Nepoznati Zagreb

30.01.2016., subota

Dan poslije Noći(muzeja)

Eto i Dana "nakon" ... nismo se jučer nešto posebno izmorili, ukućani mi nisu bili za velika šetanja tako da smo svratili samo u CeKaTe i na FER. U CeKaTe-u je bila ugodna prozračna atmosfera bez prevelike gužve tako da smo u miru još jednom pogledali izložbu, a pootom se posvetili izradi otisaka u glini (ja sam napravio dva, za prvi sam upotrijebio malu glavicu luka donesenu od kuće upravo s tom namjerom wink, a za drugi dio osinjaka kojeg sam našao u kištri sa "priborom" koju je sa sobom donijela voditeljica radionice, Lidija Boševski.Prvo je trebalo pogledati izložbu ... Snimio: Vanja


... potom što se može napraviti svojim rukama ... Snimio: Vanja


... i na kraju smo mogli nešto i otisnuti - prvo luk ... Snimio: Vanja


... a zatim i osinjak. Snimio: Vanja


Voditeljica radionice u razgovoru sa posjetiteljicama. Snimio: Vanja


Nakon toga odosmo mi na FER, a tamo nas je dočekalo puno više ljudi, dijelom okupljenih oko nekih zanimljivih uradi-sam stvarčice (recimo, automatski sorterum,lego kockica ili samovozni robot), dijelom oko antikvarnih primjeraka kompjutera (Spectrum, Commodore, Cromemco, Ivel), a dijelom, najvećim, oko kompjutera na kojima su se igrale stare igrice, od "stolnog tenisa" i Pacmana pa do Tetrisa i Super Marija. Bilo je tu puno i velikih i malih i čini mi se da su tu najvećim dijelom bili roditelji koji su nekad studirali na FER-u pa su sada doveli i svoju djecu. Na kraju smo tu proveli punih sat vremena i kad sam ostatak ekipe pokušao nagovoriti na posjet Velesajmu ta ideja nije naišla na odaziv tako da smo se vratili kući ... ali, večer je ipak bila dobro provedena. winkŠtand sa spravicama napravljenima od legića. Snimio: Vanja


Nekadašnja računaljka Tvornice računskih strojeva (TRS). Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Računalo Cromemco na kojem sad radio u MIOC-u davnih godina 1981.-1983. Snimio: Vanja


Stolni tenis! Snimio: Vanja


Roditelji i djeca za istim stolom. Snimio: Vanja


E, ovo sam i ja nekad igrao! Snimio: Vanja


Vesela atmosfera ... Snimio: Vanja


Gospon Branimir Makanec, jedan od prvih pionira informatike u nas, kreator računala Ivel. Snimio: Vanja

Oznake: Noć muzejsa 2016, CeKaTe, FER, otisci, igrice


- 14:54 - Komentari (5) - Isprintaj - #

29.01.2016., petak

Noć muzeja 2016: Datoteka tekstura

Juhuuuu, večeras je Noć muzeja! wink

I što je još ljepše, ove godine se nećemo smrznuti kao nekih prijašnjih godina već će nam biti posve ugodno dok ćemo se šetati od jednog do drugog muzeja, zajedno sa još tisućama drugih! (moram reći da je ovo postao zaista velik događaj!).

Mi ćemo, kao i obično, posjetiti mjesta gdje se ne očekuje prevelika gužva - prvo svraćamo u CeKaTe, centar za kulturu Teršnjevka, gdje se održava radionica "Datoteka tekstura" koja prati tekuću izložbu istog imena u Galeriji Modulor, autorice Lidije Boševski i suradnika iz udruge Terakota. Nakon toga planiramo svratiti do FER-a gdje će biti događanja vezanih uz povijest informatike, a ako stignemo (čitaj: ako ne budemo preumorni), možda svratimo i do Velesajma gdje će Zagrebački holding pripremiti ponešto iz povijesti gradskih poduzeća ... baš me zanima kako će to izgledati!

