Nepoznati Zagreb

29.04.2013., ponedjeljak

Proljetna dilema



Vrbani, uz potok Vrapčak. Snimio: Vanja

Raste li ova trava prebrzo ili je ova klupa premalo u upotrebi? wink

Oznake: klupa, vrbani


- 15:52 - Komentari (6) - Isprintaj - #

28.04.2013., nedjelja

Naselje Voltino i "Končar": Suživot kroz desetljeća

Jučer sam vam napisao nekoliko riječi o Gaboškoj ulici, koja je, silom prilika, stješnjena između "Končareva" tvorničkog kruga i Golikove ulice. A danas ću, zajedno sa vama, otputovati u prošlost i pogledati kako je to područje izgledalo tokom posljednjih 70-tak godina. Na žalost, nemam starih planova koji bi pokrivali to područje prije 1945. (kada predjeli zapadno od potoka Črnomerca još nisu administrativno pripadali gradu Zagrebu) niti tokom kasnih 60-tih i 70-tih, no pogledajmo što se metodama "kartoarheologije" može iščitati iz tri stara plana grada, iz 1949., 1958. i 1961. godine, i usporedimo to sa dašanjim stanjem.

Zanimljivo je da je na internetu zapanjujuće malo podataka o povijesti tvrtke "Končar". Za razliku od Trešnjevačkih tvornica i skladišta "prvog vala" koje su nastale prije Prvog svjetskog rata i između dva svjetska rata i koje su bile smještene u blizini pruge , "Končar" te "Nikola Tesla", dva tvornička giganta koji su nastali nakon završetka Drugog svjetskog rata, se ne nalaze tik uz željezničku prugu koja je nekad bila neophodan preduvjet za industriju bilo koje vrste. Obje su firme stjecajem okolnosti nastale usred stambenih područja i "Nikola Tesla" nikad nije imala željeznički priključak, dok je "Končar" dobio priključak preko jednog od nekoliko tvorničkih kolosijeka koji se granaju od Črnomeračke (zapadne) strane Zapadnog kolodvora.

Prema dostupnim podacima (vidi OVDJE i http://www.croatianhistory.net/etf/bosanac_tomo.html), na mjestu današnjeg "Končara" (čini se na njegovom sjeveroistočnom dijelu) su se nalazili prostori tadašnjeg "Siemensa" i iz njih je 1945. počeo život nove tvornice. Iz planova iz 1949. i 1958. vidljivo je da se u njenoj okolini nalazi cijelo jedno naselje koje danas ne postoji odnosno koje je "Končar" tokom godina progutao.

Usporedimo sad planove!


Stanje oko 2000. godine.


Stanje 1961. godine.


Stanje 1958. godine (na žalost, dijelovi su mutni radi pregiba karte)


Stanje 1949. godine.

Danas više ne postoje slijedeće ulice ili njihovi dijelovi:
- Višnjevac - do danas se održao samo dio južno od Baštijanove
- Kragujevačka (danas Širokobriška) - također postoji dio južno od Baštijanove
- Užička (danas Šljivarska) - dio južno od Baštijanove još postoji
- Prugina - dio južno od Baštijanove još postoji
- Osječka - ulica ne postoji, danas bi se nalazila unutar tvorničkog kruga (istoimena ulica se nalazi u Dubravi)
- Predavčeva - danas postoji samo njen djelić uz Tomislavovu ulicu
- Titogradska - ne postoji
- Topuska - ne postoji
- Sljemenska - ulica se može i danas naći na planu grada, pod imenom Medvednička (kao i na planu iz 1959.), iako zapravo ne postoji
- Splitska - ne postoji (zanimljivo, nakon nestanka te ulice Split je ostao bez svoje ulice u Zagrebu sve do danas)
- Karlovačka - ne postoji (poslije je tim imenom nazvana cesta koja kroz Remetinec vodi prema Karlovcu, no u to doba Remetinec nije bio dio grada Zagreba)
- Kninska - ne postoji (zanimljivo, istovremeno su tad postojale dvije kninske ulice, ta u Voltinom te ona na Knežiji, koja postoji i danas)
- Lebovićeva - ne postoji
- Grobnička - ne postoji (također su postojale i dvije ulice tog imena, druga postoji i danas na Trešnjevci, u blizini Nehajske)

Uočite kako je velika promjena između 1958. i 1961. godine, čini se da je upravo u to doba bilo veliko proširenje "Končara" u kojem je nastradala većina malih uličica.

Napomena: U doba neposredno nakon Drugog svjetskog rata, nakon pripajanja gradu predjela zapadno od potoka Črnomerec, prije svega u Rudešu, Kustošiji i Vrapču, te također pripojenoj Dubravi na istoku, je bilo više istoimenih ulica u gradu jer su se u tim "vangradskim dijelovima" davala imena ista kao i nekim ulicama u gradu. Isto tako, na planu iz 1949. možete primjetiti imena "Produžena Klanječka", "Produžena Baštijanova" što je znak da su te ulice nekad, prije 1945. i pripajanja gradu, vjerojatno imale druga imena - zna li netko kako su se nekad zvale te ulice prije 1945.?

