Nepoznati Zagreb

31.01.2013., četvrtak

BlažićkoIsječak plana grada iz 1949. godine. Snimio: Vanja


Jedna od stvari koje me fasciniraju u životu grada su promjene toponima ... nekad je dovoljno samo ispustiti neko ime kvarta na jednoj karti i onda se tokom kopiranja, doštampavanja, pokazivanja ... to, možda potpuno slučajno ispušteno, ime zaboravi.

Ili - radi gradnje novog stambenog bloka ruše se posljednje obiteljske kućice u nekom kvartu i zajedno sa njima nestane i ulica, zatre se njeno ime.

Prilikom imenovanja autobusne stanice ne spomene se ime kvarta nego ime ulice ... i nakon nekog vremena više nitko ne spominje taj kvart, svi se referiraju na njega samo imenom glavne ulice i te stanice.

Pogledajte ovaj isječak plana grada iz 1949. godine - tko je od vas ikada čuo za Blažićko (to je ime vjerojatno dano livadama, oranicama, voćnjacima na tom mjestu, no možda se upotrebljavalo i kao ime kvarta)?

Blažićko je onaj dio bez pravog imena sjeverno od Rudeša, zapadno od Drvinja, istočno od Oranica i južno od Donje Kostošije ... a pogledajte i malo niže, uočite Štaglište , koje se sad najčešće jednostavno naziva dijelom Jaruna .... naravno, tu i tamo netko spomene Staglišće, no, čini se da se to ime polako, ali sigurno gubi.

Pogledajte isto tako i Gajevo ... i to ime malo-pomalo zamire, iznimno rijetko ga čujem. A bilo bi šteta da nestane.

Posvetit ću ovoj temi, izumirućim toponimima, još pažnje u slijedećim postovima!

Oznake: blažićko, štaglište


- 10:38 - Komentari (8) - Isprintaj - #

30.01.2013., srijeda

Prestanak obaveze posjedovanja zimske opremeKrapinska ulica. Snimio: Vanja


Ovo je jedan od TIH dana.
Dana u kojima zima susreće proljeće.

Jučer sam po prvi puta u zadnjih desetak dana otišao na posao u običnim cipelama, a ne u gojzericama.
Danas sam po prvi puta u posljednjih 20-tak dana na posao došao biciklom.
U zraku je bio prvi dah proljeća, na nebu mi se jutros nasmiješilo sunce.
Gotovo je sa mojom osobnom "zimskom opremom"! wink

Prekrasno!


No, ovo je također jedan od ONIH dana.
Dana u kojima posao svih vrsta istiskuje sve druge aktivnosti, aktivnostima u kojima se gušta, koje obogaćuju život.
Jedan opsežniji post čeka sat ili dva vremena za pisanje teksta.
Drugi (također opsežniji) post čeka čeprkanje po foto arhivi, traženje nekoliko nužno potrebnih ilustracija.
Treći post (najopsežniji) već tjednima čeka 2-3 sata vremena za posjet Dubravi i bilježenje nekih njenih zanimljivosti.
Četvrti post ima hrpu fotki koje bi trebalo prebrati i iz njih složiti zgodnu pričicu.

A vremena niakko da se stvori.

Stoga, drage i dragi moji, uživajte u proljetnim nagovještajima, u nestajanju snijega ... i čekajte dan kada ću se napokon prihvatiti ovih gore spomenutih postova! wink

Oznake: Zima, proljeće


- 11:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #

28.01.2013., ponedjeljak

Dan za Fedora!

Ne zaboravite, danas u 18h, Park Stara Trešnjevka 1!Snimio: Vanja

- 09:47 - Komentari (4) - Isprintaj - #

26.01.2013., subota

Muzejska noć 2013 - automonotipija winkGrafički "alat", radionica monotipije Valentine Šuljić u Centru za kulturu Trešnjevka u Noći muzeja. Snimio: Vanja


Nadam se da ste i vi izašli bar na kratku u dugu (hladnu) zagrebačku muzejsku noć - jest, vani je bilo poprilično hladno, ali je zato u muzejima bilo toplo!

Moja obitelj i ja smo tradicionalno napravili ne previše ambiciozan plan (ipak nam je cilj imati uza sebe dobro raspoloženu djecu ... wink ... a i radni dan koji je prethodio muzejskoj noći je bio podosta dugačak) sa ovaj put tek dvije "postaje", Centrom za kulturu Trešnjevka (sa radionicom monotipije Valentine Šuljić) i Muzejom automobila.

