,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Kreće projekt "Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi grad"!

Drage i dragi, baš nam je jutros osvanuo prekrasan dan, zar ne?

A tako lijepi dan je dušu dao i za pokretanje novih projekata ... wink ..... stoga vam svečano objavljujem da je jučer pokrenut projekat pod naslovom "Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi grad", na kojem ću vam, kao koordinator projekta, u suradnji sa Centrom za kulturu Trešnjevka, pokušati otkriti manje poznata lica i zakutke Trešnjevke i predstaviti ih vama i svima drugima koje interesira takav doživljaj Trešnjevke! I, naravno, ne zaboravimo važnost bilježenja povijesti i sadašnjosti onoga što se zbiva oko nas!

Evo sada i službenog teksta poziva svima vama na suradnju i sudjelovanje u projektu, bilo kao posjetioca nekog od programa, bilo kao aktivnog sudionika u stvaranju Trešnjevačkog mozaika!

==========
"Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi grad" je projekt čiji je cilj istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke. Namijenjen je za svima onima koji se kreću Trešnjevkom, realno ili virtualno, a israživat će Trešnjevačku povijest, sadašnjost, a možda čak i budućnost, njene osobitosti, događanja, skrivene detalje, priče i mitove, njene nepoznate likove .... a sve to kroz razne edukativne akcije: šetnje, foto-safarije, radionice i sve drugo što nam može pomoći pri ulasku u srce samog kvarta, a i u srca trešnjevačkih stanovnika svih dobnih i socijalnih skupina.

Želja nam je da sve što čujemo, vidimo, okusimo, pomirišemo i naslutimo istovremeno i zabilježimo na način dostupan svima, oznakama na terenu, ali i na webu, te putem on-line karte sa odgovarajućim znakovima. Biti će to slika Trešnjevke kakvom ju vidimo mi, njeni realni i virtualni stanovnici.
Otkrijmo Trešnjevku nama samima i svima onima koje ona zanima, koji ju vole!
Približimo ju ljudima koji u njoj žive, koji ju posjećuju ili su jednostavno bar jednom čuli za nju ... ili možda uopće nisu čuli, ali tek hoće-sve dok im se ne zavuče u srca!

Drage Trešnjevčanke, dragi Trešnjevčani, a i svi ostali, pozivamo vas na suradnju! Javite nam se na mail adresu modulor@cekate.hr ili na Facebook profil "MAPIRANJE TREŠNJEVKE“ i podijelite sa nama vaše priče, fotografije, ideje ... postanite aktivni građani koji utječu na budući izgled svoga kvarta i koji kreiraju njegovu sliku prema vanjskom svijetu! Dodajte i vi svoju točkicu na mapu Trešnjevke!

Po kvartu i kroz kartu voditi će nas (uz ostale zvane i nepozvane goste) naš vodič kroz Trešnjevku, Vanja Radovanović.
Prvom šetnjom u petak, 03.05.2013., sa početkom u 19h, krećemo kroz Rudeš i okolicu - upoznajte predjele koji su se još prije 50-tak godina nalazili izvan gradskih granica, a u stvari se nalaze na manje od pola sata hoda od Jelačić placa!
Šetnja je namijenjena svima zainteresiranima, trajat će cca sat i pol, a polazište je sa posljednje tramvajske stanice na Ljubljanici (TAXI stajalište uz potok Črnomerec).

Daljnje najave slijede uskoro!

Za kraj, recimo još nekoliko riječi o povijesti ovog projekta! Nastao je u suradnji sa Narodnim Sveučilištem Dubrava, a ima želju širiti se i dalje, po drugim kvartovima. Na samoj Trešnjevci, uz Vanju, za organizaciju zadužena je ekipa Cekate-a; a moramo se podsjetiti i svih onih koji su do sada sudjelovali na istraživanju identiteta kvarta Trešnjevke, jer se projekt nastavlja na prethodna istraživanja provođena od strane Cekate-a u suradnji s udrugom Kontraakcija (projekt Muzej kvarta), sa Sekcijom mladih DAZ-A (projekt Akupunktura grada), na čitav niz izložaba o povijesti Trešnjevke organiziranih u Galeriji Modulor, ali i mnogih drugih pojedinaca i entuzijastičnih skupina. A sam projekt i dalje teži biti otvorena platforma na kojoj mogu sudjelovati sve zainteresirane osobe.


==============

Tako kaže poziv, a ponavljam i ja još jednom: surađujmo! Unaprijed vam se zahvaljujem na svim komentarima, prijedlozima, pričama i fotkama koje ćete slati!

A sad pogledajmo 7 različitih djelića Trešnjevskog mozaika koji ravnopravno čine našu kvartovsku svakodnevicu (sve fotke su snimljene u zadnja 4 tjedna)!



Cvijeće na Trešnjevačkom placu. Snimio: Vanja


Toplovodna isparenja kod Remize, na raskršću Ozaljske i Puljske. Snimio: Vanja


Stara kućica u Rudešu (korenička ulica). Snimio: Vanja


Posljednji preostali vrtovi uz rub Jarunskog jezera, tik uz nove zgrade Vrbana. Snimio: Vanja


Jedna od dvije preostale kućice okružene novoizgrađenim tregovačkim centrom u Vrbanima. Snimio: Vanja


Potok Črnomerec i neboderi u Ulici braće Domany na Srednjacima. Snimio: Vanja


Graffit na Umirovljeničkom domu u Drenovačkoj ulici. Snimio: Vanja

Post je objavljen 23.04.2013. u 09:11 sati.