Isto tako, primjetite da se ulica koja danas nosi naziv Golikova 1949. zvala Teslina da bi poslije postala Kroflinova pa onda Drvinje .... a isto tako uočite da ni 1961. ulica nije imala izlaz prema jugu do Zagrebačke avenije odnosno tadašnjeg "autoputa"!

Još jedan detalj koji upada u oči - velika većina planova grada novijih od 1949. (sve do duboko u 80-te!) su bili vrlo neprecizni što se tiče "provoznosti" ulica. recimo, Fallerovo šetalište je označeno kao ulica punog profila iako je dobar njegov dio uvijek bio tek pješačka staza uz potok. Klanječka ulica je ucrtana kao provozna s kraja na kraj iako je preko potoka Črnomerca uvijek bio tek pješački most. Potoci uopće nisu ucrtani ....

Nego, pitam ja vas - vi koji živite ili ste nekad živjeli u tom kvartu, znate li još koju zanimljivost vezanu uz njega?

Oznake: Voltino, Končar


- 10:12 - Komentari (10) - Isprintaj - #

26.04.2013., petak

Život bez asfalta u srcu Trešnjevke, dio drugi



Ni desno ni lijevo, asfalta nema nigdje! Snimio: Vanja


Čitateljice i čitatelji bloga sa dužim čitalačkim stažem će se možda sjetiti jednog mog kratkog posta o jednoj maloj uličici u srcu Trešnjevke koja tada (2009. godine), ali i sada, nije bila asfaltirana. Riječ je o Lukavečkoj ulici koja se odvaja od Kranjčevićeve nedaleko kružnog toga sa Novom cestom.

No, Lukavečka cesta nije usamljen slučaj - na Trešnjevci postoji još najmanje jedna ulica koja još nije osjetila čari asfalta. I ona je, kao i Lukavečka, vrlo samozatajna, jedva primjetljiva. No, njena je sudbina podosta zanimljiva ... pogledajmo u današnjem postu kako ona izgleda ovih dana, a tokom slijedećih dana ćemo joj se još vratiti ... Riječ je o Gaboškoj ulici u Voltinom.

Trenutačno je ta ulica podijeljena na dva dijela, sjeverni se odvaja od Golikove nedaleko Hanamanove (nekada je pristupni djelić nosio ime Medvedničke ulice, no ta ulica u stvarnosti više ne postoji, progutao ju je "Končar". Južni dio se odvaja malo niže i oblika je slova "T" ... vidljivo je i iz karte, ali i u stvarnosti da je to nekad bila jedinstvena ulica, no čini se da je izgradnja tračne dizalice u tvorničkom krugu "Končara" presudila ulici. Vjerojatno im je falilo prostora pa su ga uzeli od ulice.

Pogledajte kako to danas izgleda - na uglu sjevernog dijela je devastirana kućica, iza nje je nekoliko objekata koji imaju izlaz na Golikovu i ulica sama po sebi je pretvorena u poluprivatni kolski put. A južni dio je sličan - lijevi komadić je zapravo tokom vremena zarastao u livadu, a desni je tek malo bolji kolski put.



Crvenom bojom je označena ulica danas, ljubičasta označuje ogradu firme "Končar".


Zna li tko kako je ta ulica izgledala prije izgradnje "Končara"?



Sjeverni dio Gaboške ulice. Snimio: Vanja


Izlaz Gaboške ulice na Golikovu, nekada je to bio djelić Medvedničke ulice koja je u međuvremenu nestala. Snimio: Vanja


Sjeverni dio južnog diejla Gaboške ulice. Snimio: Vanja


Južni dio južnog dijela Gaboške ulice. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, ulice


- 13:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.04.2013., četvrtak

Na istom kolosijeku


Trešnjevački plac. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, Trešnjevački plac


- 14:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

23.04.2013., utorak

Kreće projekt "Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi grad"!

Drage i dragi, baš nam je jutros osvanuo prekrasan dan, zar ne?

A tako lijepi dan je dušu dao i za pokretanje novih projekata ... wink ..... stoga vam svečano objavljujem da je jučer pokrenut projekat pod naslovom "Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi grad", na kojem ću vam, kao koordinator projekta, u suradnji sa Centrom za kulturu Trešnjevka, pokušati otkriti manje poznata lica i zakutke Trešnjevke i predstaviti ih vama i svima drugima koje interesira takav doživljaj Trešnjevke! I, naravno, ne zaboravimo važnost bilježenja povijesti i sadašnjosti onoga što se zbiva oko nas!

Evo sada i službenog teksta poziva svima vama na suradnju i sudjelovanje u projektu, bilo kao posjetioca nekog od programa, bilo kao aktivnog sudionika u stvaranju Trešnjevačkog mozaika!

==========
"Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi grad" je projekt čiji je cilj istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke. Namijenjen je za svima onima koji se kreću Trešnjevkom, realno ili virtualno, a israživat će Trešnjevačku povijest, sadašnjost, a možda čak i budućnost, njene osobitosti, događanja, skrivene detalje, priče i mitove, njene nepoznate likove .... a sve to kroz razne edukativne akcije: šetnje, foto-safarije, radionice i sve drugo što nam može pomoći pri ulasku u srce samog kvarta, a i u srca trešnjevačkih stanovnika svih dobnih i socijalnih skupina.

Želja nam je da sve što čujemo, vidimo, okusimo, pomirišemo i naslutimo istovremeno i zabilježimo na način dostupan svima, oznakama na terenu, ali i na webu, te putem on-line karte sa odgovarajućim znakovima. Biti će to slika Trešnjevke kakvom ju vidimo mi, njeni realni i virtualni stanovnici.
Otkrijmo Trešnjevku nama samima i svima onima koje ona zanima, koji ju vole!
Približimo ju ljudima koji u njoj žive, koji ju posjećuju ili su jednostavno bar jednom čuli za nju ... ili možda uopće nisu čuli, ali tek hoće-sve dok im se ne zavuče u srca!

Drage Trešnjevčanke, dragi Trešnjevčani, a i svi ostali, pozivamo vas na suradnju! Javite nam se na mail adresu modulor@cekate.hr ili na Facebook profil "MAPIRANJE TREŠNJEVKE“ i podijelite sa nama vaše priče, fotografije, ideje ... postanite aktivni građani koji utječu na budući izgled svoga kvarta i koji kreiraju njegovu sliku prema vanjskom svijetu! Dodajte i vi svoju točkicu na mapu Trešnjevke!

Po kvartu i kroz kartu voditi će nas (uz ostale zvane i nepozvane goste) naš vodič kroz Trešnjevku, Vanja Radovanović.
Prvom šetnjom u petak, 03.05.2013., sa početkom u 19h, krećemo kroz Rudeš i okolicu - upoznajte predjele koji su se još prije 50-tak godina nalazili izvan gradskih granica, a u stvari se nalaze na manje od pola sata hoda od Jelačić placa!
Šetnja je namijenjena svima zainteresiranima, trajat će cca sat i pol, a polazište je sa posljednje tramvajske stanice na Ljubljanici (TAXI stajalište uz potok Črnomerec).

Daljnje najave slijede uskoro!

Za kraj, recimo još nekoliko riječi o povijesti ovog projekta! Nastao je u suradnji sa Narodnim Sveučilištem Dubrava, a ima želju širiti se i dalje, po drugim kvartovima. Na samoj Trešnjevci, uz Vanju, za organizaciju zadužena je ekipa Cekate-a; a moramo se podsjetiti i svih onih koji su do sada sudjelovali na istraživanju identiteta kvarta Trešnjevke, jer se projekt nastavlja na prethodna istraživanja provođena od strane Cekate-a u suradnji s udrugom Kontraakcija (projekt Muzej kvarta), sa Sekcijom mladih DAZ-A (projekt Akupunktura grada), na čitav niz izložaba o povijesti Trešnjevke organiziranih u Galeriji Modulor, ali i mnogih drugih pojedinaca i entuzijastičnih skupina. A sam projekt i dalje teži biti otvorena platforma na kojoj mogu sudjelovati sve zainteresirane osobe.


==============

Tako kaže poziv, a ponavljam i ja još jednom: surađujmo! Unaprijed vam se zahvaljujem na svim komentarima, prijedlozima, pričama i fotkama koje ćete slati!

A sad pogledajmo 7 različitih djelića Trešnjevskog mozaika koji ravnopravno čine našu kvartovsku svakodnevicu (sve fotke su snimljene u zadnja 4 tjedna)!



Cvijeće na Trešnjevačkom placu. Snimio: Vanja


Toplovodna isparenja kod Remize, na raskršću Ozaljske i Puljske. Snimio: Vanja


Stara kućica u Rudešu (korenička ulica). Snimio: Vanja


Posljednji preostali vrtovi uz rub Jarunskog jezera, tik uz nove zgrade Vrbana. Snimio: Vanja


Jedna od dvije preostale kućice okružene novoizgrađenim tregovačkim centrom u Vrbanima. Snimio: Vanja


Potok Črnomerec i neboderi u Ulici braće Domany na Srednjacima. Snimio: Vanja


Graffit na Umirovljeničkom domu u Drenovačkoj ulici. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, nevidljivi grad, CeKaTe


- 09:11 - Komentari (8) - Isprintaj - #

21.04.2013., nedjelja

Trešnjevački "cijevomost"

Šetajući gradom tu i tamo naletim i na pokoji "cijevomost" odnosno most sagrađen isključivo u svrhu "preskoka" nekog cjevovoda (toplovoda, vodovoda ...) preko nekog od zagrebačkih potoka (naravno, infrastruktura mora preskočiti i Savu, ali ona to čini diskretno, unutar nekog od postojećih mostova! wink). Obično su to potpuno neglamurozni objekti, projektirani i sagrađeni isključivo u cilju provođenja svoje funkcije, no upravo takvi vrlo često pobuđuju maštu lokalne manguparije koja penjanjem i hodanjem po njima iskazuje svoju hrabrost. jedan takav most se nalazi na Vrapčaku u blizini Ulice Ivane Brlić Mažuranić, drugi je uz Horvaćansku cestu (nedaleko crkve Sv. Mati slobode), no meni osobno je najdojmljiviji onaj preko potoka Črnomerca u blizini Klanječke ulice kojim potok prelaze dvije velike toplovodne cijevi. (uočite da uz most na Klanječkoj potok prelaze i dvije manje, vodovodne cijevi, a pogled prema jugu otkriva još jedan toplovodni most malko niže!).

Uglavnom, dvije cijevi koje prelaze potok su toliko široke da hodanje po njima jedva predstavlja ikakvu avanturu prosječnom mangupu koji drži do sebe, no zato su one očito dušu dale za sprejanje, a isto tako su radi same svoje svrhe (prijenos tople vode) vrlo ugodne za sjedenje u hladno doba godine - provjerite rukom! wink

A za vas koji inače ne prolazite tim kvartom ili vam do sada nije palo na pamet popeti se na te cijevi, evo i kratkog cijevnog foto-izvještaja sa lica mjesta! wink



Uspon je lagan, postoje čak i lojtrice! Snimio: Vanja


Pogled na istočnu obalu ... Snimio: Vanja


.. pa uzvodno (uočite tanje cijevi uz most na Klanječkoj ulici!) ... Snimio: Vanja


... pa nizvodno (uočite drugi toplovodni most na visini "Končara"!) ... Snimio: Vanja


... i na kraju na zapadnu stranu, prema Fallerovom šetalištu. Snimio: Vanja

Oznake: cjevovod, potok Črnomerec, trešnjevka, Klanječka


- 12:38 - Komentari (9) - Isprintaj - #

19.04.2013., petak

Hrvatski prijatelji iz svih zemalja, ujedinite se!

Gle, gle, tko bi rekao da ih imamo čak 40! wink


Na ćošku Bogovićeve i Gajeve. Snimio: Vanja

Oznake: bogovićeva, prijateljstvo


- 22:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #

18.04.2013., četvrtak

Jedan dan za čisti okoliš - "Zelena čistka"!





Drage i dragi moji, u prethodnom postu sam vam pisao o uživanju u vrtlarenju i prirodi ... a danas vam skrećem pažnju na akciju koja će se odigrati ove subote, 20.04.2013., u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima pod motom "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš!". Kao što već i samo ime kaže, suština akcije je čišćenje okoliša i s tom idejom se u subotu u 9h počinje sa akcijama čišćenja na više gradskih lokacija i pozivam vas da se i vi pridružite akciji!
(mi ćemo biti na nama najbližoj, pored okretišta tramvaja u Prečkom, vi si izaberite vama najbližu!)

Više o akciji pronađite na njihovoj web stranici i FB-profilu (zagrebačke lokacije i kontakte lokalnih organizatora možete vidjeti i na kraju ovog posta), a OVDJE vam prilažem link na jedan od mojih postova sa temom zagađenja, prisjetite se kako izgleda okolica Jakuševca i sajma na Hreliću nakon vjetrovite nedjelje!

Okretište Prečko (livada prema Savskoj opatovini) sastanak 09:00 na okretištu
Koordinator: Nikolina Turčinović Dupor

Priobalna cesta (iza King Crossa) sastanak 09:00 parkiralište King Cross
Koordinator: Ivan Vrebac

Jarunska šuma ispod nasipa sa strane Mladosti sastanak 09:00 mostić preko potoka
Koordinatori :
Tina Uglješić
Maja Martić
Jasminka Žulić

Novoselački Put, gornja Dubrava sastanak 09:00 križanje Novos.put i Branovečka cesta
Koordinator: Željka Krsnik

Savski nasip Jadranski most-Most slobode Sjeverna strana sastanak 09:00 Okretište Savski most
Koordinator: Neda Bedenko

Savski nasip Jadranski most-Most slobode Južna strana sastanak 09:00 Okretište Savski most
Koordinator: Una Ivanić

Savski nasip Most slobode – most Mladosti Sjeverna strana sastanak 09:00 pitati koordinatora
Koordinator: Martina Jelovečki

Savski nasip Most slobode – most Mladosti Južna strana sastanak 09:00 pitati koordinatora
Koordinator: Igor Butorac

Savski nasip most Mladosti – Željeznički most Sjeverna strana sastanak
Koordinator:

Savski nasip most Mladosti – Željeznički most Južna strana sastanak
Koordinator:

Savski Gaj 2 sastanak 09:00 Savski Gaj 2 br 11
Koordinator: Vedrana Cvetko

Zagrebačka Cesta (prije motela Europa) sastanak 09:00 na lokaciji
Koordinator: Alen Ptičar

Naselje „Profectus“ ulica Ante Mike Tripala sastanak 09:00 na lokaciji
Koordinator: Vildana Skenderi

Oznake: priroda, zagađenje, smeće, čistka


- 09:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.04.2013., utorak

Kad se građanske ruke slože, do zajedničkih se vrtova doći može!