Noć je počela radionicom monotipije .... atmosfera je bila ugodna, bez prevelike gužve, a opet sa dovoljno ljudi da se razvije srdačna stvaralačka atmosfera. Umjetnica Valentina Šuljić (čija je izložba "Organički preplet linija" upravo u tijeku u CeKaTe-u) je održala uvodnu besjedu i dala par primjera što se sve i kako može učiniti sa tom jednostavnom grafičkom tehnikom ... i nakon toga su posjetioci uzeli u ruke boje, valjke, štapiće, mrežice ... pa čak i jednu srebrnu žlicu!

Pogledajte kako nam je bilo!Uvodna riječ Valentine Šuljić. Snimio: Vanja


Mali djelić pribora koji nam je bio na raspolaganju ... Snimio: Vanja


Da, i olovke mogu dobro poslužiti! wink Snimio: Vanja


Što se sve može učiniti sa malo mrežice ... Snimio: Vanja


Prvi samostalni potezi ... Snimio: Vanja


Stvaranje u tijeku! Snimio: Vanja


Moja dva uratka na sušenju ... Snimio: Vanja


Meni osobno najbolji rad te večeri - rad jednog mladića sa smislom za tu tehniku! Snimio: Vanja


Nakon smirenosti i kreativnosti na djelu na radionici monotipije odlaskom do Muzeja automobila se ugođaj potpuno promijenio - već na prilazima muzeju nas je dočekala gužva sa mnoštvom posjetilaca koji su kružili ulicama tražeći rijetka slobodna parkirna mjesta. Nakon dva kruga napokon smo se parkirali na Zavrtnici i brzim korakom kroz hladnu noć stigli do muzeja .......... taman istovremeno sa predsjednikom Ivom Josipovićem. wink

Bilo je tu nešto komešanja, nekoliko uniformiranih policajaca i sigurno i pokoji u civilu, pregršt novinara ... no, ova koincidencija nas nije previše ometala u razgledavanju muzeja, dovoljno je bilo držati se desetak metara ispred ili iza povorke i imali smo svoj mir za razgledavanje ... iako, muzej je bio vrlo dobro posjećen i velika hala nekadašnje tvornice "Pluto" je bila poprilično ispunjena mnoštvom.

Primjetno je da je to muzej u nastajanju, puno je tu improvizacija (neke su dosta uspješne - obješeni kišobrani, stare lampe, stara benzinska crpka!) i još puno mogućnosti za razvoj i obogaćivanje ponude ... no, lijepo je da se muzej pojavio i da postoje entuzijasti kojima je on očito prirasao srcu - hvala im!

A sad tek nekoliko fotki - osvjetljenje je bilo podosta oskudno uz mnoštvo posjetilaca tako da je bilo teško uhvatiti dobar motiv bez ometanja prolaznika (i zbog toga nisam snimio niti jedan od 50-tak automobila izloženih u hali, stalno su bili okruženi posjetiocima).Muzej automobila ... tek toliko da uhvatite atmosferu! wink Snimio: Vanja


Kako staviti stari auto u frižider? Sprešati ga i ugurati! wink (rezultat akcije skupljanja i recikliranja automobilskih olupina diljem Hrvatske fotografa Romea Ibriševića i prijatelja)


Bila je tu i "ergela" malih metalnih autića! Snimio: Vanja


"Separe" u kojem nije bilo gužve - improvizirani stolovi od starih bačava goriva. Snimio: Vanja

Oznake: noć muzeja 2013, monotipija, CeKaTe, Valentina šuljić, muzej auta


- 10:34 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.01.2013., petak

Fedore, vidimo se u ponedjeljak na tvojem uglu!Fedor Kritovac (1938.-2011.)


Drage i dragi moji, prisjetimo se ovih dana još jednom Fedora Kritovca, arhitekta, urbanog sociologa, aktivista, flanera, pionira i osebujnog zagovornika kulture prostora. U ponedjeljak se navršavaju dvije godine od njegove prerane smrti i tim povodom će se u njegovu čast otkriti prigodna ploča ... ploča koje će nas podsjećati na njegov drukčiji pogled na grad i na njegovu ljubav prema gradskim detaljima koji se ne nalaze osvijetljeni najjačim reflektorima, već pomalo sakriveni, sa strane.

