RADIO DRAMA-"ČERUPANJE ANĐELA"

20.07.2023.

Tema radio-drame su petorica umirovljenih sudaca i zatvorskih službenika u planinskoj kući u olujnoj noći koji se igraju sudačke prakse.


"U planinskoj kući izgrađenoj na ivici provalije petorica umirovljenih sudaca, tužitelja i zatvorskih službenika nastavljaju se "igrati" sudačke prakse. Tako će u olujnoj, snježnoj noći u zamku njihova bizarnog suda upasti nadobudni, mladi i uspješni trgovac. Pristavši na "igru" ne sanja kamo će ga ona odvesti, te da ove vremešne lovce na istinu i pravdu zanimaju, ne djela, već tuženikove misli i dokazivanje da su baš one svojom mračnom putanjom izazvale nesreću.

"Redatelj Petar Vujačić okupio je respektabilnu grupu glumaca koja suvereno iznosi Paljetkovu igru ironije i poduke. U ulozi tamnog, sudbinski upornog tužitelja - Siniša Popović, u ulozi vehementnog i napadačkog suca - Joško Ševo, u ulozi pragmatičnog trgovca i naivnog tuženika - Živko Anočić, u ulozi branitelja s namazima sućuti Željko Duvnjak, u ulozi senilnog izvršitelja kazne Tomislav Martić, u ulozi hladnog pripovjedača Zoran Gogić i, naposljetku, kao nova "grješnica" kojoj će se suditi - Iva Mihalić. Redatelj Petar Vujačić kreirao je radio dramu koja je jednostavno a promišljeno bazirana isključivo na glumačkoj igri i transformacijama koje se na tom planu zbivaju. Sam kraj drame, u kojoj četveroglavo sudsko tijelo opokoljava novu žrtvu poput vampira, tako postaje groteskna korona koja do kraja otvara slojeve ovog intrigantnog Paljetkova teksta. U realizaciji zvučne slike svoj udio imali su ton majstorica Katarina Barišić i glazbeni urednik Maro Market. Urednica: Lada Martinac Kralj."



Ovo ima potencijala za pravu vizualnu predstavu, prednost radio-drame je što se moć vizualizacije događaja drila i slaže se slika priče u glavi. Konkretno to su kod mene bile ne samo vizualizacije mjesta i vremena (koliba na planini mećava, i sudska igra) nego i trowback priča iz života trgovca koju je sud izvukao iz njega, dodatno u prilog još uspješnijoj vizualizaciji ide i činjenica da dramu izvode poznati kazališni glumci pa ne treba vizualno zamišljati profil uloga, no neću sad o tome niti ću previše logorejski razvući post jer ću dramu objaviti ovdje-44
minute uživancije i vizualizacije fiktivnog ambijenta u kojem se odigrava priča. Dramski tekst je dubinsko istraživanje-introspekcija psiholiškog profila okupljenih umirovljenih sudaca koji za svoju igru koriste situaciju kad im u kuću (da se skloni od oluje) upadne mladi trgovac, a njegovo prihvaćanje igre rezultira tragičnim događajem. Ako možete izdvojiti 44 minute svog vremena za izvrtiti dramu preporučam da to svakako napravite, nećete požaliti!




I da ne bude skroz bez vizualnog materijala-dio ekipe koja je izvela dramu u kolaž fotki.


20230720-151256

život je pozornica,dramska umjetnost je njegova projekcija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.