Red Moon D Watch

petak, 25.01.2008.

Koji je najsigurniji OS?



Svako malo se pojavi neko istraživanje koje nam pokušava dokazati kako su XP, a pogotovo Vista najsigurniji na svijetu, dok je sve ostalo beznadežno rupičasto i nesigurno. Tako nam i 1-Year Vista Vulnerability Analysis dokazuje kako je Vista najsigurnija. Iz navedenog grafikona možete vidjeti da je najnesigurniji RHEL, slijedi ga Ubuntu, Mac OS X, a XP i Vista su najsigurniji. Navodno se kod Linuxa ne broje OpenOffice, Gimp i ostale aplikacije, ali sigurno je paleta aplikacija koja je na tapeti veća nego što je to slučaj kod XP-a ili Viste. RHEL i Ubuntu imaju taj hendikep što se svi propusti broje, dok Microsoft može zatajiti dobar dio propusti ili ih akumilira i predstavi kao jedan.

No to su brojevi, statistike i možemo se malo poigrati s njima. Što vam zapinje za oči na navedenom grafikonu? Pogledajte omjer nezakrpanih i prijavljenih propusta. Kad se u obzir uzme broj propusta onda vidimo da je u postotku puno veći broj nezakrpanih propusta kod Vista i XP-a i da su zapravo oni najnesigurniji.

Ajmo s brojkama.

OS : broj propusta : otvorene rupe : postotak

Vista : 66 : 30 : 45.45%
XP : 119 : 54 : 45.37%
MAX OS X : 157 : 41 : 26.11%
RHEL : 400 : 40 : 10.00%
Ubuntu : 242 : 18 : 7.43%

Postotak nezakrpanih propusta je kod Viste i XP-a daleko veći nego kod konkurencije i iz ovoga je jasno vidljivo koji je najsigurniji OS. Onaj koji se vrijedno krpa kad god procuri. ;-)

IZVOR:
1-Year Vista Vulnerability Analysis

- 22:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.01.2008.

Dva kratka savjeta

Pozdrav svima, sretna Nova godina i tako to...

Nakon ove male pauze krećem s dva jednostavna, ali korisna (?) savjeta za korisnike Windowsa na koje sam naišao na blogu čovjeka koji navodno radi na razvoju Windows 7 OS-a.

Odjavi se/prijavi se umjesto reboota
Jedan od najčešćih uzroka zaglavljivanja vaših Windowsa je Explorer (onaj obični, ne Internet). Logoff ga gasi, a logon ga ponovno podiže. To je u redu, ako vam uspije logoff. Ja najčešće dižem Task manager, ubijam explorer proces, a ako se ne digne sam onda ga ponovno pokrećem iz Task manager (u izborniku imate stavku Run).

Ponovno kreirajte profil umjesto reinstaliranja Windowsa
Ovo pomaže u slučajevima kada je krivac za čudno ponašanje u postavkama i datotekama koje se spremaju u vašem home direktoriju. Ako je problem na globalnoj razini onda ne pomaže.

IZVOR:
Shipping Seven

- 19:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #