Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Ponovo na PečovjuSnimio: Vanja


Jedan od Vršića Pečovja. Snimio: Vanja


Kad je vrijeme lijepo tada je lijep i ugodan svaki (ili gotovo svaki) izlet u prirodu, no u doba kada je vrijeme promjenjivo i ne baš povoljno tad treba dobro razmisliti kuda otići na šetnju ..... i, takvo promišljanje nas je ovu nedjelju odvelo u još jedan posjet Pečovju na istočnim obroncima Medvednice. Zašto baš Pečovje?

- nakon toliko snijega i kiša tlo je svugdje puno vode i treba izbjegavati predjele koji su poznati po blatu (npr. zapadni predjeli Medvednice) već se uputiti na kamenita ili pjeskovita tla (Samoborsko gorje bi, recimo, isto bilo dobar cilj)
- bio je najavljen jak sjeverni vjetar, stoga smo se namjerno zavukli na padine okrenute jugozapadu

I, krenusmo mi tako nakon ručka do Vidovca, aute smo ostavili kod okretišta autobusa, uz osnovnu školu, i nastavismo laganim korakom istočnom markiranom stazom prema Gorščici. Na raspolaganju su dvije varijante, jedna, starija i ucrtana u planinarsku kartu, skreće od ulice Vidovec lijevo u ulicu Čigiri i zatim blatnom stazom uzbrdo među voćnjake i dalje šumskim kolnim putem ... a druga, novija i neucrtana u kartu, vodi ulicom Vidovec gotovo do njenog kraja i zatim se penje kao lijepa obična staza uzbrdo uz ozidani izvor i sastaje se nakon cca pola sata hoda sa prvom varijantom. Mi smo krenuli ovom "novom" i nismo pogriješili jer blata nije bilo puno iako su gotovo sve šumske vlake i kanali bili puni vode. Iako vrijeme baš nije bilo idealno, bilo je tmurno, prohladno, tu i tamo se javljao i vjetar, cijeli ambijent je bio pun prigušene proljetne energije - stotine ptica su ispunjavale šumu svojim cvrkutanjem, šumsko cvijeće je napokon ukrasilo šumske padine .... to smo tako dugo čekali!!! Uz svo sivilo neba i hladnoću zraka u šumi se naprosto osjeća proljeće u nadolasku!

Kad smo došli do spoja sa starijom markacijom kratko smo po njoj skrenuli unazad, prema Vidovcu, i zatim skrenuli desno, uzbrdo, nemarkiranim šumskim kolovozom. Bilo je to skretanje naslijepo, no pogodilo je pravi smjer - prošli smo vrlo blizu najpoznatije stijene Pečovja (na kojoj su sada istaknute čak dvije zastave!), zračnom linijom tek stotinjak metara ispod vrha, zatim smo ušli u smrekovu šumu (vrlo prepoznatljivu, jer je jedina takva na tom području) u kojoj smo napustili ugaženu stazu i prešli smo šumu poprijeko do slijedeće staze i njom smo nastavili slijedeći jedan od naših prijašnjih izleta (vidi OVDJE post iz 2009. godine!). No, ovaj put nam nije bio cilj uspinjanje na veliku stijenu već smo "gađali" stjenoviti greben koji se vuče iznad potoka koji teče prema Bidrovcu. Najlakše ga je pogoditi tako da se slijedi već poznata staza kroz Pečovje do mjesta na kojem se ona približava grebenu (koji joj se nalazi s lijeve strane). Tamo treba presjeći do grebena koji je dobro vidljiv i lako pristupačan, označen je razbacanim plavim i žutim oznakama tko je stavljao tko zna tko. Po grebenu ide uska vidljiva stazica kojom smo krenuli i mi prema dolje. Već za nekoliko minuta smo došli do prve lijepe kamenite glavice (vidi fotke!), a slijedilo ih je još nekoliko (tri, ako se ne varam). Kod posljednje smo naišli i na bolje ugaženu stazu koja siječe greben i nestaje u dolini potoka desno. Na tome mjestu greben postaje blag i neizrazit i najbolje je pratiti stazu ulijevo sve do kolskog puta, no i obično prečenje šume će vas brzo dovesti do izvora na kolskom putu i već spominjane "stare" markacije kojom ste za 15-tak minuta u ulici Čigiri i uskoro kod polazišta, škole u Vidovcu.
(dakle, ako dolazite tom stazom, napustite ju kod izvora i uz njega se popnite lijevom padinom sve dok ne dosegnete strmiji dio grebena, tu ćete pronaći i stazicu - od izvora će vam trebati ne više od 10 minuta!)

Dakle, ako ste ovih dana besposleni i željni svježeg zraka, trk na Pečovje! wink

Kao dodatak vam dajem panoramsku fotku jednog od vršića na toj stazi (nisam ju ja slikao i na fotki nije naše društvo!) i linkove na dva odlična teksta s bloga Medvednica.info o tom području, na jednom imate i GPS tragove koji vam mogu poslužiti.
- tekst broj jedan
- tekst broj dvaIzvor uz "novu" markaciju, desetak minuta iznad ulice Vidovec. Snimio: Vanja


Hura, prve ljubičice!!! Snimio: Vanja


U gustoj šumi ... Snimio: Vanja


Energetski obrok na pola puta. wink Snimio: Vanja


Uz sve moguće "neslužbene" markacije sad su se pojavile i ove srenrne strelice ... Snimio: Vanja


Pentranje oko vrha. Snimio: Vanja


Dramatični vrh. Snimio: Vanja


Na grebenu. Snimio: Vanja


Još jedan od usputnih vrhova. Snimio: Vanja


Da ne zaboravimo, šuma je još u zimskom ruhu ... Snimio: Vanja


... čak i odbačene boce još nisu zazelenjele! wink Snimio: Vanja


Uz izvor iznad ulice Čigiri, rajnglica je nađena na licu mjesta ... Snimio: Vanja
Post je objavljen 08.04.2013. u 16:14 sati.