Toliko o našem rasporedu, evo još nekoliko fotki iz izložbe u Moduloru, "Datoteka tekstura"!Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Noć Muzeja, trešnjevka, CeKaTe, Datoteka tekstura


- 12:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

14.04.2015., utorak

Jane's Walk: Upoznaj svoj grad kako bi ga više volio!

Da li ste kada čuli za gospođu Jane Jacobs (1916.-2006.), urbanisticu, spisateljicu i aktivisticu iz Toronta?
A za šetnje nazvane njezinim imenom?

Jane Jacobs nije se formalno obrazovala za gradskog planera, međutim njezina knjiga objavljena 1961. "Smrt i život velikih američkih gradova" (vidi OVDJE uvod u knjigu) je unijela revoluciju u poglede na funkcioniranje gradova, njihovo nastajanje, razvoj i pad i njezine ideje danas tvore opće mjesto razumijevanja evolucije gradova kako urbanistima i planerima tako i političarima i aktivistima svih vrsta. Ona je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju sa okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću … jer, kako je rekla, na taj način oni postaju svjesni toga kakvu životnu okolinu zapravo žele. Isticala je važnost i ljepotu bogatih i životnih gradskih pejzaža, “baleta pločnika”, kako ih je ona nazivala, procesa u kojima se razvija poseban odnos između stanara, susjeda i prolaznika koji život ulice čini ugodnim i prijateljskim. Nasuprot jednoličnosti i praznine poslovnih četvrti, otuđenosti širokih prometnica i beživotnosti stambenih kvartova bez adekvatnih javnih prostora, ukazivala je na važnost pješačkih zona i općenito mjesta pogodnih za susrete s ljudima.

Nakon njezine smrti, njoj u počast, tadašnji gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg proglasio je 28.06.2006. Danom Jane Jacobs, dok je Toronto njenim danom proglasio 04.05.2007. i tom prilikom organizirao dvadesetak besplatnih šetnji gradom. Od tada se taj dan obilježava u sve većem broju gradova i ove godine u projektu sudjeluje 135 gradova iz 27 zemalja sa 6 kontinenata! A ove godine se tom nizu gradova priključuje i Zagreb, preko Centra za kulturu Trešnjevka i projekta Mapiranje Trešnjevke!

Nekoliko riječi o šetnjama: Jane’s Walk šetnje su besplatne lokalno organizirane šetnje tokom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Dok klasična razgledavanja više sliče predavanjima, ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača. Šetnje se mogu usredotočiti na bilo koji aspekt kvarta i bilo koju temu. Šetnje mogu biti ozbiljne ili zabavne, informativne ili objašnjavajuće. Mogu se usmjeriti na povijest nekog mjesta ili ono što se događa upravo sada. Svatko može voditi šetnje – jer je svatko najveći poznavalac kraja u kojem živi!

Na primjer, šetnju u Colchesteru u V. Britaniji su vodila braća od 6 i 4 godine, koji su šetačima pokazivali mjesta na kojima se vole igrati. U Ljubljani su na šetnju došli članovi gradske uprave kako bi porazgovarali o mogućim budućim namjenama zapuštenog gradilišta. U srcu Toronta, u Kanadi šetnju su vodili članovi lokalnog udruženja pridošlica koji su tek nedavno došli u grad, ali su brzo u njemu pronašli ugodno društvo. U Calcutti, u Indiji, grupa šetača je krenula u istraživanje močvara koje se nalaze na gradskom rubu.

