njupalice https://blog.dnevnik.hr/njupalice

četvrtak, 05.01.2012.

LE BISTRO, EU Gourmet Experience, Kraljevina Španjolska

19.10.2011
Hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1

http://www.idemvan.hr/dogadaj/eu-gourmet-experience/13693/

Povodom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, restoran Hotela Regent Esplanade, Le Bistro, namjerava predstaviti gastronomske delicije zemalja članica EU. Cilj je u nešto više od godine dana predstaviti 16 zemalja, počevši s Poljskom koju smo propustili. Sljedeća na redu bila je Kraljevina Španjolska s kojom smo započeli naš mini-gastro put po Europi. Dok nas vrijeme i financije ne posluže za onaj veliki, pravi.
EU Gourmet Experience u Le Bistrou održava se jednom mjesečno i to srijedom, s početkom od 19:30 h. Cijena večere, od tri slijeda jela, iznosi 135 kn po osobi, s tim da piće nije uključeno u cijenu. Uz jedno servirano predjelo te jedan desert, jela se (uglavnom) biraju s bife stola.

Photobucket

Glavni kuhar Le Bistroa odlučio je Kraljevinu Šanjolsku predstaviti sljedećim predjelima:
Photobucket
- sardinama s roštilja što je bila klasika od sardine. Sardina ko sardina.
- rajčicama pečenim u pećnici s kaparima i maslinama što je bila super kombinacija. Obožavam rajčicu i najčešće ju jedem sirovu s maslinovim uljem i bosiljkom. Pečeno povrće me rijetko uzbudi, ali ovo je baš bilo osvježenje za nepce.
- omlet s krumpirom bio je narezan na male kvadrate i uopće nije imao okus po omletu. Više po krumpiru.
- gazpacho ili hladna juha od povrća bila je poslužena u uskim čašama sa slamkom što mi se jako svidjelo jer obožavam te male posudice za jelo. Juha je imala okus po paprici, s tim da mi je Švrćo rekao da više vuče na krastavce, što sam i sama s vremenom osjetila i baš zbog toga mi nije nešto sjela. Nekako mi je ta juha više za ljetno vrijeme.
- najbolji su mi bili kroketi od šunke; jamon jamon za dva svinjojedca. Claro que si!

Uz predjelo smo pijuckali mineralnu vodu i Finlandia Cranberry votku koja je fino mirišala po brusnicama dok joj je okus bio ipak malo žešći.
Photobucket

Švrćo si je uzeo Woodford Reserve, bourbon whiskey, koji je već po mirisu odavao da ima preko 40 posto alkohola u sebi. Ali Švrći se jaaaako svidio.
Photobucket
http://en.wikipedia.org/wiki/Woodford_Reserve

''Fantastično. Za svaku preporuku. Jedino šteta što je bilo kao promotivna ponuda viskiji i burboni iz Amerike, a ništa pića iz Španjolske'', veli Švrćo
Photobucket


Glavno jelo bilo je posluženo na bife stolu gdje se grijalo u parnim kupeljima (bain marie), pa se sve osjetilo po plinu, ali dobra strana je bila što je glavni kuhar, izašao među goste i sam posluživao i govorio što jedemo. Baš lijepo od njega. Mi smo se par puta odšetali ugrabiti od svega po malo iz velike ponude:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Photobucket
- pečeno povrće s ružmarinom, timijanom i šafranom = klasika. Neslano. Švrćo potvrđuje:''Neslano!! Ne neutralno, neeeslanooo''
- ujušak od slanutka s piletinom, janjećim kračicama i chorizom koji mi se najviše svidio. Vjerojatno što ne jedem često nit janjetinu nit slanutak koji ima neodoljivi okus na lješnjake koji su se ljubili s grahom. ''Vrlo izdašno jelo. Jako fino, taman pod zub, ne raskuhano, dobro za zimu'', Švrćin je komentar.

- pečeni odojak s pečenim jabukama i češnjakom = ''Fino. I točka. Ni spektakularno ni loše. Obično.'', veli Švrćo
Photobucket

Photobucket
- oslić s rajčicama, ljubičastim lukom i divljim češnjakom bio je takav da ga se ne sjećamo :/
- pirjane španjolske dagnje s ružmarinom, bijelim vinom i češnjakom bile su buzara vulgaris s premalo toća

Uz glavna jela poslužili smo se i pecivima, koja vjerojatno nisu tradicionalno španjolsko jelo, ali su izgledala tako dobro, a i okus im je super.
Photobucket


Desert su bili katalonska krema, nešto kao creme brulee ( puding od vanilije s tvrdom koricom na vrhu koja se dobije karameliziranjem šećera, s tim da se šećer na cremi catalana karamelizira sa salamanderom, kuhinjskim uređajem za gratiniranje (zapeći odozgo). Švrći je desert bio '' ćelav, a ni korica ni bila tvrda kak treba biti. Izgleda da Vella, masterchef Le Bistroa op.a. ni bil u kuhinnji

Photobucket

Drugi desert je bio puding od riže s malinom koji mi se manje svidio od kreme. Riža nije desert, kako god da ju okreneš ili onda mora imati u sebi gro šećera, a ovaj puding to nije imao. Švrći je i ovaj desert bio prećelav, prazan, bezukusan, običan, neuzbuđujuć.
No usprkos tome odlučili smo se vratiti i drugi put na sljedeće predstavljanje. Sviđa nam se nova i neobična klopa, intimna atmosfera Le Bistroa, iako su im stolice preniske i svi zgledamo kao patuljci iz Snjeguljice, a čaše nas brutalno podsjećaju na bolničke patke za davanje uzorka urina sretan No što ćeš, nas dvoje zabave i sitnice, tako da Švrćo nije ni primijetio da za stolom pored nas sjede Gabi i Arsen, za razliku od mene.
Švrćin zaključak: ''Očekivao sam paellu, meso bika, sangriu.....Shvaćam da od svih mogućih jela treba odabrati ponešto, al potruditi se samo oko prezentacije i nije nešto.
Konobar je bio iznimno uslužan ali spor i zaboravljiv.''

05.01.2012. u 13:19 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.