Spomen-obilježje Fedoru Kritovcu ploča je s natpisom Ugao Fedora Kritovca, izlomljena na sredini i postavljena na sjeverozapadnom uglu zgrade Centra za kulturu Trešnjevka tj. uz frekventnu pješačku stazu u Parku stara Trešnjevka. Istovremeno kopirajući standardne gradske ploče s imenima ulica, ploča se bojom i načinom umještanja u prostor jasno razlikuje od službenih ploča.

Inicijator i idejni autor je Saša Šimpraga koji je i odabrao lokaciju u gradu. Isti je autor sredinom 2012. godine dao prijedlog o osnivanju nagrade za doprinos javnom prostoru, nazvane po Fedoru Kritovcu, a koja bi se dodjeljivala za poseban uspjeh na polju aktivističkog, arhitektonskog, urbanističkog, publicističkog, vizualnog, izvedbenog i drugog djelovanja u sferi javnog prostora. Tada je napisao: ''Inicijativa ujedno otvara pitanje institucionalnog pristupa koji je po svemu u suprotnosti s osobom Fedora Kritovca, no upravo je njegov doprinos Zagrebu i hrvatskoj kulturi obaveza čuvanja uspomene, što bi nagrada nazvana njemu u čast nedvojbeno afirmirala''.

Prisjetimo se ovaj ponedjeljak, 28.01.2013., Fedora i dođimo u 18h u Park Stara Trešnjevka na otkrivanje spomen ploče!
(više detalja OVDJE i OVDJE)

Vidimo se!

Oznake: fedor kritovac, park stara trešnjevka, CeKaTe


- 12:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.01.2013., srijeda

Da vidimo tko se ovdje usudi ući!

winkUlaz u Fitness studio, Zorkovačka ulica. Snimio. Vanja

Oznake: fitness, zorkovačka, natpis


- 16:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.01.2013., utorak

Maksimirsko vojno sučelje

Vjerojatno ste primijetili kako u svojim postovima češće obrađujem teme iz zapadnog dijela grada, tu živim, radim, provodim veliku većinu vremena i taj dio grada mi je puno dostupniji za moja lutanja ... no, uvijek sa velikim veseljem dočekam priliku da napišem ponešto o istoku grada, pogotovo o svemu onome što je činilo moj "zavičaj" mojih prvih 30 godina života, a to je područje Maksimira.

Muškarci koji su tokom 70-tih, 80-tih i 90-tih godina živjeli na području Maksimira jako dobro poznaju ovu kuću u Ulici Ivana Trnskoga nedaleko Name na Kvatriću:Snimio. Vanja (stanje: zima 2011)


Naime, tu je bio smješten općinski vojni odsjek za Maksimir - ovdje se dolazilo po pozive za odlazak na vojni rok u JNA, tu su se rješavali problemi sa odlascima u "rezervu" u to doba, a slične su se stvari tu rješavale i za Domovinskog rata i poslije njega.

Sjećam se mojih prvih susreta sa tom kućom .. ne osobito ljubazni referenti, a zatim kao "nagrada" 1983. vojni rok u Kninu, u famoznoj kaznenoj "južnoj" kasarni, koji je rezultirao sa nakupljenih 7 mjeseci straže uzduž i poprijeko Knina i okolice.

A nakon toga sva sila poziva u rezervu ... pa onda rat, poziv u rezervni sastav MUP-a, poziv u HV, izlazak, papirologija ... nagledao sam se te kuće i više no što sam ikada želio. wink

I, prošle godine, baš nekako u ovo doba, mi je palo na pamet da prođem još jednom tom ulicom i pogledam tu meni neomiljenu kuću ... i jako sam se začudio kad sam ju vidio zapuštenu, devastiranu, sa ostatkom policijske trake uz ogradu. Nakon toga, nakon zime 2011/2012, više nisam zalazio tamo. Zna li netko što se tamo dešavalo i da li je kuća još uvijek prazna?Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: maksimir, trnskoga ulica, vojni odsjek


- 14:51 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.01.2013., ponedjeljak

Himalaja u našem kvartu

Iako današnji dan pruža posve drugačiju sliku, subota je još uvijek bila bjelja od najbjeljeg, snježnija od bilo čega što smo ikad dosad vidjeli u gradu .. znate li da po dijelu savskog nasipa između Petrovaradinske i Svilkovića (zapadnog dijela Prečkog) nitko nije prošao do subote popodne? Nije bilo niti jednog jedinog traga na tom dijelu nasipa, pet dana nakon onog prvog snijega!!!

(dalje na zapad je po nasipu postojala uska prtina kojom je prošlo možda 10-20 ljudi, a nekoliko ljudi je prošlo smjerom od Petrovaradinske ispod nasipa)Savski nasip kod Prečkog. Snimio: Vanja

Oznake: savski nasip, preko, snijeg


- 10:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

19.01.2013., subota

Dan pravih zimskih radostiSavski nasip kod Prečkog. Snimio: Vanja

Oznake: snijeg, sanjkanje, savski nasip, preko


- 21:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

18.01.2013., petak

Šarenilo ponude

Posljednjih dana nam je sve bijelo-sivo pa sam odlučio danas promijeniti ploču i staviti koju šarenu fotku!
(a šarena je i ponuda u ovom simpa lokalu sa finom papicom! wink)Ozaljska cesta, gostionica "To-Mi" preko puta Parka Stara Trešnjevka. Snimio: Vanja

Oznake: šareno, To-Mi, gostionica, Ozaljska


- 16:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.01.2013., četvrtak

Zimske odoreJelačić plac. Snimio: Vanja


Ovog tu gospona već poznajete, kaj nije zanimljiv sa ovim zimskim plaštem za njega i konja? winkRadićeva/Kamenita. Snimio: Vanja


Kolega mu ratnik iz Radićeve je još bolje zaštićen, bijelim oklopom, ima samo mali prorez za okeca! wink wink winkKod HNK-a. Snimio: Vanja


Morate priznati da su i Sv. Juraj i njegov konj lijepo ukrašeni (dok je zmaj gotovo nestao s vidika, kao da proviruje iz neke bijele močvare) ...Zrinjevac. Snimio: Vanja


Bijela "šljiva" na oku ... winkZrinjevac. Snimio: Vanja


Julije Klović ima simpa bijelu kacigu, kao neki neobični atenski ratnik.Zrinjevac. Snimio: Vanja


Lijepi bijeli okvirić ...Zrinjevac. Snimio: Vanja


Andrija Medulić je zbilja faca, kaj ne? winkTomislavov trg. Snimio: Vanja


I na kraju, njegovo kraljevstvo visočanstvo ... u najljepšoj odori, crno-bijelom igrom pretvoren gotovo u dvodimenzionalnu vinjetu - moj osobni favorit!

Oznake: kipovi, snijeg, kralj tomislav


- 12:36 - Komentari (6) - Isprintaj - #

16.01.2013., srijeda

Ovih dana su ONI na sceni, pod svjetlima reflektora

Drage i dragi moji, da li ste primjetili kako nam je svima dobro došla ova navala snijega koja nam je zatrpala grad? wink

Još prije tjedan dana su glavne udarne teme bile podjele oko Zdravstvenog odgoja u školama, ekonomska kriza, suđenja ... uglavnom, svuda oko nas su bile podjele oko nekih važnih društvenih pitanja i događanja.

I tad je došao snijeg.

Zauzeo sve prve stranice, teme dana, udarne termine.

I ujedinio nas.

I na globalnom planu, sve službe su se koncentrirale na čišćenje grada, osposobljavanje prijevoza, rješavanje svih mogućih problema koji su se pojavili sa snijegom. Neki su rješavani brže, neki sporije, ali mislim da se moramo složiti da grad sad funkcionira puno puno bolje nego prije dva dana.
Ali i na lokalnom planu, snijeg se čistio i još uvijek se čisti sve u 16 ... i dovodi ljude u kontakt, susjede koji već dugo nisu progovorili između sebe, djecu koja se inače tek sretnu na stubištu, stanare koji se jedva poznaju po licu iako već godinama žive jedni do, iznad ili ispod drugih. Čisteći ispred zgrade i svoj auto imao sam ovih dana puno više prilike no inače pričati sa stanarima iz svog i susjednih ulaza, ljudima koji rade po gradu (tramvajci, vozači dostavnih kamiona ...) i mislim da to nije tek slučajna koincidencija ... snijeg nam je zbio naše redove, povezao nas - bar malko. wink

