike na Windowsima (kao što svi znamo pošast virusa nije udomaćena na Linux i Mac računalima).

Ovih dana sam pročitao kako 92% svih Windows ranjivosti ne bi bile u mogućnosti da se ostvare da luzeri ne koriste account koji ima administratorska prava. To je pogrešan pristup sigurnosti kojeg Microsoft pokušava sada promijeniti sa UAC-om, ali luzeri ga ne puše i svi ga masovno isključuju. I opet smo na početku. Nesigurnost zbog navike za koju je Microsoft kriv.

Ali sve to bi trebali zaboraviti kad pročitate sjajne Laurine studije koje će vam dokazati da su Windowsi sigurniji i da imaju manji TCO. I sve to zbog zločestih Linux admina koji su skuplji od sjajnih i certificiranih MS stručnjaka.

Što je Laura napisala?
Tko je ta Laura?
Komentari na vijest
Canadian government eyes open source, asks for feedback

- 22:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #