njupalice https://blog.dnevnik.hr/njupalice

četvrtak, 07.10.2010.

POD SLAMNATIM KROVOVIMA, Stubičke toplice

04. 07. 2010.

Ugodno s korisnim; tako bi se mogao nazvati cjelodnevni izlet u Zagorje i potraga za dvorcima. S obzirom da sam se zadnjih nekoliko dana borila s baroknim dvorcima Europe i Hrvatske za ispit iz arhitekture odlučila sam, zajedno sa svojim vozačem, razgledati neke od njih. Rezultat je bio četiri dvorca, jedna crkvica, 200 km u guzici, cijeli dan u Zagorju i kasni ručak Pod slamnatim krovovima u Stubičkim toplicama.
Švrćo je guglao restorane u koje bi mogli navratiti i jedino su se Slamnati krovovi činili dobrom idejom, pogotovo jer izgledaju vrlo atraktivno; mala kućica pod slamnatim krovom s drvenim stolovima i klupama, dok su vani postavljeni metalni vulgaris stolovi i stolice.
Photobucket

Restoranski meni je pun tradicionalnih zagorskih jela, pretežno mesnatih, ali je pitanje što se od toga može dobiti taj dan, jer su nama ponudili samo svježu patku s mlincima i teletinu ispod peke.
Švrćo se nabrijao na sušeni kuhani buncek, po cijeni 80 kn za kilu, ali ništa od toga. Buncek se izgleda mora uzet cijeli, a teško da ga imaju u ranijoj pripremi.
Ja sam se dvoumila između neke mesine u umaku od vina i šljiva i patke z mlincima. Nisam bila jako gladna, pa sam se bojala da bi mi cijela porcija bila prevelika. Krivo. Mesa je bilo dovoljno, a mlinaca previše. Patka je bila dobro pečena, meso mekano, ali kožica ipak nije kao kod pekinške patke; fina hrskava, da si prste pojedeš dok je grickaš. Mlinci nisu bili kao mamini, ali su se mogli pojesti; blago neslani i gnjecavi drže drugo mjesto u konkurenciji. Odmah iza patke. Salata - kupusova - klasika. Barem se s tim se nemre pogriještiti.
Photobucket

Photobucket

Švrćo je uzeo zagorsku juhu, punjenu pljeskavicu i hajdine žgance. Gusta pikantna juha s krumpirom došla je u punoj zdjeli i to je bilo čist dovoljno da si Švrćo otvori apetit. Meni je bilo dosta dvije žlice. Punjena pljeskavica nije bila neki egzotični izbor, ali se dobro složila sa žgancima od heljdinog brašna ( nešto poput integralnog brašna ). Uz to je došlo malo vrhnja i luka i par listova salate s kolutićima mrkve za dekoraciju.
Svo jelo je došlo na ugrijanim platama da se jelo ne ohladi, a uz naručene porcije dobili smo kukuruzni i obični kruh, koji je bio nepotreban, jer smo jeli mlince i žgance, ali ipak uračunat u cijenu.
Photobucket

Popili smo dvije cole i ceh platili oko 180 kn.

07.10.2010. u 22:34 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.