A u to ime, evo i prigodne jučerašnje fotke sa HNK-platoa!
(naravno, u svem tom povezivanju nije izostao ni kontakt gradonačelnika nam sa svima koji su to željeli i koji nisu, od ljudi koji upravljaju gradom i zimskom službom, koje je okupio prekjučer navečer, pa do mene, koji sam ga jučer posve slučajno sreo tek nekoliko desetaka metara od snimljenog buldožera wink)Zvijezda jučerašnjeg večernjeg snježnog programa ispred HNK-a. Snimio: Vanja

Oznake: snijeg, povezivanje, HNK


- 11:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.01.2013., utorak

Kad mi bijela noć uljepša (bijeli) dan

Pronađimo ljepotu u ovim bijelim danima!

Znam da nas ovaj snijeg ometa u mnogočemu (jučer sam i sam proveo dosta vremena pješačeći po gradu, a danas me taj zadatak tek čeka ... bljuzga, zatrpani pješački prijelazi, poledica, čišćenje pločnika, auta, cipela ...), ali nema nam druge nego izdržati dok se ne otopi za pet, deset, dvadeset ili trideset i sedam dana. A do tada će nam biti ljepše ako ćemo u svoj toj snježnoj okolini tražiti lijepe stvari, nešto što će nas zadiviti, uljepšati nam dan!

Meni je jučer uljepšao dan ovaj pogled u bijelu noć!

A vjerujem da ću i danas u gradu pronaći neki zgodan snježni detalj za sutrašnji post!Svilkovići kod tramvajskog okretišta Prečko. Snimio: Vanja

Oznake: snijeg, svilkovići, preko


- 16:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

14.01.2013., ponedjeljak

Životna filozofija u trgovačkoj košarici

U krizna vremena nikome nije lako, pa ni trgovačkim centrima ... "prvoborci" te branše (recimo "Mercatone", "King Cross", "Getro" ...), koji su nekad brali vrhnje prihoda maloprodaje, posljednjih godina prolaze loše. Konkurencija, koja je uletjela sa puno većom kvadraturom i raznovrsnijom ponudom i često i boljom i centralnijom lokacijom, ih je izgurala na marginu tako da su ovih dana tek sjene sebe samih otprije 7 ili 8 godina.

I, kad dođu takva vremena polako se osipaju i zakupci, sve je više praznih lokala ... pogledajte samo kartu King Crossa, svi lokali sive boje su prazni. Od ukupno 99 prikazanih lokala čak je njih 37 prazno, više od trećinu! (ako gledamo površinske omjere, tu je situacija nešto bolja jer su dolaskom "Harvey Normana" u upotrebi svi najveći lokali, dok je puno praznina među malim lokalima).

Naravno, takav "babini zubi" raspored popunjenosti lokala ne prouzročuje samo manjak u kasi vlasnika nego i loš ugođaj posjetiocima centra ... koliko god se nitko od nas ne voli probijati kroz mnoštvo, mi, ljudi, smo ipak "društvene životinje" i ne volimo prazninu. Nije baš gušt šetati se kroz puste hodnike s izlozima oblijepljenim smeđim pak-papirom, zar ne? wink

Svaki centar se dovija tome problemu na različite načine, najtipičniji je oblijepiti sve takve dućane vlastitim reklamama (npr. "West Gate", ali i mnogi drugi), najavama trgovina koje će doći (čest slučaj u svim centrima) ili npr. izlaganjem koječega u praznim prostorima (auti, fotografije ...) u čemu također prednjači "West Gate").

No, u tom sportu, "manikiranju" neiskorištenih trgovačkih prostora, "King Cross" je posegao za u nas još neviđenim mjerama: izloge SVIH praznih lokala je oblijepio filozofskim izrekama o životu sa (pomalo sladunjavim) pratećim fotografijama. Fotke su na rubu (preko ruba?) kiča, no, ako pomislim da li bih na izlozima radije gledao smeđi pak-papir, reklame ili ovo, onda je moj odgovor ipak OVO. A kako je i sam proces života trgovačkog centra negdje na rubu kiča (od reklama nadalje), onda je ovakav "aranžman" čak i pogođen po atmosferi.
(zamislite da se, recimo, na izlozima nalaze Oshove izreke, citati iz Shakespearovih ili Krležinih djela ili pak reprodukcije poznatih djela suvremene umjetnosti? Ili prikaz dijela eksponata iz muzeja Vladimira Dodiga Trokuta? wink)

Ovdje vam slijedi prikaz tek manjeg dijela (trećine) zbirke sa izloga "King Crossa", za ostatak ćete se ipak morati potruditi do Jankomira!

(ako ste raspoloženi za malo zabave, potražite autore citata na webu, ja sam pronašao sve koje sam tražio! wink)Trgovački centar "King Cross". Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: king cross, izreke, citati, filozofija


- 07:17 - Komentari (3) - Isprintaj - #

13.01.2013., nedjelja

Danas na akciji!


Ozaljska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, popust, reklama, Ozaljska


- 10:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.01.2013., četvrtak

Stara francuska izreka

wink


Umirovljenički dom na Trgu Slavoljuba Penkale (Selska cesta), Trešnjevka. Snimio: Vanja

Oznake: Graffiti, Selska cesta, trešnjevka


- 15:38 - Komentari (6) - Isprintaj - #

08.01.2013., utorak

Dan s umjerenim oborinama na granici kiše i snijega


Zorkovačka ulica, Trešnjevka. Snimio: Vanja

Oznake: zorkovačka, trešnjevka


- 14:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.01.2013., ponedjeljak

Uz malo dobre volje moglo je i bolje ...

Nema tome davno kako je rekonstruirana Sokolgradska ulica na Trešnjevci, nedaleko Trešnjevačkog placa i Centra za kulturu Trešnjevka .... uvijek je lijepo kad ulica dobije novo ruho, kad nestanu rupe, okrhnuti rubnjaci, šahtovi koji strše ili su utonuli, lijepo je kad ulica dobije novi ravni i tamni pokrivač.

No, ponekad me baš naljuti kad vidim da se uz samo malko dobre volje moglo i još bolje!

Pogledajte ove stepenice ... one su OK za zdravog pješaka, no za osobu u invalidskim kolicima, za dijete sa biciklom ili čak i odraslog biciklista je to ipak prepreka. Kosina nije velika niti strma i sa strane se bez pola problema mogao napraviti pristupni put na pločnik uz Zagrebačku aveniju.

A druga stvar - znamo za preporuku da rubnjaci terbaju biti visoki maksimalno tri centimetra na pješačkim prijelazima .... no, vrijedni majstori cestari uvijek dodaju koji dodatni centimetar, nije beg cicija. I onda se ovako dobije još jedna prepreka od 4,5 cm koja nije neprohodna, no čovjeka ljuti jer je potpuno besmislena i ne vidim niti jedan razlog zašto rubnjak na tom mjestu ne bi bio npr. upola niži.Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: sokolgradska ulica, trešnjevka, asfalt, rubnjaci, stepenice, rampe


- 14:58 - Komentari (6) - Isprintaj - #

05.01.2013., subota

Ošišajte se kod profesionalaca sa sjevera!


Ozaljska cesta. Snimio: Vanja

Jeste li primijetili sličnosti oba natpisa? Potcrtavanje, sličnost fontova ... kladio bih se da to uopće nije svjesno postignuto . wink

Oznake: natpisi, Ozaljska, trešnjevka


- 07:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.01.2013., petak

Gdje se javno bilježi dobro?


Ozaljska cesta, kod Parka stara Trešnjevka. Snimio: Vanja

Oznake: Ozaljska, trešnjevka, natpisi


- 14:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #

03.01.2013., četvrtak

Grdobina

Svaku godinu-dvije našem se gradu desi poneka radikalna graditeljska intervencija u staroj gradskoj jezgri, intervencija koja podijeli grad i postane glavna tema novinskih članaka i televizijskih okruglih stolova ... prije tridesetak godina je to bilo novo lice hotela "Dubrovnik" koje je označilo istočni kraj Bogovićeve ulice, a tad je u naše živote ušla i čuvena zgrada "Željpoha"/"Ferimporta" koje pak ovih dana ponovo doživljava transformaciju u Muzičku akadamiju ... pred koju godinu smo imali slučaj trgovačkog centra "Cvjetni" koji je podigao dosad najveću prašinu ... a sada su pri završetku "Ban centar" u Cesarčevoj te još jedna gradnja koja svojim rubnim položajem skreće manje pogleda na sebe, no baš je zbog toga vrijedna spomena.