Na ovim šetnjama se može mnogo toga naučiti, ali one uz to mogu biti i vrlo zabavne. Ovdje možete sresti svoje susjede, upoznati nove prijatelje, razmijeniti posjetnice sa dotad nepoznatim ljudima. Možete naučiti nešto novo i podijeliti sa drugima neko vaše znanje!Prizor sa šetnje Savskom cestom i njenom okolicom u proljeće 2014. Snimila: Barbara


Prizor sa Predbožićne trešnjevačke dijagonale, šetnje održane u prosincu 2013. Snimila: Barbara


Što se našeg, zagrebačkog učešća tiče, vjerojatno ste već primjetili da se šetnje Trešnjevkom pokrenute prije dvije godine u okviru "Mapiranja Trešnjevke" tematski zapravo potpuno poklapaju sa ciljevima i izvedbom Jane's Walk šetnji. Stoga je bilo posve prirodno priključiti se toj velikoj međunarodnoj obitelji gradova u kojima se odvijaju šetnje. Šetnje su koordinirane na vrlo jednostavan način - svatko tko ih želi voditi može se prijaviti preko web stranice matične organizacije u Torontu koja pruža osnovne usluge pomoći kod organizacije (smještaj najava na njihovoj web stranici, ideje za propagandu šetnji i kontakte s medijima) i prikuplja iskustva i reakcije dosad održanih šetnji). Lokalna organizacija (u ovom slučaju: Centar za kulturu Trešnjevka) koordinira sve lokalne šetnje i pomaže u komunikaciji sa globalnom organizacijom.

Zanimljivo je što su zbog djelovanja Jane Jacobs, koje je najjače ostavilo svoje tragove i u SAD i u Kanadi, osnovane čak dvije organizacije koje se brinu o Jane's Walk šetnjama. Neprofitna organizacija "Jane's Walk" ima sjedište u Torontu i koordinira šetnje diljem zemaljske kugle te organizira Jane's Walk Fsetival koji se ove godine odigrava od 01. do 03.05.2015. S druge strane, organizacija "Jane Jacob's Walk" se brine o sličnim šetnjama prvenstveno u Sjedinjenim Državama Amerike pri čemu ponekad obje organizacije surađuju.

Što se pak tiče zagrebačke ponude šetnji, odlučeno je da se one neće odigrati na sam Praznik rada (zbog tradicije naših krajeva da se taj dan obično proslavlja u prirodi, uz roštilj i druženje), već u dane prije i poslije njega. Pogledajte ovdje cijelu "šetačku ponudu" koja vam se nudi tokom travnja i svibnja i odaberite što vam se najviše sviđa (podatke o šetnjama prijavljenim za Jane's Walk možete naći OVDJE, a o onima u okviru projekta "Mapiranje Trešnjevke" OVDJE)!


17.04.2015., Naselje Prve hrvatske štedionice uz posjet Ericssonu Nikoli Tesli, sastanak ispred Centra za kulturu Trešnjevka u 18h, voditelj šetnje: Vanja Radovanović
Prošetat ćemo se naseljem Prve hrvatske štedionice, no najveći dio vremena provest ćemo u posjetu tvrtki Ericsson Nikola Tesla koja se na rubu tog naselja nalazi gotovo od osnutka. Pogledajte kako jedno od najuspješnijih domaćih poduzeća izgleda iza kulisa, da li zaista unutar svojih prostora ima park sa vodoskokom i što je sve vidio švedski kralj Carl XVI Gustaf za svojeg posjeta 2013. godine!

24.04.2015., Od Bookse do Trga Europe, sastanak ispred knjižare Bookse, Martićeva ulica, u 18h, voditelj Saša Šimpraga
Šetnja započinje potragom za tragovima nakadašnjeg biskupskog vrta, nastavlja se po brdima, uključuje lociranje lokacije jednoga od najstarijih zagrebačkih mostova, a završava na najnovijem gradskom trgu!