Dio okupljenih na prvom radnom danu na "gruntu" u Prečkom. Snimio: Vanja


Stiglo je proljeće i u naš grad, a to ne znači samo da je vrijeme za iznijeti stolce na gradske terase kafića već i da je vrijeme za zakoračiti na majčicu zemlju i posijati i zasaditi ponešto! A uz tu temu vezano je i pitanje zajedničkih gradskih odnosno građanskih vrtova o kojoj ste sigurno već čuli ponešto ovih dana. Naravno, uskoro će izbori pa se trenutna gradska vlast dosjetila kako se i na ovaj načim može dobiti pokoji glas, no najvažnije je da je želja za gradskim vrtovima sada dobila makar i formalnu gradsku podršku, a što se tiče one prave, podrške djelom, o tome će sigurno još biti razgovora. wink

No, kako u pravilu najbolje ideje dolaze "odozdo", iz naroda, iz građanskih inicijativa, tako je i ova krenula istim smjerom. Najeksponiranija od udruga koje se bave zajedničkim vrtovima je udruga "Parkticipacija" koja je već duže vrijeme prisutna u medijima, a razgovor sa njenim voditeljicama, Cvijetom Biščević i Gordanom Dragičević možete pročitati OVDJE.

Dakako, jedna udruga ne može iznijeti teret tog problema sama na svojim leđima, a cijela ideja se i tako temelji na lokalnim projektima pa su se onda aktivirali i građani u pojedinim gradskim dijelovima, a onaj koji mene najviše zanima, Prečko, je također "dobio" svoju ekološku zajednicu. Zahvaljujući njenim osnivačima, Nikolini i Romani, prije cca dva mjeseca je nastala neformalna grupa građana pod nazivom "Eko ekipa Prečko" kojoj se već pridružilo više desetaka stanovnika kvarta i okolice, a prošlu subotu se krenulo i sa samim radovima. Odabrana je lokacija za zajednički vrt, dio neiskorištenog i zapuštenog gradskog zemljišta u blizini osnovne škole, uz Jarnovićevu ulicu, i sa njega je tokom nekoliko sati pokupljeno smeće i granje i "grunt" je sada spreman za daljnju obradu. Osnovna ideja cijelog projekta je šira od osnivanja običnog vrta na idejama organske poljoprivrede i permakulture, zamisao je da taj zeleni kvadrat postane i okupljalište ljudi koje zanima ta vrsta aktivnosti, mjesto na kojem bi i školska i vrtićka djeca mogla upoznati osnove vrtlarstva i što im zemlja sve može pružiti.

Vrijeme će pokazati što će sve nastati iz ove inicijative koja je pokazala svoj prvi listić, no za sada je sigurno da su okupljeni donijeli sa sobom puno entuzijazma, dobre volje i želje za radom i vjerujem da će se iz te nježne i krhke biljčice razviti pravo stablo koje će povezivati stanovnike Prečkog!

A za sve vas koji se želite pridružiti, pronađite nas na fejsu odnosno javite se osnivačicama i voditeljicama, Nikolini (091 5348216) i Romani (091 5013057)!

Pogledajte na koncu nekoliko fotki snimljenih u subotu tokom čišćenja grunta, a ovdje je i lista mojih postova koji su na ovaj ili onaj način vezani uz problematiku gradskih vrtova i zelenila u gradu općenito:

- "Što spaja Zagreb, Beč i Helsinki?"

- "Jestivi grad"

- "Zelene oaze u gradskom asfaltu"

- "Ekstremni zagrebački ekosistemi"

- "Tramvajskopružni ekosistem"

- "Vrata okruga Vukomerec"

- "Brajda sa najljepšim pogledom na more"




Početni dogovor. Snimio: Vanja


Nacrt parcele. Snimio: Vanja


Krenuli su radovi ... smeća i granja nije nedostajalo. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Kratka pauza, i za ljude .... Snimio: Vanja


... i za tehniku. wink Snimio: Vanja


Susret sa susjedima ... Snimio: Vanja


... još jedan od susjeda. Snimio: Vanja


Prikupljeno smeće na kraju dana (uz dvije WC školjke, dva televizora u raspadu, nekoliko m2 starih tepiha, stare jastuke i deke, nebrojeno plastičnih vrećica sa plastičnim tanjurima i čašama nakon nekog tuluma, dosta omota od kondoma ....). Snimio i pri skupljanju pomogao: Vanja


Zanimljiv "nalaz", u njemu će rasti maćuhice u mojem haustoru! wink Snimio: Vanja

Oznake: ekoekipa Prečko, gradski vrtovi, zajednički vrtovi, priroda


- 20:47 - Komentari (9) - Isprintaj - #

15.04.2013., ponedjeljak

Dobar im je uređaj ...

