njupalice https://blog.dnevnik.hr/njupalice

nedjelja, 17.11.2013.

BALON, Prisavlje 2

17.11.2013

http://www.restaurantbalon.com/

Nakon zadnjeg poraznog iskustva u Konobi Bracera, teškom sam mukom izabrala kandidata za današnji ručak. Restoranu Balon u prilog je išlo i to što radi nedjeljom iako smo se bojali hoće li restoran imati u ponudi sve što piše na meniju jer kad restoran ima veliki izbor jela zna se desiti da pol toga manjka.
http://www.restaurantbalon.com/menu/klasicna-ponuda/
Srećom, ovaj puta, to se nije desilo. Ni pod razno. Otišli smo s osmjehom na licu, zadovoljni odabranim jelom, poslugom, ambijentom, a i cijenom. Kako je sve to izgledalo, pitate se? Evo, čitajte sretan

Balon se nalazi u neposrenoj blizini Boćarskog doma, a krasi ga jednostavan i nepretenciozan ambijent, s drvenim detaljima, jednostavnim stolcima i posuđem.

 photo P1120627_zpsd50de359.jpg

 photo P1120630_zps8cc672a9.jpg

 photo P1120631_zpse3d0b54f.jpg

Zidovi su puni slika koje su mi se jako svidjele, a i dobro se uklapaju u cjelokupan ambijent. U galeriji slika na web stranici restorana primijetila sam drugi izbor slika što pokazuje da prostor služi ujedno i kao galerijski prostor. Dobar izbor thumbup

 photo P1120628_zps8cfc4661.jpg

 photo P1120629_zps098b2186.jpg

Žamor gostiju ispunjao je prostor i tek negdje pred kraj našeg ručka upalila se glazba, no ništa nam nije moglo ovi dan pokvarit yes

Aperitivi su bili klasika; pelin za Švrću i martini za mene; standarno izvrsno party

 photo P1120637_zps8d1b07da.jpg

Umjesto predjela odlučili smo se odmah za juhe.....i nismo požalili.
Švrćo je uzeo cappuccino juhu od vrganja s batatom koja je imala i miris i okus po vrganjima, dobro začinjena, no ipak s nepotrebnom i nearomatiziranom pjenicom koja je imala samo vizualni zadatak da podsjeti na capuccino. Švrćo veli da mu je falilo eventualnih komadića vrganja ili batata, ali to je samo njegov subjektivni komentar sretan

 photo P1120643_zps4b0c473c.jpg

 photo P1120642_zps89166965.jpg

Moja krem juha od brokule s tartufima je bila fenomenalna; punog okusa iako su se tartufi osjetili samo mirisom, začinjena baš po mom ukusu, no nekim čudom me podsjećala na špinat kuhan na mlijeku koji mi je mama kuhala kad sam bila klinka i kad nisam htjela jesti nikakvu zelenjavu nono

 photo P1120644_zps0c3fd5c9.jpg

Fini lebac koji sam jela uz juhu...premekano i prefino

 photo P1120641_zps9670724c.jpg


Za glavno jelo Švrćo je uzeo marinirani janjeći lungić s kaduljom, pečen na žaru i poslužen na tortici od krumpira s ratatouille povrćem koje je bilo mrvicu prekiselo, ali kuhano al dente što je uvijek za pohvalu. Veli Švrćo da je povrće vjerojatno bilo spravljeno na roštilju što je dalo dodatni šmek.

 photo P1120650_zpsce98b38c.jpg

 photo P1120652_zps0bdcabf0.jpg

Tortica od krumpira je zapravo bio popečak od prekuhane riže, no okus mu nije bio loš.

 photo P1120654_zpsf7350f1d.jpg

Jedina zamjerka pala je na prepečenu janjetinu s jedne strane ( pa je meso em bilo ugljeno em tvrdo za žvakat, no neprepečeni dijelovi bili su fenomenalni ) i dekoraciju izvedenu od (pretpostavljamo) cikle i nekog ulja. Povrće je samo po sebi bilo dosta efektno sa svojim bojama tako da je ovo bilo skroz nepotrebno.

 photo P1120657_zpsbda5101e.jpg

 photo P1120658_zpse91e706c.jpg


Moj izbor bili su domaći ravioli punjeni vrganjima i tartufima na podlozi od ricotta sira.

 photo P1120647_zps52f26784.jpg

 photo P1120653_zpsfebcf416.jpg

Fenomenalna kombinacija; ricotta je sama po sebi bez okusa i kremasta od ulja na kojem je stajala, tako da se izvrsno ukombinirala s dobro začinjenim tartufastimmmmm nadjevom njami

 photo P1120656_zps2c484a59.jpg

Soljenku u ruke uzela sam samo da bih dočinila salatu od rikole, već začinjenu maslinovim uljem i octom. Inače za rikolu koristim samo maslinovo, bez octa, ali ova kiselina je samo dodatno poboljšala cjelokupni okus.

 photo P1120649_zps4eefd42e.jpg


Deserte smo malo duže čekali, ali konobar nam je ljubazno objasnio o čemu se radilo; naime, souffle koji je Švrćo naručio raspao se prilikom pečenja, pa je kuhar radio novi. No vrijedilo je čekati, jer je konačni proizvod bio super.

 photo P1120660_zps8e342888.jpg

 photo P1120661_zps0cbd1db3.jpg

Čokolada se lijepo razlila iz unutrašnjosti soufflea, a krema od vanilije i šafrana te sladoled od vanilije su fino zaokružili okus deserta.

 photo P1120666_zps1e2cdc21.jpg


Ja sam uzela parfe od badema s bijelom i mliječnom čokoladom na čokoladnoj tortici koja je bila dosta kompaktna, ali omekanila je u kombinaciji s kremama i bogatom strukturom parfea.

 photo P1120662_zps2f2ac68a.jpg

Pod bogato, mislim na ogromnu količinu sjeckanih badema koji su hrskali pod zubima. Volim kad naziv deserta odgovara okusu.

 photo P1120664_zps2aca0528.jpg


Uz jelo, Švrćo je pio Caliterra Reserve Cabernet Sauvignon; crno vino voćnog okusa i mirisa, vrlo pitko i bez gorčine dok sam ja pijuckala bijelo vino Degrassi Terre Bianche iz Istre, baš po mom ukusu; blago i jednostavno.

 photo P1120639_zps53a7f02e.jpg

Pri kraju ručka, dok je Švrćo podizao tlak s Francovim espressom

 photo P1120667_zps57b49407.jpg

i dok smo razglabali kako je ovo bio dobar izbor za naše trbušine i blog, konobar nam je uručio račun uz napomenu da je danas šefu kuhinje rođendan, pa nas časti s desertima i kavom. Što reći na to, nego sve pohvale za klopu i veliko hvala šefu kuhinje Marinu Rodinu.

17.11.2013. u 19:17 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.