08.05.2015., Knežija i Srednjaci, od sela preko predgrađa do grada, sastanak ispred Centra za kulturu Trešnjevka u 18h, voditelj Vanja Radovanović
Ova se šetnja održava u sklopu obilježavanja Dana Jane Jacobs, kada se početkom svibnja u cijelome svijetu održavaju šetnje u skladu sa principima navedenim na početku ove najave. U sklopu te akcije koja potiče upoznavanje sa gradovima iz pješačke perspektive i uočavanje njihovih manje poznatih detalja prošetat ćemo se Knežijom i Srednjacima i upoznati njihov kolaž obiteljskih kuća i novogradnji – ne propustite potragu za tragovima metamorfoze tih kvartova iz seoskog naselja preko predgrađa u naselje suvremenih stambenih zgrada. Potražimo zajedno tragove nestale Mogorićke ulice, krenimo u šetnju po najmanje dvije dvodjelne ulice i u posjet misterioznoj garaži!

08.05.2015., Leafy Zagreb - urban wilderness rediscovered (šetnja na engleskom jeziku), sastanak na Britanskom trgu u 18h, voditeljice Iva Silla i Andrea Pisac
Rokov perivoj in Zagreb a place of Arcadian serenity, nestled only a few steps up the hill from the busy Britanac. Much more than a meadow or a park, it’s a uniquely designed architectural achievement that combines early 20th century villas and protected natural beauty. As such, it tells a story of how Zagreb had transformed from a provincial town into a modernist Central-European capital. 200 years ago, Rokov perivoj was a cemetery and an uncultivated outskirts of Zagreb. At the turn of the 20th century, however, it was where the first urban villas popped up, turning Rokov it into the Zagreb ‘cottage neighbourhood’. This radical transformation was preceded by two events. Firstly, the cemetery was closed and exhumed in 1877. And secondly, industrialism created a rich bourgeois class that looked for a place to build urban villas. Under the artistic influences of modernism, green spaces were cultivated and for the first time associated with prestige rather than with peasantry.

08.05.2015., Krug po Maksimiru, sastanak ispred Centar za kulturu Maksimir, Švarcova ulica, voditeljica Anita Končar.
Na šetnji planiramo istražiti sve kutke maksimirske četvrti koje bi građani željeli obnoviti. U mapiranju tih lokacija pomoći će nam anketni listići koje su stanovnici ovog kvarta, u sklopu projekta "Zagreb za mene", označili kao najpoželjnije za revitalizaciju. Pridružite se šetnji Maksimirom, upoznajte svoje susjede, istražite kvart i sudjelujte u kreiranju novog lica našeg naselja.

29.05.2015., Naselje Prve hrvatske štedionice uz posjet Osnovnoj školi Augusta Šenoe, sastanak ispred Centra za kulturu Trešnjevka u 18h, voditelj Vanja Radovanović
Proljetnu sezonu šetnji zatvorit ćemo još jednim posjetom naselju Prve hrvatske štedionice, ali ovaj put ćemo se koncentrirati na njegov zapadni dio i na posjet Osnovnoj školi Augusta Šenoe u Selskoj cesti, jednoj od najstarijih i najpoznatijih škola Trešnjevke – pogledajmo je ovaj put i iznutra! A uz nju ćemo proći još nekim malo poznatim predjelima naselja koji inače bivaju nezapaženi.

Napomena: Sve šetnje se odvijaju bez obzira na vremenske uvjete!

Nadam se da se vidimo na bar nekoj od šetnji!

Oznake: Jane's Walk, mapiranje trešnjevke, šetnje, CeKaTe


- 12:33 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.04.2013., utorak

Kreće projekt "Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi grad"!

Drage i dragi, baš nam je jutros osvanuo prekrasan dan, zar ne?

A tako lijepi dan je dušu dao i za pokretanje novih projekata ... wink ..... stoga vam svečano objavljujem da je jučer pokrenut projekat pod naslovom "Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi grad", na kojem ću vam, kao koordinator projekta, u suradnji sa Centrom za kulturu Trešnjevka, pokušati otkriti manje poznata lica i zakutke Trešnjevke i predstaviti ih vama i svima drugima koje interesira takav doživljaj Trešnjevke! I, naravno, ne zaboravimo važnost bilježenja povijesti i sadašnjosti onoga što se zbiva oko nas!