..... baš se pitam kako se uključuje! wink

No, šteta je što se čini da je samo za jednokratnu upotrebu!
( ... vidim da se čak puma34 iskezio kad ga je spazio ...)



Pred Sheratonom. Snimio: Vanja

Oznake: draškovićeva, sheraton


- 16:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Električni dodir prirode

wink


Jučer na Hreliću. Snimio: Vanja

Oznake: Hrelić, vic


- 13:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.04.2013., nedjelja

Perfektno nesavršen



Žerjavićeva ulica ("južni zeleni val"). Snimio: Vanja

Oznake: šahtovi


- 16:08 - Komentari (3) - Isprintaj - #

13.04.2013., subota

Volim te, proljeće!



Strojarska ulica. Snimio: Vanja

Oznake: trnje, strojarska, proljeće, fotka


- 06:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

12.04.2013., petak

Čudne mašine zuje iznad naših glava ...

Ne znam da li ste primijetili, ali trenutno je u toku remont pruge između Glavnog kolodvora i Save, vjerojatno sve do Sv. Klare ili čak i dalje. Obzirom da je pruga na tom dijelu, uz Savsku, podignuta onda je teško zapaziti bilo kakav "muving", no jučer sam ipak uočio nekakvu neobičnu napravu kako juri simo-tamo ... pa sam si dao truda i uhvatio je na djelu na komadu pruge između Cibone i nadvožnjaka na Vukovarskoj!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Tu se radi o nizu vagona koji su natovareni malim vagonetićima napunjenim šljunkom i po tim vagonima (da, dobro ste pročitali, PO VAGONIMA!) voze male "lokomotive" koje razvoze vagonete do mjesta gdje se nasipava šljunak. Pogledajte OVDJE kako je to izgledalo jučer predvečer!

Oznake: željeznica, Savska, cibona


- 13:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

08.04.2013., ponedjeljak

Terminalna životna faza jednog partviša



Cernička ulica na Trešnjevci. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, partviš


- 16:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Ponovo na Pečovju



Snimio: Vanja


Jedan od Vršića Pečovja. Snimio: Vanja


Kad je vrijeme lijepo tada je lijep i ugodan svaki (ili gotovo svaki) izlet u prirodu, no u doba kada je vrijeme promjenjivo i ne baš povoljno tad treba dobro razmisliti kuda otići na šetnju ..... i, takvo promišljanje nas je ovu nedjelju odvelo u još jedan posjet Pečovju na istočnim obroncima Medvednice. Zašto baš Pečovje?

- nakon toliko snijega i kiša tlo je svugdje puno vode i treba izbjegavati predjele koji su poznati po blatu (npr. zapadni predjeli Medvednice) već se uputiti na kamenita ili pjeskovita tla (Samoborsko gorje bi, recimo, isto bilo dobar cilj)
- bio je najavljen jak sjeverni vjetar, stoga smo se namjerno zavukli na padine okrenute jugozapadu

I, krenusmo mi tako nakon ručka do Vidovca, aute smo ostavili kod okretišta autobusa, uz osnovnu školu, i nastavismo laganim korakom istočnom markiranom stazom prema Gorščici. Na raspolaganju su dvije varijante, jedna, starija i ucrtana u planinarsku kartu, skreće od ulice Vidovec lijevo u ulicu Čigiri i zatim blatnom stazom uzbrdo među voćnjake i dalje šumskim kolnim putem ... a druga, novija i neucrtana u kartu, vodi ulicom Vidovec gotovo do njenog kraja i zatim se penje kao lijepa obična staza uzbrdo uz ozidani izvor i sastaje se nakon cca pola sata hoda sa prvom varijantom. Mi smo krenuli ovom "novom" i nismo pogriješili jer blata nije bilo puno iako su gotovo sve šumske vlake i kanali bili puni vode. Iako vrijeme baš nije bilo idealno, bilo je tmurno, prohladno, tu i tamo se javljao i vjetar, cijeli ambijent je bio pun prigušene proljetne energije - stotine ptica su ispunjavale šumu svojim cvrkutanjem, šumsko cvijeće je napokon ukrasilo šumske padine .... to smo tako dugo čekali!!! Uz svo sivilo neba i hladnoću zraka u šumi se naprosto osjeća proljeće u nadolasku!