Naime, u toku je dovršenje nove poslovno-muzejske grade na jugozapadnom dijelu bivše Tvornice duhana Zagreb koja će udomljavati sadržaje Povijesnog muzeja, ali i poslovne prostore namijenjene vrlo vjerojatno "Adris" grupi koja je investitor gradnje poslovnog dijela.

Prisjetimo se, Tvornica duhana je izgrađena 1882. godine prema projektu ing. Ruperta Melkusa i uz tehničku suradnju Milana Lenucija i Aleksandera Seća, dok je tehnološko rješenje pripremio Leopold Lipp. Tvornička proizvodnja duhana započela je u Zagrebu još 1819. u bivšoj Svilarskoj (danas Preradovićeva), no 1850. su uvođenjem državnog monopola zatvorene sve tada postojeće duhanske manufakture. Nakon toga je 1869. potpisan ugovor između Kraljevske hrvatske zemaljske vlade i Josipa Dachlera iz ugarskog Ministarstva financija i 1870. je nova tvornica započela s radom, prvo u zgradi današnjeg Rektorata, a nakon toga na novoj lokaciji na uglu Klaićeve i Hoffmanove ulice. Zanimljivo je da je tvornica u prvo vrijeme izrađivala samo cigare, no s vremenom je potrošnja cigara znatno opala pa se od 1941. u tvornici proizvode samo cigarete. 1960. godine je započeta modernizacija i proširenje tvornice prema projektu Franje Bahovca (najpoznatijeg po projektima za niz sportskih objekata u gradu) koja je dovršena 1971. godine uz očuvanje gotovo cjelokupne izvorne strukture tvornice. Iste godine je uz tvornicu dodana i benzinska pumpa Ine (koja će sa dovršenjem uređenja muzeja prestati sa radom).

1998. godine je Tvornicu duhana Zagreb (TDZ) kupila Tvornica duhana Rovinj i od tada ona djeluje u okviru Adris grupe d.d. - jedna od zanimljivosti gradnje ovog objekta je i ta da je investitor izgradnje upravo Tvornica duhana Zagreb, koja još uvijek postoji kao pravna osoba iako više ništa ne proizvodi!

Vrijedi spomenuti i da je stara zgrada tvornice jedna od najbolje očuvanih industrijskih građevina druge polovice 19. stoljeća u Zagrebu i starija je npr. dvadesetak godina od zgrade Tvornice kože u kojoj je danas smještena Gliptoteka, dok je projektant Rupert Melkus ostavio dubok trag u razvoju grada svojim udjelom pri izgradnji Mirogoja, prve gradske kanalizacije te projektom parka Zrinjevac 1870. godine.

Isto tako, zanimljivo je prisjetiti se razvoja tog dijela grada - sredinom 19. stoljeća se tamo još uvijek nalazio samo prostor za vojno postrojavanje. Nakon toga je na tu lokaciju trebao biti preseljen stočni sajam, dok se na susjednoj parceli (istočno od Hoffmanove) nalazila ciglana Adolfa Muellera, vlasnika ciglana u Črnomercu i Kustošiji. Planovi za to područje ciglane su bili vrlo ambiciozni, od fakultetskih zgrada, nove crkve pa do velikog gradskog trga sa fontanom ... ali, potres 1880. godine je skrenuo tok događanja, na području Srednjoškolskog igrališta su sagrađene barake za stradalnike.

Slijedeći važni datumi vezani za taj prostor su ovi:

1895. Zaslugom Izidora Kršnjavig sagrađen kompleks "donjogradskih gimnazija" (današnji muzej Mimara), projekt A. Ludwiga i L.T. Huellssnera
1921. Sagrađen kompleks socijalnih stanova istočno od Hoffmanove, projekt Pavla Jušića
1940. Tehnički fakultet, projekt Milovana Kovačevića

Što se Povijesnog muzeja tiče, budućeg korisnika stare zgrade Tvornice duhana, najvažnije točke u njegovoj povijesti su slijedeće:

1836. Utemeljenje muzeja kao trećeg najstarijeg muzeja u Hrvatskoj, nakon Arheološkog muzeja u Splitu (1820.) te Pokrajinskog muzeja u Zadru (1832.)
1846. Početak javnog djelovanja prvom izložbom u prostorijama ondašnjeg "Narodnog doma" u Opatičkoj 18
1866. Postojanje muzeja ozakonjeno aktom cara Franje Josipa I
1925. Antologijska izložba u čast 1000 godina hrvatskog kraljevstva u tri prostora (aula palače JAZU, Umjetnički paviljon, Sveučilišna knjižnica)
1940. Odvajanje Arheološkog i Povijesnog muzeja kao zasebnih cjelina, oba su preseljena u današnje prostore Arheološkog muzeja
1951. Povijesni muzej djeluje u okviru JAZU
1959. Muzej je preseljen u današnji prostor u MAtoševoj 9, u palaču Oršić-Rauch