Evo sada i službenog teksta poziva svima vama na suradnju i sudjelovanje u projektu, bilo kao posjetioca nekog od programa, bilo kao aktivnog sudionika u stvaranju Trešnjevačkog mozaika!

==========
"Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi grad" je projekt čiji je cilj istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke. Namijenjen je za svima onima koji se kreću Trešnjevkom, realno ili virtualno, a israživat će Trešnjevačku povijest, sadašnjost, a možda čak i budućnost, njene osobitosti, događanja, skrivene detalje, priče i mitove, njene nepoznate likove .... a sve to kroz razne edukativne akcije: šetnje, foto-safarije, radionice i sve drugo što nam može pomoći pri ulasku u srce samog kvarta, a i u srca trešnjevačkih stanovnika svih dobnih i socijalnih skupina.

Želja nam je da sve što čujemo, vidimo, okusimo, pomirišemo i naslutimo istovremeno i zabilježimo na način dostupan svima, oznakama na terenu, ali i na webu, te putem on-line karte sa odgovarajućim znakovima. Biti će to slika Trešnjevke kakvom ju vidimo mi, njeni realni i virtualni stanovnici.
Otkrijmo Trešnjevku nama samima i svima onima koje ona zanima, koji ju vole!
Približimo ju ljudima koji u njoj žive, koji ju posjećuju ili su jednostavno bar jednom čuli za nju ... ili možda uopće nisu čuli, ali tek hoće-sve dok im se ne zavuče u srca!

Drage Trešnjevčanke, dragi Trešnjevčani, a i svi ostali, pozivamo vas na suradnju! Javite nam se na mail adresu modulor@cekate.hr ili na Facebook profil "MAPIRANJE TREŠNJEVKE“ i podijelite sa nama vaše priče, fotografije, ideje ... postanite aktivni građani koji utječu na budući izgled svoga kvarta i koji kreiraju njegovu sliku prema vanjskom svijetu! Dodajte i vi svoju točkicu na mapu Trešnjevke!

Po kvartu i kroz kartu voditi će nas (uz ostale zvane i nepozvane goste) naš vodič kroz Trešnjevku, Vanja Radovanović.
Prvom šetnjom u petak, 03.05.2013., sa početkom u 19h, krećemo kroz Rudeš i okolicu - upoznajte predjele koji su se još prije 50-tak godina nalazili izvan gradskih granica, a u stvari se nalaze na manje od pola sata hoda od Jelačić placa!
Šetnja je namijenjena svima zainteresiranima, trajat će cca sat i pol, a polazište je sa posljednje tramvajske stanice na Ljubljanici (TAXI stajalište uz potok Črnomerec).

Daljnje najave slijede uskoro!

Za kraj, recimo još nekoliko riječi o povijesti ovog projekta! Nastao je u suradnji sa Narodnim Sveučilištem Dubrava, a ima želju širiti se i dalje, po drugim kvartovima. Na samoj Trešnjevci, uz Vanju, za organizaciju zadužena je ekipa Cekate-a; a moramo se podsjetiti i svih onih koji su do sada sudjelovali na istraživanju identiteta kvarta Trešnjevke, jer se projekt nastavlja na prethodna istraživanja provođena od strane Cekate-a u suradnji s udrugom Kontraakcija (projekt Muzej kvarta), sa Sekcijom mladih DAZ-A (projekt Akupunktura grada), na čitav niz izložaba o povijesti Trešnjevke organiziranih u Galeriji Modulor, ali i mnogih drugih pojedinaca i entuzijastičnih skupina. A sam projekt i dalje teži biti otvorena platforma na kojoj mogu sudjelovati sve zainteresirane osobe.


==============

Tako kaže poziv, a ponavljam i ja još jednom: surađujmo! Unaprijed vam se zahvaljujem na svim komentarima, prijedlozima, pričama i fotkama koje ćete slati!

