Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Kad se građanske ruke slože, do zajedničkih se vrtova doći može!Dio okupljenih na prvom radnom danu na "gruntu" u Prečkom. Snimio: Vanja


Stiglo je proljeće i u naš grad, a to ne znači samo da je vrijeme za iznijeti stolce na gradske terase kafića već i da je vrijeme za zakoračiti na majčicu zemlju i posijati i zasaditi ponešto! A uz tu temu vezano je i pitanje zajedničkih gradskih odnosno građanskih vrtova o kojoj ste sigurno već čuli ponešto ovih dana. Naravno, uskoro će izbori pa se trenutna gradska vlast dosjetila kako se i na ovaj načim može dobiti pokoji glas, no najvažnije je da je želja za gradskim vrtovima sada dobila makar i formalnu gradsku podršku, a što se tiče one prave, podrške djelom, o tome će sigurno još biti razgovora. wink

No, kako u pravilu najbolje ideje dolaze "odozdo", iz naroda, iz građanskih inicijativa, tako je i ova krenula istim smjerom. Najeksponiranija od udruga koje se bave zajedničkim vrtovima je udruga "Parkticipacija" koja je već duže vrijeme prisutna u medijima, a razgovor sa njenim voditeljicama, Cvijetom Biščević i Gordanom Dragičević možete pročitati OVDJE.

Dakako, jedna udruga ne može iznijeti teret tog problema sama na svojim leđima, a cijela ideja se i tako temelji na lokalnim projektima pa su se onda aktivirali i građani u pojedinim gradskim dijelovima, a onaj koji mene najviše zanima, Prečko, je također "dobio" svoju ekološku zajednicu. Zahvaljujući njenim osnivačima, Nikolini i Romani, prije cca dva mjeseca je nastala neformalna grupa građana pod nazivom "Eko ekipa Prečko" kojoj se već pridružilo više desetaka stanovnika kvarta i okolice, a prošlu subotu se krenulo i sa samim radovima. Odabrana je lokacija za zajednički vrt, dio neiskorištenog i zapuštenog gradskog zemljišta u blizini osnovne škole, uz Jarnovićevu ulicu, i sa njega je tokom nekoliko sati pokupljeno smeće i granje i "grunt" je sada spreman za daljnju obradu. Osnovna ideja cijelog projekta je šira od osnivanja običnog vrta na idejama organske poljoprivrede i permakulture, zamisao je da taj zeleni kvadrat postane i okupljalište ljudi koje zanima ta vrsta aktivnosti, mjesto na kojem bi i školska i vrtićka djeca mogla upoznati osnove vrtlarstva i što im zemlja sve može pružiti.

Vrijeme će pokazati što će sve nastati iz ove inicijative koja je pokazala svoj prvi listić, no za sada je sigurno da su okupljeni donijeli sa sobom puno entuzijazma, dobre volje i želje za radom i vjerujem da će se iz te nježne i krhke biljčice razviti pravo stablo koje će povezivati stanovnike Prečkog!

A za sve vas koji se želite pridružiti, pronađite nas na fejsu odnosno javite se osnivačicama i voditeljicama, Nikolini (091 5348216) i Romani (091 5013057)!

Pogledajte na koncu nekoliko fotki snimljenih u subotu tokom čišćenja grunta, a ovdje je i lista mojih postova koji su na ovaj ili onaj način vezani uz problematiku gradskih vrtova i zelenila u gradu općenito:

- "Što spaja Zagreb, Beč i Helsinki?"

- "Jestivi grad"

- "Zelene oaze u gradskom asfaltu"

- "Ekstremni zagrebački ekosistemi"

- "Tramvajskopružni ekosistem"

- "Vrata okruga Vukomerec"

- "Brajda sa najljepšim pogledom na more"
Početni dogovor. Snimio: Vanja


Nacrt parcele. Snimio: Vanja


Krenuli su radovi ... smeća i granja nije nedostajalo. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Kratka pauza, i za ljude .... Snimio: Vanja


... i za tehniku. wink Snimio: Vanja


Susret sa susjedima ... Snimio: Vanja


... još jedan od susjeda. Snimio: Vanja


Prikupljeno smeće na kraju dana (uz dvije WC školjke, dva televizora u raspadu, nekoliko m2 starih tepiha, stare jastuke i deke, nebrojeno plastičnih vrećica sa plastičnim tanjurima i čašama nakon nekog tuluma, dosta omota od kondoma ....). Snimio i pri skupljanju pomogao: Vanja


Zanimljiv "nalaz", u njemu će rasti maćuhice u mojem haustoru! wink Snimio: Vanja


Post je objavljen 16.04.2013. u 20:47 sati.