Nova zgrada muzeja bi trebala imati oko 9000 m2 bruto površine, a postav bi trebao na moderan način prikazati značajna zbivanja u Hrvatskoj od ranog srednjeg vijeka do suvremenog doba.

Što se novog prostora muzeja tiče, on je rezultat rada članova projektantskog tima Ivice Plaveca, Žanet Zdenković Gold i Ivana Zdenkovića. Obnovljena stara zgrada i nova zgrada će zatvarati zajednički trg koji će biti mjesto vezivanja zgrada te ulaza koji će se nalaziti na sadašnjoj lokaciji benzinske pumpe koja će biti uklonjena. Prema zamisli projektanta nova zgrada bi trebala biti jedan od orijentira zapadnog dijela grada.

... ovo je bio informativni dio posta u kojem sam se služio tekstom Branka Nadila "Kuća hrvatske povijesti - od doseljenja do osamostaljenja" objavljenog u časopisu "Građevinar", broj 9/2012 (članak možete pročitati u cjelosti OVDJE!)
Isto tako, zahvaljujem i GP-u, hvala ti na fotkama sa sjevera i ideji za naziv posta, a i vama, VT, DenMla - hvala vam na informaciji o postojanju ovog članka i komentarima!).

A subjektivni dio?

Obišao sam zgradu, sam ili putem dobivenih fotki, sa svih strana. Sa južne i jugozapadne strane staklena novogradnja ne upada isuviše u oči, ponajviše zbog susjedne zgrade Vijeća za elsktronske medije koja je donekle sličnog stila, ali i zbog željezničke pruge koja optički "reže" zgradu na pola kad se gleda s područja Trešnjevke i ona ne djeluje tako masivno kao s druge strane. Sa istoka i zapada nije moguć direktan pogled na zgradu zbog pozicije unutar izgrađenog bloka. A sjever? Pogledajte sami završne fotrke u nizu dolje!

Iz smjera Ilice i Primorske ulice se zgrada pruža kao nekakvo monstruozno čudovište koje luka iza stare zgrade Tvornice duhana ("Grdobina!"), a ni pogled sa prvih gradskih uzvisina, s Hercegovačke ulice, nije puno ljepši.

Ne znam da li se tu radi o željenom efektu ekstremnog kontrasta (koji je, meni se čini, prejak) ili je ovo ispalo kao nekakav "side effect" željene dominacije tim kvartom, no meni je ovo ipak malko previše.

A vama?
Stari natpis je već prekrila puzavica ... Snimio: Vanja


Pogled sa jugoistoka, nova zgrada sa benzinskom pumpom u prvom planu sa karakterističnom ovalnom nadstrešnicom. Snimio: Vanja


Pogled sa zapada, tri generacije gradnje: 1860., 1971. i 2012. Snimio: Vanja


Pogled s Trešnjevke, s te strane nova zgrada ne odudara puno od okoline, a nije osobito ni uočljiva zbog nasipa pruge (fotka je snimljena upravo sa željezničkog nasipa). Snimio: Vanja


"Grdobina", pogled iz smjera Ilice. Snimio: GP


Pogled sa brijega, iz Hercegovačke ulice. Snimio: GP

Oznake: Tvornica duhana Zagreb, Povijesni muzej, Klaićeva ulica, Hoffmanova ulica


- 08:48 - Komentari (11) - Isprintaj - #

02.01.2013., srijeda

32, 33, 34!

Ajd sad da vidim tko će dovesti u vezu naslov posta i fotke! winkTrešnjevački plac na Staru godinu. Snimio: Vanja


Trešnjevački plac na Staru godinu. Snimio: Vanja


Trešnjevački plac na Staru godinu. Snimio: Vanja

Oznake: Trešnjevački plac, trešnjevka


- 12:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2013 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Lipanj 2023 (4)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)
Svibanj 2019 (3)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (8)

Tema bloga:

Linkovi