A sad pogledajmo 7 različitih djelića Trešnjevskog mozaika koji ravnopravno čine našu kvartovsku svakodnevicu (sve fotke su snimljene u zadnja 4 tjedna)!Cvijeće na Trešnjevačkom placu. Snimio: Vanja


Toplovodna isparenja kod Remize, na raskršću Ozaljske i Puljske. Snimio: Vanja


Stara kućica u Rudešu (korenička ulica). Snimio: Vanja


Posljednji preostali vrtovi uz rub Jarunskog jezera, tik uz nove zgrade Vrbana. Snimio: Vanja


Jedna od dvije preostale kućice okružene novoizgrađenim tregovačkim centrom u Vrbanima. Snimio: Vanja


Potok Črnomerec i neboderi u Ulici braće Domany na Srednjacima. Snimio: Vanja


Graffit na Umirovljeničkom domu u Drenovačkoj ulici. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, nevidljivi grad, CeKaTe


- 09:11 - Komentari (8) - Isprintaj - #

26.01.2013., subota

Muzejska noć 2013 - automonotipija winkGrafički "alat", radionica monotipije Valentine Šuljić u Centru za kulturu Trešnjevka u Noći muzeja. Snimio: Vanja


Nadam se da ste i vi izašli bar na kratku u dugu (hladnu) zagrebačku muzejsku noć - jest, vani je bilo poprilično hladno, ali je zato u muzejima bilo toplo!

Moja obitelj i ja smo tradicionalno napravili ne previše ambiciozan plan (ipak nam je cilj imati uza sebe dobro raspoloženu djecu ... wink ... a i radni dan koji je prethodio muzejskoj noći je bio podosta dugačak) sa ovaj put tek dvije "postaje", Centrom za kulturu Trešnjevka (sa radionicom monotipije Valentine Šuljić) i Muzejom automobila.

Noć je počela radionicom monotipije .... atmosfera je bila ugodna, bez prevelike gužve, a opet sa dovoljno ljudi da se razvije srdačna stvaralačka atmosfera. Umjetnica Valentina Šuljić (čija je izložba "Organički preplet linija" upravo u tijeku u CeKaTe-u) je održala uvodnu besjedu i dala par primjera što se sve i kako može učiniti sa tom jednostavnom grafičkom tehnikom ... i nakon toga su posjetioci uzeli u ruke boje, valjke, štapiće, mrežice ... pa čak i jednu srebrnu žlicu!

Pogledajte kako nam je bilo!Uvodna riječ Valentine Šuljić. Snimio: Vanja


Mali djelić pribora koji nam je bio na raspolaganju ... Snimio: Vanja


Da, i olovke mogu dobro poslužiti! wink Snimio: Vanja


Što se sve može učiniti sa malo mrežice ... Snimio: Vanja


Prvi samostalni potezi ... Snimio: Vanja


Stvaranje u tijeku! Snimio: Vanja


Moja dva uratka na sušenju ... Snimio: Vanja


Meni osobno najbolji rad te večeri - rad jednog mladića sa smislom za tu tehniku! Snimio: Vanja


Nakon smirenosti i kreativnosti na djelu na radionici monotipije odlaskom do Muzeja automobila se ugođaj potpuno promijenio - već na prilazima muzeju nas je dočekala gužva sa mnoštvom posjetilaca koji su kružili ulicama tražeći rijetka slobodna parkirna mjesta. Nakon dva kruga napokon smo se parkirali na Zavrtnici i brzim korakom kroz hladnu noć stigli do muzeja .......... taman istovremeno sa predsjednikom Ivom Josipovićem. wink

Bilo je tu nešto komešanja, nekoliko uniformiranih policajaca i sigurno i pokoji u civilu, pregršt novinara ... no, ova koincidencija nas nije previše ometala u razgledavanju muzeja, dovoljno je bilo držati se desetak metara ispred ili iza povorke i imali smo svoj mir za razgledavanje ... iako, muzej je bio vrlo dobro posjećen i velika hala nekadašnje tvornice "Pluto" je bila poprilično ispunjena mnoštvom.

Primjetno je da je to muzej u nastajanju, puno je tu improvizacija (neke su dosta uspješne - obješeni kišobrani, stare lampe, stara benzinska crpka!) i još puno mogućnosti za razvoj i obogaćivanje ponude ... no, lijepo je da se muzej pojavio i da postoje entuzijasti kojima je on očito prirasao srcu - hvala im!

A sad tek nekoliko fotki - osvjetljenje je bilo podosta oskudno uz mnoštvo posjetilaca tako da je bilo teško uhvatiti dobar motiv bez ometanja prolaznika (i zbog toga nisam snimio niti jedan od 50-tak automobila izloženih u hali, stalno su bili okruženi posjetiocima).Muzej automobila ... tek toliko da uhvatite atmosferu! wink Snimio: Vanja


Kako staviti stari auto u frižider? Sprešati ga i ugurati! wink (rezultat akcije skupljanja i recikliranja automobilskih olupina diljem Hrvatske fotografa Romea Ibriševića i prijatelja)


Bila je tu i "ergela" malih metalnih autića! Snimio: Vanja


"Separe" u kojem nije bilo gužve - improvizirani stolovi od starih bačava goriva. Snimio: Vanja

Oznake: noć muzeja 2013, monotipija, CeKaTe, Valentina šuljić, muzej auta


- 10:34 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.01.2013., petak

Fedore, vidimo se u ponedjeljak na tvojem uglu!Fedor Kritovac (1938.-2011.)


Drage i dragi moji, prisjetimo se ovih dana još jednom Fedora Kritovca, arhitekta, urbanog sociologa, aktivista, flanera, pionira i osebujnog zagovornika kulture prostora. U ponedjeljak se navršavaju dvije godine od njegove prerane smrti i tim povodom će se u njegovu čast otkriti prigodna ploča ... ploča koje će nas podsjećati na njegov drukčiji pogled na grad i na njegovu ljubav prema gradskim detaljima koji se ne nalaze osvijetljeni najjačim reflektorima, već pomalo sakriveni, sa strane.

Spomen-obilježje Fedoru Kritovcu ploča je s natpisom Ugao Fedora Kritovca, izlomljena na sredini i postavljena na sjeverozapadnom uglu zgrade Centra za kulturu Trešnjevka tj. uz frekventnu pješačku stazu u Parku stara Trešnjevka. Istovremeno kopirajući standardne gradske ploče s imenima ulica, ploča se bojom i načinom umještanja u prostor jasno razlikuje od službenih ploča.

Inicijator i idejni autor je Saša Šimpraga koji je i odabrao lokaciju u gradu. Isti je autor sredinom 2012. godine dao prijedlog o osnivanju nagrade za doprinos javnom prostoru, nazvane po Fedoru Kritovcu, a koja bi se dodjeljivala za poseban uspjeh na polju aktivističkog, arhitektonskog, urbanističkog, publicističkog, vizualnog, izvedbenog i drugog djelovanja u sferi javnog prostora. Tada je napisao: ''Inicijativa ujedno otvara pitanje institucionalnog pristupa koji je po svemu u suprotnosti s osobom Fedora Kritovca, no upravo je njegov doprinos Zagrebu i hrvatskoj kulturi obaveza čuvanja uspomene, što bi nagrada nazvana njemu u čast nedvojbeno afirmirala''.

Prisjetimo se ovaj ponedjeljak, 28.01.2013., Fedora i dođimo u 18h u Park Stara Trešnjevka na otkrivanje spomen ploče!
(više detalja OVDJE i OVDJE)

Vidimo se!

Oznake: fedor kritovac, park stara trešnjevka, CeKaTe


- 12:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2023  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)
Svibanj 2019 (3)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (8)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (14)
Studeni 2018 (7)

Tema bloga:

Linkovi