Kad smo došli do spoja sa starijom markacijom kratko smo po njoj skrenuli unazad, prema Vidovcu, i zatim skrenuli desno, uzbrdo, nemarkiranim šumskim kolovozom. Bilo je to skretanje naslijepo, no pogodilo je pravi smjer - prošli smo vrlo blizu najpoznatije stijene Pečovja (na kojoj su sada istaknute čak dvije zastave!), zračnom linijom tek stotinjak metara ispod vrha, zatim smo ušli u smrekovu šumu (vrlo prepoznatljivu, jer je jedina takva na tom području) u kojoj smo napustili ugaženu stazu i prešli smo šumu poprijeko do slijedeće staze i njom smo nastavili slijedeći jedan od naših prijašnjih izleta (vidi OVDJE post iz 2009. godine!). No, ovaj put nam nije bio cilj uspinjanje na veliku stijenu već smo "gađali" stjenoviti greben koji se vuče iznad potoka koji teče prema Bidrovcu. Najlakše ga je pogoditi tako da se slijedi već poznata staza kroz Pečovje do mjesta na kojem se ona približava grebenu (koji joj se nalazi s lijeve strane). Tamo treba presjeći do grebena koji je dobro vidljiv i lako pristupačan, označen je razbacanim plavim i žutim oznakama tko je stavljao tko zna tko. Po grebenu ide uska vidljiva stazica kojom smo krenuli i mi prema dolje. Već za nekoliko minuta smo došli do prve lijepe kamenite glavice (vidi fotke!), a slijedilo ih je još nekoliko (tri, ako se ne varam). Kod posljednje smo naišli i na bolje ugaženu stazu koja siječe greben i nestaje u dolini potoka desno. Na tome mjestu greben postaje blag i neizrazit i najbolje je pratiti stazu ulijevo sve do kolskog puta, no i obično prečenje šume će vas brzo dovesti do izvora na kolskom putu i već spominjane "stare" markacije kojom ste za 15-tak minuta u ulici Čigiri i uskoro kod polazišta, škole u Vidovcu.
(dakle, ako dolazite tom stazom, napustite ju kod izvora i uz njega se popnite lijevom padinom sve dok ne dosegnete strmiji dio grebena, tu ćete pronaći i stazicu - od izvora će vam trebati ne više od 10 minuta!)

Dakle, ako ste ovih dana besposleni i željni svježeg zraka, trk na Pečovje! wink

Kao dodatak vam dajem panoramsku fotku jednog od vršića na toj stazi (nisam ju ja slikao i na fotki nije naše društvo!) i linkove na dva odlična teksta s bloga Medvednica.info o tom području, na jednom imate i GPS tragove koji vam mogu poslužiti.
- tekst broj jedan
- tekst broj dva



Izvor uz "novu" markaciju, desetak minuta iznad ulice Vidovec. Snimio: Vanja


Hura, prve ljubičice!!! Snimio: Vanja


U gustoj šumi ... Snimio: Vanja


Energetski obrok na pola puta. wink Snimio: Vanja


Uz sve moguće "neslužbene" markacije sad su se pojavile i ove srenrne strelice ... Snimio: Vanja


Pentranje oko vrha. Snimio: Vanja


Dramatični vrh. Snimio: Vanja


Na grebenu. Snimio: Vanja


Još jedan od usputnih vrhova. Snimio: Vanja


Da ne zaboravimo, šuma je još u zimskom ruhu ... Snimio: Vanja


... čak i odbačene boce još nisu zazelenjele! wink Snimio: Vanja


Uz izvor iznad ulice Čigiri, rajnglica je nađena na licu mjesta ... Snimio: Vanja


Oznake: pečovje, Medvednica, vidovec, šetnja


- 16:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #

07.04.2013., nedjelja

Sizif sa Trešnjevke ...

... se priprema za kvartovski derbi! wink



Igralište pored Osnovne škole Augusta Šenoe, Selska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: selska, foto


- 09:54 - Komentari (3) - Isprintaj - #

05.04.2013., petak

Po bespućima "Predsjedničkog trokuta"

Za tzv. "Vojni trokut" ste već sigurno čuli, to je ona parcela ugurana između Maksimirske šume (točnije Zoološkog vrta), Agronomskog fakulteta i Maksimirske ceste oko koje se već desetljećima spore i Zoološki vrt i faks, jer bi oboma dobro došla, a u međuvremenu tamo živi nogometno igralište, razna skladišta i firmice ... no, što bi to mogao biti "Predsjednički trokut? wink

Ako pogledate bilo koju bolju kartu Zagreba uočit ćete da se južno od Predsjedničkih dvora na Pantovčaku nalazi šumsko područje koje je približno trokutastog oblika. U neka bivša vremena je ta šuma vjerojatno bila izvan dosega građanstva i pod budnom paskom milicije/policije (čuo sam za epizodu pokojnog prof Devidea koji je u Tuđmanovo doba u toj šumi brao gljive sa ženom pa su ih negdje, s ove ili one strane "žice" presreli policajci i priveli na razgovor ...), no sada je šuma pusta i posve prohodna svima. Prije nekoliko tjedana sam se otputio tim smjerom u šetnju sa obitelji i prijateljima pa evo i usputnih utisaka.

