Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Fedore, vidimo se u ponedjeljak na tvojem uglu!Fedor Kritovac (1938.-2011.)


Drage i dragi moji, prisjetimo se ovih dana još jednom Fedora Kritovca, arhitekta, urbanog sociologa, aktivista, flanera, pionira i osebujnog zagovornika kulture prostora. U ponedjeljak se navršavaju dvije godine od njegove prerane smrti i tim povodom će se u njegovu čast otkriti prigodna ploča ... ploča koje će nas podsjećati na njegov drukčiji pogled na grad i na njegovu ljubav prema gradskim detaljima koji se ne nalaze osvijetljeni najjačim reflektorima, već pomalo sakriveni, sa strane.

Spomen-obilježje Fedoru Kritovcu ploča je s natpisom Ugao Fedora Kritovca, izlomljena na sredini i postavljena na sjeverozapadnom uglu zgrade Centra za kulturu Trešnjevka tj. uz frekventnu pješačku stazu u Parku stara Trešnjevka. Istovremeno kopirajući standardne gradske ploče s imenima ulica, ploča se bojom i načinom umještanja u prostor jasno razlikuje od službenih ploča.

Inicijator i idejni autor je Saša Šimpraga koji je i odabrao lokaciju u gradu. Isti je autor sredinom 2012. godine dao prijedlog o osnivanju nagrade za doprinos javnom prostoru, nazvane po Fedoru Kritovcu, a koja bi se dodjeljivala za poseban uspjeh na polju aktivističkog, arhitektonskog, urbanističkog, publicističkog, vizualnog, izvedbenog i drugog djelovanja u sferi javnog prostora. Tada je napisao: ''Inicijativa ujedno otvara pitanje institucionalnog pristupa koji je po svemu u suprotnosti s osobom Fedora Kritovca, no upravo je njegov doprinos Zagrebu i hrvatskoj kulturi obaveza čuvanja uspomene, što bi nagrada nazvana njemu u čast nedvojbeno afirmirala''.

Prisjetimo se ovaj ponedjeljak, 28.01.2013., Fedora i dođimo u 18h u Park Stara Trešnjevka na otkrivanje spomen ploče!
(više detalja OVDJE i OVDJE)

Vidimo se!

Post je objavljen 25.01.2013. u 12:30 sati.