Parkirali smo se kod sportskog centra Jelenovac i otputili stazicom uz jedan od ogranaka potoka Jelenovca koji dolazi sa lijeve strane ulice neposredno iznad sportskog centra. Početak izgleda ovako kao na fotki dolje, no potočić ubrzo ostaje bez betonskog korita i veselo vrluda uokolo na veselje šetača koji ga svako malo moraju preskakati. wink



Snimio: Vanja


Usputni lik u padini jaaaako podsjeća na praščića, zar ne? Snimio: Vedran


Kako su ti predjeli nekad bili puni vojske i policije onda su si ljudi kratili vrijeme i zapisima po drveću - obratite pažnju na tekstove, ali još i više na nadnevke, ovaj datira iz 1951. godine! wink

Stazica uz potok je za naše šetnje bila podosta blatnjava (topio se snijeg) i veliku većinu puta je slijedial potok, dok se pred kraj nešto strmije uspela na Šercerovu ulicu kroz nekadašnje voćnjake na koje sad podsjećaju tek ostaci žičane ograde (betonski stupovi, ostaci žice, zarasle terase).



Snimio: Vanja


Po dolasku na Šercerovu ulicu treba samo nastaviti preko ulice, ugrubo u sjeverozapadnom smjeru .. a na terenu to znači spust u dolinu slijedećg potoka. Za razliku od prethodne doline koja je bila obilježena mješavinom šume i polušikare, ova strana je obrasla lijepom bukovom šumom koja se pruža sve do doline po kojoj teče još jedan od pritoka potoka Jelenovca. Kad mu se približite uočit ćete žičanu ogradu Predsjedničkih dvora i ovaj zanimljiv drveni mostić iza ograde. Obzirom da nigdje nije bilo znakova zabrane snimanja onda sam ga snimio za vas.



Snimio: Vanja


Još natpisa, ovi govore o sudbini nekog Jove koji je tu izbjegao tragediju wink ... Snimio: Vanja


Klupica za namjernike. Snimio: Vanja


Na tome je mjestu moguće nastaviti šetnju u dva smjera, nizvodno niz potočić ili strmije uzbrdo, u "srce" navedenog trokuta - u oba smjera vode stazice. Mi smo se odlučili za "brdsku" varijantu i za desetak minuta smo bili na hrptu. Šuma je lijepa i prozračna, no najveća je zanimljivost dugačka jaruga koja se vuče istočnom stranom brijega, otprilike paralelno sa potokom koji teče ispod Pantovčaka. A paralelno sa jarugom, s njene zapadne strane, vodi i lijepa staza s kojom ste za desetak minuta kod zanimljive retencije na vrhu Kosirnikove ulice ... zanimljiva je prije svega zbog betoniranih kaskada, ali i općeg osjećaja mira i izolacije, čini se kao da je gradska vreva kilometrima udaljena.

I, posljednja etapa nas je povela po Kosirnikovoj na jug, nazad do auta - cijela šetnja nam je potrajala oko 2 sata laganog hoda uz mnoga zastajkivanja ..... preporučljivo, pogotovo za manje blatne dane! wink



Maštovito sklonište tik do retencije. Snimio: Vanja


Meandri istočnog od dva potoka koji se ovdje sastaju. Snimio: Vanja


Čuvene kaskade na susretu dva potoka. Snimio: Vanja


Tko se želi sa Kosirnikove ulice popeti na Pantovčak nek skupi snagu ... Snimio: Vanja


Skica rute šetnje.


GPS trag šetnje. Snimio: DenMla (hvala!)

Oznake: pantovčak, jelenovac, šetnja


- 09:46 - Komentari (6) - Isprintaj - #

03.04.2013., srijeda

Veleslalomska staza je spremna za slijedeći snijeg

... ali se nadam da ga ipak neće biti! wink


Polja i livade između Svilkovića i Savske Opatovine. Snimio: Vanja
- 14:43 - Komentari (7) - Isprintaj - #

02.04.2013., utorak

Vjerovali ili ne, sunce još postoji!

Da, uvjerio sam se u to na svoje oči ovih uskršnjih dana boraveći na otoku Kapriju kod Šibenika!

Ali ... kad li će ono i do Zagreba doći?
Kako da ga navabimo?

Sunce, sunce, sunčeko, dođi nam malo amo, nećemo ti ništa, bit ćemo jaaaaaako dobri ako nas malo (pr)osvijetliš i ugriješ!
Dođiiiiiiiiii ............!


Pogled na selo Kaprije na istoimenom otoku. Snimio: Vanja
- 14:16 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi